5 dolog, amire idén nyáron végre sort kell kerítened

2017. 06. 17. | Motivátor | 23 hozzászólás

Dúl a nyár, itt az ideje, hogy valami újba kezdj!

Vagy nem ezt írta fel az orvos receptre?

Nézd, nem azt mondom, hogy lépj ki a komfortzónádból – bár az se kutya! -, de nem lehetne egy egész pindurnyit tágítani a határait? Itt az ötös lista hozzá, fogyaszd egészséggel!

Talán a második a legkalandosabb, de az én szívemhez az ötös áll a legközelebb.

 

Nyári angol

 

1. Kiolvasni egy IGAZI angol könyvet

 

Na nem szótárral! Élj veszélyesen, és csináld nélküle! Csak az élvezetért. És nem lebutított könyvet, és nem is nyelvtanulóknak valót. Hanem amolyan felnőtteset!

Az érzésért, hogy bár a szöveg egy totál idegen nyelven van, te mégis érted, ami történik benne, sőt, érzed, amit a szereplők éreznek! Aztán lapozol, mert már kivégeztél egy egész oldalt! És aztán, hopp, vége egy fejezetnek. Ingujj felgyűr, jöhet a következő!

Tölts le egy könyvet ingyen, és hajrá!

(Elkötelezettséget növelő) TIPP: van kedvenc könyved magyarul? Válaszd azt angolul! Láttál egy jó filmet? Szerezd meg a könyvet angolul, amiből készült! Van kedvenc földrajzi helyed, történelmi korod? Keress olyat, ami ott és akkor játszódik! Kedvenc, kedvenc, kedvenc. Képzeld: ezekből többet is értesz majd!

És ha végeztél az olvasással, jöjjön egy kis szabadtéri játék. Fogócska és bújócska egyben.

 

2. Titkon belehallgatni az utcán angol nyelvű beszélgetésekre

 

Játssz kémet! Pécézz ki magadnak angolul beszélő turistákat, és kövesd őket egy darabig!

Mennyit értesz abból, amit egymás között beszélnek? Persze ez  nem diktálási feladat, de tudod követni, hogy miről van szó?

Boldogak? Elégedettek? Csalódottak? Mit néztek meg eddig? Mit terveznek aznapra, másnapra?

Vadássz a tényekre, mint egy jó kém! Kipróbáltam, szórakozató! Orosz turistákat követtem egy darabig a Váci utcán, és élveztem, ahogy percről-percre több dolog jön vissza a nyelvből. Szavak, nyelvtan, ragozás. Aztán amikor már többször furán néztek rám, eloldalogtam. Csak remélni tudom, hogy azóta nem azt terjesztik mindenhol, hogy az oroszokat Magyarországon megfigyelés alatt tartják.

De ez még semmi. Most valami még meredekebb cucc jön!

 

3. Leszólítani egy külföldi turistát

 

Igen, leszólítani. És igen, te.

Járj nyitott szemmel, és keresd folyton az "áldozatokat"! Például egy telefonjukon a térképet bújó, külföldiül beszélő párt, vagy egy tétován-tanácstalanul nézelődő családot, gyerekekkel. Keresd azt, aki nézelődik, aki nyitottnak tűnik az élményekre, aki mosolyog, aki nevet, aki jókedvű, és aki kedvesnek és szimpatikusnak tűnik. Olvass a gesztusokból, az apró jelekből!

És aztán jössz te:

 • Are you looking for something? Can I help you? = Keresel/kerestek valamit? Segíthetek?
 • Is this your first time in the country? = Ez az első alkalom, hogy itt jártok?
 • Where are you from? How long are you staying here? = Honnan jöttetek? Meddig maradtok?
 • You seem a little lost, is there something I can help you with? = Kicsit elveszettnek tűnsz, segíthetek valamiben?

Ja, és nem tragédia ám, ha nem angolul beszélnek! Picit úgyis mindenki beszéli az angolt, aki nekivág egy idegen országnak.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

4. Kommentelni valamit a kedvenc külföldi hírességed profiljára

 

Tudom, hogy mindig is vágytál rá. Csak nem merted megtenni. De most eljött a TE időd.

Szólíts le egy hírességet! Persze, kezdd kicsiben. Első lépésben csak olvasgasd a hozzászólásokat, majd amikor már megbarátkoztál velük, válassz ki egy szimpatikus hozzászólást, és fejezd ki az egyetértésedet!

 • I totally agree with you. = Abszolút egyetértek veled!
 • That's exactly how I feel. = Pontosan így érzek.
 • Well said. = Ezt jól mondtad.
 • You can say that again! = Ez nagyon igaz.

Ha ez megvolt, akkor eggyel beljebb vagy: a közösség részévé váltál.

Most jöhet az is, hogy megdicséred az illető hírességet! Te, személyesen őt! Mondjuk valahogy így:

 • Congratulations! It was well deserved. = Gratulálok! Ezt nagyon megérdemelted.
 • Smart move! = Ez okos dolog volt!
 • That was so nice/thoughtful of you!  = Ez annyira kedves/figyelmes dolog volt tőled.
 • That's what I call a job well done. = Ez az, amit én jól végzett munkának hívok!

(Ravasz) TIPP: kommentelj AZONNAL, ahogy megjelenik a bejegyzés! Így a te kommented lesz legfelül, és sokan lájkolják majd, akik egyetértenek veled. Nagyon tud ám motiválni ez az angol nyelvhasználatra!

És ha mindez kész van, akkor már csak egy teendőd maradt.

 

5. Kivinni a strandra pár angol tanulókártyát

 

Nem nagy élmény ám, ha csak a munkába közlekedsz, aztán haza.

Aztán megint a munkába, és megint vissza haza. Századszor. Na, ezt kapják tőled az angol tanulókártyáid. Pedig ők is szeretnének ám nyaralni menni! És kifejezetten jól érzik magukat a strandon! Hálából pedig jól belemásznak az agyadba, és neked annyi. 

(Ismerkedős) TIPP: tedd feltűnő helyre, kapcsolatépítésre is kiváló! A vevőink szeretnek szóba elegyedni azokkal, akik épp kártyáznak. Instant közös téma.

 

Látod? Öt apróság az egész. És csak 30 másodperc bátorság kell hozzá.

Ne is reklamálj. Ennél jóval több lakozik benned!

Na, melyik lesz az első? ;)

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom, és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

23 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • bee 2017-06-18 01:39
  5. Kivinni a strandra pár angol tanulókártyát zseniális ez a marketingtrükk, vásárlásösztönző... Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:25
   Aranyos vagy, de ettől még nem vesz senki. :) Viszont akinek van, azt inkább ráveszi a használatára...ami végeredményben nekem is jó. Tehát, technikailag tényleg trükk. ;) Válasz
 • Petra 2017-06-18 09:48
  Szia Gabi! Pont két napja kezdtem el életem első angol regényét. Már olvastam magyarul a könyvet de régen így nem rémlik minden de nem is lesz tök ismeretlen. Már eljutottam a 20.oldalig de szinte minden oldalt van 3-4 új szó. Tényleg egyáltalán ne szótárazzak végig egyszer sem? Kommentelni már kommenteltem facebookon, youtubeon angolul, az már pipa. :) Válasz
  • Én 2017-06-18 14:50
   Ne, 3-4 szó nem akadályoz a megértésben, csak az élményt rontja. Válasz
   • Gabi 2017-06-18 21:26
    Mélyen egyetértek...én akkor sem szótáraznék, ha egy mondatban lenne 3-4 ismeretlen szó! :) Válasz
    • Szilvi 2017-07-1 12:01
     Csak pár szó ismerős minden mondatból.:) De elő nem venném a szótárat. Annyiszor olvastam A nagy Gatsbyt, hogy megértem a mondatok nagy részét anélkül, hogy a szavakat ismerném.:)) Válasz
 • Csaba 2017-06-18 11:24
  Szoktam YouTube sztárok videóit kommentálni, így ez már megvolt. Itt nincsenek turisták, ezeket a feladatokat nem tudom teljesíteni. Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:22
   A You Tube is szuper, totál igaz! Turistákra meg vadássz majd olyan helyen, ahol nőnek! ;) Válasz
 • PityuGeri 2017-06-18 12:45
  A kettest és a hármast rendszeresen csinálom, ha visszajárok szülővárosomba, Pestre! :) Annyiféle emberrel össze tud olyankor hozni a sors, csak pár (most csak gyorsan magyarul dióhéjban) : - Nyugati pu. : Honnan indul a vonat Vácra? (nem volt kiírva a nagy táblára, úgy néztünk utána) - Müpa-Nemzeti színház H : Holland házaspárt kísértem el a Váci útig, mert nem volt elég nagy a térképük és nem tudták, merre az arra - kérdezték, hogy esetleg a német vagy a francia kényelmesebb lenne-e nekem, de mondtam, hogy maradjunk az angolnál, mert a másik kettőből a tudásom talán éppen annyira elég lenne, amennyit velük angolul társalogtam, de azoknál sokat kellett volna kattognia az agyamnak, ellentétben az angollal, az csak úgy jön csettintésre :D - Keleti pu. (tegnap este) : Belföldi jegypénztárnál állok sorba, nemzetközi jegypénztárat keresőt igazítottam útba - kb. egy perc múlva leesett nekem, hogy pont tévesen, az ellenkező irányba küldtem, mert rosszul emlékeztem, hogy merre van a hatos vágány, szegényt a tízeshez küldtem xD Csak megtalálta valahogy, remélem.... - Úton tegnap a Keletibe a hármas metrón (igen, még onnan átszálltam, csak hogy ne kössön senki bele :D ) : Három amerikai egyetemista kereste a Groupama arénát, a mellettük ülő lány nem nagyon tudott nekik segíteni, mert nem tudta, hol van, majd én mondtam, hogy a Népligetnél szálljanak le, onnan rögtön megtalálják. Annyi, de annyi lehetőség van! :D Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:30
   Ez már sokszoros pirospont, te már a szorgalmi feladatokat is elvégezted! ;) És igen, Budapest a paradicsom ilyen tekintetben! Vadássz csak rájuk!! :) Válasz
 • Ballér Piroska 2017-06-18 14:21
  Kedves Gabi, régi olvasód és nagy híved vagyok, de tanárként szeretnék szelíden ellentmondani abban, hogy a könnyített, nyelvtanulóknak való olvasmányokat "lebutított"-nak hívjuk. Volt idő, amikor én is így gondoltam, de azóta tudom, mennyi gonddal és tudományos alapossággal készülnek. (Eleve kétféle van belőlük, amint ezt Te biztosan jól tudod, hiszen ahogy látom, mindig mindennek utána jársz, tehát ezt nkább azoknak írom, akik mint én is, olvassák a kommentárokat: vannak az átdolgozások, és vannak az eredeti történetek; közös bennük, hogy írányított szókészlettani és nyelvtani elvek alapján készülnek. Tim Vicary például szerintem zseniálisan tud ílyen szoros kötelékek között is igazi irdodalmat írni.) Sokaknak sokat jelentenek ezek a könyvek, életük első igazi angol olvasmánya, és tanítványaimtól tudom, hogy büszkén veszik elő, amikor pl. orvosnál, hivatalban várakozniuk kell. Nagyon meg szoktam gondolni, mit ajánlok a tanítványaimnak, ezért többször is összevetettem úgynevezett könnyített olvasmányokat az eredetiekkel, és gyakran láttam, mennyi értéket - nyelvi értéket is - átmentenek az erdetiből. Egyébként örömmel olvasom minden sorodat, ajánlom a tanítványaimnak a tanulókártyákat, tehát kérlek, vedd együtt gondolkodásnak a hozzászólásom. Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:21
   A "lebutított" szó a cikkben csak stilisztikai eszköz. Jól emlékszem még arra az időre, amikor örültem, mint majom a farkának, amikor megértettem egy ilyet. :) KÖSZÖNÖM, hogy olvasol!!! Válasz
 • Kati 2017-06-18 16:27
  Szia Gabi! A könyvet már ki is választottam, Wodehouse: Forduljon Psmithhez, egyik kedvencem. Ami a kedvenc külföldi hirességemmel való kommentelést illeti, ő egy nagyon híres énekesnő, neki mégsem mondhatom egy csodálatos operaelőadás után, hogy "jól végzett munka" Ha erre is tudnál példát mondani, nagyon hálás lennék. Köszönöm! Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:16
   Igaz. :) Csak írj valami egyszerűt, és szépet! Pl. Wonderful performance! (=Csodálatos előadás!) You're incredible. (=Hihetetlen vagy!) Best performace ever! (=A legeslegjobb előadás!) Válasz
 • Hajni 2017-06-18 18:49
  1-4-5-ős pontok kipipálva :D "Who ordered this truckload of dung" volt az első könyv, amit sikerült végigolvasni. Van több a témához hasonló könyv, amiből szemelvényeket szoktam olvasni, de ez a könyv az, amit végig is olvastam. Igaz nem regény, egy szerzetes megélt történeteit meséli el. A kommentelés már napi szintű, időnként kapok persze hideget-meleget, de nem igazán foglalkozom velük. Igaz, nem hírességek oldalain, leginkább valami témához szoktam hozzászólni. Legutóbb ez a climate change-el kapcsolatban történt. A strandra pedig mindig velem jönnek a kártyácskák, olyan nincs, hogy ne lenne nálam néhány darab :) Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:10
   Nahát, ez rengeteg naaagy piros pipa! ;) Congratulations! Válasz
 • ZMárta 2017-06-18 19:08
  Smart move Very nice idea! Congratulations and thank YouTube. Válasz
 • ZMárta 2017-06-18 19:16
  ... you akart lenni az elôzô vége... Válasz
  • Gabi 2017-06-18 21:09
   Ez az automatikus szövegbevitel, milyen szorgalmas. :) És: you're welcome! Válasz
 • Marianna 2017-06-19 07:58
  Kedves Gabi! Én már "előre dolgoztam", a tippekből kettőt meg is valósítottam :) Az elsőt és a harmadikat. Már egy éve olvasok munkába jövet-menet angol könyveket, először a lebutítottakkal kezdtem, most általában krimiket (Agatha Christie, de sok más is). Sőt, olvastam valahol, hogy megjelent egy könyv a Durrell családról (My Family and Other Animals). A valódi korfui életükről. Rögtön kerestem, de angolul is csak most jelent meg, magyarul persze még nem, ezért rákerestem a Play Áruházban, megvettem, letöltöttem és már el is olvastam:) Persze Gerald Durrell könyveit olvastam magyarul, tehát nem volt ismeretlen teljesen a szöveg. A harmadikat pedig velem valósították meg, megszólított egy hajókiránduláson egy indiai házaspár. Először nem örültem neki, aztán rájöttem, hogy tudok velük beszélni:) Nagy sikerélmény volt. Tehát még három maradt, amit ki kell próbálnom, köszi a tippeket! :) Marianna Válasz
 • Niki 2017-06-19 09:14
  Szia Gabi! :) Én az a buszon már többször is hallottam angol nyelvű beszélgetéseket :D sőt volt olyan, mikor tőlem kértek már segítséget. Instagramon és YouTube-on is szoktam kommentálgatni :D Válasz
 • Tímea 2017-06-20 10:06
  Sziasztok ! Én egybol kettot is valasztok az 1 es az 5. Es biztatok mindenkit arra hogy legyen bator es kezdjen bele valamelyikbe ;) Válasz
 • Annamari 2017-06-24 12:06
  Nekem mindegyik tetszik...bár a 3. nálam kicsit fordítva működik...Angliában egy kisebb településen élek, egyenlőre csekély angollal.Nagyon kedvesek, nyitottak itt az emberek, rendszeresen hozzámszólnak, pár kedves szó bárkitől "érkezhet". Amikor kijöttem ilyenkor az első reakcióm az volt, hogy ...én nem tudok angolul..☹️( ezt nem fogadták túl jól...)..aztán kitaláltam, hogy azt mondom, hogy én csak most tanulok angolul..( erre sokkal kedvezőbb a reakció, mert érzik a szándékot) Manapság viszont figyelek arra mit mondanak, majd azt a részt kiragadom amit értek, erre építem a válaszomat..na nem körmondatok, de legalább már kommunikálokNekem ez nagy fejlődés! Ma kiválasztok egy könyvet amit elkezdek olvasni! Köszönöm a tippeket Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás