5 dolog, amit eltanulhatunk Hosszú Katinkától

2016. 08. 12. | Motivátor | 14 hozzászólás

Emlékszel? Egy Hungary feliratú piros felsőben egy gyönyörű lány áll a dobogón.

Harmadszor. Széles mosolyt visel.

Kicsit húzogatja a felsőjét, még rá is szólok magamban: lazíts! Mindegy, mit viselsz! Belülről sugárzol kifelé.

De ez nemcsak tehetség ám! Katinka ésszel, okosan dolgozott az eredményeiért. És mi ezt az 5 dolgot tanulhatjuk el tőle, és kamatoztathatjuk – a nyelvtanulásban is:

 

Hosszú Katinka - Iron Lady -hosszukatinka.hu

Forrás: Hosszú Katinka hivatalos Facebook oldala

 

1. Állj fel, és menj tovább!

 

“Shane mindig emlékeztet arra, hogy 'elvesztetted azt a versenyt, amiről azt hitted, belehalsz, ha elveszíted, és lám, élsz és virulsz! Miért aggódnál bármi miatt?'"

A londoni 400 méteres vegyes ötödik helyezése valódi csapás volt Katinkának. De megrázta magát, felállt, és 2013-tól záporoznak rá a sikerek. Aztán ott volt a hosszú csata az Úszószövetséggel, ami mentálisan bárkit megtört volna. De Katinka szerint volt pozitív hozadéka is: még jobban összekovácsolta őt edzőjével és egyben férjével, Shane-nel.

Tanulság: jöhet bármi szembe a széllel, te csak menj előre! Kelj fel, rázd le magadról, és haladj előre összeszorított foggal. És nyugi! A konfliktusoknak lehet pozitív hozadéka is! Táplálkozhatsz is belőlük! Összefutottál egy anyanyelvi beszélővel, és jól leégetted magad az angoloddal? Megint nem tudtál hozzászólni a  céges konferenciabeszélgetéshez? Meríts ebből, és még akkor, aznap vedd elő újra az angolt! Ne hagyd a konfliktusból nyerhető lendületet veszendőbe menni! Használj fel mindent okosan az épülésedre!

 

2. Válts bátran stratégiát!

 

Katinka és Shane 2012-től teljesen újszerű edzésmódszert talált ki, és alkalmazott: lényegében versenyzés közben edzettek. És ezzel a stratégiával kezdetét vette a győzelemsorozat. Katinka 24 órás sportolóvá vált, és hús-vér emberből Iron Lady lett. És határozottan megérte a bátor, újszerű és éles fordulat!

Tanulság: ha valami nem működik, az csak egy jel, hogy javításra szorul. Bátran válts stratégiát, akár egy éles fordulattal is! Ha eddig nem ment a nyelvtanulás, az csak annyit jelent: nem megy úgy, ahogy eddig csináltad. Nem pedig azt, hogy neked nem megy. (Már miért ne menne??) Válts módszert, kezdd újra tiszta lappal! Clean sheet.

 

3. Építs az erősségeidre! A többit engedd el!

 

 

"Mióta Shane-nel elkezdtem dolgozni, sokkal több önbizalmam van. Őrület, de még mindig szükségem van arra, hogy Shane megmondja nekem: igen, ezt te meg tudod csinálni. …Azt mondta, jó vagyok hátúszásban. Én nem gondoltam volna."

Egészen addig, amíg Shane át nem vette az edzést Katinka önértékelése a tehetsége mögött kullogott. Hiányzott az önbizalom. De ő nem a  gyenge pontjait toldozgatta és foldozgatta. Helyette a sziklaszilárd szorgalmára, és masszív munkaetikájára épített – és rábízta a férjére, és edzőjére azt, hogy motiválja és támogassa őt, és az önbizalmát erősítgesse. Shane látta a szivárványt. Mert nagyot álmodni. És csapatban az erősségeik eggyé váltak. Shane bátorsága Katinka bátorsága lett.

Tanulság: alapozz te is az erősségeidre! Amihez ugye elengedhetetlen, hogy ismerd őket! És ha nem tudod, hogy mik azok, kérdezd meg a barátaidat! És aztán dolgozz ki magadnak egy olyan stratégiát, ami az erősségeidre épül, és kamatoztasd őket bátran a sikerhez vezető úton. A többit meg engedd el. Nagy levegő. Nem kell tökéletesnek lenned.

 

4. Álmodj nagyot!

 

"Shane tényleg akarja, hogy elérjük a célokat, amiket kitűzünk magunknak. … Mindig bátorítjuk egymást, és semmi másra nem figyelünk, csak a céljainkra."

Szekeres Dorina többszörös magyar bajnok úszó nagyon találóan nyilatkozta a New York Times tudósítójának: míg az amerikaiakat arra tanítják, hogy szivárványokat kergessenek, a magyarok inkább csak fekete-fehérben álmodnak. Hosszú Katinka édesapja is beismerte: csak a kosárlabda karrierje vége felé jött rá arra, hogy többet elérhetett volna, ha nagyobb célokat tűz ki magának. De ha nem egy olyan környezetben vagy, ahol elmondják neked, hogy ügyes vagy, jó vagy, akkor honnan tudnád?

Tanulság: neked mekkora álmaid vannak? Elég nagyok? Nem lehetséges, hogy amit magadnak megálmodtál az angoltudással kapcsolatban az csak egy eszköz, és az álmaid sokkal-sokkal magasabban, valahol a felhők között vannak? Nem lehet, hogy eddig még fekete-fehérben álmodtál? Nem lehet, hogy nagyobb léptekben kéne gondolkoznod?

Az Egyesült Államokban töltött éveim óta én is érzem: itthon a nyelvtanulás inkább a hibák elkerüléséről szól. Ott pedig a sikerélményekről. És szerintem a te nyelvtanulási projektednek is inkább az álmokról és a sikerekről kéne szólnia.

És a végére még egy utolsó tanulság.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

5. Igazíts a hozzáállásodon!

 

"Most viszont csak készen akartam állni a versenyekre, kiadni magamból mindent, és ez három aranyérmet ért."

Katinka elmondta, hogy a londoni olimpia előtt túlzottan ideges volt. Félt, hogy mi lesz, ha nem nyer majd, és aztán az is lett a vége. Rióban viszont egyáltalán nem számolgatott előre, hogy hány érem jöhet neki össze, csak tette a dolgát. És hogy mi a vége? Már harmadszor áll a dobogón olimpiai aranyéremmel. És persze ki ne felejtsük a döbbenetes világcsúcsot, amit úszott!

Tanulság: nagyot álmodni jó, de botorság azt várni, hogy holnapra ott kopogjanak az álmaid az ajtón. A magaddal szemben támasztott túlzott elvárások hajlamosak a víz alá nyomni a fejedet. Viszont ha csak mész előre, kifejezéstől-kifejezésig, nyelvtantól kiejtésig, és a legjobbat, legtöbbet adod magadból, miközben kiélvezed az utazást…na, az a nyelvtanulásban is aranyérmeket fog fialni. Sorban.

 

És már csak egy záró kérdésem van.

Látod a lelki szemeid előtt azt a pillanatot, amikor a mosolygós magyar lány ott áll a dobogó tetején piros felsőben? Megvan?

Akkor el ne felejtsd! Kapaszkodj ebbe a képbe, és mindig legyen előtted! Csak hogy tudd: igenis megéri szivárványokat kergetni!

Hidd el, ha szembesülnöd kéne azzal, amire valójában képes vagy, szóhoz sem jutnál. Mélyen sokkoló lenne. És aztán vernéd a fejed a falba, hogy miért álmodtál eddig olyan aprókat, amikor bármelyik szivárványt elérhetnéd.

 

Köszönjük, Katinka!

Ahogy te mondanád: a kemény munka mindig kifizetődik. Hard work always pays off.

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Jelezd az "Ajánlom" és +1 gombokkal, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

14 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Zsuzsanna 2016-08-12 10:00
  Gabi, Te vagy a mi Shane-ünk:-) A másik oldal: Tóth Krisztián szerint "agyonnyomja az olimpia" a magyar sportolókat.Hát igen, ezért kellenek a Shane-ek, ezért jó, ha egy ország az élsportolói mellé tud állítani pszichológiához értő szakembereket. Katinka is tanulta: 2008 tól Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem (angolul: University of Southern California) pszichológia szakos hallgatója volt. És mégis így ketten kellenek ehhez az eredményhez. Ebből látszik, kell a csapat, kell az " én is húzlak tégedet, te is húzzál engemet " . Válasz
  • Gabi 2016-08-14 19:42
   Köszi, Zsuzsa, ezt egy erős dicséretnek vettem. :) Pont ez a célja az Angol Plusz Magazinnak. Húzni szeretnélek picit felfelé mindenkit! ;) Köszi, hogy itt vagy! Válasz
 • Anna 2016-08-12 11:27
  Gabi, ez nagyon jó volt! köszönöm! Válasz
  • Gabi 2016-08-14 19:44
   Nagyon szívesen! A cikk már az első aranynál kész volt, annyira megszerettem ezt a kedves magyar lányt, hogy egyszerűen bele kellett vésnem az internetbe a sztorit... :) Válasz
 • Anita 2016-08-12 14:31
  Én is köszönöm :) „Szerette a munkáját és alapossággal végezte. Tudta, hogy nagyon fontos munka. Söpörte az utcát, lassan söpörte, de megállás nélkül. Minden lépésnél lélegzetvétel, minden lélegzetvételnél söprés. Lépés – lélegzetvétel – söprés. Közben néha azért kicsit megállt, s elgondolkodva maga elé nézett. Aztán megint tovább – lépés – lélegzetvétel – söprés. … – Látod, Momo – mondta aztán úgy példaképpen –, ez így van: az ember előtt néha egy hosszú utca van. Azt gondolná, szörnyen hosszú; ennek sose ér a végére, gondolná. Egy ideig hallgatagon nézett maga elé, majd folytatta: – Aztán elkezdi az ember, iparkodik. És egyre jobban iparkodik. Ahányszor fölnéz, látja, nem lesz kevesebb, ami előtte van. Még jobban nekiveselkedik, félni kezd, végül a szuflája is elfogy, nem bírja tovább. Az utca meg még mindig ott van előtte. Így nem szabad csinálni. Gondolkodott egy sort. Aztán tovább beszélt: – Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre kell gondolni, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint csak a következőre. Megint megállt, aztán töprengett, aztán hozzátette: – Akkor örömet okoz. Ez fontos, mert akkor végzi az ember jól a dolgát. És így is kell, hogy legyen. – Ismét hosszú szünet, majd a folytatás. – Egyszer csak észrevesszük, hogy lépésről-lépésre végigértünk az utcán. Észre se vettük, és a szuflánk se maradt ki. – Bólintott magának, s azt mondta befejezésül: – Ez fontos.” (Michael Ende: Momo) Válasz
  • Gabi 2016-08-14 19:45
   KÖSZÖNÖM. Pont ide illik!!! :) Válasz
  • Zsuzsanna 2016-08-13 11:18
   De jó, Beppo :)))) Válasz
 • Erika 2016-08-12 15:49
  Igen, a siker útján vannak arany "szem előtt tartani valók". Amit én elég nehezen tudok összehozni: kergessem a szivárványt, álmodjak nagyot, de közben ne legyenek elvárásaim, csak tegyem a dolgom, napról napra, kifejezésről kifejezésre, kártyáról kártyára. Ezt elmesélné valaki, hogyan kell csinálni? Mert nem bírok rájönni, ezért általában néhány hét/hónap után lanyhul a lelkesedésem, és Shane-em sincs sajna, aki ilyenkor feltöltene némi lelkesedéssel. :-) Válasz
  • Gabi 2016-08-14 19:56
   Jó meglátás, köszi a kommentet! Először a kettő közti különbséget kell látni ahhoz, hogy megtudd, hogyan csináld. Szivárványt álmodni könnyű. Kérdezd meg magadtól, hogy mibe fognál legszívesebben, ha a siker garantált lenne! És máris ott vagy, ahova érkezned kell. :) A lépésről-lépésre előre pedig annyit jelent, hogy nem teszed függővé a motivációdat az adott lépés sikerétől, mert meglátod, hogy (1) a hibák szerves részei a tanulási folyamatnak, és (2) azt, hogy hogy érzel, TE irányítod, és nem a körülmények. Dönthetsz úgy, hogy nem reagálsz a rossz dolgokra, sőt, úgy is, hogy erőt merítesz belőlük is. Szóval: a kettő összefér. A türelem és a szivárvány. :) Amúgy szerintem akkor tudsz teljesen egyedül előre törni az ár ellen, ha szélsőségesen pozitív beállítottságú vagy - én igen, engem hurráoptimistának bélyegeztek sokszor. Amúgy sajna kell valaki, aki támogat az úton. Ez persze lehet egy life-coach is, ha nincs a közeledben a céljaidért drukkoló személy. De hacsak nincs töretlen hited abban, hogy te bármit elérhetsz, amit akarsz, kell a kívülről jövő baráti/edzői motiválás. Válasz
 • Tóth Zsuzsi 2016-08-12 17:28
  Katinka remek magyar adottságaival és az amerikai szemléletű edzésprogramjával világszínvonalat képvisel. Az USA kultúrája elég sokban a Bibliára alapul. Én Jézusban hiszek: nekem Ő az edzőm. Élettapasztalatom aláhúzza a cikkben szereplő megállapításokat, még a nyelvtanulás területén is. Habár inkább vagyok büszke arra, amikor megfogadtam Jézus tanácsait, mint az 6 nyelvvizsgámra. :-) Válasz
  • Gabi 2016-08-14 19:58
   Na, akkor te legjobb edzőt kaptad ki, Zsuzsi! :) Köszönöm, hogy itt vagy! Válasz
 • Leskó Lászlóné 2016-08-12 22:34
  Tökéletesen igazad van Gabika! Sajnos nekem nincs még olyan komoly tudásom, hogy lépést tudjak tartani veletek! Amint megnéztem a gyakorló füzetet elkeseredtem, mert nekem ez még magas, Amint írtam könnyebbnek gondoltam, és már a felfogóképességem sem a régi. Sokat betegeskedem, és akkor nincs semmihez kedvem! Rábízom magam a sorsra, történhetnek még változások! Köszönöm hogy gondoltál rám! Tudom jót akarsz nekem, de én még nem tartok ott. Igy nem hátráltatlak, figyelem az oldalad, elolvasom és próbálom feldolgozni a jó tanácsaid, aztán majd lesz valahogy! Üdv. Magdi Válasz
  • Gabi 2016-08-14 20:02
   Kedves Magdi! Az, hogy itt vagy jó jel, és többet szeretnél! Az első lépést megtetted! Csak figyelj, olvasgass, aztán majd megérik a döntés, hogy kinyúlj az álmaid után. Az Egyesült Államok kultúrájában többek között azt szerettem, hogy náluk a nyugdíj nem az élet vége, csak egy új karrier kezdete. Nekem ez a hozzáállás nagyon szimpatikus. És nem hátráltatsz semmiben, sőt, ez a hozzászólásod segített is! Most, hogy megírtad nekem a gondolataid, kicsit neked is írom majd az Angol Plusz Magazin tippjeit! Válasz
 • Aczél Gábor 2017-01-4 15:01
  Nem fogom ajánlgatni fűnek fának. Ha mindenki iron man lesz hogy nyerek? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás