5 érv az angol szókapcsolatok tanulása mellett + 2 technika arra, HOGYAN csináld

2012. 07. 07. | Tippözön | 23 hozzászólás

Évtizedek óta üvölti a pedagógiai szakirodalom a szókapcsolatok fontosságát.

És mit találsz a nyelvkönyveidben?

Szószedeteket.

Halleluja! Öles léptekkel haladunk előre a modern nyelvtanítás és nyelvtanulás felé.

 

Lassan haladunk

 

De a legszomorúbb az, hogy az angol nyelvtanulók még csak nem is tudják, hogy mennyivel jobb dolguk lenne, ha gyakori szókapcsolatokat tanulnának. Tudod, mit? Ítéld meg, magad, hogy ez kívánatos-e számodra!

Íme, az 5 eredmény, amit elérhetsz:

 • 1. Folyékonyabban beszélsz majd, mert KEVESEBB dolgon kell gondolkodnod.
 • 2. Helyesebben beszélsz majd angolul, mert KÉSZ elemeket kapsz.
 • 3. Jobban megérted majd az anyanyelvi beszélőket, mert nem kell minden egyes szót érteni. Ki tudod majd találni, hogy mi volt előtte vagy utána, akkor is, ha esetleg csak egy magánhangzót hallottál a szóból.
 • 4. Többet értesz majd az írott szövegekből, mert felismered majd a szókapcsolatokat, amelyek támpontokat adnak a szöveg megértéséhez még akkor is, ha nem tudsz értelmezni egy-egy bonyolultabb nyelvtani szerkezetet vagy szót.
 • 5. Jobban megértenek téged, ha gyakori szókapcsolatokat használsz, mert a beszélgetőpartnered ki tudja találni, mi jön. Kevésbé torzítják így a megértést a kiejtési és a nyelvtani bibik.

Csapatban szavakat tanulni tehát könnyebb.

De hogy tegyük őket csapatba, ha a nyelvkönyveink folyton SZÓSZEDETEKKEL traktálnak minket?

 

2 technika, amellyel felhasználhatod a szószedeteket is

 

1. A szószedetek egyes szavait mondatokká alakíthatod!

Így könnyebben megtanulod, bátrabban és helyesebben használod, és kevésbé felejted el majd a szavakat! Tiszta haszon!

A kedvenc példám: ha a szószedetedben szerepelnek mondjuk a „van”, „macska”, „fekete” szavak, akkor tanuld inkább azt, hogy „Van egy fekete macskám”. Kevesebb „tanulási energia”, mint a 3 szó külön-külön megtanulása, de attól még képes leszel majd külön-külön is használni őket! A lényeg: törekedj mindig arra, hogy csoportosítsd a szavakat a szószedetből!

 

2. Készíthetsz saját szókapcsolatokat a szószedetekből!

A szószedetet kezelheted kiindulópontnak, és egy jó „Collocations” típusú szótár segítségével könnyen készíthetsz szóösszetételeket. Nem kell minden szóösszetételt kiírni! Használd csak azt, ami hasznosnak tűnik, vagy ami megtetszik! Limitáltan! (Ha egyelőre nem megy magadtól: ezek itt a leggyakoribb angol szókapcsolatok.)

De menjünk még tovább!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

2 tévhit, ami az utadba állhat

 

1. Sokan gondolják, hogy a szókapcsolatok tanulása nem kezdőknek való, hanem inkább csak haladó szinten érdemes bevetni.

Abszolút nem igaz! Még a pedagógiai szakirodalom is elmondja: már kezdő szinten rá kell szoktatni a tanulókat arra, hogy felismerjék a gyakori szókapcsolatokat… Nyelvtanulói nyelvre lefordítva: már az elején kutakodj a szókapcsolatok között!

És egy személyes tapasztalat: én rögtön így kezdtem az olasz nyelvet, és IGENIS működik zöldfülű kezdő szinten is!

 

2. A szókapcsolatok macerásabbak, mint a szószedetek.

Nos, ez csak rövid távon igaz. A kocsidat is macerásabb elvinni a szerelőhöz az első fura hangnál. Kényelmesebb továbbhajtani. DE ha utána (és pont emiatt) annyit kell költened rá, mintha újra megvennéd, akkor az sokkal fájdalmasabb lesz!

Ugyanígy: lehet, hogy egyszerűbb a szószedetekből tanulni, de mit érsz vele, ha nehezebben, bátortalanabbul és helytelenebben használod majd őket? Mit érsz vele, amikor a huszadik angol tanfolyamra iratkozol be, mert még mindig nem érted el azt a szintet, ahol az önálló nyelvtanulás gond nélkül megy?

Tényleg azért tanulsz, hogy utána vereségérzetbe ütközz, és kudarcok sorozatán küszködd át magad, hogy 10-15 éve tanulsz angolt, de még mindig képtelen vagy HASZNÁLNI azt? Nem lenne egyszerűbb hosszabb távon gondolkodni, és a kényelmes szószedetek helyett szókapcsolatokat tanulni?

Ha egyetlen technikai tanácsot adhatnék neked az angol nyelvtanulással kapcsolatban, ezt adnám: kérlek, tanulj szókapcsolatokat a fenti két technikával! Lesd le innen, hogyan!

 

És most te jössz!

Te szókapcsolatokat tanulsz? Mióta? Hogyan? Adj tippeket itt másoknak!

Oszd meg bátran, mit gondolsz! Tudod, mit gondolok, már sokszor leírtam: néha egy másik nyelvtanulótól többet tanulhatunk, mint öt tanártól. :)

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

23 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Norbi 2012-07-7 15:45
  Szia, írtad, hogy már van ötlet a tanulukártyák digitálissá tételéhez. Nekem is van :D -Szerintem, ami ma elterjedt az a telefon és ott is az Androidos teló. Mindenki nyomkodja és biztos 15 percnél többet használja naponta. Na most elsőnek is legyen valami bevétel is belőle és a csalók kikerülése: 1; Ami beválhat, hogy az androidos alkalmazást ingyen letölthető, amiben demó anyagok is vannak ezzel eldöntik, hogy akarják e a teljeset illetve a napi/heti frissülő szoftvert. Ha akarják, akkor a weboldalon vehetnek hozzá licencet pl.: 10 számokból-betűkből álló egyedi kódot és ezzel regisztrálhatnak/aktiválhatják az accountjukat. -> Így minden regisztrált email/accounthoz csak 1 egyedi „kulcs” van nem lehet átadni és persze egyszerre több helyen bejelentkezni. 2; Lehetne heti feltöltések(bővítések) 3; Témakörök 4;Esetleg hanganyag hozzá 5;Tesztek   Válasz
  • Jakab Gyöngyi 2014-02-27 14:24
   Én is teljes elkeseredettség és bűntudat az angol nyelv nem tanulása miatt... a lelket még GAbi oldala tartja bennem, mert itt mindig kedvet kapok és annyira tetszik, hogy ez MÁS, mint a többi. Itt tényleg a tanulásról tanuulhatok, még itt tartok, de tudom, ha beleadom magam, menni fog... csak nem tudom hol kezdjem... de mindegy egyes írás nagyon tetszik! Profi meló az biztos!!! ja a Norbi elérhetségéért jöttem, majdnem elfelejtem, bocsi, elkérhetném én is? Köszönöm! Válasz
   • Jakab Gyöngyi 2014-02-27 14:32
    jakab.gyongyi@gmail.com-ra, kössz! Válasz
  • Gabi 2012-07-8 08:25

   Norbi, légyszi, írj egy e-mailt az info@angolnyelvtanitas.hu e-mail címre "brainstroming" tárggyal! Eltesszük az elérhetőségedet, mert nemsokára brainstroming meetingünk lesz ezzel kapcsolatban, és szeretnélek meghívni rá! Köszönöm! :)

   Válasz
   • Gabi 2012-07-8 08:31

    Bocs, következetes elgépelés: brainstorming helyesen. De sztem tudod. És mindegy is. :)

    Válasz
 • Pol.yák Attila 2012-07-7 19:01
  Akkor kezdem hjiába ostromol hogy vegyek öntől ezt azt nincs rá pénzem sajnos eddig amit felhasználtam öntől az a tanulási módszerek immáron öt éve kínlódok a tanulással megoldottam az Oxford nyelvtankönyv majdnem minden példáját és egy pohár vizet sem tudtam kérni utána megint elkezdtem az egészet előlröl ki tudja hanyadjára most készítek magamnak önnek szókártyákat nekem felsorolásokat 15 db - ként vannak egy oldalon jelenleg alapfokra készülnék de  elment a kedvem az egésztől ugyanis az  5perc angol amelyet nagyon jó ujságnak tartaok sok idiómát kíírok belőle szóval ebben az újságban vannak volt vizsgakérdések alap, közép,felsőfok alapfokot annyira bonyolultnak találtam hogy mérgemben úgy döntöttem hogy készítek magamnak egy háromszáz oldalas idióma gyűjteményt és ezt bemagolom képes vagyok rá kipróbáltam rövidebb szövegeket magoltam be 15 sével ez belefér átlagban nálam egy órába használok még relax készüléket is de nem sokat ér többnyire géppel dolgozom de így is órákba telik mire egy példát megoldok szerintem átverés az egész nyelvizsgáztatás csak a pénzre megy  a fordítási példákban sokszor tapasztaltam hogy egy szónak több jelentése van ezek közül alig lehet megtalálni amire szükség van két szó és vége a vizsgának mire megtalálom a megfelelőt szóval pénzre megy az egész. Ez a véleményem. Válasz
  • Gabi 2012-07-8 08:29

   Attila, ha nincs szükséged segítségre, akkor a levelem végén van egy "leiratkozás" gomb, katt arra! Sok sikert az angolhoz, ha akarod, biztosan sikerül! :) És Norbi tanácsát is érdemes megfogadnod!

    

   Válasz
  • Norbi 2012-07-8 07:51
   Hali, kezdem én neked a válaszolást,ahogy így kívülállóként, nyelvtanulóként látlak. Elsőnek is senki nem ostromol semmivel. Gabi rengeteg mindent felrak ide tök ingyen. Nem írtad mi motivál vagy inkább, hogy mi a célod az angol nyelvel? Ha csak a nyelvvizsga kell és csak, hogy legyen 1 papírod pluszba az nem fog eléggé előre húzni. EZÉRT NEM MEGY AZ ANGOLOD ! Csinálj olyanokat amit szeretsz csinálni, de angolul, pl filmezni, sportról olvasni stb..amit szeretsz ezt te tod. Egy szerintem kuva jó ötlet :D -Felírni egy A4 lap tetejére: Miért lesz nekem jó, ha angolul tudok? és sorba írni a válaszokat majd ez nagyon fontos rakd látható helyre és nézegesd naponta. Az is lehet, hogy nem is akarsz megtanulni csak a kényszer hajt, ami egy negatív érzés és ez tart vissza. Másokat okolsz. De gondold el, hogy eddig, amit elértél azt te érted el, ugyan így van ez amit nem értél el az is mind a te érdemed. Rengeteg módszer van és neked kell rájönnöd, hogy mi a hatásos. Az iskolába egyet tanulsz meg, azt hogy, hogy tanulsz. Magolsz, járkálva,  vagy csak átfutod az anyagot, puskázol J stb   Hú hát még sorolhatnám és belemehetnék jobban, de röviden. Amíg nem érzed úgy az angol nyelv tanulás iránt mint pl.: égető vágy egy új autó beszerzése, vagy nagyobb fizetés utáni vágy, addig nem fog sikerülni. Amíg nem látod a célt magad előtt akkor, hogy érsz oda? Van aki bíztat, hogy ne hagyd abba? Mondja neked valaki esetleg TE mondod magadnak, hogy „oké ez már nehezebb anyag de eddig eljutottam akkor ezt is megcsinálom”? Mi motivál? Amit az előbb is írtam; ha fogok tudni angolul akkor ezt és ezt fogom azzal megvalósítani és à ez az érzés hajt tovább   Pozitívan előre. Ha neki sikerült akkor én is meg tudom csinálni !! Jah és én még nem vettem innen semmit, pár hete találtam rá az oldalra, de csodálom Gabinak a hozzáállását, módszereit meg, amiket a blogon írt.   Válasz
 • Valezius 2012-07-8 09:36
  Elsőre jól hangzik, hogy 2-3 szóval írjunk mondatot, de ha valaki kicsit belegondol, akkor látja, hogy ez nem is olyan jó módszer. Először is, ha hibás mondatokat tanulunk meg, az olyan, mitha anyaghibás téglából építkeznénk. Nem dől össze a ház, de túl szép se lesz. Másrészt, ha magunknak írjuk a mondatot, és bennünk van a félsz, hogy mindenképp helyes legyen, akkor a legyszerűbb mondatoknál bonyolultabbat úgyse merünk öszerakni.   Amikor gazdasági nyelvvizsgára készültem, volt a tesztkönyv végén egy 800 szavas szószedet. És a teszt nagyrészt a szavak ismeretét mérte, így kénytelen voltam megtanulni a teljes listát. Persze szavakat nem akartam magukban tanulni. A tesztkönyvből visszakeresgetni azt a mondatot, amiben az adott szó szerepel meg ugye képtelenség. Úgyhogy minden szóhoz külön mondatot kerestem. Leginkább itt: dictionary.cambridge.org/ Ami jó ebben a módszerben: garantáltan helyes mondatokat tanulunk meg változatos nyelvtannal, vagyis mire végére értem már annyit használtam a folyamatos igeidőket, present perfectet, passzív alakokat, hogy automatikusan is a számra jönnek. Ezért is igaz, hogy macerásabbnak tűnik mondatokat tanulni, de megéri. De ha valamit rosszul látok, javítsatok ki nyugodtan :)   Válasz
  • Kiss Ágnes 2012-07-13 08:31
   Norbival nagyon egyetértek: ha szólistát kell tanulni, mert ez a feladat, akkor a teljes mondatot vagy kifejezést érdemes kikeresni a könyvből, és azokat kívülről megtanulni. Attila kétségbeesését nagyon is megértem, én is többször átestem ezen a reménytelen fázison, de ebből ki fogsz kerülni, Attila, és akkor még jobban megy. Az ember a válságokból általában még erősebben kerül ki - ha hajlandó tanulni a hibáiból. Nagyon jó még az, ha a munkafüzet (ha van) tanár által kijavított (!) mondatait írod fel kártyákra vagy rakod ki a szobád falára. A falat rendszeresen frissítsd, mert az agyunk hajlamos egy idő után tapétamintának tekinteni. :) Válasz
  • Gabi 2012-07-10 10:05

   Szuper! Szótár (vagy tanár javítása) nélkül nem szabad mondatokat írni, ebben nagy igazság van!

   Ha viszont képes vagy használni a szótárat (ami megint csak egy tanulható készség) akkor abszolút nincs mitől félned! Köszi a hozzászólást!

   Válasz
 • Pol.yák Attila 2012-07-8 21:03
  Tisztelt Valezius és a többiek! A levelet legalább 3l bor elfogyasztása után írtam de a lényeg benne van a tanárnőnek üzenem a módszereket  amelyeket leír nem rosszak és nem okolok senkit amiért nem haladok sehova de nagyon idegesít  körülbelül három hónapja kezdtem tanulgatni a három négy szóból álló rövid mondatokat a bajom vele hogy megy ugyan de elfelejtem nagyrészét nem mindet ismétléskor előjön de idő kell hozzá nem annyi mint amikor elkezdtem tanulni először az adott anyagot , Mi a célom nyelvtanulással ? A külföldi munkavállalás elsősorban de ha így haladok nem lesz belőle semmi néha azért sikerül ezt azt lefordítanom szótár nélkül is szótár nélkül is . A véleményemet továbbra is fenntartom a vizsgáztatással kapcsolatban csak a pénzre mennek a vizsgáztatók semmi másra. Ha valakinek van használható ötlete relax készülék használatával kapcsolatban nagyon megköszönném. Üdv Minden nyelvtanulónak Attila Válasz
  • Sulyok Adrienn 2012-07-12 13:43
   Attila!  A relax kszülékkel kapcsolatban nem, de a nyelvtanulással kapcsolatban tudnék segíteni. Ha érdekel...   Válasz
  • Gabi 2012-07-10 10:23

   Attila, ha komolyan érdekel a válasz: szinte az összes klasszikus hibát elkövetted már az alapján is, amit leírtál. Pl. attól, hogy egy munkafüzetben feladatokat oldasz meg, nem tanulod meg a nyelvet. A munkafüzet egyszerűen nem arra van - sokat írtam erről! A másik: egy készülék önmagában nem segít eredményeket elérni. Ha lenne ilyen, milliókért vesztegetnék, és az emberek úgyis megvennék - egyszerűen mert a nyelvtudás milliókat ér. A harmadik: nem a saját szinteden írtál ki mondatokat, és nem azokat tanultad. Stabil középfokú tudásig az idiómákat hagyd, nem szabad velük foglalkozni! A negyedik: ha úgy érzed, a fordításkor nem tudod megtalálni a helyes jelentést, az azért van, mert rosszul tanulod a szavakat - a puszta szavak tanulása sosem segít, hanem inkább KÁROKAT OKOZ. Kár, hogy ezt még mindig nem tudom átvinni... :( És ismétlem: a SAJÁT szinteden dolgozz fel szövegeket, NE kezdj bonyolultabbakkal!

   Ha tényleg vágysz az angolra, 2 tanácsom van (nyugi, mindkettő abszolút INGYEN megvalósítható):

   1. hozd meg a döntést, hogy kidobod a régi nyelvtanulási szokásaidat az ablakon, és újakat építesz. Ez a legnehezebb! Van, akinek évtizedekig tart...

   2. olvasd végig a blogbejegyzéseket ezen a weboldalon, plusz keresd vissza az Angol Plusz Magazin igénylésekor kapott anyagokat! Ez még teljesen ingyen van, és benne rejti az ÖSSZES új nyelvtanulási technikát, nyelvtanulási szokást, amire szükséged lesz!

   Olvasd továbbra is a leveleimet, hátha valamelyik pont Neked segít! És ismétlem: nem várom el, hogy BÁRKI vegyen tőlem valamit. Továbbra is fel fogok kínálni egy rakás új, izgalmas terméket neked/nektek de a döntést, hogy veszel-e valamit TE hozod meg. Én ebbe beleszólni nem tudok. :)

   Válasz
   • Kiss Ágnes 2012-07-13 08:36
    Gabi, a szövegekkel kapcsolatban: hol tudunk olyan rövidebb szöveget találni, amely nagy valószínűséggel a mi szintünkön van? Tudsz esetleg valami szintezett gyűjteményt? Főleg a netre gondolok.  Válasz
    • csaba 2014-02-27 16:41
    • Zita 2014-02-17 19:55
     Szerintem ez tetszeni fog.. http://www.newsinlevels.com/ Válasz
    • Gabi 2012-07-15 17:09

     Jó ingyenes szintezett gyűjteményt nem tudok. Azt sajnos, pénzért gyűjtögetik. De mivel olyan sokan kéritek, nemsokára összerakok egy gyűjteményt jó kis szövegekből. És még hipertitkos az új projekt...de augusztusban sem pihenek, és akkor is lesz egy új fejlesztés. Hasonló szórakoztató segítség. :)

     Válasz
 • Attila 2012-07-11 09:45
  Szia Gabi!   Lenne egy kérdésem szóösszetételeket mi különbözteti meg az idiómáktól? Miről ismerem fel a szóösszetételeket ?Jelenleg az Országh - Magay Futász - Kövecses szótárból szoktam kikeresni egy szóhoz tartozó egyszerűbb  mondatokat pl spend szóhoz  eltölteni a napot, to spend the day ilyeneket és hasonlókat szoktam kiírni betanulni. Ezt úgy három hónapja kezdtem el .   Válasz
  • Gabi 2012-07-15 17:06

   Az idiómák állandósult szóösszetételek, "speciálisabbak". (Pl. kulturális hátterük van, sok esetben nem lehet őket szó szerint lefordítani.) Az "egyszerű" szóösszetételeket "Collocations" típusú szótárból nézd ki! És ne a "spend" igét tanuld önmagában, sőt, még csak ne is azt, hogy "spend the day", hanem egy kicsit terjeszd ki: "spend the day with me/spend the day with reading". Érzed a különbséget? Így rögtön mondatban tudod majd használni! :)

   Válasz
 • Varjasi Sándor 2014-02-27 13:29
  Újonnan megtanult szavak, kollokációk mondatba foglalásához ajánlom: www.tatoeba.org Innen meg mehet a mondat az ANKIBA, és kész is vagyunk. :) Válasz
  • Gabi 2016-06-19 16:27
   Sándor, ez nagyon jó weboldal, köszönöm! :) Válasz
 • Brigi 2015-06-5 07:40
  Franciánál is működik! ;-) A 4év gimis franciából tisztán él a nagydarab figura akinek van egy "Renault Twingo violett"-ja. Kizárt, h belefér abba a kocsiba! A férjem is abból a könyvből tanult máshol, de ő is emlékszik erre. A lilát amúgy biztosan nem jegyeztem volna meg másképpen, de ez olyan nevetséges volt, hogy ma már csak ez ugrik be. Ideje felfrissíteni. ;-) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás