6 buktató, ha angol tanulókártyákkal tanulsz

2012. 07. 03. | Tippözön | 25 hozzászólás

Tanulókártyák

Tudtad, hogy nehéz lenne olyan angol nyelvtanárt találni, aki nem használ kártyákat?

Maga a módszer olyan eredményes, hogy szinte nem is létezik olyan külföldi egyetem, amely ne ajánlaná ezt a tanulási módszert a honlapján bármely tárgy tanulására.

És persze saját magad is készíthetsz kártyákat!

Most számba vesszük azt a 6 gyakori buktatót, amely agyoncsapja a tanulás hatékonyságát amikor angolt tanulsz kártyákkal.

 

Az elsőről kicsit többet kell tudnod, mert ez a legfontosabb. És itt konkrét példákat is kapsz.

Gatyát felkötni!

 

A No1 buktató: mi legyen a kártyán?

NE szavak szerepeljenek rajta, hanem MINIMÁLISAN a TE nyelvtanulási CÉLJAIDNAK megfelelő gyakori SZÓÖSSZETÉTELEK!

Pl. ha nyelvvizsgára készülsz, akkor a nyelvvizsga témaköröket járd körbe velük, ha a munkahelyedre kell az angol, akkor az ihletet a céges munkafolyamatokból, üzletmenetből merítsd, ha külföldre készülsz, akkor arra koncentrálj, hogyan fogod várhatóan használni a szót a mindennapi életben!

 Vagyis a summarize igét úgy tanuld summarize the story of a book/film (=összefoglalni egy könyv/film tartalmát) vagy úgy, hogy summarize the results of the survey/meeting (=összefoglalni a kutatás/értekezlet eredményét) , vagy úgy, hogy best summarize it (=legjobban összegzi). Érted?

Szóösszetételeket bármely valamirevaló szótárban találsz, nem kell feltétlenül „Collocations Dictionary” hozzá. De ha végleg bajban vagy, használd ezt itt.

 

Ha pedig elérted a középfokot, akkor már a szóösszetétel sem elég!

Innentől ragaszkodj a félmondatokhoz, mondatokhoz. Hadd mutassak be három kártyát egy régi, saját magam számára készült kártyacsomagomból:

 

Angol tanulókártyák felsőfokon

 

Érted?

Persze mondatokat NEMCSAK középfok felett lehet tanulni, valójában nagyon EREDMÉNYESEK középfok alatt is.

Nézd meg ezeket például:

 

Angol tanulókártyák nyelvvizsgára

 

Hát nem pont nyelvvizsgára termettek?

 

No2: Hogyan tanulj kártyákkal?

Te is úgy tanulsz, hogy megnézed az angol felét a kártyának és próbálod lefordítani?

Ha igen, rosszul teszed!

Mindig tanulj magyarról angolra, mert nem műfordítónak készülsz, hanem nyelvhasználónak!

Egyelőre a gondolataid úgyis magyarul fogalmazódnak meg a fejedben, és azokat „fordítod le” angolra. Segíts magadnak azzal, hogy úgy tanulsz, ahogy majd használni fogod a nyelvet: a kártyák magyar felének angolra fordításával!

 

No3: mikor tanulj kártyákkal?

A kártyák legnagyobb előnyéről mondasz le, ha csak otthon tanulsz velük!

Minden nap, amikor kártyák nélkül lépsz ki az ajtón elvesztegetett nap – az angoltudásod szempontjából.  

Az átlagembernek napi 45 perc holtideje van, amikor várakozik valamire – ebből csak 15 percet lecsípve nagyon sok haladást tudsz elérni!

Sőt, plusz előny, ha ezt mondjuk 8-10 részletben csíped le! Merthogy az agynak sok ismétlésre van szüksége…

A kártyák előnye, hogy a velük való tanuláshoz nem kell előkészülni! Még egy zsúfolt női táskából is kikereshető fél perc alatt. (Ha nem, komoly gondjaid vannak, fordulj szakemberhez! :) )

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

No4: hány kártyát tanulj egyszerre?

Ismered az elsők és utolsók hatást?

A lényege, és ezt biztosan megfigyelted már más tárgyak tanulásánál is: az első és utolsó tételek mindig jobban megmaradnak, mint a középsők, ha sokat tanulsz egyszerre.

Ezért az optimális kártyaszám, amit magadnál kell tartanod: 6-9 kártya.

Azok között is legfeljebb 2-3 számodra nehéz kártya legyen, és a többi legyen könnyebb.

Így lesz sikerélményed is!

 

No5: miért jó, ha a kártyák megfelelő papíron vannak?

Négy-öt angol nyelvtanár elpanaszolta már nekünk, hogy annyit használják a tanítványaikkal az Instant angol tanulókártyáinkat, hogy elhasználódnak.

És megkérdezték: nem tudnánk esetleg laminálni? (Aminek a nyomdai megfelelője a műnyomó papír.)

Hát, nem! Bocsánat!

Én továbbra is "nem csúszós" papírra fogok nyomtattatni, mert arra lehet firkálni! Így pipálni vagy pöttyözni lehet azokat, amelyek már mennek, és így többet tanulhatod azt, ami nem megy. Kihúzófilccel, színekkel könnyebbé teheted a tanulást!

Vizuális típusoknak nagyon eredményes technika…és sokan vagyunk javarészt vizuális típusok.

 

No 6: mit tegyél, hogy ne öljön meg az unalom?

Lépj túl azon, hogy megnézed a kártyák magyar felét, és lefordítod angolra!

Persze, az elején, amikor még ismeretlenek a kártyák, így tudsz majd haladni csak, de mielőbb próbálj ki más módszereket!

Az én kedvencem: húzz 3 kártyát, és abból válassz ki kettőt, amit egyetlen mondatba teszel!

Ha a kártyán mondatok vannak, akkor a legegyszerűbb, és leghatékonyabb, ha rákérdezel, és válaszolsz is magadnak. (Rögzülnek a minták!)

De persze sok más játék is van! Puskázz az Instant angol tanulókártyákhoz ingyenesen járó társasjátékról! A mezői mind egy-egy potenciális játék. :)

 

És most te jössz!

Mondd, te mióta tanulsz már tanulókártyákkal? Hogyan?

Ismerted ezt a 6 buktatót? Beleestél esetleg bármelyik csapdába?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

25 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Hermann Henrik 2012-07-3 13:55
  Jó a kártya módszer és sok holt időt ki lehet használni, de nekem ez az iphone-on van es igy nem kopik a papir. Több jó kis app. Van már ezekre. Gabi a Tiédet is megvenném föleg ha fejlesztenéd a tartalmát! :-) Válasz
  • Gabi 2012-07-3 14:24

   Nyugi, lesz digitális verzió is. Hamarosan... :)

   De megvenni nem kell tőlem semmit! Nem várom el! Elég, ha olvasol, és esetleg egy-két tanácsommal sikerélményeket érsz el vagy átsegítelek egy mélyponton. :)

    

   Válasz
 • Norbi 2012-07-3 17:38
  Szia Gabi! Nagyon jó ötletek, mint mindig :) Én általában filmnézéssel rádió hallgatással  tanulom az angolt, de itt jön a buktató és ehhez kérném a tanácsodat: -Ahány  ember, annyi féle kiejtés/akcentus. Magamat már a középhaladó osztályba sorolnám, de az mindig visszahúz, hogy most akkor ezt a szót, hogy is kell kiejteni? Az egyik ember nyomja a t a másik meg alig mondja, hogy döntöm el, hogy melyik a jobb? :D Magyarban ugye tisztában vagyunk, hogy  ki beszél szépen artikulálva és ki az aki „parasztosan” :D Pl.: mert tom, hogy imádod ezt a X pontokba szedetséget :))) amiért mi is imádunk :P "10 hely/weboldal/rádió/tv, ahol szép kiejtést gyakorolhatsz" etc... És köszi Gabi ! Sok Sikert       Válasz
  • Gabi 2012-07-5 15:51

   Tanuld azt, amit neked tetszik, Norbi! :) Csak légy következetes vele. Köszi az ötletet! :)

   Válasz
 • Tímea 2012-07-3 19:32
  Kedves Gabi! Angol nyelvtanárként én is használom a tanulókártyáidat a tanítványaimmal, és bejön. Viszont amiatt is vagyok hálás a tanulási tippekért, pl. magyarról a célnyelvre fordítani, mert jelenleg a franciát sajátítom el önállóan a te tanulási stratégiáidat felhasználva, azaz párbeszédekből, szövegekből  kiírom a fontos kifejezéseket, félmondatokat, színeket használok, napjában többször megalkotom a saját mondataimat és ez a módszer bármilyen nyelvvel működik. Sikerélményem van, pedig a nulláról indultam, és napról napra haladok. Imádok így nyelvet tanulni. Köszönöm mégegyszer az összes nyelvtanulási tippedet.   Válasz
  • Gabi 2012-07-5 15:59

   Szuper! Köszi! :) Igen, a többedik nyelv nekem is könnyebben megy így... :)

   Válasz
 • szerbák hajnalka 2012-07-3 20:33
  Szia  Gabi!   Külföldön  élek nagyon kevesebb tudtok angolul beszélni. Angolul filmet nézek  és beszélek is  tanulok is úgy érzem nagyon kevés nem igazán halatok,  Szeretnék gyorsabban tanulni ! Mi a tanácsot ? Köszi  Válasz
  • Gabi 2012-07-5 15:53

   Így röviden ezt tudom neked küldeni, Hajnalka:

   http://angolnyelvtanitas.hu/angol-nyelvtanulasi-tippek/4-egyszeru-modszer-a-nyelvtanulasod-hatekonysaganak-azonnali-javitasara

   Válasz
 • Valezius 2012-07-4 22:32
  Kb 1 éve tanulok kártyákkal, miután rátaláltam a neten erre a módszerre. Sajnos középiskolában nem került szóba, hogy van ilyen... Végigmenve a pontokon: Teljes mondatokat tanulok, megnézem a magyar jelentést, és megpróbálom visszamondani az angolt. (Általában a magyar mondat első pár szava alapján már be is ugrik az angol) Ha megyek valahová viszek magammal egy csomaggal. Kb 30 kártyát tanulok egyszerre, a 9 nekem kevés lenne, nem tervezem, hogy átállok arra a módszerre :-) Játszani se szoktam vele, csak felmondom magamnak. Amiket megtanultam begépelem az ANKIba, majd mennek a fiókba. Így kézzelfogható és látható hogyan gyarapodik az angoltudásom :D Válasz
  • Gabi 2012-07-5 15:58

   Ha neked ez megfelel, nem kell semmire átállnod! Ha számodra nem unalmas a puszta kártyázás, akkor nem kell plusz izgalmat belevinni. És ha a kártyák ismerősek, tanulhatsz 50-et is egyszerre! A fent leírtak totálisan új szókincsre íródtak!

   Az ANKI-ról: sztem jó, de nem elég jó. Pont tegnap szültem meg a mi digitális formánk alapgondolatát, de ez még titok. :)

   Válasz
 • Tóth Karolina 2012-07-5 10:19
  A No1 buktatónál hivatkozol egy linkre, de sajnos valamiért nem működik. Egyébként én nemrég hallottam először erről a módszerről, de nagyon jónak tartom. Igyekszem elkészíteni a saját kártyáimat (nyomtatom témák szerint színes papírra, majd laminálom). Viszont jó lenne valamilyen rendszerezés (középfokon), ami megkönnyíteni a kártyák szövegének összeválogatását. Csak így tovább, sok sikert! Válasz
  • Gabi 2012-07-5 15:49

   Köszönöm! Valamiért nem műkszik a link innen, másold be a böngésződ ablakába, úgy működni fog! :)

   Válasz
 • Catee84 2012-07-12 10:14
  Sziasztok! Én szintén kártyákkal tanulok, de úgy hogy szétszedtem nyelvvizsga témánként (mivel vizsgára próbálok készülni) és mindig viszek magammal egy adott témát. Minden témát más-más színnel húztam alá először 3 szor meghallgatom a  hanganyagot úgy hogy nem nézem a kártyákat, aztán egyszer úgy hallgatom végig, hogy nézem, majd hangosan kimondom, megtanulom a kártyán szereplő kifejezéseket, kérdést teszek fel rájuk, meg is válaszolom őket majd ( ezt úgy csinálta, hogy kiválasztottam 5 kártyát és azokra a kifejezésekre kérdeztem és válaszoltam a kártyák alapján). Szépen ötösével végig mentem a témán mire a végére értem már nagyon jól mentek a kérdések, pedig nekem ez a mumusom. Át nézettem őket egy tanár ismerősömmel, hogy nyelvtanilag is helyes legyen. A következő lépés az volt hogy  megpróbáltam 2-3 kártyán szereplő kifejezést mondattá fűzni annyira jól ment hogy egyenesen mini stori vagy inkább small talk lett belőle (5 kártyából 2 minisztori). Úgy érzem mire végig érek egy adott témán a chek listám alapján ( hanganyag, kérdés-válasz, minisztori) addigra olyan szabadon és változatosan fogok tudni beszélni hogy elsőre meg lesz a nyelvvizsgám. Úgy vettem észer hogy már nagyon sokat javult a szöveg értésem is mivel mikor egy ismert témát hallgatok már az első szavakból tudom miről van szó. Szórakozás képen angolul játszok és dalszövegeket fordítgatok. Köszi a szuper tippeket mindnekinek. Válasz
  • Gabi 2012-07-15 17:11

   Ezt nagyon jó olvasni, köszi, hogy leírtad! :)

   Válasz
 • Gábor_1 2013-11-16 11:00
  Kipróbáltam egy olyan angol tanulási módszert, ahol a megtanulandó angol mondatokhoz, cselekménysort ábrázoló képek vannak társítva. Később, elég volt a képre néznem ahhoz, hogy hatékonyan előhívjam a mondatott és memorizáljam azt. Tudom nagy munka, de Gabi tanulókártyáit is el tudnám képzelni hasonló felállásban. Egyik oldalán a cselekménysort ábrázoló kép, a másik oldalán az angol nyelvű szöveg és esetleg alatta a magyar megfelelője. Ebben az esetben a képre nézve lehetne memorizálni, hogy I bought the book. Mert kép ezt ábrázolná. Tehát, a kép nem csak egy könyvet ábrázolna, mert olyan kártyák vannak, hanem magát a cselekménysort. Több kicsi kép egymás mellet, Ha csak úgy lehet kifejezni Mit gondoltok erről?   Válasz
  • Gabi 2014-05-15 21:36

   Képes kártyákat eddig azért nem készítettünk, mert (1) felnőtteknek túl kevés anyag (tartalom) lenne a kártyán így, (2) túl nagy lenne a kártya tőle, nem lehetne zsebre vágni, és mert (3) a képek drágák. Nem is hinnéd, mennyire!

   Persze, lehet, hogy fogok készíteni, még nem tudom. :)

   PS. Rengeteg pénzt költök el amúgy is képekre egy-egy kiadványhoz, mert a jogtiszta képek sokba kerülnek. (Ezen a weboldalon is csak jogtiszta képek vannak, mert robotok járják a netet, felfedezik a lopott képeket, és küldik a számlát a büntiről. Ismerek is olyat, aki kapott már egy ilyen számlát egy szép kerek összeggel. De ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg.)

   Válasz
 • Andrea 2015-10-9 15:06
  Szia! én most keveredtem az oldaladra. Nálunk a családban mindenki szeretne az angollal haladni, de a gyerekek lusták és érdektelenek a jó tanárok ellenére, mi pedig "öregek" ezért sokkal lassabb a haladás. Ráfutottam véletlenül egy weblapra és már majdnem beleugrottam a vásárlásba, mikor feltűnt a gibraltári cím, a cseh bank és hogy a lelkes hozzászólásoknak csak egy nagyon kicsi része olvasható, az sem feltétlenül biztos, hogy nem maga a moderáló írja. Kíváncsi vagyok a véleményedre, vagy a véleményetekre mi az igazság a tanulókártyákat illetően. Az ajánlott módszer: Lázár György A Simple Words interaktív tanulókártyák kiadója Magyarországon; Magnus Carlsson új, 2 hetes automatikus idegennyelv-tanulás formulája Válasz
  • Heller Zoltán 2015-10-15 11:49
   Szia, Én is belefutottam a Magnuson féle "Simple Word" villám módszerbe. Nem igazán tudom/akarom elhinni a benne leírtakat. Engem is érdekelne a véleményed. Köszönettel: Zoli Válasz
   • Gabi 2016-10-25 12:26
    Szimpla átverés. De erről könnyen meggyőződhetsz, csak keress a weboldalon tulajdonosi/kapcsolattartási adatokat, és egy élő ügyfélszolgálatot. Illetve gyanakodj, ha mosolygós külföldieket látsz a fotókon, alattuk magyar nevekkel. Stockfotónak hívják az ilyet, pár dollárért megvehető a neten. Egyéb tüneteket itt találsz, összeszedtem, mire érdemes figyelni: http://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/5-gyorstipp-hogy-felismerd-az-angol-nyelvoktatasos-atvereseket Válasz
 • Vizy Ica 2016-08-2 09:53
  Kedves Gabika! Ma hozta nekem a posta a nyelvtanuláshoz szóló levelet, ahol a hivatkozott regisztráció nem érhető el. Nagyon szeretném a hanganyagot elérni, nekem is az a fontos, hogy hogyan ejtik és én értem-e! Itt olvasom, több hozzászólásban, hogy ez az egész átverés! Létezik ilyen? Kérlek segíts, hogy elkezdhessem ezt a kártyás módszert, jónak képzelem... Üdvözlettel: Ica Válasz
  • Gabi 2016-10-25 12:23
   Szia Ica! Ne haragudj, de fogalmam sincs, hogyan segíthetnék, semmilyen információt nem tudok rólad. Kérlek, írj Dettinek az ügyfélszolgálatunkra az info@angolnyelvtanitas.hu címre, vagy a 06-1-220-44-51-es számot hívd, ha a telefon jobb neked. Köszönöm! Válasz
 • Gyöngyi 2016-08-31 10:41
  Szia Gabi! Mi a véleményed az Easy Phrases- ről ? ez is egy kártyás módszer, köszönöm a válaszod! Válasz
  • Dóri 2016-10-2 22:41
   Sziasztok. Engem is érdekel a Easy Phrases programról alkotott vélemény, tapasztalat. Most olvastam el a programról egy leírást, csak ami elsőre feltűnt, hogy a cég amin keresztül meg lehet rendelni nem találok róluk infót, székhely, cím, elérhetőség stb.. ', semmi nincs....Igy viszont nem szivesen rendelem meg, még ha jónak is tűnik. Ráadásul egy olyan marketing szöveggel hirdetik, hogy ha még mai napon megrendelem, akkor kedvezményes aron tudok hozzájutni... Egy szó mint száz, szerintem legyünk óvatosak. De örülni fogok, ha valaki leírja a saját tapasztalatát. Koszonom. Válasz
   • Gabi 2016-10-25 12:21
    Szia Dóri! Ez sajnos egy kamu cég kamu terméke, fast phrases néven is emlegetik, nagyon jó, hogy észrevetted az adatok hiányát, ügyes vagy!!! Több is van ilyen, és ezért írtam egy cikket arról, hogyan lehet egyszerűen őket felismerni: http://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/5-gyorstipp-hogy-felismerd-az-angol-nyelvoktatasos-atvereseket Válasz
 • Máté Gábor 2017-03-18 15:34
  Beszélnek ezek a kártyák?Ha nem, hogy tanulom meg az angolt? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás