9 dolog, amit a sikeres nyelvtanulók másként csinálnak

2011. 03. 15. | Desszert | 14 hozzászólás

sikeres nyelvtanulók másképp csináljákA Harvard Business Review szerint a sikeres emberek nem egyszerűen azért érik el a céljaikat, amilyenek, hanem inkább azért, amit tesznek.

És hogy hogyan csinálják?

Íme, itt a recept 9 nyelvtanulásra szabott tippel!

 1. Légy konkrét!

Ha a nyelvtanulással kapcsolatos céljaidat úgy határozod meg, hogy „szeretnék végre megtanulni angolul”, akkor fogalmad sem lesz, hova kéne eljutnod, és hogy mikor érsz oda. Ennél sokkal részletesebb, konkrétabb célokat kell kitűznöd!

Gondolkodj: mit jelent Neked az angoltudás? (És itt a Neked szón van a hangsúly!) Írd le minél részletesebben! Mire szeretnél képes lenni? Mihez juttasson el Téged a nyelvtudás?

2. Carpe diem!

Elfoglaltak vagyunk, és a nyelvtudáson kívül még sok más célt szeretnénk elérni. De légy őszinte: veled milyen gyakran fordul elő az, hogy elmegy a nap tanulás vagy gyakorlás nélkül?

A legnagyobb ellenség a „majd holnap” gondolat! A napi egy óra tanulás könnyen összejön ám, ha mindig csak egy kicsit veszed elő az angolt! Csak el kell döntened előre, hogy mikor és mennyi időre esel neki a nyelvtanulásnak. Szóval: carpe diem! Mert a sikeres nyelvtanuló így csinálja.

3. Tudnod kell, hogy milyen messze van még a célvonal!

A célok elérése a haladásod gondos és őszinte ellenőrzését követeli meg! Írásban! Hogyan tudhatnád a stratégiád kiigazítani, ha nem tudod, hol tartasz? Mert a stratégiád folyton kiigazításra fog szorulni, ahogy alkalmazkodnod kell a felmerülő problémákhoz, az új élethelyzetekhez!

4. Légy realista-optimista!

Azt már biztosan tudod, hogy amikor kitűzöl egy célt, akkor sokat segítenek a pozitív gondolatok. Főleg, ha arról gondolkodsz, hogy el fogod érni a célod, és elképzeled, milyen lesz majd a határtalan szabadság és a jóleső büszkeség, hogy te tudsz angolul! De kutatások bizonyítják azt is, hogy ha azt várod, hogy valami „történik”, vagy ha csak ímmel-ámmal dolgozol, és azt hiszed, valami egyszer csak „lesz”, akkor sokkal kisebb valószínűséggel éred el a célod.

Sose becsüld alá, mennyi nehézséggel fog járni a célod felé vezető út! A nyelvtudás megszerzése verejtékkel jár, akármit is mondjanak a reklámok!

5. Koncentrálj arra, hogy mindig egy kicsit JOBB legyél, ahelyett, hogy jó akarsz lenni!

Sokan hiszik, hogy a nyelvérzék velünk születik, és megváltoztathatatlan. Ezért hajlamosak vagyunk olyan célokért dolgozni, amelyek arról szólnak, hogy valamit bebizonyítsunk magunknak („meg tudok tanulni angolul”) ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, hogy fejlesszük önmagunkat („képes vagyok jobb nyelvtanulóvá válni”).

Lomb Kató és mai kortársai is bebizonyították, hogy a nyelvérzék tulajdonképpen belülről fakadó motiváció, ügyesen fejlesztett tanulási képességek és a tanulásra szánt idő hármas képlete. És ezek egyike sem velünk született és megváltoztathatatlan! Azok a nyelvtanulók, akik azzal foglalkoznak, hogy egyre jobbak legyenek, nemcsak a célt értékelik majd, hanem az utazást is.

6. Legyen mentális állóképességed és kitartásod!

Azok az emberek, akik nem elég kitartóak sokszor azt gondolják, hogy belőlük hiányoznak azok a képességek, amelyek a sikeres embereknek megvannak. Ha már te is gondoltad ezt valaha… nem szépítem: tévedsz!

Jó hír, hogy a kitartás fejleszthető! A siker titka az erőfeszítés, a tervezés és a jó tanulási stratégiák! Ha ezt valóban megérted, akkor nemcsak tisztább képet kapsz magadról, hanem a kitartásod és a mentális állóképességed is meghálálja! A siker tehát nem abban rejlik, amilyen vagy, hanem abban, amit teszel.

Minden reggel, minden üres percedben, minden este, lefekvés előtt.

7. Az akaraterődnek is szüksége van edzésre!

Az akaraterő ugyanolyan, mint bármely más izom: ha nem edzed, elgyengül. De ha rendszeresen használatba veszed, akkor egyre erősebb lesz. Próbáld ki!

Találj valamit, amit legszívesebben nem tennél, pl. 50 felülés minden nap, vagy semmi nassolás. És ha úgy érzed, feladnád, vagy beadnád a derekad, akkor ne tedd! Kezdj egyetlen tevékenységgel, és találd ki, hogy fogsz megküzdeni a nehézségekkel! Pl. „Ha nagyon szeretnék valamit rágcsálni, akkor eszek egy darab friss gyümölcsöt, vagy három aszalt gyümölcsöt.” Az elején nehéz lesz, de aztán egyre egyszerűbb! És ez a lényege: így edzed az akaraterőd, az egyre erősebb lesz, és egyre nagyobb kihívásokat leszel képes teljesíteni!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

8. Ne kísértsd a sorsot!

Akármilyen erős is az akaraterőd, ismerd és tiszteld a határait!

Ne kezdj bele például egyszerre két új tevékenységbe! Le akarsz szokni a dohányzásról és mellette szigorú diétát is tartanál? Nem célszerű! Legyen mindig csak egyetlen fő célod, amire koncentrálsz! Ha ez most nem az angol nyelvtudás, akkor se legyen lelkiismeret furdalásod! Majd annak is eljön az ideje.

De ne légy túl magabiztos sem: ne kerülgesd a kísértéseket! Ha például tudod, hogy hajlamos vagy leragadni a tévé előtt, akkor még azelőtt tanulj egy kicsit, mielőtt bekapcsolod a tévét! Ha az internet a gyengéd, akkor még azelőtt ismételj át pár kifejezést, mielőtt reggel felkapcsolnád a géped, és átfutnád a híreket!

9. Koncentrálj arra, amit csinálni fogsz, és ne arra, amit nem szeretnél megtenni!

Próbáld ki ezt a gyakorlatot: mondogasd magadnak, hogy „ne gondolj a jegesmedvére!” Nos, mire gondolsz?

A kutatások bebizonyították, hogy a gondolatok elkerülésére tett kísérletek csak még erősebbé, aktívabbá teszik ezeket a gondolatokat! Tervezd el, hogyan fogod a jelenlegi rossz szokásaid jobb szokásokká alakítani! Mit fogsz ezentúl a rossz beidegződések helyett csinálni? Például ha úgy érzed, nincs kedved angolt tanulni, ne ezen keseregj! Helyette inkább koncentrálj egy konkrét nyelvtanulási feladatra, amit azonnal el fogsz kezdeni, ahogy hazaérsz!

 

Remélem, ez a pár tipp egy kicsit közelebb visz Téged saját tetteid, gondolataid megértéséhez, és talán megtalálod azokat a pontokat is, ahol esetleg tévútra léptél vagy hibát követtél el.

Akármi is történjék, emlékezz arra, hogy nem kell más emberré válnod ahhoz, hogy sikeresebb legyél!

Sosem az számít, ami vagy, hanem az, amit teszel!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

14 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Balás Eszter 2011-03-15 00:00
  Mind a 9 pont szuper. Tudom használni a munkámban. Köszi, Gabi. Válasz
 • Bee 2011-03-15 00:00
  Egy kicsit most kezd elegem lenni.....
  Az én célom fluent English speaking. több mint 10 éve tanulom a nyelvet, ezt a célt 3 éve tûztem ki. Eddig minden célomat elértem, amit az életben akartam. (Leszoktam a dohányzásról, lefogytam 20 kilót fél év alatt, felépítettem egy házat, pénzt csináltam amikor szükségem volt rá, 5-ösre diplomáztam 30 évesen, sikeres zenész voltam, mindig jó munkahelyem volt, a válság közepén, amikor ezrek veszítették el állásaikat, én akkor találtam egy sokkal jobbat mint azelõtt volt. stb...hogy csak a legkiemelkedõbbeket említsem).
  Rengeteg angol tanfolyamot végigjártam, sok angoltanárt ”elfogyasztottam”, ezer internetes oldalról kapom a leckéket a mai napig, amiket többé kevésbé meg is oldok. Ha megjelent egy újabb ”csoda-módszer”, azt azon nyomban megvettem. Napi 2-3 órát foglalkozom az angol tanulással. Minden ehhez kapcsolódó cikket elolvasok.
  Egy éve úgy döntöttem, hogy mindent hátrahagyva kiköltözöm Angliába, mivel a haladás semmi nyomát nem tapasztalom. Ma napi 12 órát dolgozom Angliában, ez idõ alatt csak angolul tudok kommunikálni, heti 5 órában a helyi college-be járok angol tanfolyamra. Ezen kívül minden szabad percemet az angol tanulásra fordítom. Szeretem a nyelvet, és nagyon tetszik is. Mégis amikor meg kell nyilvánulnom képtelen vagyok egy 3 szós mondatot összekreálni. Elõre kitalálom, hogy mit kell mondanom, és biztos, nem az jön ki a számon. Amit beszélnek abból meg semmit nem értek, vagy csak nagyon sokára többszöri elismétlés után. (általában már minden kollégám rajtam röhög...). Azt hiszem a kitartásommal és a szorgalmammal sincsen semmi baj, hiszen a fenti példák is ezt bizonyítják, ha az élet bármely más területén kell helyt állnom. Egyetlen egy embert sem ismerek aki ezt utánam csinálta volna.....

  És, hogy mibõl van elegem? A rengeteg tanácsból: használj ki minden percet a tanulásra, ne magukban tanuld a szavakat...nem jó a módszer, legyen saját célod...kitartásod .stb.

  Én már tényleg a lehetõ legtöbb tanácsot megfogadtam, alkalmaztam, mégsem érzek semmi fejlõdést. Az ismeretségi körömben akik folyékonyan beszélnek idegen nyelvet soha semmi ilyesmit nem csináltak. Egyszerûen csak elvégeztek egy, vagy több tanfolyamot, és folyékonyan beszélnek. Egyiküknek sem tartott 3 évnél tovább. Azt mondták nekem, na majd ha kimész ...ott 2-3 hónap és elindul a nyelved....Hát egy éve itt vagyok, és nem történik semmi...

  Na ezért vagyok egy kissé elégedetlen...

  Szerintem egyszerûen csak tehetség kell hozzá és kész. Akinek nincs bármit tehet. Ez pontosan olyan mint az éneklés. Akinek ”botfüle” van ne akarjon énekelni, mert mindig hamis lesz. Lehet jó hangja, de a hamissága mindig, mindenkit zavarni fog. Ez ellen nincs orvosság. Szerintem ugyanez a nyelv tehetség is. Akinek van, kis odafigyeléssel 1-2 év alatt akár kevés szókinccsel is folyékonyan tud beszélni, akinek nincs bármit tehet, sosem lesz eredmény...

  Sorry about this, but I think it is truth.

  Bee Válasz
 • LeoNardo 2011-03-16 00:00
  Nekem nagyon fontosak ezek a motiváló sorok a motivációm fenntartására. Nem mondanék le róluk, holott 20 évente állok neki az angolnak (most 5. éve harmadszor), és a fluently egyoldalúan megy (ha én beszélek), de jól olvasok angolul, és egyre többet értek, az angolok tökéletesen értenek engem. Nekem most az a célom, hogy a folyamatos angol beszédet megértsem, ne csak úgy áta-botában, vagy némi gondolkodás után, mert így még sokszor elhagy a folyamatos beszéd.
  Bee-nek: Kell még 1-2 év, és igazuk lesz azoknak, akik bíztattak. Az egyik fiam 6 éve él Angliában a családjával. Õ középfokú nyelvvizsgával, jól beszélve ment ki. Együtt mentek ki a barátjával (mindketten mérnökök), aki (jászsági parasztgyerek) kezdetben egy szót se tudott, ma már jól él, dolgozik Angliában, nem is akar hazatelepülni egyelõre. És a nyelv már nem probléma a számára sem, holott kezdetben még a lakását és a bankszámláját is a fiam intézte, mert õ képtelen volt angolul megszólalni. Tehát: türelem, szorgalom, kitartás, és megjön a várt eredmény! Válasz
 • Magdi 2011-03-16 00:00
  A blogban leírtak minden szava igaz! Én a blogban olvasható gondolkodásmóddal fogytam le 18 kg-ot! Most a nyelvtanulással teszek ugyanígy.

  Az életmódváltásom elõtt próbálkoztam már elsajátítani a nyelvet, de sehogyan sem ment. Hiába a világ legjobb tanára, ha a hozzáállásom nem megfelelõ!

  Mára már megváltoztam. Olvasva a blogot, magamra ismertem sok pontjában. Most sincs több idõm vagy pénzem nyelvtanulásra, mégis úgy érzem (és a tanáromnak is ez a véleménye), hogy hatalmasat fejlõdtem! ”Csak” annyi a különbség, hogy ma már nem a nyelvvizsgáért tanulok, kényszerbõl. Nagyon kell egy konkrét cél, egy erõs belsõ motiváció. Mára megszerettem a nyelvet és tudom, a sok gyakorlás az út az aktív nyelvtudásig. Érdekes, hogy míg régen folyton kifogásokat kerestem, ma inkább a módját kutatom, hogyan lehet becsempészni a napomba egyre több gyakorlási lehetõséget nemcsak konkrét tanulási célzattal, hanem megjelenítve a szabadidõs tevékenységemben is (angol nyelvû könyvek olvasása, filmek nézése, zenehallgatás, naplóírás angolul, logikai játékok, keresztrejtvény angolul, utazás közben a látottak kommentálása angolul, a naptáramat, a telefonomat, a számítógépemet is ezen a nyelven használom, levelezés, angol klubok stb.). Így már nem is érzem tehernek a dolgot, hanem inkább hobbiként gondolok a nyelvtanulásra és alig várom az alkalmakat, melyek közelebb visznek ahhoz, hogy napról-napra egyre jobb legyek! Válasz
 • Paránytrilla 2011-03-16 00:00
  Kedves Bee!

  Sikeres vagy a munkádban, leszoktál a dohányzásról, rengeteget fogytál, házad van, amit magad építettél, munkád... És ugye független vagy...? ,)
  Viccet félretéve: amit eddig letettél az asztalra, az az emberi nagyág egyik oldala. Egy másik oldala az, hogy elfogadjuk a korlátainkat.
  Én zenész vagyok, kórust vezetek. Van olyan a kórusomban, aki kezdetben botfülûnek indult, hamisan énekelt, a szólamtársai nehezen viselték. Egy idõ után rájöttünk, hogy neki egy másik szólamban lenne a helye. Átkerült oda, és kitartó, kemény munkával, koncentrációval é szorgalommal ma a szólam húzóereje. Stabilan és tisztán énekel, lehet számítani rá.
  De vannak olyanok is, akik több-kevesebb idõ után kiszálltak a kórusból, mert nekik túl nehéz volt a feladat. Persze az élet más területein sikeresek.
  Te magad döntöd el, hogy mit választasz a kettõ közül! Kint maradhatsz Angliában és továbbra is szorgalmasan tanulhatsz. (Ennyi idõ nyelvtanulás után már biztosan remekül fogalmazol írásban és fordítasz írott szövegeket - azért az sem kis dolog!)
  Vagy hazajöhetsz és lehetsz valami másban sikeres, sikeresebb, mint azok, akik kint kinevettek.
  Egyébként nekem is vannak gondjaim a kommunikációval! Sajnos elég szerény szókincsem van, de még az sem szokott eszembe jutni, ha beszélnem kell! Én is sok éve tanulom a nyelvet. De rájöttem, hogy beszélni csak beszélve lehet tanulni. :( Ezen nem segítenek sem a csodamódszerek, sem a csodakönyvek. Muszáj legyõzni a gátlásokat. Persze mondani könnyû, még én sem mondhatom, hogy teljesen legyõztem.
  Ami a lényeg: én õszintén kívánok Neked jó döntéseket és további sikereket az életedben!

  Egy ”sorstárs”...
  jjjjzsuzsi@yahoo.com Válasz
 • Gabi 2011-03-16 00:00
  Magdi,
  Bár többen olvasnák, amit írtál! Az tetszik a legjobban, hogy ”most sincs több idõm vagy pénzem nyelvtanulásra” - mert pontosan ez az, amit folyton várunk! Majd holnap, jövõ héten, jövõ hónapban több idõm, több pénzem, több lehetõségem lesz.

  Bee,
  Nagyon kéne egy attitûdváltás, a ”nekem nem megy” felõl a ”no big deal” felé, de ezt sajnos csak te tudod meglépni. Ez lesz a kulcs. Kicsit kutatok ez ügyben, és megpróbálom beintegrálni a hírlevélbe - de én csak tanácsokat tudok adni, a munkát neked kell elvégezned.

  András,
  meghallgattam. Sajnos, túl ismerõs. Válasz
 • Tamás 2011-03-17 00:00
  Kedves Bee.

  Jómagam, több mint három éve tanulom az angolt.
  Ezalatt tanultam headway intermediatet, upper-t magamnak,
  nem kurzuson illetve, business english-t.
  A csoporttársaimnál megfigyelhetõ volt, fõleg a lányoknál,
  hogy alig mertek beszélni, mert mikor beszélni kellett volna,
  mindig azzal bibelõdtek, hogy nyelvtanilag helyes legyen a mondat.
  Így alig beszéltek. Beszélni, csak beszélve lehet megtanulni.
  Szerintem kezdj el bátran beszélni, amikor nyelvtani hibát csinálsz, azt késõbb úgyis észre veszed, magadnak kijavítod,
  és ezzel szép lassan alakul a nyelvtani helyességed is.
  Ugyanis, egy nyelvtanilag hibás mondat, lehet érthetõ, és
  kommunikativ, míg egy ki nem mondott mondat nem.
  Szerintem a másik hiba, amit sokan elkövetnek, skatulyázni akarnak. Az angolt nem lehet. Átviten, egy különbözõ színû
  legókat, nem meghatározottan, szín szerint lehet össze rakni,
  hanem bármelyiket bárhova, tetszés szerint.
  Amíg ezt, fõleg a magyar nyelvtanulók meg nem értik, hogy
  ezt lazán, könnyedén kell kezelni, nem görcsösen, mert ez
  nem a magyar nyelv, addig saját magukat hátráltatják.
  Remélem, tudtam jó ötletet adni.
  Szép napot mindenkinek. Tamás Válasz
 • Gabi 2011-03-18 00:00
  Tamás,
  tetszik, amit írtál! :) Ha megnézzük a valódi, beszélt angolt, tényleg sokkal lazább, strukturálatlanabb, szabadabb, mint a tankönyvi. Pont ezt szeretem benne. Nem kell sokat tudni angolul ahhoz, hogy mások úgy érezzék, te sokat tudsz angolul. Szóval, éljen az angol nyelv! :) Válasz
 • Ági 2011-03-18 00:00
  Kedves Bee, és Paránytrilla!!
  Elsõsorban nektek szeretnék üzenni. Nos, egy kicsit elkanyarodva az angoltanulástól, szintén zenész vagyok, ráadásul fél fülemre majdnem teljesen süket.:) Nagyon nagy nehézségek árán értem el, hogy zenész pályát választhassak( mostmár kifelé farolok belõle, pont a hamis hangok miatt), de egy dologra iszonyatosan megtanított: felállni a pofonokból, és menni tovább, no meg persze nem foglalkozni a rossz megjegyzésekkel. Csak annyit, hogy a botfülûséget ki lehet és ki kell nevelni egy zenésznek azokból, akik nem tanulhatták meg a hangok viszonyulását gyerekként, és nem lenézni õket(ez igaz lehet a felnõttek angoltanulására is akár!!) és motiváltan elõre, akár a magad feje után Bee! Ez annál lazább dolog, és amúgy még annyit, hogy nekem a fülem miatt nem jár kedvezmény a nyelvvizsgára már(évekkel ezelõtt járt volna) és ki tudja, hogy fogom megcsinálni a magnót? De majd ha úgy lesz, tippelek.:) És még egy dolog. Én is beszélgettem anno külföldiekkel angolul, még angolokkal is, és teljesen szégyelltem magam hogy hûû, nem értem, nem tudom..Szépen mosolyogtam, aztán nyelvvizsga szóbelin meg tudtam teljesíteni. Szóval nem kell betojni, de tanulni azt kell.:) Válasz
 • Paránytrilla 2011-03-18 00:00
  Kedves Ági,
  köszönöm, hogy írtál! Íme, Te vagy az élõ bizonyíték arra, hogy mennyi mindent lehet elérni akaraterõvel és szorgalommal! Köszönöm, hogy megoszottad velem, ez még sok mindenre erõt fog adni! :)
  Ez igaz a nyelvtanulásra is! Az emberi agy olyan csodálatos, hogy a legnagyobb gyengeségeink lehetnek a legnagyobb erõsségeink, ha kitartóan képezzük magunkat!
  Szerintem ne add fel a kedvezményt a listeningnél. Nem fair, hogy nem adnak! Biztos van rá valamilyen törvény. DE hatamas dolog, hogy ilyen lazán veszed!!! :) Én áprilisban megyek nyelvvizsgára és idõnként nagyon be vagyok tojva, pedig nincs is különösebb okom rá. Hát, ilyen az ember...
  Puszi! :) Válasz
 • Gabi 2011-03-19 00:00

  Ez tetszik: ”Az emberi agy olyan csodálatos, hogy a legnagyobb gyengeségeink lehetnek a legnagyobb erõsségeink, ha kitartóan képezzük magunkat”

  Tegnap Melinda küldött nekem egy Andy Vajna interjút, ebbõl írtam most, frissen egy blogbejegyzést itt. Pont ez a téma. A kitartás:
  http://www.tanuljtanulni.hu/blog_forum.php?tema_azon=30
  Válasz
 • tina 2011-03-23 00:00
  Sziasztok!
  Ági bejegyzése késztetett arra, hogy írjak. Ugyanis igaz nem ( félig) siket, hanem ”csak” hallássérült vagyok. Mégis le tudtam tenni a középszintû szóbelit. Úgy gondolom, hogy a fent leírtak nemcsak az angol nyelvtanulásban, hanem az élet minden pontján egyaránt érvényesek. Sok számít a kitartáson és a hozzáálláson.
  Áginak üzenném, hogy nekem úgy lett meg a magnó, hogy végigtippeltem az egészet és meg lett a 40 % :) Válasz
 • Reni 2011-03-26 00:00
  Sziasztok,
  Egy évet éltem Angliában és 1,5 évet Amerikában. A leülök könyv mellé és bemagolom a szavakat típusú nyelvtanulás számomra nem vonzó, helyette azt a módszert választottam, hogy bármi, amirõl valami eszembe jutott azt angolul gondoltam végig. Érdekes megfigyelni, hogy milyen sok gondolatunk van a nap folyamán, kész párbeszédeket folytatunk a fejünkben. Ezeket elsõnek tudatosítottam, majd lefordítottam angolra. Késõbb már eleve angolul jutottak eszembe. Jó elkezdeni könnyebbekkel, pl, de hideg van, el kell mennem a boltba stb. Valamint ha hiányoznak hozzá szavak, akkor naponta 1-2-t megnézni. Észrevétlenül lehet gyorsan sokat fejlõdni. :)
  Sok sikert mindenkinek!
  reni Válasz
 • Gabi 2011-03-27 00:00
  Tina, Reni
  köszi, hogy leírtátok ezeket, igazán értékes gondolatok és sok segítség! :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás