A 3 legfontosabb dolog a nyelvtanulásban

2011. 10. 17. | Motivátor | 7 hozzászólás

Mi hiányzik az angol nyelvtanulásból?

2004-ben költöztem haza végleg New Yorkból. Jó rég.

De úgy tűnik, ennyi idő kellett ahhoz, hogy leülepedjenek a dolgok, és hogy meg tudjam fogalmazni, mi az, amit ŐK máshogy csinálnak a nyelvtanulásban, és mi az, amiben mi HIÁNYT szenvedünk.

Miben MÁS, miben JOBB a tanulás és a nyelvtanulás ott?

És mi az, ami itthon HIÁNYZIK?

Mert három fontos tényező még mindig hiányzik a nyelvtanulásból kis hazánkban. Pont az a három tényező, ami eljuttatna minket a végcélig, a használható nyelvtudásig.

Nézzük, hogyan kezdd el átalakítani a tanulást úgy, hogy ezeket mind beépítsd!

1. Önbizalom

Ha megkérdezel egy magyar embert, hogy beszél-e egy nyelvet, még középfokú nyelvvizsga után is azt fogja mondani: háááát, nem nagyon. Ha megkérdezel egy amerikait, beszél-e egy nyelvet, rávágja igen, egy kicsit, és elkezdi összeszedni neked azokat a szavakat, amiket tud azon a nyelven. Még akkor is, ha nem jutna tovább 10 szónál.

A tanulság: az a szókincs, amivel rendelkezel, elegendő. HA használod!

Építs önbizalmat azzal, hogy használod legalább azt a keveset, amit biztosan tudsz! Ne félj a kihívásoktól, a mélyvíztől, mert ha nem próbálkozol, akkor nem szerezhetsz önbizalmat.

A tanácsom: picivel kevesebb az új szavak tanulásából és több már megtanult szavak használatából. (És NEM ismétléséből, vigyázz! A kettő más.)

Már abszolút kezdőként is ismersz legalább 30-50 angol szót. Ha játszottál számítógépes játékokkal, nézegettél filmeket, használtál internetet, akkor ez abszolút kezdőnél felmehet akár 70-100 ismert szóra is. Ezzel már nagyon sok gondolatodat elmondhatod! Ha akarod, és ha próbálkozol vele.

A nyelvtanulás hosszú út2. Sikerélmények

A nyelvtanulás hosszú projekt, kitartást igényel. A sikerélmények pedig a kitartás zálogai.

Képzelj el egy folyton megújuló energiaforrást, amely ott buzog benned, csak elő kell hívni. Mert van egy ilyened! És mit teszünk?

Elfojtjuk. A hibákra koncentrálunk, ahelyett, hogy azt néznék, megértették-e, amit mondunk. Azt nézzük, mennyi minden van még vissza, ahelyett, hogy milyen messze jutottunk már. És persze legtöbbször több figyelmet szentelünk azoknak a részeknek, amiket nem értünk, mint annak, amit megértünk egy szövegből.

Mondd már meg nekem: miért nem építesz sikerélményt?

Miért nem használod a tudást, amid van? Miért nem kreálsz SZÁNDÉKOSAN olyan helyzeteket magadnak, ahol TELJESÍTHETŐ feladatok elé állítod magad?

Például miért várod el magadtól, hogy MINDENT érts egy hallott szövegből ahelyett, hogy azt tűznéd ki, hogy kiveszel belőle 2-3-5 tényt, gondolatot vagy épp szót? Attól függően, milyen szinten vagy! Vagy miért nem azt nézed, hogy ÉRTHETŐ-E, amit mondasz, ahelyett, hogy azt számolod, hány hibát vétettél benne? Érted a logikát?

A tanácsom: tanulj meg nagyvonalúnak lenni magaddal! Ismerd fel, ismerd el a sikereidet!

És a harmadik hiányzó elem a legfontosabb.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Pozitív érzelmek az angol nyelvtanulásban3. Pozitív érzelmek

A magyar oktatási rendszer hagyományai nem engedik meg azt, hogy a tanuláshoz pozitív élmények kötődjenek.

A tanulás = erőfeszítés, erőlködés, szenvedés. És a szakemberek szerint a magyar felnőtteket ez erőteljesen vissza is tartja a tanulástól!

Ezért a legfontosabb feladatod, ha önállóan tanulsz, hogy minél több pozitív érzelmet vigyél a tanulásba.

Hogy konkrétabb legyek, íme, a tíz pozitív érzelem, amit megkülönböztetünk: öröm, hála, derű, érdeklődés, remény, büszkeség, vidámság, inspiráció, lenyűgözöttség, szeretet. Gondolkodj el azon, hogyan vihetsz be ezekből minél többet a tanulásba!

FONTOS: ha rátalálsz egyre, tudatosítsd magadban és éld át! Hadd kötődjenek azok a pozitív érzelmek a tanuláshoz. Ártani nem árthat. :)

És hogy mi lesz a végeredmény?

A két út között a különbséget úgy tudnám szemléltetni, hogy átvágod magad egy sűrű, tüskés bozóton, vagy sétálsz egyet a virágzó cseresznyefák közötti tiszta, egyenes úton. Nagyon nem mindegy.

 

Tehát: önbizalom, sikerélmények és pozitív érzelmek.

Neked jut elegendő e háromból?

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

7 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • k.andrea 2011-10-17 00:00
  Engem pont az angol nyelv tanított meg erre a háromra. Hosszú évekig tanultam elõtte németet és nem szerettem, mert ezek hiányoztak belõle, mire elég magabiztos lettem (a nyelvvizsga után), addigra kezdtem el élvezni mindezt. Az angolban találtam valamit, ami közelebb vitt az önkifejezéshez és a szenvedélyemmé vált. De mindehhez kellett egy olyan pedagógus is, akin láttam ezt a szenvedélyt (õs is Amerikából jött haza épp akkor, amikor én elkezdtem a nyelvvel megismerkedni), s aki megtanított arra, hogy az említett három dolog mennyire fontos. Szóval kedves nyelvet tanítók! Ne feledkezzetek meg ezt átadni a tanítványaitoknak is. Nektek is szól, nemcsak a tanulóknak. Sok sikert kívánok mindenkinek, mert a kommunikáció képessége csodás kincs! Válasz
 • blabla96 2011-10-17 00:00
  Ezek nagyon jó ötletek. Sajnos nekem nem nagyon megy a nyelvvizsga, pedig már több, mint 8 éve tanulom (2003 szeptembere óta.) Nincs valami tippetek egy 15 éves lánynak? Nagyon megköszönném, mert a nyelvvizsga szükséges a munkámhoz :) Válasz
  • Gabi 2012-06-3 23:06

   Töltsd le innen az ajándék anyagokat, sokat fognak segíteni!

   (Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga? - minikönyv

   8 túlélő tipp, ha nyelvvizsgára készülsz - minikönyv

   5 pont, ahol elronthatod a nyelvvizsgára való felkészülést - előadás)

   http://angolnyelvvizsga.hu

   Utána kapsz 3 levelet, ami lépésről-lépésre elvezet a felkészülésig! :)

   Válasz
 • T. 2011-10-18 00:00
  Igen , az önbizalom, ezt építi le jó tudatosan , nemcsak az oktatás sok esetben, hanem a társadalom mentalitása és az elõrejutás hiánya is. Azért ebben a világban elég nehéz ezt felépíteni, de lehet, mert mindig van valami, ami továbbvisz.A fenti érzelmek mindegyikére lehet valami gyümölcsözõt építeni vagy kitalálni.Happy life coaching:) Válasz
 • Dóra 2011-10-21 00:00
  Kicsit összezavarodtam.
  Itt egészen mást állítotok a nyelvtanulásról, mint pld következõ nyelviskola oldalán, ahol a következõ bemutatkozó áll a fõ oldalon:
  (bátorkodom bemásolni)
  --------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------„,Úgy tûnik ebben az országban mindenki angol nyelvet tanul, sok a nyelviskola és a tanuló is - mégis kevesen beszélnek angolul.

  Miért van ez?
  Sok összetevõje van az angol tanulás sikertelenségének. Az iskolai oktatás katasztrófális a nagy létszámú csoportok miatt. A 12-15 fõs csoportok aligha nevezhetõk ideálisnak. Egy jó angol nyelviskola persze sokat segíthet - csak meg kell találni a megfelelõt.

  Sokszor az angol tanár nem elég felkészült - nem elég ismerni a nyelvet, megfelelõen felkészült angoltanár sokat segíthet a nyelvtanulás során.
  Igenis van olyan, hogy nyelvérzék... persze akad olyan tanár, aki még 10 éves tapasztalatal sem hisz ebben. Sajnos, van olyan ember is, aki soha nem fog megtanulni angolul.

  A nyelvérzék egyfajta adottság. A jó hír, hogy szorgalommal sokat behozhatunk. Ha kialakul a nyelvtanulás metodikája (egyfajta motorikus készség) és megtanulunk tanulni, akkor egy újabb nyelvet már könnyebben sajátítunk el.
  A legtöbb mégis a tanulón múlik - aki meg akar tanulni angolul, az meg is fog. Csodák nincsenek - a nyelvtanulás kemény munka! „,
  --------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------

  Most akkor van nyelvérzék vagy nincs? Most akkor kemény munka, vagy szórakoztató? Stb, stb.
  Az egyik iskola ezt állítja, a másik meg mást, egymással szemben álló módszerek és vélemények. Ennek tükrében, mi alapján döntsön egy nyelvet megtanulni kívánó személy, hogy melyik iskola állításának higgyen?

  Válasz
  • Gabi 2012-06-3 23:03

   Dóra, van nyelvérzék, írtam is erről blogbejegyzést! (6 igazság a nyelvérzékről címmel) Sőt, az Oxford University-nek létezik nyelvérzék tesztje (kegyetlen, durvaaa!!!). DE! Van egy másik irányzat, Lomb Katóval az élen, aki NEM HISZ a nyelvérzékben, és ezért kis költői túlzással tagadja a nyelvérzék létezését. Én hallatlanul tisztelem Lomb Katót, de mégsem miatta TAGADOM a nyelvérzék szerepét a nyelvtanulás eredményességében. Inkább azért, mert 4 országban éltem, abból 3-ban "versenyszerűen" tanítottam is, és a fent említett 3 tényezőt egyszerűen fontosabbnak látom, mint a nyelvérzéket. Leegyszerűsítve (és erről is írtam blogbejegyzést már): ha meghozod a döntést, hogy megtanulsz angolul, és motivált vagy, akkor MINDENKÉPP meg fogsz tanulni angolul. Akármekkora is a nyelvérzéked... Így érthető(bb)?

   Köszi a kérdést, jó!

   Válasz
 • Pusztai Dénesné 2011-11-3 00:00
  Szia én 34 és rengeteget tanultam angolul, de értelmes épképzláb mondatokat nemigen tudtam volna megfogalmazni. Szóval ha van hanganyagod, csak hallgasd, hadd ivódjanak be minnél mélyebbre, és ha beszélni akarsz, egész mondatokat fordíts le magyarról angolra csinálj belõlük kártyákat és mindig a magyar oldalát nézd és arról próbáld meg újra és újra az angol mondatot elõállítani. Nagyon hamar tudsz így használható anyagokat összeállítani magadnak, akár nyelvvizsgára is. A hallgatást pedig addig ne hagyd abba, amíg nem érted, hidd el elõbb utóbb érteni fogod, vagyis kialakul a hallásod. Minden jót jó tanulást!
  Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás