A gagyi nyelvi anyagok 4+1 ismertetőjele

2012. 03. 29. | Desszert | 7 hozzászólás

 

 

Gagyi tuning. :)

Meglátsz egy szupernek tűnő ajánlatot. Honnan tudod, hogy valóban szuper-e, vagy csak egy összeollózott, valódi módszer nélküli gagyi?

Íme, 4+1 ismérv segítségként!

 

1.  Csodamódszer-szindróma

A legbiztosabb ismertetőjele a gagyinak az, amikor leírják, hogy az X „bevált módszerrel” tanít a tananyag, amely a "legjobb/leghatékonyabb/leg…" (ide helyettesíts be bármilyen felsőfokú jelzőt), és bármely nyelvtanuló sikereket érhet el vele. Néha még „csodamódszernek” is kikiáltják.

Aki régóta velünk van, az e-mailben ingyenesen megkaphatta azt az angoltanulási tanfolyamot, amely most a Feladat Adatbázisban elérhető.  Ebben végignéztük a nyelvtanítás fejlődését, az egyes módszereket – és ha emlékszel, a tanulság az volt, hogy NINCS univerzálisan alkalmazható, mindenkinek jó módszer, vagyis „csodamódszer”. Mert, ahogy minden emberben van valami jó, mindegyik módszerből vehetünk kölcsön valami hasznos-hatékony dolgot.

 

2. A számok bűvöletében

Múltkor továbbítottak nekem egy e-mailt, amelyben egy angol feladatcsomagot árultak pár ezer forintért, amelyben „sok ezer” feladat volt.  Eddig ez volt a gagyik közül a kedvencem. Nagyon okos „parasztvakítás”, mert van benne egy nagy szám, amelyhez olcsó ár társul, és leosztva az ember csak azt látja, hogy „pár forint egy feladatért?”

Három kérdés merül csak fel:

 1. Végigcsinálod azt a több ezer feladatot? Biztos? Mert ha nem, akkor olyanért fizettél, amit aztán a virtuális polcodon tartasz, de ami nem épít Téged.
 2. Szerinted, mennyi angol feladatot tudnál 30 perc alatt összeszedni a netről? Gyanítom, annyit, amennyi három-hat hónapra elég – és így ráadásul látnád is, hogy MIT kapsz.
 3. Milyen feladatok ezek? Kiegészítős? A,b,c választásos? Ha velünk vagy már egy ideje, tudod, hogy ezek szuperek HOBBIKÉNT. De ha BESZÉLNI akarsz, ha HASZNÁLNI is akarod az angolt, akkor többet ér, ha példamondatokat alkotsz, kérdezel és válaszolsz, sztorikat mesélsz… Tehát nem mindegy, hogy MILYEN feladatokat kapsz!

Szóval, ha legközelebb valaki ilyet ajánl, ne vedd meg anélkül, hogy bele ne néztél volna! És gondolj arra is, hogy mennyi feladat megoldására vagy kalibrálva! Tényleg 2-3 ezer kell?

 

3. A kozmetikumreklám

 

Ugye te is elkapsz néha a tévében olyan kozmetikumreklámokat, amelyeket mindenféle idegen hangzású idegen szavakkal tömnek tele? Semmi érthető, semmi konkrétum.

Ezt azért teszik, mert így (ál)tudományosan hangzik, és azt remélik, ebben a nyelvben megbízunk. Pedig, ha akarnák, akkor egy percben gond nélkül el tudnák neked ÉRTHETŐ magyar nyelven magyarázni az illető kencefice működési mechanizmusát, vagy, hogy szerintük miért JOBB, mint bármi más. A nyelvi anyag, kurzus reklámok néha ugyanezt teszik különféle hangzatosnak tűnő felkapott szavakkal, mint pl. „kommunikatív”.

Amikor egy új nyelvi anyagot, szolgáltatást látsz, mindig keresd azt, hogy pontosan hogyan működik és miért hatékony. Persze nem biztos, hogy rögtön az első sorokban, de valahol lennie kell az óvatosabb érdeklődők számára egy olyan résznek, ahol leírják, honnan származik a tudás, ami benne van, és miért jó neked. És, ami még nagyon fontos: kinek NEM jó. Mert ilyen típusú tanuló mindig van.

 

4. Könnyedén, szórakozva, erőfeszítés nélkül

 

Mariann jött oda hozzám múlt héten egy konferencián, és elpanaszolta: ő egy csőd, mert akárhogy próbálkozik, csak nem tud megtanulni angolul. Pedig mindent megtett! Már vett egy CD-t is, amit a kocsiban kell hallgatni, és állandóan azt hallgatja vezetés közben. És ő nagyon sokat utazik!

Nem hiszem, hogy sikerült vele megértetnem, hogy ez nem tanulás, hanem látszat-tevékenység. Hiszen a CD reklámja azt ígérte: ezt csak hallgatni kell és kész! Könnyedén menni fog!

Ebbe a csapdába sokan beleesünk. Ezért ha valaki azt ígéri neked, hogy a nyelvtanulás MUNKA nélkül menni fog, gyanakodj! Mert ilyen módszer nincs.

Persze, előszeretettel használjuk a könnyedén, szórakozva, erőfeszítés nélkül jelzőket, de tudd: ez mindig viszonylagos, és SOSEM azt jelenti, hogy neked EGYÁLTALÁN nem kell dolgoznod a célodért. A nyelvtanulás igenis munkát és erőfeszítést igénylő dolog!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

+1. „Szószedetekkel”

 

Nem tudom, miért ragaszkodnak még mindig a hagyományos egy angol szó = egy magyar szó típusú szószedetekhez a nyelvi anyagok. Egyrészt, a szószedetek legfeljebb kifejezetten kezdő szinten elfogadhatók (talán, de ezzel is vitába szállnék), másrészt nagyon kevés olyan szó van, amit önmagában érdemes megtanulni. A szóösszetételek hasznosabbak, és hatékonyabb nyelvtanulást eredményeznek – ezt ordítja a szakirodalom évtizedek óta!

De valamiért a nyelvi anyagok fejlődése megragadt a szószedetek szintjén, és ezért is +1. pont ez, és nem negyedik. Mert sajnos ezzel a kőkorszaki módszert még mindig általánosan alkalmazzák. Vagyis: ez nem feltétlenül a gagyi ismertetőjele, de azt tudnod kell, hogy légy felfegyverkezve saját, hatékony szókincs elsajátítási módszerekkel, ha ilyen szószedetes nyelvi anyagot vásárolsz!

 

Ügyes legyél tehát a választásnál! Amúgy, ha Te hozzá tudnál tenni még valamit, bátran!

 

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

7 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Molnár Emese 2012-03-29 13:00
  Kedves Gabriella! Valójában az, hogy én megrendelem időnként ( anyagi lehetőségem szerint, ugyanis sajma most munkanélküli vagyok) az általad kínált szókártyákat, és örömmel várom az újabb emailjeidet, az annak az oka, hogy felfedeztem ebben a nagy a"angoltanár" rengetegben, hogy- nini; Magyarországon van olyan ember aki úgy gondolkodik a nyelvtanulásról ahogy én mindig is gondolkodtam, cselekedtem. Angolt tanítottam egy általános iskolában, és mondhatom kivívtam a kollegák ellenszenvét, azzal, hogy soha nem írattam szódolgozatot .Erdélyi magyarként, aki gyerekkorában az anyanyelv mellett egy másik nyelvet játszi könnyedséggel tanultam meg, ez először valami viccnek tünt, mert ott ilyent, hogy szódolgozat még nem pipáltam. De nem csak ez volt az amit teljesen másképp csináltam- hogy összetoltuk az asztalokat és próbáltuk megbeszélni a témát angolul, hogy minden törekvésem arra irányult, hogy a gyerekeket szóra bírjam, de mindenekelőtt-HOGY A NYELVET MEGSZERETTESSEM VELÜK. Számomra egy nyelvtanulás folyamatában ez a kiinduló pont, az origó. Már azzal is ellenszenvet váltottam ki, ha ügyeletesként a folyóson, angolul szóltam az elejtett szemét miatt. Drága Gabi- egyszer meg kellene nézni, mi folyik az általános iskolában nyelvoktatás címszó alatt. A legnagyobb bűnténynek azt tartom, hogy a nyelvet, -és most lett légyen szó bármilyen, akár az anyanyelvről- megutáltatják a gyerekekkel. Eleve az, hogy egy analitikus (szóelemző) nyelvet szavanként magoltatnak, az egyszerűen nevetséges. Én angolul már felnőttként tanultam angolul, igaz egy román anyanyelvű tanártól, akinek kiváló módszerei voltak és a román mint közvetítő nyelv bizony leegyszerűsíti a tanuló dolgát(latin), de annak ellenére, hogy az én kezdő 4. osztályosaim tanév végére alapvető információkat, napi rutint, óra, játék a számokkal és még sorolhatnám el tudtak mondani angol nyelven az 1 éves szerződésem lejártával mennem kellett. Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, de tapasztalatom, a nyelvoktatás jelen helyzetének közel 90%- ban sajnos nem a nyelvtudás átadása a cél, hanem kicsi "angoltanárokat" akarnak mindenkiből nevelni már első naptól. "Nálunk így szoktuk" címen. Ez van, és köszönöm, hogy kiönthettem a lelkem. Sikerekben gazdag évet kívánok mindenkinek a továbbiakban is. Emese Válasz
  • gabi.h 2012-04-15 16:00
   Kedves Emese! Teljesen igazat adok én is neked! Nyelvtanár vagyok szintén. Valóban éppen itt lenne az ideje MEGNÉZNI, hogy mi folyik az iskolákban nyelvoktatás címén.... Teljesen egyetértek abban is, hogy nyelvet NEM szóelemzéssel és magoltatással kellene tanítani!!! A tisztelt nyelvtanár kollégáknak is szét kellene nézni a világban, és nem ártana néha gondolkodniuk sem... Esetleg haladni, fejlődni... Válasz
  • Gabi 2012-03-30 11:38
   Szia Emese! Köszönöm szépen, hogy leírtad ezeket. Ha vigasztal: mások is látják, érzik, hogy ez így nem jó. Ez az oldal alapvetően angol nyelvtanulóknak szól, mégis, a közönség úgy 10%-a angol nyelvtanár (ez nagyon sok ám, mert itt nagy számokról van szó). És ennek az oka pontosan az, amit leírtál. Sokan érzik, hogy kell a szakmába egy kis friss levegő, egy pohár tiszta víz. :) Válasz
 • az orok ujrakezdo 2012-03-29 13:31
  örök újrakezdőként mondom: tényleg vannak parasztvakító ajánlatok. Ám ennek ellenére jónéhányszor botlottam olcsó, de mégis nagyon jól használható anyagba. Most nem írom ide az oldalnak a nevét, aminek hozzáférését magam is megvettem egy kuponos oldalon, de azt kell mondja, az olcsósága ellenére nagyon nagyon használható ismereteket adott, igen emészthető formában. Szóval ezzel csak azt akarom mondani: nem feltétlenül rossz az, ami olcsó... Válasz
  • Gabi 2012-03-30 11:36
   Na, látod, pont ez az egy nem szerepel a 4+1 között! Az olcsó. Mert annak ellenére, hogy az életben általánosan igaz az olcsó húsnak híg a leve mondás, el lehet kapni jó ajánlatokat. Például akkor, ha az illető cég valamit olcsón kínál annak reményében, hogy egy drágább szolgáltatását is megveszed később. De ez már üzlet, ebbe nem megyek bele. :) Szóval: igazad van. Válasz
 • István 2012-03-30 20:42
  Tiszteletem. Csak egyet tudok érteni az előttem felszólaló Emesével, sajnos én is egy olyan oktatási rendszer áldozata lettem ami nem hagyja érvényesülni sem a diákokat sem a tanáraikat. Mindenek előtt nem panaszkodni szeretnék, KÖSZÖNETET SZERETNÉK MONDANI Szalai Gabriellának AZÉRT A SOK OKOSSÁGÉRT AMIT HETENTE ELKÜLD...KÜLDÖTT sok ötletét felhasználtam és sokat tanultam munkásságából egy kevés oktató anyagot feltettem a web oldalamra amit ingyenesen le lehet tölteni "jpg" formátumban van ajánlani tudom ha szabad. www.atlantisnyelviskola.ewk.hu jó tanulást kivánok mindenkinek. Válasz
 • Gabriella 2012-04-4 11:15
  Kedves Gabriella! Nagyon egyetértek azzal, hogy a gagyi anyagok helyett az ember vegyen olyat ami minőségi, legyen az könyv, CD, szótár, hiszen a lényeg az,hogy a tudásszintjét emelje- természetesen ha használja is. A magam részéről azt tudom mondani, hogy egy könyv személyes kiválasztását azért tartom fontosnak, mert beleolvashatok, ellenőrizhetem,hogy milyen a színvonala, tetszik-e a rendszerezettsége, van-e elég hasznos magyarázat benne stb - mert így biztosan fogom is a könyvet használni. A könyvvásárlásnál ezt nagyon fontosnak tartom. A magam tapasztalata az, hogy egy kedvenc könyvből szívesebben tanultam, így a tanulás nem vált kényszerré, a fokozatos haladás pedig igazi sikerélmény volt. Mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy úgy próbáljon meg tanulni, hogy szeresse azt amit csinál, illetve találja meg a módját annak, hogy hogyan szeretheti meg. Nekem, a tanulás során ez sokat segített, néha a mélypontokról is ez húzott ki.Ha jó érzéssel vettem elő a könyvet, nem éreztem benne kényszert, így a tanulás nem vált rémálommá, nem volt görcsös. Ezért NAGYON FONTOS a jó választás. A kényszer,a görcs teljesítmény blokkoló hatással bír, és ez igaz a tanulásra is. Üdvözlettel Gabriella Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás