Churchill szerint a nyelvtanulás

2015. 03. 19. | Motivátor | 10 hozzászólás

Tudod, mi Churchill szerint a tapintat?

Ha úgy mondják valakinek, hogy menjen a pokolba, hogy az már előre várja a túrát.

És szerintem aki ilyen képekkel tud beszélni, attól csak tanulni tudunk.

Most tanuljuk el tőle azt, hogyan győzzük le az utunkban álló gigantikus akadályokat. A nyelvtanulásban, persze.

 

Churchill szerint a nyelvtanulás

 

És az utolsó két tanácsnál meglátod: Churchillnek volt néhány erősen Hofi Gézás mondása is. Olyan, ami nemcsak végletekig humoros, hanem bele is talál a sűrűjébe.

De előre vettem a legfontosabb tanácsait, úgyhogy a dobogósoknál akár abba is hagyhatod az olvasást! Ha mered…

 

1. "Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts."

"A siker nem végleges, a bukás nem végzetes: egyedül az számít, hogy legyen bátorságod folytatni."

Hibák mindig előfordulnak majd, és a sikerélmények mindig tünékenyek. Ezért a nyelvtanulás lényege egyetlen mondatban: menj tovább! De hogyan?

Sokan hiszik, hogy a folytatáshoz önuralom kell. Nem igaz. Inkább Churchill mondja jól: amire szükségünk van, az a bátorság. Mert valójában folyton félünk.

Félünk, hogy hibákat vétünk, félünk, hogy nevetségessé válunk, félünk, hogy butának tűnünk, félünk, hogy sose érünk a végére, és félünk, hogy megint feladjuk. Mindenki fél. És az egyetlen, amivel ezt le lehet győzni az a BÁTORSÁG. Ez egy született harcos bölcsessége, mert Churchill az volt, és remélem, fertőz!

És most, hogy megismerted a nyelvtanulás lényegét, Churchill következő tanácsa felfedi a titkát is.

 

2. "Attitude is a little thing that makes a big difference."

"A hozzáállás az az apróság, amely mindent megváltoztat."

Tudtad, hogy Churchill soha nem lehetett volna közszereplő? Hiszen beszédhibás volt. Isteni szerencse, hogy ő nem fogadta el ezt a régi társadalmi berögződést! Ki tudja? Talán ez a "tagadása" egész Nagy-Britanniát megmentette. Nos, téged is pont az ilyen berögződések választanak el a nyelvzsenitől.

A hozzáállás-romboló berögződések legtöbbször észrevétlenül születnek. Amikor valaki azt mondja, hogy neked nem megy az angol, vagy ami sokkal rosszabb, amikor te mondod magadról. A legrosszabb, ami szinte lehetetlenné teszi a sikert: rendszeresen állítod magadról, hogy neked nem megy a nyelvtanulás. (Ami nem igaz. Ezt bátran fogadd el attól, aki több mint 10 éve kutat és tanít tanulást. Tudom, hogy mit beszélek.)

Jó öreg Winstonunk szerint a pesszimista a nehézségeket látja minden lehetőségben. Az optimista pedig minden nehézségben lehetőséget lát. Ez utóbbi hozzáállás legyen a te célod, jó?

És ha már az optimizmusról volt szó, íme a "legoptimistább" hangvételű tanácsa, ami a nyelvtanulásra is áll, sajnos.

 

3. "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

"Nem ajánlhatok mást, csak vért, erőfeszítést, könnyeket és verejtéket."

A második világháború küszöbén ehhez a mondathoz nem kellett masszív jóstehetség. De ez azért a nyelvtanulásra is érvényes – a folyton ennek ellenkezőjét sugalló reklámok ellenére.

Mert akármennyire is divatos a szórakoztató és erőfeszítés nélküli nyelvtanulásról beszélni ma, azt már biztos tudod, saját keserves tapasztalatból, hogy két ponttal biztosan találkozol majd a tanulás során: motivációs mélypont és tanulási holtpont.

És bizony ezeken brutális erővel kell átnyomnod majd magad. Több alkalommal is. Egy tanács: tanuld meg szeretni ezeket a pontokat! Részben mert így könnyebb lesz magad mögött hagyni őket, de főleg mert hihetetlen személyiségfejlesztő erővel bírnak! Amikor a sötétből újra a fényre érsz, a nap valahogy mindig fényesebben süt, nem?

Soha, soha, soha, soha ne add fel (naná, ez is Churchill)! Kérj bátran segítséget, töprengj és elemezd magad, informálódj, ha megtorpansz, találd meg az igazi okokat, és akkor is tanulj, amikor úgy érzed, nem haladsz előre.

Akarod a receptet ahhoz, hogyan válj profi nyelvtanulóvá? Mutatom!

 

Churchill szobor

 

4. "To improve is to change; to be perfect is to change often."

"Változnod kell ahhoz, hogy fejlődj, és gyakran kell változnod ahhoz, hogy tökéletessé válj!"

Tömegével találkozom olyan nyelvtanulókkal, akik azért topognak egy helyben, mert folyton ugyanazokat a káros tanulási szokásokat űzik. Sokszor még akkor is képesek vagyunk ezt tenni, ha tudjuk, hogy ezekkel nem jutunk előbbre. Azzal védekezünk: legalább teszünk valamit. Csak éppen amit csinálunk, az megnyomorít.

Az őrület definíciója: ugyanazt csinálod, és más eredményt vársz. Az épelméjűség azt feltételezi, hogy ha más eredményre vágysz, akkor tudod, hogy valamit meg kell változtatnod. Ennek a feltétele: rendszeres időnként rá kell nézned a nyelvtanulásodra, és értékelned kell!

 • Mi ment könnyen, mi ment csak gyakorlás után?
 • Mi az, amihez hozzáállás-változásra van szükség, hogy menjen?
 • Milyen feladatokat szeretsz? Mikor érezted a legjobban magad?
 • Miről kellene többet megtudnod nyelvtanulás témában, és miben kellene más, sikeresebb módszereket kipróbálnod?

Látod? Csupa optimista kérdés… hajrá! Állj meg itt egy pillanatra, és válaszold meg őket egy percben!

És most jön a kedvenc tippem. Picit munkás. De minden nyelvtanulónak meg kell fogadnia, amíg nyelvtudóvá nem válik.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

5. "I'm just preparing my impromptu remarks."

"Épp csak írom a rögtönzött aranyköpéseimet."

Tudtad, hogy Churchill pont a beszédhibája miatt volt mindig olyan szellemes? A beszédhibával való küzdelem miatt hetekig készült egy-egy társasági eseményre. Úgy, hogy a társalgás minden egyes variációját jó előre elképzelte, és az erre való válaszokra, reakciókra alaposan felkészült. Elpróbálta őket. Sokszor.

Tényleg elhiszed, hogy az ember csak úgy, minden felkészülés nélkül, lazán, saját kútfőből mond okosakat? Szerinted nem válogatták, díszítgették a szavaikat? Szerinted mennyit olvastak hozzá? Szerinted hányszor adták elő ugyanazt, hogy tökéletesítsék? Jut eszembe: tudtad, hogy Hofi például ezerszer is begyakorolta minden humorát? Azért tűnt olyan spontánnak!

Félsz megszólalni? Készülj fel jól! Okosat szeretnél mondani? Választékosan szeretnél beszélni? Gondold ki jó előre! Woody Allen szerint a siker titka sokszor az, hogy megjelenj a színen (és ez is igaz, mert sokszor meg sem merünk valamit próbálni). Churchill igazsága talán még fájdalmasabb, és szintén érvényes: a siker titka a felkészülés. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, és ezzel irreális elvárások elé állítjuk magunkat

És most öveket bekötni! Mert Mr. Churchill legpökhendibb tanácsa jön.

 

6. "I may be drunk, Miss, but in the morning I will be sober and you will still be ugly."

"Talán részeg vagyok, hölgyem, de én reggelre kijózanodom, míg Ön akkor is ronda marad."

Ezt azoknak üzenem, akik kéretlenül javítgatnak téged!

És ezzel törékeny tanári lelkem minden apró molekuláját sértik. Puszta jó szándék? Dehogy! Alacsony humán orientációnak hívják, de ezen ne vesszünk össze.

És amit Churchill szavain kívül neked üzenek, ha ilyesmibe ütközöl: ha véletlenül hibásan is használtál valamit, hát legalább használtad! És talán hibáztál, de úgyis kijavítod majd legközelebb. Vagy századszorra. Mindegy! De a javítgatók kicsinyessége levetkőzhetetlen. Még akkor is velük lesz, amikor te hibátlanul beszélsz majd angolul! ;)

És a végére a mondat, ami már annyira arrogáns, hogy fülig beleszerettem.

 

7. "History will be kind to me for I intend to write it."

"A történelem kegyes lesz hozzám, mert én szándékozom megírni."

Hát nem imádnivaló? Maga a mérhetetlen önbizalom. Na, ez az, ami a nyelvtanuláshoz kell. Ezt akarom tőled hallani legközelebb.

Született nyelvzseni vagy! Csak még folyamatban van a képzésed. Ennyi.

Ja, hogy ezt eddig nem tudtad? Na, épp ideje volt akkor, hogy valaki közölje veled. ;)

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

10 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Zoltán 2015-03-19 16:39
  Kedves Gabriella! Engem is foglalkoztat a hatékony nyelvtanulás módszertana. Gondolataid, íráskészséged teljesen magával ragad. Nem akarom feleslegesen szaporítani a szót, ezért őszintén megmondom, hogy a férfiaknak Te igazán nagy lehetőség lennél, az angol nyelv megtanulása terén.  Egyszerűen csak el kellene venniük Téged feleségül. Persze, tudom, hogyí ez nem egyszerű eset, mivel például már a sokadik házasságodnál is tarthatsz. A házasságok vesztesei az elzavart férjek, akik ennyi buzdítás után sem tudtak angolul megtanulni. Úgy kell nekik. Te igazi zsenit faragtál volna belőlük, csak némi házastársi alkalmazkodás kellett volna részükről az angol tanulás területén. Sajnos a nagy felismerésemmel nem juthatok messzire, mert én már 53 éve házas vagyok. Így maradok egy hátrányos helyzetű botladozó angolul tanuló, aki azért sohasem adja fel.  Szeretettel: Zoltán.   Válasz
  • Gabi 2015-03-19 19:34

   Nagyon kedves vagy Zoltán, de nem lehet, hogy összekeversz valakivel? :) A "sokadik házasság" miatt gondolom. És legfőképpen: gratulálok mind az 53. évhez, mind a kitartásodhoz!

   Válasz
 • Tibor 2015-03-19 17:46
  Amit Ch. sem írt meg, pedig régi igazság: egy idegen nyelv ágyban tanulható meg legkönnyebben. Részletezzem? Egy - jelen esetben - angol anyanyelvű szeretett személy társaságában, akiért minden áldozatra képesek lennénk/vagyunk. Egy másik nyelvvel kapcsolatban én ezt már megtapasztaltam, csinos angol lánnyal azonban még nem hozott össze a sors. Válasz
 • Zoltán 2015-03-19 18:16
  Kedves Tiborral én teljesen egyetértek, de azért azt hozzátenném, hogy ott nem igazán a szavak helyes értelmezésén dölnek el a dolgok.   Válasz
 • Maryse 2015-03-20 21:46
  Kedves Gabi!  Motivációs bomba, serkentő gondolatok - ez az írásod ismét lenyűgözött és arra késztetett, hogy Zig Ziglartól vett néhány idézettel foglaljam össze,(learning and life philosophies?)  mindazt, amiben blogod olvasása már eddig is megerősített. 1. If you can dream it, then you can achieve it. You will get all you want in life if you help enough other people get what they want. 2. If we don’t start, it’s certain we can’t arrive. 3. What you get by achieving your goals is not as important as who you become by achieving your goals. 4. People often say that motivation doesn`t last. Well, neither does bathing - that`s why we recommend it daily. 5. If you don`t see yourself as a winner, then you cannot perform as a winner. 6. Take time to be kind and to say 'thank you'.   Válasz
  • Gabi 2015-03-24 09:06

   Oh, Zig Ziglar, örök klasszikus. :) Köszönöm, nagyon szeretem!!!

   Válasz
  • Tibor 2015-03-21 11:36
   Thank you! Válasz
 • Dénes 2015-03-31 17:09
  Sziasztok! Only death can concord flamboyant souls. Csak a halál tör meg bohém lelkeket. Ez volt a jelszavunk a hadseregben a rádios kocsi ajtaján és mivel senki nem tudott angolul - akkor az orosz volt divatban igy tetszés szerint forditottuk az " érdeklödöknek". A másik: Ismétlés a tudás anyja , felejtés a tudás apja, mert nincs az az aranylon fénylö tudás amit meg ne mattitana a felejtés rozsdája. Üdv:Dénes Válasz
 • Tibor 2015-04-5 16:28
  Szerintem az "Only death can concord flamboyant souls" inkább olyasmit jelent, hogy "Csak a halál tud összebékíteni  gőgös lelkeket", mert a concord - az én szótáram szerint - összehangolnit jelent, a flamboyant pedig hivalkodót. Nincs igazam? Válasz
 • Miklós 2015-07-11 07:19
  Eszement jó dolog. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás