Hogyan tanuld az angol nyelvtant alap-, közép, és felsőfokon?

2015. 11. 29. | Tippözön | 7 hozzászólás

 

Hol tartasz most éppen az angolban?

Hadd járuljak hozzá pár tippel a hibátlan nyelvtanhoz – a te saját nyelvi szinteden.

 

Angol nyelvtan a saját nyelvi szinteden 

 

Ha még alapfok környékén jársz

 

Az alapokkal való megküzdéskor még nincs túl nagy szókincsed, így a tipikus "olvass sokat" tanács helyett a nyelvtanhoz egy kétlépéses technikát ajánlanék.

Első lépésben találj az adott nyelvtani szerkezetre egy memóriamankót, amivel meg tudod jegyezni! A kedvenc példám erre Dohár Pétertől származik: kölcsönkapni "baróbb", mint kölcsönadni, ezért totál logikus, hogy a borrow=kölcsönkapni, és a lend=kölcsönadni. Előtte kevertem a kettőt, de ahogy ezt meghallottam, minden a helyére került, és rögtön tudtam, hogy úgy kell őket használni, hogy Can I borrow…? (merthogy ÉN vagyok az, aki kölcsönkérek), és Can you lend me…? (merthogy TE vagy az, aki kölcsönadsz).

És bár ez nemcsak nyelvtan, kicsit szókincs is, a memóriamankók lényegét nagyszerűen megmutatja. Találj ilyet azokra a nyelvtani szerkezetekre, amivel küzdesz! Memóriamankónak számít az is, amikor egy kedvelt dal címével vagy refrénjével kötöd meg a nyelvtani szerkezetet! Az egyetlen szabály: a legjobb memóriamankó mindig az, amire TE magad bukkansz rá. És ami rögtön megtetszik!

És ide kívánkozik még egy megjegyzés: aminek a működését magad fedezed fel, és nem más magyarázza el, az picit jobban megragad. Úgyhogy törekedj arra, hogy TE magad rántsd le a leplet egyes angol nyelvtani szerkezetekről. Például kifejezetten izgalmas, amikor olyasmiket magadtól fedezel fel, hogy az I like chocolate amolyan Gombóc Artúrosan minden csokira vonatkozik, mert nincs ott a "the".

A második lépés, ezek után: gyakorold be orrvérzésig! Írj tele két A4-es oldalt saját magad gyártott egyszerű példamondatokkal az adott nyelvtani szerkezetre! Vagy mondj rá 100 mondatot munkába menet! Magadban, vagy hangosan – mindegy, te döntesz. Attól függ, mennyire szereted a feltűnést!

És ha így teszel, menthetetlenül eljutsz középfokig.

 

A nyelvtan középfok közelében

 

Ha középfok környékén leledzel, akkor ugyanolyan simán működik a felfedezősdi, a memóriamankó, és az orrvérzéses gyakorlás – amit fentebb írtam -, de itt már picit szélesedik is a fegyvertárad.

Ezen a szinten már van elég szókincsed ahhoz, SAJÁT élmények alapján alkoss példamondatokat. Minden egyes mondat RÁD vonatkozzon, RÓLAD szóljon, a TE ízlésedet, életedet tükrözze vissza. Mert ezzel tudod legerősebben megragasztani a nyelvtant. Hihetetlenül erős fegyver, ki ne hagyd!

Ez az a szint, amikor már könnyedén találsz igazán érdekes olvasnivalót magadnak, vagyis természetes környezetükben figyelheted meg az egyes nyelvtani szerkezetek viselkedését. Egy tipp: ilyenkor egy pillanatra állj meg, és tudatosítsd magadban, hogy ez melyik nyelvtani szerkezet, és hogyan is működik az adott szövegben, jó? Mint amikor az állatkertben az üveg mögül figyeled az oroszlánokat, és megpróbálod kitalálni, mit miért csinálnak.

Ha így teszel, hamarosan azon kapod magad, hogy közeli ismeretséget kötsz az összes olyan angol nyelvtannal, aki középfokon megtalálható. Ezzel a tanulókártya csomaggal meg pláne! Nyelvtantanulásra született.

És ha te már elértél oda, ahol a középfokú nyelvtan hibátlanul, gondolkodás nélkül és automatikusan megy, akkor mutatok valami mást! Mert itt már picit másképp érdemes tanulnod.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Így tanulj nyelvtant felsőfokon!

 

A felsőfok az a pont, amikorra garantáltan megszeretted az angol nyelvtant. Van benne sikerélményed, a középfokú dolgok már gondolkodás nélkül jönnek ki belőled…és kíváncsi vagy, mi jöhet még ezután. Van feljebb? Van még több is?

Van! És ekkor léphetnek be az életedbe a kézikönyvek. (És nem előbb!) Felsőfokon ugyanis már az árnyalatokat kell tanulni. Például, hogy miért azt mondjuk, hogy a book on African history, ÉS hogy a book about Africa – miért on az egyik, és miért about a másik. És ezeket ugye nehezebb magadtól felfedezni az angol szövegekben.

Felsőfokon már jól jön egy kis magyarázat. Főleg, mert a felsőfokú angol nyelvtan az a szint, amit már az anyanyelvi beszélők sem nagyon tudnak elmagyarázni neked. Legalábbis a miértjeit. Vagyis: nem szégyen megvenni egy kézikönyvet, és szépen átrágni magad rajta úgy, hogy kis tanulókártyákra kiírod az egyes szabályokat, és azok segítségével – szintén napi pár percekben – tanulgatod.

A nagy kiadók (Oxford, Longman, Cambridge) kézikönyvei mind jók erre a célra! Ha a könyv címében van valami olyasmi, hogy Advanced Grammar, vagy English Usage, akkor már jó felé jársz! Egy a lényeg: tételesen, pontokra szedve benne legyen minden, amit felsőfokon tudnia kell az embernek!

Viszont az ilyesmi könyveket alap és középfokon felejtsd el, ha zsigerből, automata módon akarod használni a nyelvtant, jó? Ott még az éles gyakorláson legyen a hangsúly! Felsőfokon viszont már bátran merülj el bennük. Üsd ki magad! ;)

 

Ennyi. Ezek voltak a legfontosabb pontok. Csak a lényeg, röviden.

Persze, ha te már végigjártad az utat az alapoktól a felsőfokig és azon túl, akkor valószínűleg már felfedezted mindezt. De ha még nem értél az út végére, akkor most már tudod, hogyan haladj előre! Hajrá!

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

7 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Kubi 2015-11-30 16:30
  Kedves Gabi! Nekem ez volt a kedvenc mankóm, ahhoz, hogy a want ige használatát jól megtanuljam: azaz ki mit akar és kitől. Figyeljétek a szöveget! I don't want you to be my slave... https://www.youtube.com/watch?v=dzMfW7oSKLQ Válasz
 • Annami 2015-12-4 22:22
  Kedves Gabriella! Nekem négy kérdésem lenne. 1. Elkezdtem használni a Duolingo alkalmazást, nem tudom, ismered-e. Eleinte nagyon lelkes voltam, mert mindennap foglalkoztam vele, emlékeztetett, ha kihagytam egy leckét, gyakoroltatta velem a már elvégzett leckéket is, és hasznosnak találtam. Ahogy azonban haladt előre az idő, kezdtem nagyon ráunni, mert végig ugyanazon a gyerekes szinten marad, nagyon kevés szóból és kifejezésből dolgozik (boy, girl, milk szintű rettentő alap szavak), és nincsenek nyelvtani magyarázatok. Szóval a kérdésem az lenne (ami csak akkor releváns), hogy szerinted ennek tükrében érdemes folytatni az alkalmazás használatát, vagy válasszak más módszert? 2. Szerinted hogyan a legjobb angolt tanulni? Nyelvtanárra, nyelviskolára sajnos nincs pénzem, de egy jó könyvbe/alkalmazásba szívesen beruháznék, a baj csak az, hogy nem tudom, melyiket érdemes megvenni. Rengeteg angol könyv van a piacon, és fogalmam sincs, melyik a legjobb, vagy melyik mivel jobb, mint a másik. Tudnál esetleg tanácsot adni ez ügyben? Te milyen kiadványt javasolnál, hogy a nyelvtant is megértsem, és szókincsem is fejlődjön? 3. Szerinted mennyire hasznos az 5 perc Angol? Releváns, használható tudást képes adni napi szintű gyakorlással? 4. Sokaktól hallom, hogy úgy mennek külföldre, hogy egy kukkot sem tudnak angolul, vagy maximum nagyon-nagyon alapszinten beszélik, és 3-4 hónap leforgása alatt már perfekt beszélik a nyelvet. Ez valóban így van, vagy csak városi legenda? Gondolkodom külföldi munkavállaláson, de gyenge középszinten beszélek, félek, még egy állásinterjún sem találnám meg a helyem. Vannak kint rokonaim, és gondolkodtam, hogy előbb kiutazom hozzájuk, és mielőtt munkába állnék, szoknám a közeget, és próbálnám tanulni a nyelvet. De vajon tényleg így van? Ha nem tudok is beszélni, kint óhatatlanul rám ragad? Ne haragudj a rengeteg kérdésért, de nem tudom, kinek tehetném fel őket, és úgy gondoltam, te lennél a leghitelesebb forrás. Előre is köszönettel Annami Válasz
  • Ildikó 2015-12-8 18:30
   Kedves Annami! Ha nem haragszol, én válaszolnék a kérdéseidre. 1. Duolingo: szerintem ez egy nagyon hasznos alkalmazás, én végigvittem már az arany bagolyig, de ennek ellenére továbbra is gyakoroltat, hogy a megszerzett tudást minél gördülékenyebben tudjam használni. Az is igaz, hogy kevés szóval dolgozik, viszont amit ezekkel gyakoroltat, az úgy bevésődik az agyadba, hogy nem lehet majd onnan kitörölni :) Nyelvtant valóban nem magyaráz (mondjuk ez szerintem nem is nagy baj), viszont ha valaminél nem tiszta a dolog, mindig tudsz az adott feladatnál kérdezni. Nekem azok a dolgok maradtak meg legjobban, melyekre magamtól jöttem rá /az a bizonyos "jaaaaaaa, már értem :) /. Az alapok megtanulására szerintem ez egy nagyon jó módszer. 2. Szerintem ez az a kérdés, amire nem lehet egyértelmű választ adni, mert mindenkinek más válik be. Ismerek olyat, aki az Effortless English-re esküszik, nálam viszont nagyon nem vált be, borzasztóan irritál a férfi beszédstílusa. Bár azt elismerem, hogy hatékony, mert azt a két leckét, amit becsülettel végigcsináltam, a mai napig tudom, de nem volt jó, hogy már a hideg futkosott a hátamon attól is, hogy eszembe jutott, hogy megint ideje lenne meghallgatni még egyszer a leckét. Ha mindenképp könyvben gondolkozol, nekem a Báti-Véges féle Angol nyelvkönyv kezdőknek c. könyvet ajánlották, elvileg ha azon átrágod magad, lesz egy betonbiztos alapod :) Szókincsfejlesztésre pedig nem könyvet, hanem az internetet javasolták: angol nyelvű híroldalak (minden: politika, pletykák stb.), illetve egy csomó ingyenesen (és legálisan) letölthető angol nyelvű regényt lehet találni, azokat érdemes olvasgatni. 3. Feliratkoztam még anno az 5 perc angol napi leckéire, jól összeszedett, rendszerezett tananyag. Napi szintű gyakorlással pedig szinte bármi képes használható angol tudást adni :) De tényleg gyakorolni kell sokat. 4. Több ismerősöm és rokonom ment ki Angliába, kevés volt köztük, akik legalább társalgási szintén beszélték a nyelvet. Ez megkérdeztem tőlük is (amit Te is megkérdeztél itt), és azt a választ kaptam attól az ismerősömtől aki magyarokkal ment ki, és olyan munkahelyen helyezkedett el, ahol szintén viszonylag sok volt a magyar, hogy az angolja 2 év alatt szinte semmit nem fejlődött, mert nem volt rákényszerülve, hogy használja. Aki egyedül ment ki, és olyan helyen kezdett, ahol rajta kívül csak 1 magyar volt, de az is a másik szakban, azt mondta, hogy az első pár hónap kínszenvedés volt, kb. 5-6 hónap után kezdett minden letisztulni a fejében, és akkor már tényleg érezte, hogy fejlődésnek indult. Remélem nem haragszol, amiért válaszoltam, ha esetleg lenne még kérdésed (tőlem), arra is szívesen felelek, ha tudok :) Válasz
   • Annami 2015-12-11 13:54
    Nem haragszom, sőt, örülök, hogy írtál! :) Köszönöm a válaszokat! :) Válasz
 • Donna 2015-12-27 22:50
  Annami kérdéseire engem is érdekelnének a válaszok. Gabriella, esetleg megtennéd, hogy megosztod te is a véleményedet? :) Válasz
  • Gyöngyi 2016-03-6 15:01
   Szerintem jobb, hogy Annami kérdéseire Ildikó válaszolt. Azt hiszem többen is ezt válaszolnák a kérdésekre, mert sokan így tapasztalták. Bennem is felmerültek ezek a kérdések és több helyen is próbálom olvasni az olyan cikkeket, amiből választ kapok rájuk, többek között a Gabi cikkeiből is. Látszik, hogy Annami nem rosszindulatból, hanem tanácstalansága miatt kérdezte meg Gabriellát, mert ad a véleményére, tehát már olvasott sok jó dolgot Tőle. Viszont pont ezért azt gondolom, nem Gabriellát kellene megkérdezni másik két nyelvtanítási eszközről (Duolingo, 5 perc angol), mert ezek más módszerrel tanítanak, és Gabriellának nem tiszte ezeket minősíteni, ha jó véleménnyel van róluk akkor sem, ha meg nem egészen jó véleménnyel, akkor sem fogja egyiket sem szapulni, mert nem ilyen személyiség. Gabriellát nem ismerem személyesen, de a cikkeiből biztos nem ez jön le számomra. Kedves Annami és Donna fogadjátok el Ildikó válaszait, mert az interneten én is hasonló véleményeket olvastam másoktól is a feltett kérdésekkel kapcsolatban. Nehéz elindulni, mert nehéz a választás a sok lehetőség közül. Én is ebben a cipőben járok. Nézzetek meg több lehetőséget is, és amelyik a legszimpatikusabb, azt válasszátok, mert csak azzal tudtok majd tanulni. Válasz
 • Gergő 2016-03-31 18:55
  Hello! Van olyan tanulókártyátok amik konkrétan felsőfokra készít fel? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás