Így fektess az angolba: Warren Buffett 10 bölcs tanácsa

2016. 10. 26. | Motivátor | 3 hozzászólás

 

Ugyanabban az omahai házban él, amit 1958-ban vásárolt.

Úgy kéthetente átugrik a borbélyhoz hajat vágatni, 18 dollárért.

Karrierjét azzal kezdte, hogy kólát árult üvegenként 5 centért. És messze ő lenne a világ leggazdagabb embere, ha nem jótékonykodna annyit. Így csak a harmadik a listán.

Ma ő, az "omahai bölcs" árulja el neked a 10 legjobban őrzött titkot az angol nyelvtanulással kapcsolatban.

 

Warren Buffett

A kép forrása: The White House via Wikipedia Commons

 

Az én kedvencem a nyolcas és a kilences – de az utolsó tanács az, ami szerint élned kellene. Melegen ajánlom. Nekem bevált.

 

1. “Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.”

Valaki ma árnyékban ül, mert valaki más hosszú idővel ezelőtt elültetett egy fát.

 

A nyelvtudás egy lassan cseperedő fa árnyéka. Mondd, mi lett volna, ha öt, vagy akár csak egy évvel ezelőtt elkezdesz a helyes technikákkal tanulni? Hova jutottál volna a mai napig, ha már egy éve használnád az angolt rendszeresen? Vagy ha egy éve ügyesen, és rendszeresen díszítgetnéd és gyomlálnád az angolod?

A legnagyobb tanulság, amire sokan csak az életük végén jönnek rá: nem szabad arra várnod, hogy majd ideálisak lesznek a körülményeid! És ne várj arra sem, hogy valami majd lezárul, befejeződik, és neked több időd lesz az angolra! És arra sem, hogy majd januárban, márciusban, vagy szeptemberben beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, vagy eljársz egy magántanárhoz. Dolgozz azzal, amid van, ott, ahol éppen vagy, és még a mai napon! Vagy most, azonnal! Mérhetetlenül hálás leszel magadnak később.

Tudtad, hogy az emberek rendszeresen túlbecsülik azt, amit egy év alatt elérhetnek? Viszont durván alábecsülik azt az utat, amit öt év alatt megtehetnek! Warren Buffett szerint olyan részvényt, amit nem akarnál 10 évig birtokolni, 10 percig sem érdemes. Ő mániákusan hosszú távon gondolkodik, és bejött neki az élet. Tűzd ki végre az öt éves és tíz éves célod az angollal, jó?

És most evezzünk ellentmondásosabb vizekre!

 

2. “There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult.”

Úgy tűnik, létezik egy perverz emberi vonás, hogy egyszerű dolgokat bonyolítsunk.

 

Több száz cikket írtam ugyan a nyelvtanulásról, de egyetlen mondatban össze tudom foglalni, hogyan kéne tanulnod: alapozz az erősségeidre és az érdeklődési körödre, tanulj úgy, ahogy neked könnyű, azt, amit TE hasznosnak ítélsz – majd naponta vedd elő, és rendszeresen használd az angolt! Tessék. Most már tudod.

Tudod, mivel szeretjük bonyolítani a nyelvtanulást? A nyelvérzékkel. Pedig a nyelvtanulás eredményességének nincs sok köze hozzá. Vagy legalábbis több köze van a motivációhoz, ahhoz, igazán akarod-e az angolt birtokolni, és ahhoz, hogy mit vagy hajlandó beletenni ennek érdekében. Na meg, hogy erővel mész-e neki, vagy okosan.

Warren Buffett szerint amúgy a játszmák nem az alapján dőlnek el, kinek mekkora az IQ-ja. És szerintem ugyanezt mondaná a nyelvtanulásra is. Vagyis: nem a nyelvérzéked számít! Hagyd abba a vele való takarózást, és vállald fel a felelősséget a mindennapi tetteidért, és a szokásaidért, jó? Mert ezek többet adnak neked, vagy vesznek el tőled.

És ha már itt tartunk, erre is van egy bölcs tanácsa Mr Buffettnek.

 

3. Chains of habit are too light to be felt until they are too heavy to be broken.

A szokásaid túl könnyűek ahhoz, hogy megérezd a súlyukat egészen addig, amíg túl nehézzé nem válnak ahhoz, hogy megtörd őket.

 

Hazamész, felkapcsolod a számítógépet. Felkelés után a kezedbe veszed a mobilod, és már a neten is vagy. Hétvégén fellépsz a Facebookra, és egy óra múlva ocsúdsz fel. Este felkapcsolod a tévét, vagy elindítasz egy sorozatot, és éjfél magasságában a negyedik részre ébredsz; vagy hajnalban azon izgulsz, hogy kelsz fel reggel időben. Ezek a szokások tartják béklyóban a személyes fejlődésedet.

Tudod, mik a sikeres emberek szokásai? Korán kelnek, reggel a legfontosabb feladattal kezdenek, sokat olvasnak, sportolnak, befektetnek a képzésükbe. A siker egy tanulható viselkedésminta. Gyerünk, tanuld meg te is!

 

Warren Buffett és Barack Obama

Warren Buffett Barack Obama amerikai elnökkel
A kép forrása: The White House via Wikipedia Commons

 

 

4. The only time to buy these is on a day with no 'y' in it.

Az egyetlen nap, amikor ezeket [a részvényeket] érdemes vásárolni, az, aminek a nevében nincs "y".

 

Monday, Tuesday, …. megvárom, míg végigpörgeted magadban a hét napjait angolul. (Igen, jól tudod, nincs ilyen nap.)

Az a helyzet, hogy vannak dolgok, amit egyszerűen nem érdemes angolozás címén csinálod. Oké, hogy sokat olvasol angolul, szuper, hogy anyanyelvi szövegeket hallgatsz, csodálatos, ha angol nyelven írsz blogot, és beszélj a kutyáddal, macskáddal, kedvenc színészed képével, de kérlek, ne öld az értékes időd tesztek megoldásába, vagy nyelvtanulókat nyomorgató szótanuló appokba! Nem lesz tőlük több a használható nyelvtudásod!

És ha már a sikeres emberekkel fejeztük be az előző bölcsességet, tudod, mi az, amit ők gyakran csinálnak? Nemet mondanak. Úgyhogy fel vagy hatalmazva: mondj te is bátran nemet, a látszattanulásra!

 

5. A public-opinion poll is no substitute for thought.

A közvéleménykutatás nem helyettesíti a gondolkodást.

 

Kérj a barátaidtól ajánlást fogorvosra, nőgyógyászra, étteremre, fodrászra, kozmetikusra és jogi képviselőre! De nyelvkönyvre ne. Jelenleg 241 ötcsillagos értékelésünk van fent a 16 tanulókártya csomagunkra a webshopban – vajon ez garancia arra, hogy neked is beválik? Dehogy. Próbáld ki, és ha nem válik be, kérd vissza a pénzed. Ilyen egyszerű.

Sokan kérdezik tőlem: ez és ez a nyelvi anyag jó? Még ha ismerem is, akkor is csak azzal válaszolok, hogy kinek jó. És nem azzal, hogy jó, vagy rossz. Vedd tudomásul végre, hogy (1) nincs univerzális csodamódszer, ami mindenkinek egyformán jó, és (2) te egy egyedi és utánozhatatlan lény vagy. Ne fogadd el vakon mások ajánlását!

Észrevetted például, hogy aki átment egy nyelvvizsgán, az azt mondja rá "könnyű", és akinek nem sikerült, annak ugyanaz a feladatlap "nehéz"? Vajon az igazság valahol a kettő között van? Hát nem. Merthogy itt bizony mindkettőjüknek igaza van. Van olyan nyelvvizsga, ami neked könnyű, és vannak olyan nyelvtanulási technikák, és nyelvi anyagok, amelyek számodra eredményesek. Neked kell gondolkodnod, és neked kell döntéseket hoznod. Nem másoknak helyetted.

És most jöjjön az a bölcsesség, amiben a legtöbb szív van.

 

6. “In the world of business, the people who are most successful are those who are doing what they love.”

Az üzleti világban azok az emberek a legsikeresebbek, akik azzal foglalkoznak, amit szeretnek csinálni.

 

Képzeld (meglepetés!), pont így működik a nyelvtanulás is! Azok a nyelvtanulók a legsikeresebbek, akik imádják az angolt, és legszívesebben abban lubickolnának egész nap. Ők gyermeki örömmel veszik elő, akár tanulásról, akár nyelvhasználatról van szó, heveny szívdobogást kapnak, amikor látnak egy okos, elegáns nyelvhasználatot, és legszívesebben csukott szemmel hallgatnák a kedvenc hírességüket angolul beszélni, egész nap, üdvözült mosollyal az arcukon.

Warren Buffett is legalább ennyire szereti a munkáját ám! Ő most 85 éves, az üzlettársa 91 – és mindketten aktívan dolgoznak. Az ok, ahogy ő megfogalmazta: sokkal jobban élvezik a munkát, mint a haszont. (=We enjoy the process far more than the proceeds.) Ez minden sikeres ember eredményeinek alfája és omegája.

Úgyhogy ha te is annyira sikeres akarsz lenni a nyelvtanulásban, mint Warren Buffett a befektetésekben, akkor mindössze két dolgod van: (1) szeresd az angolt, és (2) szeresd a nyelvtanulást. Ennyi meg egy bambi – ahogy unokabátyám mondaná.

És most kapaszkodj meg, mert mély igazság jön.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

7. “Price is what you pay. Value is what you get.”

Az ár az, amit fizetsz, az érték az, amit kapsz.

 

Nemrég beszélgettem egy ebéd felett egy angoltanárral. Elmondta, hogy már ritkán vállal tanítványokat, és azokat is 9.000 Ft-os óradíjjal. És bár bennem azért megállt az ütő egy pillanatra, ő szemrebbenés nélkül ejtette ki a számot. Világos volt, hogy ő mélyen hiszi: az ár fedi az értéket.

Nem azt mondom, hogy mindent vegyél duplaáron, de kérlek, gyanakodj, ha valami olcsó, jó? És nézd meg közelebbről. Nemrég 1500Ft-ért láttam szókártyákat egy élelmiszerláncban, 500 darabot egy csomagban. Az én tanulókártya csomagjaim közel 6e Ft-ba kerülnek. Tudod, miért? A módszertani tudás miatt, ami bennük van, és a segítség miatt, amit hozzájuk kapsz. Kérlek, ilyen, Warren Buffett-i elvek szerint válassz nyelvtanfolyamot, nyelvi anyagot, és magántanárt is, jó? Az értéket nézd, amit kapsz!

Amúgy, nem tudom, hogy Warren Buffett mit gondol erről, de szerintem tudást jobb megvenni teljes áron, mint leakciózva. Fura, tudom. De ha akciósan vesszük, akkor hajlamosak vagyunk kevesebbre értékelni, vagyis kevesebbet tanulunk (="profitálunk") belőle. Ilyen az emberi természet. It's only human.

 

Warren Buffett omahai háza

Warren Buffett háza Nebraska államban, Omahában – szép, de messze nem fényűző
Kép forrása: Wikipedia Commons

 

 

8. “I always knew I was going to be rich. I don’t think I ever doubted it for a minute.”

Mindig is tudtam, hogy gazdag leszek. Egy pillanatig sem kételkedtem benne.

 

Tartsd ezt észben minden nap: igenis számít, hogy milyen elvárásokkal mész neki az angolnak! Az a jó, ha egy pillanatig se kételkedsz abban, hogy te gyönyörűen, dallamosan, választékosan és elegánsan fogsz angolul beszélni. Szemernyi kétséged ne legyen, hogy e felé tartasz, és a végcél ott van a következő domb mögött.

És ha még sincs ott, mert mondjuk elvándorolt, ahogy emelkedtek az elvárásaid magaddal szemben, sebaj, nézz vissza a domb tetejéről egy pillanatra, légy hálás, hogy elérted, és energikusan indulj neki a következő magaslatnak. Élvezd az utat, és nemsokára meglátod a célt! (Ugye hallod, ahogy a lelked mélyen bólogat?)

Buffett amúgy született optimista ember – neki ezt nem kell erőltetnie. Töretlenül hisz az emberiségben, a hazájában, és a fejlődésben.  Ahogy ő fogalmazta meg: "Rakjunk belőlem hármat egymás után, és visszatértünk ahhoz az időhöz, amikor a Függetlenségi Nyilatkozat íródott. Ennyi fejlődés három olyan élet alatt, mint az enyém, káprázatos." (="Put three of me end-to-end and you’re back before the Declaration of Independence was written. That progress, in three lifetimes like mine, is mind blowing.")

És most beszéljünk egy kicsit a barátaidról!

 

9. "It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction."

Jobb, ha olyanokkal vagy, akik nálad jobbak. Válassz olyan munkatársakat, akik viselkedése jobb a tiédnél, és abba az irányba sodródsz.

 

Nemrég ért véget számomra egy coaching program, ahol egy teljes évig, havi két napra "összezártak" 13 másik sikeres és ambiciózus emberrel. És micsoda lendület származott belőle! Olyan fejlődési lépéseket tettem, messze ki a komfortzónámból, amire nem gondoltam, hogy képes vagyok – még hivatásos hurráoptimista álmodozóként sem.

Nézd, nem azt mondom, hogy tagadd meg a családod, ha nincs a családtagjaid között elég sikeres ember. De a baráti köröd válogasd meg jól! Húzz a sikeres és pozitív emberekhez, legyél velük együtt sokat! Keresd az ambiciózus nyelvtanulók társaságát, nyelvi szinttől függetlenül! Van olyan barátod, aki szorgalmas, és imádja az angolt? Akaszkodj rá, vedd rá, hogy megossza veled a sikereit és örömeit, lelkendezz, és tapsolj hozzájuk! Mert ez lesz a TE sikered titka is.

És az utolsó pont, ami már egy nagyon konkrét befektetési tanács. Röviden.

 

10. “The most important investment you can make is in yourself.”

A legfontosabb befektetés az, amit magadba fektetsz.

 

Warren Buffett 100 dollárral kezdte, és 70 milliárdot csinált belőle. Vagyis, és ezt ő is vallja: a gazdagság nem pénzkérdés, hanem tudás kérdése. Na, pontosan ilyen a nyelvtudás is: nem csilli-villi magántanár kérdése, és nem méregdrága tananyag kérdése. Tanuld meg, fedezd fel, hogyan a legjobb neked nyelvet tanulni – aztán fektess bele energiát. Ilyen egyszerű.

Megteszed? Nekiugrasz akkor újult erővel az angolnak? (Ha szépen megkérlek? )

És egy utolsó kis adalék ahhoz, amit most kifőzöl ebből a cikkből: tudod, mit mondott Warren Buffett a részvénypiacról? Hogy egy remekül prosperáló ágazat, hiszen a huszadik század történelmi és gazdasági viharai ellenére a Dow Jones index 66-ról 18.000-re nőtt. Nos, valami megtévesztően hasonlót mondana a nyelvtudásról is. Haladj előre ütemes léptekkel, türelmesen, és várd ki, amíg fává cseperedik, jó?

 

Ennyi volt az omahai bölcs 10 tanácsa.

Tudtad, hogy ebben az évben egy névtelen aukciózó 3,4 millió dollárt fizetett egy szegényeket támogató alapítványnak, csak azért, hogy Warren Buffettel ebédelhessen? Nos, ezt az összeget akkor most megspóroltam neked. Te már tudod, mit mondana, ha a nyelvtanulásról kérdeznéd! You're welcome. ;)

És ha hozzátennél egy bölcsességet, bátran! Várom, olvasom!

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

3 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Vizy Ica 2016-10-27 16:38
  Nagyon jó, hogy vannak ilyen emberek... és hogy vannak követői! Az úrról már hallottam, amikor pénzügyi tanácsadói tanfolyamot végeztem, ott is csillogott az idős ember tudása, ambiciója. Jó lenne mindenkinek a fejében ezen az alapon rendet tenni! Köszönöm! Válasz
  • Gabi 2016-10-28 09:21
   Az utolsó előtti mondatodba beleszerettem, köszönöm, Ica! Nagyon igaz. Nekem ő abszolút példakép amúgy, főleg azért, mert akármilyen gazdag, nem szállt el vele a ló - és ez azt jelenti, hogy helyén van a szíve, és szilárd és kompromisszummentes az értékrendje. Ez az, amire mindig felfigyelek, és felnézek másban: az integritás. Válasz
 • Nusi 2016-11-25 19:58
  IGEN! " Ember küzdj, és bízva bízzál..." Most érzem az idős korban, hogy szükséges a tanulást "megtanuljam!" Nemis értem, mégis kérem, segíts Nekem kérlek szépen! Most még kezdő sem vagyok angolból. Ám JÖVŐRE? Köszönöm!!! Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás