„Már annyi nyelvkönyvem van otthon, de…”

2014. 07. 06. | Tippözön | 8 hozzászólás

Már annyi nyelvkönyvem van

 Edit 54 éves, és 15 éve tanul angolt.

Nagyon széles az érdeklődési köre.

Rengeteg nyelvkönyve van otthon, és sok mindent kipróbált.

De mégsem halad. Nem érez magában kitartást, sőt, már kedvet se a tanuláshoz.

Most az ő történetéből emelek ki három fontos tanulságot.

A kérdés: Neked vajon melyiken bukott meg a nyelvtanulás?

 

1. tanulság: a nyelvtanulás 4 kihagyhatatlan lépcsője

„Már megfogadtam, hogy nem veszek több nyelvkönyvet, mert otthon olyan arzenállal rendelkezem, hogy egy nyelvtanár is megirigyelné! Többször „tanulgattam” (több-kevesebb sikerrel)…[És itt egy hosszú felsorolás jön, szinte az összes kurzus, magazin, oktatócsomag, módszer és könyv, ami kapható]…de sajnos nem jutottam arra a szintre, hogy a munkahelyen alkalmazni tudjam ügyfelekkel beszélgetni, telefonbeszélgetést bonyolítani. A szintzáró felméréseken (szóbeli, írásbeli) mindíj 90 %-on felül értem el, de másnapra mindent elfelejtettem, a való életben keveset tudok hasznosítani.”

A probléma: nyelvet tanulni nem elég.

Gyakori, és életveszélyes tévhit, hogy majd (1) tanulok, aztán (2) tudok, és majd (3) utána alkalmazom. Egyszer, ha már sokat tudok. Ismerős?

A nyelvtanulás inkább ez a 4 lépéses folyamat – mindegy, hogy szókincsről, nyelvtanról vagy kiejtésről van szó:

A nyelvtanulás 4 fázisa

Ha kihagyod a harmadik lépést, a nyelv használatát, akkor a következmény: hiába tanulod (újra és újra), folyton elfelejted. És bizony a nyelvet használni csak élesben lehet.

De várj, van tovább is! Edit történetének második tanulsága szerintem egyenesen tragikus.

 

2. tanulság: egy trükk a kudarc elkerülésére

„Nem jutnak eszembe a szavak. Igaz, sok felesleges szót tanítanak a nyelvkönyvek. A Te ajánlataid nagyon felkeltették az érdeklődésemet, és alig tudok magamon uralkodni, hogy ne válasszak valamit. Gyakorlatilag minden kellene, de hasztalan, nincs elég türelmem, kitartásom. Az időm kevés, dolgozom, háztartás, kert, unoka, stb. Nincs elég kedvem, pedig nagyon szeretnék folyékonyan beszélni, ahogy a kollégáim, és még más nyelvek is érdekelnek, olasz, spanyol, portugál. De nagyon nehéz már nekem mind.”

Teszt: feltűntek ezek, amikor Edit sorait olvastad?

„Nem jutnak eszembe”, „nincs elég türelmem”, „nekem nagyon nehéz”. Na, ez az, amin az „én ajánlataim” sem tudnak segíteni. Ezzel ugyanis olyan akadályokat állítasz magad elé, amin fizikailag lehetetlen áttörni.  

Ha Te is kaptad már magadat ilyesmiken, hadd mutassak egy trükköt!

Hajlamos vagy az aggódásra? Rögtön meglátod a buktatókat, és a nehézségeket? Sebaj! Nem kérem, hogy hirtelen varázsold magad hurráoptimista személyiséggé!  Csak egy aprócska trükkel élj!

Alakíts egy kicsit a nehézségekről, problémákról szóló kijelentéseiden! Nem baj, ha már kijött a szádon, mert utólag is ér módosítani! Valahogy így:

„Nem jutnak eszembe a szavak.” → „Illetve ez a szó most épp nem jut eszembe.”

„Nincs elég türelmem, kitartásom.” → „Vagyis még nem találtam meg a módszert, ami kitartást adna.”

„Nincs elég kedvem hozzá.” → „Legalábbis eddig még nem találkoztam olyan nyelvkönyvvel, ami kedvet csinált volna a tanuláshoz.”

„Az időm kevés” → „Illetve, időm még lenne…”

„Nagyon nehéz nekem.” → „Nekem eddig nehéz volt a nyelvtanulás.”

Szóval: ha muszáj negatív dolgot mondanod magadról, nem lehetne kicsit pozitívabban? Akár utólag is? Ne pont a saját szavaid ítéljenek kudarcra.

Egy kulcsmondat azért megdobogtatta a szívem Edit levelében: való igaz, hogy sok, az első időkben még felesleges szót taníttatnak meg velünk a nyelvkönyvek. Ezért tettem le a voksot én is a leggyakoribb angol szavak mellett.

És Edit utolsó mondatai rejtenek egy fontos tanulságot…

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

3. tanulság: a kulcs az összes nyelvkönyvhöz

„Tanácsot szeretnék kérni Tőled, mit tegyek, hogy legyen kedvem tanulni? Melyik kiadványt javaslod ehhez? Ismétlem, tananyag, könyv, munkafüzet, CD bőségesen áll rendelkezésemre. Olyat szeretnék, ami a módszert tanítja, és kedvet ad hozzá. Találtam érdekességeket, de nem tudom, melyik lenne nekem jó…”

Egy kérdés: tudtad, hogy akárhány könyved van a polcon otthon, egy még hiányzik?

Ami megmutatja, hogyan kell használni őket! Ez az, amiről az egész Angol Plusz blog szól (ingyenesen, megjegyzem): technika és tanulási kedv. Edit azonnal meglátta ennek szükségességét. 

Viszont van egy kevésbé jó hírem is: csakis az önálló tanulás képességével bíró nyelvtanulók számára hasznos mindez. Ha ez a képesség hiányos (pl. időbeosztási problémák, saját magad képtelen vagy motiválni, túlzott biztonságra törekvés/kockázatvállalás hiánya), akkor inkább iratkozz be egy jó nyelviskolába, ha gyors eredményeket vársz!

És így, a végén, négy tanácsom lenne Editnek.

 

4 tanács, ha te is ebben a cipőben jársz

1. Egyelőre NE vegyél semmi újat! Gyere el az SOS Angol Gyorssegély tréningre, és segítek feléleszteni a tanulási kedved. Ez a tréning nem kizárólag az ügyes technikákról szól, amelyekkel a meglévő nyelvkönyveiddel tanulhatsz, hanem a bátorításról, a kedvcsinálásról, az eddigi kudarcok amúgy végtelenül egyszerű okainak meglátásáról, és új, izgalmasabb és élvezetesebb utak kereséséről.

2. Ébreszd fel a tanulási kedved! Tarts tudatos szünetet a nyelvtanulásban, és közben töltődj fel, határozd meg a nyelvtanulással kapcsolatos céljaidat világosan! Olvasd el ezt a 13 tanácsot hozzá! És a nyelvtanulás során pedig szerezz valódi sikerélményeket, hogy ki is tarts a célig!

3. Olvasgass sikersztorikat! Dicsérj meg másokat nyilvánosan – például valakit, aki bátran használja az angolt a Facebook profilunkon! Egy lájk amúgy is a dicséret legkevésbé kockázatos formája. (Tény: a pozitív személyiségek szívesen dicsérnek másokat. Dicsérj rendszeresen Te is!)   

4. Hajlamosak vagyunk elfelejteni a nyelvtanulás azt a pontját, ami a legnagyobb sikereket és áttöréseket hozza. A tanuláshoz való hozzáállást. Úgyhogy ha bármit is ajánlanék a saját repertoáromból, akkor ezt az otthoni attitűd tréninget. Bár tölcsérrel tudnám a fejedbe tölteni…de TE is kellesz hozzá. (Megjegyzem: ingyenesen jár bármely akciós csomaghoz. Ha Neked már megvan: halálos bűn nem meghallgatni! Többször…)

 

Huh. Idáig eljutottál az olvasásban? 

Akkor neked határozottan megvan a kitartásod, hogy megoldd az össszes nyelvtanulásban felmerülő nehézséget. És ezért nagyon jó esélyeid vannak egy igazán magas szintű angol (vagy bármilyen más) nyelvtudásra. Uff. ;)

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

8 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Adastra 2014-07-6 15:09
  Nagyon egyetértek a cikkeddel: ami a nyelv használatát illeti, szerintem nekünk nőknek talán a legjobb, ha elkezdünk " keverve" beszélni/írni...vagyis gyors, rövid posztokat, riposztokat angolul irni Facebookra, twitterre, ha nem jut eszünkbe valami magyarul kipótolni. Amikor ismerősöm egyetemista lányával tanultam ő is ezt csinálta és eleinte nagyon furi volt (megjegyzem angol szakos volt!), de mostanra rájöttem, hogy milyen örömet ad, a külföldiektől ellesett fordulatok rutin használta: egy-egy "so cute" "awesome" "that's right" "he/she is gorgeous" stb. hihetetlenül felszabadít, mert nem kell hozzá nagy tudás, mégis angolul! szólsz hozzá, és netán még meg is értik és válaszolnak, awesome :))) Csak egyetlen nagy bibi van, ezt ne magyarokkal gyakoroljuk! Kritikus, irigy, önhitt népség vagyunk sajnos, biztos lesz egy "nerd" aki kijavít...:( míg a külföldieknek eszükbe se jut! Illetve érdemes egy olyan bnőt beújítani, aki hasonlóan gyakorolni akar, és vele lehet akár angolul is cseverészni vagy csetelni...szerencsére nekem adódott egy ilyen korombeli anyuka, a kedvenc sorozatom kapcsán kezdtünk levelezgetni és bőszen angolozunk, angolul idézgetünk stb. Talán ez a módszer csak férfiaknak nem ajánlott! Ugyanis a legtöbbnem tudja igy kavarni a dolgokat, ugye másképp müxik az agyuk, ígyők vagy angolra kapcsolnak vagy magyarra...legalábbis a férjem szerint.:))) Válasz
  • Kriszti29 2014-07-14 16:20
   Kedves Adastra.Én teljes mértékben egyetértek a cikkeddel ,a sorozatos dologgal !! Én úgyanezt csinálom.Én több mint 1,5 éve kezdtem el tanulni az angolt 34 éves vagyok,és nem könnyű a nulláról.Tanfolyammal kezdtem mikor befejeztem Magántanárhoz járok ami persze költséges de hasznos,ő sokat segít ! Én értem a nyelvtani szerkezeteket és le is írom,,de szóbán már sokkal nehezzebb ! És rátaláltam az egyik közösségi oldalon több olyan emberre akik irnak egymással a kedvenc sorozatukról,és ők persze külföldiek, ( amerikai,angol,spanyol,német és magyar is ). Nevetségesen hangszik elsőre ,de rámirtak többen és én meg vissza irtam,rengeteget lehet ebből tanulni ,főleg az anyanyelvi embertől.Eleinte lassan ment,de aztán tényleg azt vettem észre ,hogy irok és válaszolnak,tehát megértik.Ha valamit nem értek,azt is leirom! Ez egy sikerélmény,mert tényleg nem kell hozzá nagy tudás vagy rutin. Figyelem ahogy egymás között irnak és egy nagy segítség. Persze nálam is az a gond ,hogy beszélni nem nagyon tudok,abban nagy az önbizalom hiányom. Nekem is sok könyvem van és CD,de ezekhez is kedv kell ami egyedül nehéz.Én a kedvenc sorozatomat angolul nézem már 3 éve persze sok mindent nem értek,de sok dolgot igen.Gondolom mindenkinek van kedvenc sorozata vagy műsora ,rá kell keresni a neten és angolul kell nézni. Szóval csak azt akarom mondani,hogy igen is sokat számít ha tudsz olyan emberrel irni ,levelezni aki külföldi,,iszonyatosan sokat segít és amikor válasz is jön,,az még szuperebb ! Én is csak ajánlani tudom és nem feltétlenül csak nőknek,mert sok pasi is szereti ezt !!! Válasz
  • Gabi 2014-07-6 22:18

   Ez a sorozatos dolog nagyon érdekes! Ha szépen megkérlek, beszámolnál erről részletesen az info@angolnyelvtanitas.hu címre? Tapasztalatok, ezzel kapcsolatos érzések, eredmények is jöhetnek! Szeretek pozitív példákat továbbadni, és sokkal hihetőbb ezeket egy-egy nyelvtanulótól hallani, mint egy nyelvtanártól... Köszönöm szépen!

   Válasz
 • Meli 2014-07-6 18:39
  Én is ezeket tapasztalom az angollal kapcsolatban. Gyakorlatilag a gimi I.osztályától tanulom az angolt és nem jutok előbbre. Amikor elolvasom a nyelvtani szabályokat értem és tudom is alkalmazni de aztán eltelik egy kis idő és kezdhetem előlről. És mióta Olaszországban élek, az olasz nyelv használata miatt még kevesebbet tudok angolul. Betüremkednek az olasz szavak és nem tudom magam kifejezni angolul. Amikor magamban megfogalmazok egy angol mondatot, már nem magyarul fogalmazom meg, hanem olaszul és úgy fordítom le angolra. Vagy elkezdek mondani valamit angolul és "becsúszik" egy-két olasz szó a mondatba. Nagyon idegesít, mert tudnám az adott szó jelentését angolul is. Nem szeretném elveszíteni a meglévő angoltudásom. Egyébként ez normális agyműködés? Engem rettentően idegesít! Köszönöm a választ! Válasz
  • Gabi 2014-07-6 22:15

   Szia Meli! Abszolút normális, amit leírtál. Az agynak nincsenek külön területei az egyes nyelvekre, vagyis a keveredés elkerülhetetlen. Én szinte egyszerre tanultam olaszt és spanyolt - mindkettőt részben angolul, és hasonlók a tapasztalataim. Két "ellenszer" van, ami nekem bejött:
   1. egy szimpla trükk: a "szövegkörnyezet" ereje - vagyis: egy pillanat alatt tudatosítod magadban, hogy most Olaszországban vagyok/olasz műsort nézek/olasz emberrel beszélek, vagyis az olasz kell. Elég egy pillanat, de az legyen tudatos fókusz.
   2. ez a fontosabb: megvárod, míg bemelegedsz. A legrosszabb, amikor az első mondattól elvárod a váltást, és amikor nem jön, olyasmiket gondolsz/mondasz, hogy "nekem ez sosem fog menni". Pedig de. Csak előtte "be kell melegedned", mindenféle magad feletti ítélkezés nélkül.
   De a nagykönyvben az van megírva, hogy bizonyos arányú keveredés mindig lesz a tanult nyelveid között. Csekély ár szerintem több nyelvért és több kultúrába való bepillantásért. ;)

   Válasz
 • Adastra 2014-07-7 16:07
  Gabi, írtam neked levelet, ahogy kérted, erről az emailcímemről, ezzel a nick névval, úgyhogy meg fogod találni. Remelem, erre gondoltál! :) Válasz
  • Gabi 2014-07-8 10:46

   KÖSZÖNÖM! Megkaptam, nagyon élveztem, és kisvártatva tovább is adom, mert szerintem mindenkinek el kell olvasnia. ;)

   Válasz
 • Gábor 2014-07-12 11:26
  ~~Nekem az a saját tapasztalatom, hogy megunjuk a könyveket, tanulókártyákat és még mielőtt a végéhez érnénk, lecseréljük egy másikra, újabbra, érdekesebbre, színesebbre, ezzel adva újabb lendületet a tanuláshoz. Igen, lendületet, mert máshonnét nem akar jönni az elismerés, a siker, az ösztönzés, így azt egy újabb könyv, kártyacsomagban véljük felfedezni. (az újdonság ereje). Gabi, ne haragudj meg, de ha a te kártyacsomagodat előveszem, azt is meg lehet unni. Ezért fel kell dobni őket. Pld minden 10-dik sorozat lehetne más színű, vagy lehetne rajta keresztbe a felírat, vagy akármi, ami megtöri az egyformaságot. De a könyveknél is lehetne ugyanezt alkalmazni, fejezetenként totál eltérő desingot alkalmazni. Az eltérő desingú, felépítésű fejezetek pedig változatossá tennék a könyvet, mintha újat vettünk volna. No, ha valaki felhasználja az ötletemet szóljon, bár nem védetem le:-) De azt gondolom, hiánypotló megoldás lenne a piacon. Üdv, Gábor Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás