Mire figyelj, ha nem akarsz a csaló nyelviskolák áldozatává válni?

2010. 11. 30. | Desszert | 14 hozzászólás

Mire figyelj, ha nem akarsz csaló nyelviskolák áldozatává válni?

„Egy nyelviskola több száz órás tanfolyamot indított. Összeszedték rá a tanulókat, akiknek lehetőségük volt havonta fizetni az órákért. Iskolában, bérelt termekben zajlottak az órák. Minden rendben is ment volna, csak hát elkezdődött a lemorzsolódás. 

Sokan, akik abbahagyták a tanulást, nem fizették be a további részleteket. Némelyik tanár becsületből végigvitte a csoportokat, mások egy idő után nem folytatták a tanítást, így sok diáknak elveszett a pénze. A tanárok egy fillért sem kaptak, a bevétellel eltűnt a cégvezető.”

 

Nemrég megkértem nyelviskolai partnereinket, hogy segítsenek Neked a csapdák elkerülésében, és ekkor mesélte el a fenti történetet Bartha Becskei Zsuzsa, a Világnyelvek Stúdiója ügyvezetője.

Pontokba szedem neked a veszélyeket, kérlek, olvasd végig figyelmesen!

Előre jelzem: a kettes pontban lévő trükkre duplán figyelj!

 

1. Óvakodj a túlzott ígéretektől!

Egy budapesti nyelviskola tulajdonosa megemlít egy konkrét ígéretet, amit hallott: „nulláról a középfokig heti 2×2 órában, szeptembertől májusig, vagyis 120 óra alatt”. Hozzáteszem: talán harmadik, negyedik nyelvként ez lehetséges – egy jókora adag belső motivációval. De angolból, úgy, hogy az első nyelv, és nulla tudással? Nemigen.

Érdemes az óránkénti árat is kiszámolnod, és összevetned más iskolák áraival, és a csoportlétszámmal. Ha gyanúsan kevés jön ki, akkor három lehetőség van: a tanfolyam vagy el sem indul, vagy a közepén megszakad, mert nem fizetik ki a tanárt, vagy olyan alacsony minőségű, hogy nem ad értéket a pénzért.

Ma, a kétségbeesett akciók és leárazások korában se felejtsük: olcsó húsnak híg a leve. Egy nyelviskola olyan vállalkozás, mint bármely más. Még ha nem is a profitért csinálja a tulajdonos (ami előfordul), akkor is meg kell élnie valamiből, és a számlákat, járulékokat, adókat is fizetnie kell. A minőségi nyelvoktatásnak ára van – tetszik, vagy nem tetszik, nem tudsz rajta változtatni.

 

2. Ne fizess ki látatlanban nagy összegeket! És ne is szerződj le a kifizetésükre!

Természetesnek hangzik, de jól hangzó érvek mégis gyakran megdönthetnek ebben. Főleg, ha egy értékesítő ellátogat a saját lakásodba, akkor, amikor te akarod, és kedvesen, segítőkészen, önfeláldozóan, ingyen(!), és elmondja neked például, hogy milyen nagyszerű, hogy náluk mindenki interaktív táblát használ.

Igen! Nagyszerű! De nem mindenható. Az interaktív tábla szenzációs eszköz, amely VALÓBAN növeli a tanítás hatékonyságát, de azért jó tanár és jó tananyag nélkül nem működik. Ne dőlj be annak sem, hogy ha hiányzol az óráról, akkor az sem baj, hiszen odaadják pen drive-on az anyagot. Hasznos, persze, de attól te még nem beszélsz majd angolul.

Sok érvvel dolgozhatnak persze, nem ezek az egyetlenek. De a lényeg: ne hagyd, hogy egy értékesítő kierőszakolja, hogy látatlanban befizess egy olyan iskola tanfolyamára, amivel kapcsolatban semmilyen személyes tapasztalatod nincs. Még akkor sem, ha ez nem egyösszegű befizetés, hanem részletfizetés.

Ne ess hasra az általad nem ismert külföldi minősítésektől sem! Pár száz dolláárért én is tudnék ilyet szerezni New Yorkból – bárkinek. És milyen szép emblémával! Érvényes is lenne, csak nélkülözne bármilyen valódi szakmai tartalmat. De ott van például a NYESZE (Nyelviskolák Szakmai Egyesülete), amely egy komoly szakmai minősítést végez. Hangsúlyozom: ez nem azt jelenti, hogy sosem érhet csalódás egy NYESZE tag nyelviskolában, de azért lényegesen nagyobb biztonságban vagy!

És most jön a legfontosabb figyelmeztetés, a trükk, amivel a csalók megpróbálnak téged becsapni a szerződésekben.

Egy pórul járt látogatónk árulta el ezt a titkot, amit aztán utána egy tévé interjúban is visszahallottam. Van ugyan valamifajta visszatérítési garancia az illető felnőttképzési szerződésben, amit meg kell kötni, de az csak bizonyos ideig él (8-15 nap). A nyelvtanfolyam indulása pedig csak húzódik. És hopp! A visszatérítési időszak lejárt. Bottal ütheted a pénzed nyomát, ha ilyen szerződést írtál alá. Mehetsz feljelentgetni ide-oda, már semmilyen hatóság nem segít. Ilyen szerződést semmiképp se írj alá!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

3. Gyanakodj, ha konkrét kérdésekre nem kapsz konkrét válaszokat!

Pár hete felhívott egy addig számomra ismeretlen kaposvári nyelviskola, hogy angol tanfolyamokat indítanak Szekszárdon. Váratlanul ért, és bevallottam, hogy angoltanár vagyok. De a beszélgetés után megkerestem az iskola honlapját, és Anett, az irodavezetőnk a saját címéről feltett nekik e-mailben néhány egyszerű, konkrét kérdést. A válasz mindig ugyanaz volt: telefonos elérhetőséget kérnek, mert küldenének valakit a címemre, aki nekem mindent elmagyaráz. Semmi konkrét információt nem kaptam. Még azután sem, hogy leírtuk nekik: az a tény, hogy nem válaszolnak, nagyon gyanússá teszi őket.

Te is gyanakodj! Ha valaki nagyon homályos ígéretekkel akarja kicsikarni a pénzed, akkor ott gondok lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy gondold meg: ki fizeti az olyan „extra” költségeket, mint a hozzád kilátogató értékesítő benzinpénzét, munkadíját? Igen, jól gondolod: te!

 

De akkor kiben bízhatsz?

Egy Moszadról írt könyvből származik a következő háborús sztori. Mindkét fél beásta magát a lövészárkokba, patthelyzetben voltak. Vártak. A tábornok kiadta embereinek a parancsot: figyeljék az ellenséges katonák arcát távcsövekkel! És abban a pillanatban, ahogy egyre több borostás arcot látnak, meg kell kezdeni a támadást. A tábornok meg is nyerte a csatát. Mert a borosta a fegyelem lazulásának, az igénytelenségnek a jele.

Hasonlóképpen, a borosta mellett nagyon sok apró részlet a segítségedre lehet a jó nyelviskola kiválasztásában! Például a pár éve már működő, helyi nyelviskola, amelyeket más barátaid is ajánlanak, nagy valószínűséggel jó választás lesz. Érdemes megnézned az iskola honlapját is, mert sokat mond az igényességéről. Iratkozz fel a hírlevelére!

Menj be, és nézz körül! Tegyél fel konkrét kérdéseket, és hallgasd meg, hogy a válaszok mennyire konkrétak, mennyire igényesek. Az ügyfélszolgálat minősége kitűnően jelzi az értéket, amit majd kapsz! Ülj be egy próba órára! Ahol ez nem lehetséges, gyanakodj!

És a végére egy fegyver a kezedbe Rozgonyi Zoltántól, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnökétől, ami szerintem a második legjobb tanács, amit adhatnék, ha te már beleestél a csaló nyelviskolák csapdájába: a felnőttképzési szolgáltatást nyújtó szervezetekre Magyarországon olyan bonyolult és jóformán teljesíthetetlen szabályozás vonatkozik, hogy szinte biztosan ráfoghatod a nyelviskolára, hogy az ebben foglaltak valamely területét nem teljesítették. És innentől semmilyen fizetési kötelezettség nem terhel. Ez persze, ahogy Zoltán is mondja ebben a tévé interjúban, azt igényli, hogy „erőszakos, kalóz módszerekkel szemben hasonlóan erőszakos módszerekkel szálljunk szembe”.

És hogy mi a legjobb tanács, amit adhatok?

Védekezzünk együtt! Küldd tovább a cikket, és segíts a kommentekben te is a tippjeiddel, tapasztalataiddal! Ha a tisztességtelenül működő nyelviskoláknak nem sikerül megtölteniük a padsorokat, becsukják a kapukat. Ez a cél. Egy tiszta piac.

Szóval: neked mi a véleményed? Te mit tanácsolsz?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

14 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • T. 2010-11-30 00:00
  És milyen nyelviskola megbízható a nyelvtanárok szempontjából? Válasz
 • Gabi 2010-11-30 00:00
  T,
  Jó kérdés! Itt a tanár ugyanolyan áldozat. Én ugyanúgy tájékozódnék...van-e helyszín/ügyfélszolgálat az adott városban, ránéznék a suli honlapjára, és kérdezõsködnék tanár ismerõsök köreiben, netes fórumokon keresnék az iskola nevére, hogy mit mondanak róla... A próbaóra helyett pedig megkérném a nyelviskolát, hogy hadd beszéljek/találkozzak tanárokkal, akik ott tanítanak. Szerintem ennyi elég is. Válasz
 • Dr.Kovács Tímea 2010-11-30 00:00
  Igazából szerintem az ember nem a nyelviskolától tanul, hanem a tanártól. Ezért érdemes megnézni- megkérdezni, hogy ki tanítja, mit tanít, milyen módszerekkel és milyen eredménnyel. Ha ezek szimpatikusak és rendben vannak, akkor már csak a tanulón fog múlni a tanulás sikere.:) drkovacstimea.hu Válasz
 • S 2010-11-30 00:00
  T.
  Egyik sem :(

  Mindig a tanárok húzzák a rövidebbet, a suli és a diákok is õket birizgálják. Én már teljesen kiábrándultam a nyelvsulikból :( Válasz
 • Piroska 2010-11-30 00:00
  Kedves Gabi,

  nagyszerûnek tartom a tippjeidet - mint eddig mindent, amit Tõled, Tõletek olvastam.
  Talán arról is szó van, hogy legkönnyebben azok eshetnek csapdába, akik nem tudják (vagy nem akarják tudomásul venni), hogy sok idõ és sok energia befektetése nélkül nincs nyelvtudás, és hogy a pénz befektetése sem az idõt, sem az energiát nem pótolja.
  Válasz
 • Sz. Orsolya 2010-11-30 00:00
  Magántanár! Igaz én fizetem az utazását, de óráról-órára fizetem, nem bukok semmit, ha nem jön el, vagy én idõben lemondom. És ha nem felel meg a szolgáltatásának a minõsége, akkor másikat keresek. :o)

  Engem egy neves nyelviskola (Katedra) szívatott meg a sosem induló spanyol tanfolyamával és az elõleget se kaptam vissza, azóta még nem próbálkoztam másiknál. Nem is fogok. Válasz
 • Ági 2010-12-1 00:00
  Egy alapszint után semmi szükség tanárra, nyelviskolára stb...
  Döntsd el a fejedben, hogy fejleszted az angolod (mellesleg soha véget nem érõ folyamat), és tegyél meg érte mindent. Az interneten fantasztikus hanganyagokat lehet letölteni, amelyet hallgathatsz az utcán sétálva is, könyvek ezrei, stb. rendelkezésedre állnak. Akiben nincs meg a belsõ akarat, annak a legszuperebb tanár ”foghatja a kezét”, akkor sem fog elõre haladni. Válasz
 • Szekszárdi 2010-12-1 00:00
  Ugyanez a kaposvári cég keresett meg, és eljött hozzám a területi képviselõjük. Ami pozitív volt, a hölgy minden kérdésemre adott választ. Nem ígérte, hogy 120 óra alatt középfokig eljutok. Alapfokú nyelvvizsgám van, szerintük két tanfolyam kell a középfokig. Kérdés, hogy ez a reális, vagy dupla bevétel nekik???
  Ami a beszélgetés során derült csak ki számomra, hogy az ár - ami nem kevés - nem tartalmazza a tananyagot, ez megrendelhetõ önállóan vagy rajtuk keresztül.Nem tudom, ez mennyire általános?
  Szintén pozitív, hogy nem volt rámenõs (mondtam, hogy tutira nem megyek most tanfolyamra, csak igent mondtam a tájékoztatóra). Udvarias maradt és szerintem részletesen elmondott mindent.
  Viszont nem tudom, indult-e végül tanfolyam, illetve nem ismerek személyesen senkit, aki náluk tanult. Bár állítólag többen is, minden korosztályból.
  Az biztos, hogy nem árt infókat beszerezni, mielõtt az ember ennyi pénzt kiad... Válasz
  • Neményi András 2012-10-15 12:04
   Kedves Szekszárdi!   Az árhoz nem szeretnék hozzászólni. Amennyiben az alapfoka már megvan, két tanfolyam alatt el lehet jutni a középfokig. Kérdés, hány órás egy tanfolyam. Kétszer 60 óra szerintem elég, legalábbis akik nálunk tanulnak a nyelviskolában, nekik elég szokott lenni. Persze ahhoz némi otthoni készülés is hozzájárul.   Válasz
 • Alexa 2010-12-1 00:00
  Még középiskolás voltam, amikor beleugrottam az egyik helyi magántanár intenzív nyári kurzusába. Körülbelül 7-en lehettünk a csoportban, a legkülönbözõbb szinten és tudással. Ma már tudom, hogy ott kellett volna megállnom, hiszen egy totál nulláról induló hogyan tarthatna lépést olyan emberekkel, akik már a középfokú nyelvvizsgára készülnek? A vezetõ azzal biztatott minket, hogy õszre meglesz a nyelvvizsgánk...rengeteget tanultunk és magoltunk a lehetõ legrosszabb módszerekkel, és egyetlen diák ment át a nyelvvizsgán, nevezetesen az, aki a tanfolyam után még magánórákat vett nála... Kidobott pénz volt. A másik eset az egyetemen történt meg velünk (több csoporttárssal együtt mentünk) Az egyetemi nyelvsuli hirdetett egy féléves kezdõ nyelvtanfolyamot, és amúgy is kellett a nyelvvizsga, gondoltuk, belevágunk. Spanyolra mentünk, befizettették velünk a pénzt elõre, és az elsõ órán rémülten kapkodtuk a fejünket, hogy ez a tanfolyam nem normális. Semmit, nullát nem tanultunk még spanyolból, és a tanár odatett elénk egy magnóhallgatásos feladatot...gondolhatjátok mekkora ”sikerélményünk” volt. Pár óra után otthagytuk. Amit ezek után saját tapasztalattal tanácsolni tudok, az az, hogy valóban a tanárt kell megnézni magunknak, hogy mennyire felkészült, elszánt, milyen módszerekkel dolgozik, van-e (legalább némi) lelkesedése. Az angol nyelvvizsgát magántanárral tettem le, sõt még az egyetemen is jártunk magántanárhoz, angol szakosként...a második nyelvvizsgám németbõl önszorgalommal szereztem, tanár nélkül, de már voltak alapjaim. Szerintem a legtöbb embernek kell tanár, egy csoport, vagy valami, ami motiválja, inspirálja, a sarkára lép, mert hiába van meg a lelkesedés a fejedben, az szép lassan alábbhagy. Kell, hogy valaki(k) üldözzön :) . Válasz
 • Gabó 2010-12-1 00:00
  Sajnos olyan 2-3 éve én is bedõltem egy veszprémi nyelviskolának. Nem írom le a nevét, csak a szlogenjét: ”Mércénk a világszínvonal” még a TV-ben is reklámoztatta magát. Országos hálózatuk volt és itt Tatán is volt egy képzési helyszínük. 180 órás képzést hírdettek amire egyik szimpatikus ügynöküknél jelentkeztem. Egyben kifizettem, mert részletre drágább lett volna, a tankönyvcsomagot 25.000 Ft-ért pluszban megvetették (valószínûleg könyvesboltban a felébõl, de legalábbis olcsóbban kijött volna). Elkezdtem a tanfolyamot, (nem is igen tettszett), de aztán kórházba kerültem, ami miatt sajnos halasztanom kellett, mert túl sok hiányzást eredményezett volna. A következõ tanfolyam indulása elõtt írásban megkérdezték, kívánom-e folytatni a tanfolyamot. Naivan azt hittem lehet még halasztani, ami ekkor szintén nem lett volna rossz, mert ekkor meg már az államvizsgámra készültem munka mellett ezerrel.Válaszként minden további nélkül meg akarták szüntetni a képzési szerzõdésemet. Amikor felhívtam õket eléggé ilyedten, akkor megnyugtattak, hogy semmi baj, ne aggódjak. Mivel a tatai képzési helyszínük közben megszûnt, választhatok, vagy átjárok a szomszéd városba, vagy visszaadják a pénzt, amit nem jártem le (a 180 órából csak negyvenvalahányat voltam). Én ez utóbbit választottam, gondoltam majd keresek közelebb más lehetõséget késõbb, a suli után. Azóta se fizették vissza a pénzt, pedig hivatalos levelet kaptam tõlük, amiben elismerik a tartozást és kötelezik magukat a visszafizetésre. Késõbb telefonon egyre kevésbé, majd egyáltalán nem lehetett elérni õketl, sem e-mailre, sem postai levélre nem reagáltak. Mind az udvarias kérés, mind a határozottság hiábavaló volt. Végül közjegyzõnél igényeltem fizetési meghagyást, amit persze visszautasítottak. Sajnos a következõ lépés a per. Annyira dühít amit mûvelnek, hogy beadtam, elindítottam az eljárást. Szorítson nekem mindenki, hogy gyõzzek. Sajnos még most sincs nyelvvizsgám, pedig nem kapom ki a diplomámat nélkle, de õszintén szólva nagyon elment a kedvem az egésztõl. Tanfolyamra talán nem is megyek többet, vagy majd gyanakvóan, százszor fogok mindent leellenõrizni. úgyhogy tényleg mindenkit óvatosságra intek én is. Több szerencsét mindenkinek! Válasz
 • Gabi 2010-12-1 00:00
  Piroska,
  nagy igazság, amit írtál: ”legkönnyebben azok eshetnek csapdába, akik nem tudják (vagy nem akarják tudomásul venni), hogy sok idõ és sok energia befektetése nélkül nincs nyelvtudás, és hogy a pénz befektetése sem az idõt, sem az energiát nem pótolja” - kicsit már offtopik, de teljesen egyetértek. Ha a megváltást kívülrõl várjuk, könnyebben bedõlünk a szép ígéreteknek. Huh, nagy felbuzdulásomban oda is írom majd minden termékünkhöz, hogy ”nem elég megvenned, használd is!” :)

  Kedves Szekszárdi,
  köszönöm szépen a választ! Ha valamit megtudsz, nagyon érdekelne. Ha csalókról van szó, rövid úton el kell bánnunk velük, de azt is érdemes kihirdetni, ha mégis egy tisztességes nyelviskoláról van szó. Amit mondott, az szerintem reális, ennyi idõ alatt eljuthatsz a középfokig. Csak nagyon figyelj arra, milyen szerzõdést írsz alá, és ha csak 8 vagy 15 napos visszafizetési határidõt adnak, akkor azt mondanám NE TEDD!

  S,
  azzal kapcsolatban, hogy egyik nyelviskola sem jó nyelvtanár szempontból, nekem mások a tapasztalataim. Szerintem itt kettõn áll a vásár: ha a tanár minõségi munkát nyújt (és ez többet jelent, mint az, hogy mindig idõben leadja az óráit, és sosem hiányzik), akkor a legtöbb esetben ”minõségi” bánásmódban részesül. Szerintem inkább a kivétel a ritka, de én eredendõen optimista vagyok, így... :)

  Gabó, Alexa,
  sajnálom, ami veletek történt. Köszi, hogy leírtátok, mert tanulságos.

  Sz. Orsolya,
  Lukács Balázs, a Collingó Nyelviskola tulajdonosa segített nekem egy cikket összeállítani a nyelviskolák földrajzi terjeszkedésének buktatóiról - ennek a csapdájába estél. Nemsokára lesz errõl egy bejegyzés is, és meglátod, miért történt, mit tehetsz, és ki vagy mi a hibás benne. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatot!
  Válasz
 • gvarga 2011-02-20 00:00
  Egy érdekes gondolat a cikkhez:

  Mirõl szól a NYESZE médiaüzenete -valójában- ?

  Olvasva a fenti cikket, szeretném az olvasó figyelmét felhívom egy-két apróságra: Érdekes módon csak a NYESZE tagoknál van minden rendben. Ott megengedett a 4-5.000Ft-os 45 perces óradíj (nézd meg a tagsági iskolákat!), de ha a tagiskolán kívül más iskola hirdet ilyen képzési díjjal, az már “,csalás”,. Ezek az iskolák ennyire hibátlanok lennének vagy esetleg ezeknél az iskoláknál a moderátor minden apróságra odafigyel?
  Kit képvisel a NYESZE? Ha jól belegondolunk, mint a Nyelviskolák Szakmai Egyesületet nem is foglalkozhatna a témával, az alapító okirata szerint (keress rá az interneten) csak a saját tagjaival és tag jelöltjeivel foglalkozhatna. Akkor miért is “,szapulja”, a nem “,Q”, betûs iskolákat (és a bíróság munkáját is egyben)???
  NYESZE-s minõség: Ez nem más, mint egy akkreditációból átvett feltétel rendszer, azaz semmivel nem tud többet, mint az akkreditáció. Mese, hogy kontrollálva vannak a tanárok a NYESZE-s minõsített intézményekben! Ugyanannyira tudja ellenõrizni (kevesebb jogkörrel), mint maga az akkreditációs testület. Csodálkozom, hogy a FAT még nem tette helyre a NYESZE-t. Megengedi, hogy nem „,biztonságos”, iskolának nevezze azokat a nyelviskolákat, akik akkreditációval rendelkeznek. Jó ha tudod, egy akkreditáció elkészítése több millió forint, ezt bárki nem tudja megszerezni, csak azok, akik komolyan akarnak foglalkozni a szakmával.

  Jó tanácsok:
  1. Minden szerzõdést olvass el! Ha kérdésed van, és nem értesz valamit kérdez vagy kérj segítséget. Fontos tudni, hogy a szerzõdésnek két oldala van azaz, ha lazán kezeli az iskola a szerzõdést, akkor lazán kezeli majd a képzésed is. Pl: nem fog ragaszkodik a csoportos képzésnél, hogy végig vidd, bármikor kiszállhass belõle. Szerinted, ha kevesebb a létszám a gazdaságos minimumnál, akkor lemondja a képzést (tanárait nem fizeti ki) vagy inkább feltölti olyan emberekkel akik nem egy szinten vannak?
  2. Problémád van: Fordulj az intézményhez, kérdezd õket. Minden intézménynek van panaszkezelése (akkretditált iskoláknál kötelezõ)! Továbbá ma Magyarországon elég butának kell lennie annak a cégnek, aki nem kezeli megfelelõen a vevõpanaszokat. Persze neked is kompromisszum késznek kell lenned egy szerzõdéses viszonyban, minden félnek a együttmûködésre kell törekednie.
  3. Az ár meghatározza a minõséget -, gazdaságos termék család: Ne higgy olyan ígéretnek, aki azt mondja neked, hogy 30.000.-Ft ért ad 120 órát és ott mindenki a Te szinteden lesz. Szerinted hány fõvel fogja indítani a csoportot, ahhoz, hogy azt õ is ki tudja gazdálkodni? . Gondold csak végig, hogy mi lesz egy csoportban, ha különbözõ szinteken vagytok és akkor az idõpontok egyeztetésérõl még nem is szóltam! Végezz matematikát az áraknál, hogy lehetséges-e annyiért a képzés vagy sem. Sokkal drágább és idõ igényesebb, ha késõbb jössz rá arra, hogy sehova nem haladtok, mert igaz befizettél x órát, de nem halad a képzés sehova, mert nem tud indulni azon a szinten a csoport, mint amin Te vagy. Évek repülhetnek el!
  4. Ne válassz magánnyelvtanárt: Az a magánnyelvtanár, aki nem tudott egy céget alapítani (nem számla képes), minõsítéseket (akkreditációt szerezni) vagy csak engedélyszámot is kérni (nem rendelkezik képzési programmal, azaz nem tudja mit csinál). Igaz pár ezer forintot kér óránként, ha elmész órára ott leszel, ha nem mész, akkor nem lesz óra tartva. Egy biztos, nem fogja érdekelni a Te nyelvtudásod és Te nem is kérheted tõle számon, hiszen semmilye nincs, ami alapján számonkérhetnéd. És még egy érdekesség ebben az estben, amibe még valószínû Te sem gondoltál bele, Te magad is törvényt sértesz, belegondoltál már ha olyan magántarárhoz mész, aki még számlát sem tud adni, te magad is adót csalsz?

  Melyik intézményt válaszd: Azokat az intézményeket melyek rendelkeznek akkreditációval, szimpatikus a képzésük, módszerük (rengeteg féle módszer van a piacon, ismerd meg ezeket) és figyelnek rád, ahol Te vagy a képzés középpontjában, ahol törõdnek azzal amiért oda mentél, hogy nyugodtan nyelvet tanulhass!
  Válasz
 • Azura 2012-05-20 19:20
  Teljesen véletlenül találtam rá a csakazértis! angol budaörsi nyelvsulira. (http://csakazertisangol.hu/) Az ok, hogy miért ebbe botlottam egyszerű volt: a budai agglomerációban lakom és nem akartam bejárni Budapestre tanulni. Ami ebben a nyelvi központban fogadott, kétség kívül nagy meglepetés volt. Mivel viszonylag újak, így azt hittem, hogy kiforratlanok is az órák. De NEM! Innovatív módszerekkel találkoztam és roppant odafigyelő tanárokkal. Mindezt csak azért írom, mert én egyre kevésbé hiszek a nagy nyelviskolák daráló módszereiben és egyre inkább látom az előnyét egy kisebb, de minőségi helynek!   Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás