Nyelvtanulási terrorizmus: téged érint?

2011. 03. 25. | Motivátor | 13 hozzászólás

Nyelvtanulási terrorizmus: Téged érint?

Magunk felé néha a legrosszabb arcunkat mutatjuk.

Miért van az, hogy olyan kedvesen, segítőkészen, előzékenyen és udvariasan bánunk másokkal, de ha magunkról van szó…

Nincs türelmünk magunkkal szemben, becsméreljük a képességeinket, kételkedünk a saját indítékainkban, és a legrosszabb, folyton megkérdőjelezzük a tudásunkat!

Nincs időm, sok a stressz, gyerek mellett nem megy, pénz híján nehéz: a külső tényezők mindig kéznél vannak, ha meg kell okolni valamit.

Rajtad vajon ez mennyire uralkodott el?

 

Te nyelvtanuló-terrorista vagy?

Nézd meg, hogy az alábbi viselkedési és személyiségjegyek mennyire jellemzők rád, és kiderül. És ha véletlenül kiderült: ezért még nem jár börtönbüntetés. Csak egy önkéntes alapon bevállalható gyógyír – de erről később.

Értékeld az állításokat 1 és 4 között egy számmal! A számok jelentése a következő:

1= egyáltalán nem jellemző rám

2= inkább nem jellemző rám

3=inkább jellemző rám

4=teljesen igaz rám

 

1. Nem érdekel az angol nyelvű országok kultúrája, és/vagy nem gondolom, hogy nekem a kultúrájukat kéne tanulnom ahhoz, hogy a nyelvüket beszéljem.

2. Bosszantónak találok jó pár személyiségjegyet az angol/amerikai kultúrában, és ettől nehéz elvonatkoztatni, ha tanulásra kerül a sor.

3. Elegem van abból, hogy egyszerűen nem jutok előrébb, és legszívesebben hagynám a francba az egészet.

4. Ki nem állhatom a kivételeket, és legszívesebben kigyomlálnám mindet az angolból.

5. Hamar kiakadok, amikor egy angol szöveget hallgatok, és inkább feladom, mert olyan, mintha kínai lenne.

6. Amikor egy szöveget olvasok, folyton megakadok az ismeretlen szavaknál, és ezek miatt valahogy nem állnak össze a mondatok.

7. Nekem (most) nincs túl sok pénzem a nyelvtanulásra, ezért úgy érzem, behozhatatlan hátrányom van.

8. Nekem sokkal nehezebben megy a szótanulás, mint másnak. Akárhányszor is tanulok meg egy szót, biztosan elfelejtem rövid időn belül, és újra kell tanulnom.

9. Legtöbbször elszabotálom a nyelvtanulást, és sikerül EGYÁLTALÁN nem elővenni az angolt.

10. Tudom, hogy a nyelvtudás előrébb vinne, de a nyelvtanulásnál sokkal sürgősebb dolgok is vannak az életemben, és most ezekre kell koncentrálnom.

11. Titokban irigy vagyok, ha egy másik magyart meghallok angol nyelvet használni.

12. Azt gondolom, könnyen tanul nyelvet az, akinek van rá 1-2 nyugodt órája nap közben.

13. Úgy érzem, én mindent megtettem a nyelvtanulásért, és mégsem tartok sehol.

 

A mini-kvíz értékelése

Számold össze a pontjaidat!

Ha 26 pont alatt vagy, akkor fellélegezhetsz! Ha esetleg van olyan állítás, amire 2 pontot adtál, akkor azokon töprengj egy sort esetleg…

26 és 39 pont között érdemes elgondolkodnod azokon az állításokon, amire 2-es vagy nagyobb osztályzatot adtál. Vajon mennyi az igazságtartalma? Kérdezd meg erről a barátaidat is! Ők mit mondanak?

Ha pedig 39 pont felett vagy, akkor nagy bajok vannak! Nem cifrázom: itt sürgős megoldásra van szükség.

A jó hír, hogy van gyógyír: az attitűdváltás!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

A tanulság: gatyafelkötés indul!

Az attitűd leegyszerűsítve nem más, mint a reakciónk a környezetre, amely körülvesz minket. Bár szerintem ennél több is. Mert az attitűd nem egy passzív reakció, hanem egy aktív teremtő erő része.

Az attitűdváltás kulcsa az lesz, hogy elkezdesz többet megtudni arról, mi is az az attitűd, hogy működik és miből áll. Mert az attitűd NEM egyszerűen rossz vagy jó, ennél azért komplexebb jelenségről van szó. Az attitűdnek kapcsolódási pontjai vannak az önértékeléssel és önmagad elfogadásával. E tekintetben hogy állsz?

Az attitűd egyfelől az információk, az ismeretek, amelyekkel rendelkezel a Téged körülvevő világról, de ugyanakkor a tetteid is benne vannak. Mondd, a mai tetteid például mit mutatnak?

Tudnod kell, hogy az attitűd olyan fontos dolog, hogy a legújabb munkaerő-piaci trendek szerint („Hire for attitude train for skills.”) lehet, hogy ez dönti el majd a következő állásinterjúdat!

És egy dolog biztos: tarthatsz bárhol a nyelvtanulásban, tanulhatsz akárhány éve angolt, és lehetsz akárhány hónapja kint, angol nyelvterületen, a fejlődésedet a motiváció mellett ez fogja eldönteni. És ezért is írok róla az Angol nyelvtanulási ötlettárban!

Mert iszonyatosan fontos!

Ugye, te is érzed?

 

Amúgy, a te attitűdöd mi jellemzi a nyelvtanulással vagy az angol nyelvvel szemben? Nyugodtan vedd alapul akár a teszt állításait, csak írd le ide! Örülni fogok neki!

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

13 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Mádiné Karkus M 2011-03-25 00:00
  A teszt kérdései nem jellemzõek rám, mert annyira szeretem az angol nyelvet, és nyelvtanárként tanítani is szeretem, és persze tanulni is, hogy nem érzem fáradságnak, ha le kell ülnöm tanulni, vagy készülni. Minél többet szeretnék tudni az angol kultúráról, a mindennapi életükrõl is, így szívesen olvasok errõl is. Szerintem tényleg fontos a hozzáállás, a kis célok kitûzése, a napi szintû foglalkozás a nyelvvel, ahogy Ti is ajánljátok. Ha valaki ”nemszeretem” dologként kezeli az angol tanulást, nagyon nehezen fog sikereket elérni. Egyelõre ennyit, köszönöm a lehetõséget, hogy leírhattam a véleményem. Have a nice day! :) Üdv. Marika Válasz
 • Gabi 2011-03-25 00:00
  Az, hogy valaki nyelvtanárként szereti az angol nyelvet és kultúrát, egy hatalmas plusz. Át tudod ragasztani a tanítványaidra is! És így végeredményben a saját munkádat könnyíted meg, nem? :)

  Válasz
 • Jani 2011-03-25 00:00
  Az enyém 20 pont lett... Számomra csak az írott angol nyelv létezett elõször, azzal elég jó barátságba kerültem és mint valami izgalmas rejtvényt-rejtélyt probáltam, probálom egyre jobban megismerni. A beszédhez nem volt elég merszem, meg hallgatóságom sem ... Azt hiszem az önbizalommal van gondom (konkrétan az enyémmel :-)) és azt kell(ene) kis siker morzsákkal, lépésekkel megerõsítenem. Ehhez sok-sok segítséget, bátorítást kapok Tõletek (tanulóktól és tanítóktól) is. ”angol órát adok-veszek”-jeligére. :-) Válasz
 • Gabi 2011-03-25 00:00
  Jani,
  aha! Lomb Kató módszer! :) Gratulálok! Ehhez kell a bátorság, a bizonytalanságtûrés! A beszéd innen már csak egy ugrás. :) Válasz
 • Anikó 2011-03-25 00:00
  Kedves Gabi!

  Engem nagyon érdekelaz angolszász kultúra és semmi bajom a szokásaikkal.Még volna is napi 1-2 órám tanulni-igaz,tanár nélkül.A BBC entertainment csatornát szoktam nézni,szinte minden nap,idõnként angol szöveggel nézek dvd-ket,magyar v. angol felirattal.Nagyon szeretnék jól beszélni angolul,de nehéz egyedül eltervezni a konkrét napi tanulnivalót,ezért ragadok le a tv mûsornál. Válasz
 • Ballér Piroska 2011-03-25 00:00
  Szerintem nagyon sok múlik azon, hogy mi, nyelvtanárok ne álljunk a nyelvtanuló és az angol nyelv közé. Hogy ez pontosan mit jelent, azt szerintem mindig a tanítvány ”attitûdje” dönti el - nem a csoporté vagy az osztályé összességében, hanem minden tagjáé, külön-külön. Gyakran hangoztatom, hogy magam is tanulok, minden nap, örökké. Ha valaki úgy érzi, hogy ”na, kész, megtanultam angolul”, akkor természetesen együtt kell örülni vele - egy darabig, azután pedig új célokkal kell ráébreszteni arra, hogy van tovább. S persze annak is van tovább - de mennyire! -, aki úgy érzi, hogy ”soha az életben nem fogok tudni elmondani egy ép mondatot”. Az angol nyelv és kutúra életem egyik legfontosabb öröme - pedig igazán sok öröm ér. Ugyanezt kívánom mindekinek! Válasz
 • Horváth Sarolta 2011-03-26 00:00
  Annyira beleéltem magam az angol- amerikai kultúrába, hogy karácsonyra pulykát sütöttem. Úgy vettem észre a tanulási kedv hullámokban jön, meg kell tanulnom motiválni magamat. A férjem egy éve hagyta abba a dohányzást, és õ elhatározta nem gyújt rá bármit érez. Egyszerûen meg akarta tenni, én egyszerûen tudni akarok angolul. ez azonban munka után fáradtan nem olyan egyszerû. Egyedül kicsit nehéz rendszerezni a tanulmányokat, melyik könyvet használjam stb. Kicsit bizonytalan vagyok, és félek a nyelvvizsgától. A munkában rendszeresen használom az angolt, de csak tájékoztató jellegû szövegeket kell mondanom, ritkábban kell hosszabban beszélni. Észrevettem, akkor zavarodok bele a beszédbe, ha ragaszkodni akarok a nyelvtani szabályokhoz. Ehhez kellene valamilyen megoldás. Nagyszerûek a tanulókártyák, sokszor azok alapján tanulok, de valahogy rendszereznem kellene a tudást.
  Válasz
 • Gabi 2011-03-27 00:00
  Anikó,
  nagyon megértelek. Nem is hiszed, mennyire. :) Azt azért tudnod kell, hogy az önállóan való angol nyelvtanulás csak bizonyos szint felett sikeres. (Legtöbb embernek! Mert van ellenpélda is: pl. Lomb Kató.) Tehát, lehet, hogy megérné beiratkoznod egy tanfolyamra, és feltornászni magad arra a szintre, amikor már önállóan is tudsz angolt tanulni. Valamikor középfokú nyelvvizsga után. Sajnálom, ha ez rossz hír. A jó oldala, hogy az angol után a 2. nyelv már mehet önállóan, ha az olasz vagy spanyol pl. De ha mondjuk az angol elõtt már tanultál németet, akkor az más tészta! Akkor az angol is nagyobb eséllyel megy egyedül.

  Piroska,
  gratulálok! :) Ez az az attitûd, amire a nyelvtanárok között szükség van! Ha magántanítványt is vállalsz, légy kedves, hirdess a honlapunkon! Ingyenes, az angoltanáro hirdetései fórumszobát keresd! Olyan sokan fordulnak hozzánk, hogy ajánljunk olyan nyelvtanárt, aki a ”mi módszerünkkel”, vagy ”Gabi módszerével” tanít (nem mintha, létezne ilyen címke, mert nem), és mindig a fórumra irányítom õket. Úgy érzem, ez az egészséges attitûd csak jó tanárt takarhat. Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat!

  Sarolta,
  igen-igen! A munkakedv is ilyen! :) A férjednek, légy kedves, így ismeretlenül is add át elismerésem és gratulációm. Nagy dolog, ha valaki úgy dönt, hogy leszokik a dohányzásról! Egy tanács: a tudás a nyelvhasználattal rendszerezõdik. De a nyelvet ehhez használni kell. Kicsit úgy, mint egy jó bakancs. Betöröd, és amikor már a lábadra idomul, legszívesebben le se vennéd, olyan kényelmes! :) A rutinszerû használat viszont sajnos nem számít! Ki kell lépned a komfortzónádból! Próbáld szélesíteni a nyelvhasználatot! Anyanyelvi tanár? Külföldiekkel való ismerkedés? Filmszövegek ismételgetése, ha megtetszik egy-egy sor? Könnyített olvasmányok felolvasása hangosan? (Elõször hallgasd meg a CD-t!) Mondjuk gyerekeknek? Szerintem, ha már használod a nyelvet a munkádban, akkor kicsit el kéne rugaszkodnod a tankönyvektõl, és a ”leülök tanulni” megközelítéstõl. Valahogy úgy, ahogy pulykát sütöttél karácsonyra. :) Válasz
 • Bee 2011-03-27 00:00
  Nekem 29 lett. Sajnos eléggé elszomorító, de világos és egyértelmû, hogy attitûdöt kell(ene) váltanom.

  Hát megpróbálom.....

  Köszönöm.

  Bee Válasz
 • Galne Lenke 2011-03-28 00:00
  Kedves Gabriella,
  Ismerem Önmagamat és õszintén mondhatom, hogy a pálfordulás azután következett be amióta megismertelek benneteket, regisztráltam a nyelvtanulás.hu-ra.Sokat profitáltam a jó tanácsaidból. Persze ez elõtt is tanultam az angolt de teljesen más hozzáállással, attitûddel. Segítségeddel rájöttem arra, miért is nem volt hatékony az a tanulási módszer, amit eddig csináltam. Most már tudom, nincs kegyelem az egómnak és az agyamnak és vagyok a fõnök és én irányítok azt teszi az agyam amit én utasítok neki. Minden nap a barátokkal beszélgetek -ezek a tanulókártyák - és mondom és ismétlem és újakat veszek elõ és kezdõdik elõrõl a mókuskerék. És persze már látható jelei vannak a haladásomnak. Biztos vagyok abban eljön az én idõm is amikor folyamatosan tudok majd beszélni angolul.És ide a kis apró céljaimmal fogok eljutni. Sokat változtam a ,majd, szót lecseréltem a , a napi 3 most, szóra és megalkottam magamnak a napi háromszori angol tanulást/3-5perc nem több/. Folyamatos, intenzív, és hatékony a következménye: SIKER - ezt is tudom, azt is tudom, szárnyal az egóm. És a nyelviskolában a tesztjeim mindig 80% felett vannak, a legutolsó 85%lett.Boldog, kiegyensúlyozott, motivált vagyok.
  nagyon sok szeretettel gondol rád:
  Lenke

  Válasz
 • Galne Lenke 2011-03-28 00:00
  Szia Gabriella,

  Bocsánat de a teszt eredményemet nem írtam meg, most pótolnám
  20 pontot értem el, ami jónak mondható.

  üdvözlettel:
  Lenke Válasz
 • Gabi 2011-03-28 00:00
  Bee,
  vártam már az eredményed! Köszi, hogy leírtad. Megvallom, bár ez egy igen rövid teszt, ami erõteljes továbbfejlesztésre és kontrollra szorul, azért van igazságtartalma. És titokban azt is megvallom, hogy félig, de csak félig :), te ihletted a bejegyzést. Sajnos, az attitûd-váltás nagyon nehéz. Én egyetlen szervezetet ismerek a világon, amely ezt nagyon tehetségesen csinálja, és ezért az egész üzleti világ felnéz rá: az Amerikai Hadsereget. Mondjuk, õk nagyon profi szervezet, szinte mindent jól csinálnak, és a kedvenc lapom, a Working Knowledge ezért rendszeresen cikkezik a fegyveres erõkön belüli fejleményekrõl. Õszintén szólva attitûdváltásra más receptet nem tudok, és hát, nem biztos, hogy be akarsz lépni. :) De jelenleg ebben a témában kutatok, és miközben írom ezt, mellettem csücsül kb 400 oldalnyi angol nyelvû cikk a témában. Szerdán majd ezen rágom át magam. Remélem, azért tudok kivenni belõle olyan információt, ami segíteni fog! Mindenesetre köszönöm szépen, hogy leírtad a gondolataidat, mert elindítottál egy új kutatási irányba. Talán mások is profitálnak majd belõle! Válasz
 • Gabi 2011-03-28 00:00
  Lenke,
  amit írtál, kinyomtatom magamnak, és felkerül a faliújságomra. Sokszor fogom elolvasni. :) Szívbõl köszönöm! Nem is hiszed, mennyit számít a pozitív visszajelzés. :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás