Tanulj angolt úgy, ahogy használod majd!

2013. 07. 25. | Tippözön | 8 hozzászólás

 

Neked mire kell az angol?

 

Neked mire kell az angol?

Ha ismersz, tudod, hogy nagy híve vagyok a céljainknak megfelelő angol nyelvi tananyagnak.

És főleg annak, hogy NE ad-hoc alapon tanuljunk angolt, hanem rögtön úgy, ahogy majd használni fogjuk.

Többek között ezért tettem le a voksom a leggyakrabban használt angol mellett.

Nos, itt egy kis segítség, pár hasznos forrással, hogy mire koncentrálj, és hogyan tanulj attól függően, hogy TE miért tanulsz angolt.

(Sietsz? Olvasd el csak a rád vonatkozó részt!)

 

Külföldre készülsz?

 

Felejtsd el a hosszú, bonyolult szavakat és a kacifántos nyelvtant! Nem kell 12 angol igeidő, de az 5 legegyszerűbb idő a könyöködön jöjjön ki! (Egyszerű és folyamatos jelen, egyszerű és folyamatos múlt, egyszerű jövő idő – ez a minimum!)

Neked a mindennapokban gyakran előforduló, tipikus szituációk megoldásai kellenek majd. És ezekből olyan mondatokat tanulj, amelyekben te kezdeményezel, hiszen külföldön élve folyamatosan mindennapi problémákat kell megoldanod.

Tanulj olyan egyszerű kérdéseket és rövid válaszokat, amelyek a mindennapokban előfordulhatnak, és mindennapi szituációkban hasznos angol kifejezéseket ! És ha csak a "turistáskodós" alapok kellenek, nézz rá erre!

 

Nyelvvizsgára készülsz?

 

Minden új nyelvtant rögtön a nyelvvizsga témakörön keresztül tanulj! Miért ne kereshetnél, szótár, vagy akár a Google segítségével pár jól használható, egyszerű mondatot az adott nyelvtani szerkezetre – minden egyes nyelvvizsga témakörben! Ezeket tanuld a nyelvtani képletek biflázása helyett!

És amikor a szókincsedet fejleszted, akkor rögtön olyasmi, a nyelvvizsgán változatlan formában bevethető félmondatokat tanulj, mint amiket itt látsz!

Tudnod kell, hogy a nyelvvizsga témakörök minden nyelvvizsgán ugyanazok. Kicsit máshogy fogalmazzák meg, picit másképp csoportosítják, de tartalmukban gyakorlatilag azonosak. Íme, ez a 10 az: (1) family/social relations, (2) schools/education, (3) work/jobs/earning a living, (4) hobbies/leisure time, (5) shopping, (6) communication (languages, internet, phone, post office), (7) health/wellness/doctors, (8) sports, (9) travelling/holiday, (10) social issues (crime, environment/pollution, discrimination…)

Használd bátran ezeket a tanulásnál!

 

Ismerkednél? Külföldi rokonokkal beszélgetnél?

 

Ha te azért tanulsz angolt, hogy külföldiekkel tudj beszélgetni, de itthon, akkor ott kezdd, hogy tudj magadról, a lakhelyedről, és végül az országról beszélni! Nem kell feltétlenül megtanulnod az összes budapesti látnivaló és magyar étel angol nevét, de a kedvenc történelmi sztorijaidat például gyakorold be bátran! („Képzeld, mi magyarok 150 évig nem koccintottunk sörrel, mert….”) Ja, és persze néhány tipikus magyar étel elkészítése is belefér talán…

Minden mondatot egyes szám első személyben tanulj meg! Tanulj meg nagyon jól kérdezni, mert a kérdések nemcsak a párbeszédek indításához szükségesek, de szuperül beszéltetik is a partneredet! ;)

Jól gyakorolj be pár segítő mondatot (beszélj lassabban, egyszerűbb angol szavakkal, még egyszer, mit is mondtál, nem értettem, mit jelent az, hogy… stb.), mert ezeket elképzelhető, hogy sokat fogod használni az elején! És persze az első angol leckédtől kezdve mindent csakis beszédben tanulj!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Munkahelyedre kell az angol?

 

A nyelvtani szerkezeteket a szakterület nyelvével együtt tanuld! Tudj beszélni, sztorizni a cégről, a szakterületről! Mondogass sok monológot ezekkel kapcsolatban! Csiszolgasd, próbálgasd a mondanivalód – saját magadnak, még biztonságos környezetben! Tanulj specifikusan munkahelyi nyelvre tervezett tananyagokkal!

Olvass olyan üzleti könyveket, életrajzokat, amelyek az adott szakterületről szólnak, és a kedvenc mondataidat írd ki belőlük – és kártyákon vidd magaddal! Nézz olyan sorozatokat, amelyek munkahelyeken játszódnak! Foglalj össze a saját szavaiddal egy-egy, a szakterületedről szóló angol nyelvű hírt!

A munkahelyeden alapvetően háromfajta angolra lesz szükséged: (1) a szakterület nyelvére, (2) általános „irodai” angol nyelvre, (3) az angol nyelvű társalgás nyelvezetére. Gyakorold azt, amit többet fogsz majd használni – de gyakorold mind!

Különös hangsúlyt fektess az általános irodai angol nyelvre és a társalgásra, mert azt mindenhol használnod kell majd!

 

Félreértés ne essék: a nyelvtan a nyelv gerince, tehát vannak azért bőven közös pontok, akármilyen célra is tanulsz! És persze ha van energiád rá, akkor akár az összes angolt megtanulhatod!

De ha gyorsan célba akarsz érni, akkor érdemes egy kicsit „specializálnod” magad nyelvi anyag tekintetében.

És nemcsak azért, hogy időt takaríts meg!

Azért is, mert így már az elején is jól használható dolgokat tanulsz, amelyekkel jönnek majd a sikerélmények.

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

8 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Szabó Ágnes 2013-07-26 10:02
  Kedves Gabriella! Nekem nincs állásom, s nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz! Otthon maradtam a három gyerekemet nevelni, kiestem a munkaerőpiac körforgásából! Naívan azt gondoltam, hogy ha tanulok, az majd segít, de eközben még meg is öregetem! Így csak hobbi szinten tanulom az angolt! Ági Válasz
  • Gabi 2013-07-29 13:17

   Tudod, Ági, sokan nem tudják, hogy azzal, hogy kimondanak/leírnak egy olyat, hogy "nekem nem is lesz", vagy "nekem nem megy" - még erősebbé teszik ezt. Egy több ezer éves bölcsesség, hogy a kimondott szónak ereje van, nem szabad elmenni mellette! Bocsánat, de nem tudok elmenni mellette, ha valaki így "leértékeli" önmagát. A világnak (és a munkaerőpiacnak) igenis rád is szüksége van! Most már csak az van hátra, hogy bebizonyítsd ezt nekik. :) Kérlek, légy egy kicsit pozitívabb, Ági, mert szerintem többre vagy hivatott...

   Válasz
   • Manó 2014-12-14 18:35
    Egy bátorító gondolat jutott eszembe (Gabi véleményével lelkesen egyetértve.) Én is rendszeresen leértékeltem magam, és egy adott pillanatban megéreztem, hogy ez az önpusztító magatartás mennyire káros, és feltettem a kérdést: mért? Mért értékelem magam le folyton? Hiszen rövid az élet ahhoz, hogy rosszból igyunk, pláne, ha mi magunk tesszük azzá. Én is éltem át nehéz helyzeteket, de a kulcs a hit, lelkesedés, és az, hogy az ember mindig mozgásban legyen, és a lehetőséget keresse. Sokáig csak kényszerből tanultam az angolt, mert az kell a diplomához... De elkezdtem ráérezni az ízére, nagyon jó dolog! (És igen, döcögősnek érzem időnként, de vannak terveim vele, és igenis el fogok jutni a kitűzött célomig!!) Hajrá Mindenkinek!  Válasz
 • Gábor 2013-07-28 22:01
  A nyár elején kezdődőt nyelvtanulási motivációs problémámon nem sikerült túl jutnom. És ez egy mérföld kő. Úgy érzem nem fejlődöm és az álláskeresés, ahogy az előző hozzászólót, úgy engemet is elért, ezért tanfolyam, tanár szóba sem jöhet. Sztori: A héten történt velem, amikor egy kerékpáros turista kért tőlem tanácsot, mert problémája akadt a kerékpárjával. A turista első szavai azok voltak, hogy beszélek-e Németül, Franciául, Olaszul, Angolul. Kapásból elszégyelltem magamat, majd rá böktem, hogy egy kicsit Angolul. Hozzám képest fényévekkel jobban beszélte az Angolt, győztem hümmögni, meg hogy értem mit akar, aztán vért izzadva útba igazítottam, de szánalmasnak éreztem a tudásomat. Szánalmasnak, mert a rendszeres, módszeres tanulás ellenére nem fejlődtem a 2009es nyelvtanulás kezdete óta. Szerintem az első évben fejlődtem a legtöbbet, a többi években tudatosult pár szó és kifejezés, azóta stagnálás van. De ez nem is csoda, hisz igazából nem kell használnom az angol nyelvet. És ha a kategóriákat nézem, akkor a külföldre készülsz, aztán a munkahelyen van rá szükség (ami most nincs), és végül az ismerkednél, barátkoznál "kategória" sorrendben haladnék. Mert minden, mindennel összefügg, érdemes mindegyiket elsajátítani. Utolsó gondolatként azt mondom, ha nincsenek ösztönző sikerélmények, amiket annak élünk meg, anélkül nehéz.   G. Válasz
  • Gabi 2013-07-29 13:04

   Nagyon igaz, kellenek a sikerélmények! Nélkülük nincs "jó érzés" a nyelvtanulásban! Három problémát látok:

   1. A "kritikus pozitivitási mutatód" nagyon alacsony.
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/kapcsolatod-az-angollal-avagy-mennyi-a-te-kritikus-pozitivitasi-mutatod
   Több pozitív érzelem kell a nyelvtanulásba.
   Pont most olvastam egy cikket Verasztó Lajosról, a Dover nyelviskola egy alapítójáról, az elején ő is nagyon hosszan szenvedett. Ha érdekel, NEKI mi volt a megoldás, olvass bele itt:
   http://eifert.hu/blog/?p=14524#more-14524

   2. Valószínűleg észrevétlenül mennek fel a magaddal szemben támasztott elvárásaid. Ahogy a céljaid változnak, az itt van leírva:
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/ha-mar-regota-tanulsz-angolt-de-a-celod-meg-messze
   Érdemes újraolvasnod!

   3. Azt is tudnod kell, hogy a felnőtteknél a haladás az elején nagyon gyors - sokkal gyorsabb, mint a gyerekeknél - de aztán lelassul, sőt, egy bizonyos szinten úgy érzed megáll. (De nem!) Ilyenkor nem szabad feladnod.

   Amit tennék a helyedben:
   szedd össze a bátorságod, és gyakorolj, akár Skype-on keresztül anyanyelvi tanárokkal!
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/igy-talalj-angol-beszelgetopartnert-otthonrol
   Figyelmedbe ajánlom Bálint (Öt év öt nyelv) egy mondatát a blogbejegyzésből:
   "a nyelvtudás két dologból tevődik össze: a tanulásból ÉS a gyakorlásból. És ez utóbbi nélkül csak félig sikeres a mutatvány."
   A gyakorlás lesz majd az, ami a motivációt és a sikerélményeket is adja.

   Persze, mindez csak javaslat, kicsit a sötétben tapogatózom ezzel...de hátha. :)

    

   Válasz
 • Gábor 2013-07-29 20:08
  Gabi, köszönet a javaslatokért. Azért az időjárás sem elhanyagolható, télen, a sötét, esős hónapokban könyebben ül le tanulni az ember, amikor nem lehet kint mit csinálni, mint így nyáron. Persze ez csak kifogás. G.   Válasz
  • Gabi 2013-08-1 16:08

   Hááát....nagyon igazad van!!! Ahogy nyáron más ételeket kívánunk, meg télen is, ahogy van napi bioritmusunk, úgy a tanulásra is állhat ez...

   Köszi szépen a felvetést, Gábor! Megint hoztál egy jó témát! <3

   Válasz
 • Mária 2015-08-21 09:35
  Ezt nagyon jól figyelembe vette a szerkesztő Only what you need Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás