Világgá mentem!

2015. 06. 18. | Desszert | 12 hozzászólás

Egy szép napon arra ébredtem, hogy ez így nem mehet tovább.

Makorászok valamennyit ugyan angolul, de az messze nem az a színvonal, amit én elvárok magamtól. És hogy mindezt tetőzzem, világgá akartam menni egy országba, ahol igencsak nem árt az angol nyelvtudás.

Életem szerelmét, NZ-t akartam ugyanis meglátogatni. NZ-ről azt kell tudni, hogy gyönyörű, izgalmas, és egyesek Új-Zélandnak hívják.

 Új-Zélandba készülök

 

A stratégia: hadd fájjon!

Az én stratégiám az volt (lévén, hogy a türelem és én köszönő viszonyban sem vagyunk), hogy ezen gyorsan túl kell esni. Lehet, hogy fájni fog, de haladjunk vele, a tötyörgés a halálom. Felkerestem egy magántanárt azzal, hogy nekem négy hónap alatt kell egy IELTS 7.5-ös. De legalábbis 7.0-ás.

"Oké, megoldjuk."- mondta, majd elkezdett beszéltetni. Illetve próbált volna, ha nem szenvedtem volna én is a klasszik 'magyar betegségben' (ha nem tökéletes a tudásod, meg se szólalj!). Nem sokra mentünk hát első órán, így a következőn elém tett két doboz sört, kinyitotta az egyiket, majd így szólt: "Idd meg az egyik felét!"

Azt hittem szórakozik, de nem. Megittam, bár nem szeretem a sört, mire közölte, hogy akkor most kezdhetjük az angolt, a tipikus 'nemmerekmegszólalnimertgázazangolom' parát skippeltük.

 

Világjárás az angol nyelvvel

 

Innen indultunk. És oda jutottunk, hogy végül 5 hónap alatt lett egy szóbeli 7.0-som. Ehhez kellett heti három angol óra, 2-3 film kizárólag angolul és onnantól csak angolul olvastam a könyveket is.

Az órákon cikkeket olvastunk (és fordítottunk), angolul beszélgettünk az élet nagy dolgairól, házinak időnként dalszövegek tollbamondását kaptam, vagy TED-ről néztem olyan előadásokat, amik tényleg érdekeltek.

Ingyenes 'nyelvtanfolyamom' is volt: fogadj couchsurfereket, és amellett, hogy megismerkedsz egy rakás jófej külföldivel, észrevétlen fog fejlődni a nyelvtudásod!

 

A nyelvvizsga: mosolyogva távoztam

Az IELTS nyelvvizsga sajátosságaira tekintettel persze készültem az ott tipikus feladatokra is. Véleményem szerint ez a nyelvvizsga típus az egyik legértelmesebb, tényleg igyekszik arra helyezni a hangsúlyt, hogy már mit tudsz és nem arra, hogy még mit nem. A szóbeli például annyi volt, hogy egy kanadai pasi faggatott az új-zélandi terveimről. Jól eldumáltunk kb. 15 percben, aztán sok sikert kívánt, én meg mosolyogva távoztam.

Az írásbeli már kicsit húzósabb volt, a listeningnél azóta sem értem, hogy miért csak egyszer lehet meghallgatni a hanganyagot (és közben válaszolni a kérdésekre), mikor a valós életben akár két-háromszor is visszakérdezhetek. A írásbelim 6.0-ás lett átlagban, de összességében elégedett voltam az eredménnyel, elvégre tudtam már angolul filmeket nézni (ezek szintén nagyon jók, hiszen ezekből szófordulatokat, kész kifejezéseket és kiejtést lehet ellesni), angolul olvastam könyveket és már nem okozott problémát külföldiekkel cseverészni.

Akkor legalábbis ebben a hitben éltem…

 

Új-Zélandon angollal

 

Üdv a nagybetűsben: napi ezernyolcszáz "Excuse me?!"

Szóval, mikor már épp azt hittem, hogy én tudok angolul, megérkeztem NZ-re, és nem nehéz kitalálni, hogy egy büdös szót sem értettem a kiwikből. Szokatlan akcentus, gyors beszéd és cseppet sem steril környezet. Üdv a 'nagybetűsben'…

A 'listening'-em katasztrofális volt. Első nap például mosolyogva gratuláltam a host-om-nak, aki épp azt ecsetelte, hogy miként lépett félre a férje. Aztán volt, hogy "Oh, ez remek!"-kel kommenteltem, mikor valaki a nagymamája elvesztését említette. És sírva borultam ki a francia útitársamnak, amikor egy büdös szót sem értettem a silózás és kerítés cölöpölés szókincséből egy farmos melónk során.

A nagy áttörést az első munkahelyem jelentette, ahol szakácsként/cukrászként kezdtem el dolgozni egy konyhán. Onnan indultunk, hogy azt sem tudtam mi a különbség a 'tomato vegies' meg 'slices' között. Tomato-tomato, mit kell ezt cizellálni! Továbbá a közvetlen felettesem indiai volt, a kitchen hand kiwi, a helyettes fél szamoai-fél maori, a tulaj dél-afrikai, a barista iráni.

 

Orsi és a chef

 

Általában iszonyat hangzavar volt, mindenki rohant, dobálták hátra a konyhába az infókat, miközben én épp próbáltam egyszerre nem odaégetni a brownie-t és elrontani az a la carte megrendelést. Vért izzadtam, finoman szólva is. A meetingeken pislogtam ki a fejemből, mint hal a fűben, és erősen küszködtem az elején, hogy helyesen érveljek.

Mivel otthon jogászként dolgoztam, megszoktam, hogy a kommunikáció az én fegyverem. Tudok szépen írni és beszélni, játszani a szavakkal és mindig a megfelelő szót/árnyalatot kiválasztani. Úgy éreztem magam, mint aki elveszti a személyisége 80 százalékát. Nincsenek finomhangolások, nincs a tőlem megszokott gyors és érces poénkodás, ellenben van napi ezernyolcszáz 'Excuse me!?'

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Életem legjobb befektetése

Aztán teltek-múltak a hetek és feltűnt, hogy lassan be tudok én is kapcsolódni a poénkodásokba, a meetingekbe és a konyhában már nincs új szó. Éreztem, hogy jöhet a következő lépés: 'a merjünk nagyot álmodni!' elv híve vagyok, így gyorsan be is iratkoztam egy Business English kurzusra, mondván, lesz még nekem irodai munkám. Valamint, hála az AngolNyelvTanitas.hu-nak, ráleltem az ingyenes online kurzusokra, így a MOOC-on keresztül beiratkoztam egy ember- és nőjogi tanfolyamra a Stanford Universityre.

Óriási falat volt, mondanom sem kell, bődület lassan haladtam vele, lévén, hogy heti 2-300 oldalt kellett elolvasni, feldolgozni és jó pár órányi videó anyagot, de iszonyat élveztem. Nyilván még mindig nagyon messze vagyok attól a szinttől, amit megálmodtam magamnak, de már beszippantott a nyelv, a rendszer és a tanulás. És hogy mi mindent változtatott azóta, hogy eldöntöttem, meg akarok tanulni angolul?

Jelenleg angol nyelven dolgozom, külföldi ügyfelekkel. Nincs bennem szorongás, ha meg kell szólalni, még ha tudom is, hogy nem beszélek tökéletesen. Merek pályázni olyan munkákra, amik kiírása, interjúja és munkavégzése angol nyelven folyik. Hála az online kurzusnak megléptem az egyik legnagyobb álmom is: jelentkeztem önkéntesnek az UNICEF-hez, ahol – no lám! – angol szakmai anyagokat segítek magyar köntösbe átültetni. Az angol által jutottam olyan lehetőségekhez amikről korábban csak álmodtam: legyen az munkahely, új nemzetközi barátságok, vagy épp világjárás.

Életem legjobb befektetése volt világgá menni és így nyelvet tanulni, kiszakadván az otthoni ‘steril’, akcentusoktól és valós élethelyzetektől mentes környezetből. És azt hiszem, kevés szebb iskolát tudtam volna magamnak elképzelni, mint Új-Zélandot.

 

Új-Zéland szépségei

 

 

 Hortobágyi Rántott Vombat

 

A vendégblogbejegyzés írója Hortobágyi Rántott Vombat, vagyis O. (azaz Orsi).

Az ő vidám, néhol önirónikus, de léleksimogatóan pozitív Facebook bejegyzéseit egész kiwilandi tartózkodása alatt hűségesen követtem.

Mert a bátorsága csodálnivaló, na.

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

12 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Ancsi 2015-06-18 19:27
  Szia! Filmnézéssel kapcsokatban szeretem tudni hogy angol felirattal erdemes nézni vagy anélkül, illetve többször végignézni, vagy megállítgatni es kiírni a kifejezéseket, jo szóösszetételeket? Válasz
  • O. 2015-06-23 16:21
   Kedves Ancsi, Ha fáradt vagyok, akkor felirattal nézem, azért még nem kúszik be úgy a tudatalattimba az angol szöveg, mint a magyar, de ha tudok figyelni, akkor anélkül szoktam (Új-Zélandon a moziban ez eleve adott volt, nem feliratozták a filmeket). Én is ismételgetek néhány szófordulatot hangosan, ahogy László (időnként elfelejtve, hogy más is van körülöttem...), de vissza csak akkor pörgetek, ha valami nagyon nem világos. Olyan ez, mint a könyv olvasás: inkább összefüggésében kell érteni először, aztán szép lassan azt veszed majd észre, hogy már külön-külön is érted a szavakat, mondatokat. Ahogy ott sem kell/szabad szavanként szótárazgatni, itt is az a lényeg, hogy összefüggésében értsd a mondanivalót, párbeszédeket, szófordulatokat (ahogy a tanuló kártyák esetében sem csak szavakat tanulsz, ugye). Legalábbis nálam ez így működött :) Válasz
  • László 2015-06-20 16:16
   Nagyon jó kis cikk volt. Mosolyogva olvastam végig! :) Kedves Ancsi, ezt embere válogatja. A filmnézésnél nálam az volt a legjobb, ha először olyat néztem meg, amit már láttam korábban. Egyszerű volt és tudtam miről szól. A filmezés közben hangosan ismételtem pár kifejezést. (átlalában zárt szobában, hogy ne nézzenek őrültnek ;) ) Sokat segített. Aztán ha új filmet láttam, arra ment a felirat, de manapság már az sem szükséges. Sok sikert Neked is! Válasz
 • Melinda 2015-06-24 02:30
  Szia! Szeretnék tanácsot kérni. Hol lehet olyan angol magán tanárt találni, aki öt hónapon belül alapfokról felső fokú nyelvtudásig segítene eljutni? Öt hónapom van csak a felkészülésre. Választ előre is nagyon szépen köszönöm. További szép napot. Válasz
  • O. 2015-07-27 12:33
   Kedves Melinda és Többiek, én ismerősökön keresztül leltem meg a tanáromat, érdemesnek tartom körbekérdezni. Nem a nulláról indultam, gyenge középfok környékéről, de a legnagyobb ellensége én voltam saját magamnak, ezen kellett leginkább változtatni. Összességében a tanár olyan 50 % körül adott hozzá az elért eredményhez, a tudás legalább felét a szabadidőm és energiám jó beosztásával értem el: filmnézés, könyv olvasás (azóta is csak angolul), cikkek olvasgatása, böngészés a neten, couchsurfing, skype külföldiekkel, stb. Sajnos a tanárom már nem vállal diákokat - legalábbis egyelőre biztos nem -, de nekem nagyon bevált a tandem partneres nyelvtanulás is: most épp egy amerikai srácot tanítok (a kártyák segítségéve) magyarul, ő meg csiszolgat engem angolul. Mindenkinek sok sikert kívánok! Válasz
 • Jóska 2015-06-25 23:10
  Nagyon tetszett az egész úgy ahogy van. az elhatározásod, a tettrekészséged, a bátorságod, és a megtett utad, a gyönyörű helyek amiket megmutattál, az eredménye na és persze a gyönyörű kis pofikád is a képek tanulsága szerint. Gratulálok és köszönöm, Jóska Válasz
  • O. 2016-02-1 22:12
   Köszönöm :) Válasz
 • Not 2015-07-26 09:44
  szabad megkerdeznem az angol tanar nevet?koszii Válasz
  • O. 2016-02-1 22:11
   A tanárom már nem vállal tanítványokat. Válasz
 • Hernádi Éva 2015-07-26 09:55
  Szia Ancsi! Nagyon tetszett az írásod, az , hogy öniróniával tudtad kezelni az egészet. És ahová eljutottál tudásban az nem semmi! Gratulálok hozzá! Én is tanulom az angolt, de sokszor feladtam már , aztán újrakezdtem. Nem egyszerű nyelv legalábbis nekem. Válasz
 • MásikO (nem te... :)) 2015-08-12 21:50
  Orsikám, totálisan véletlenül akadtam rád. (Véletlenek márpedig nincsenek?) Elolvastam ezt is, és néhány Vombatos bejegyzést is. Hosszan is írhatnám, de írom röviden: csodálatos vagy. Nincs ilyen magyar kifejezés, de azt érzem, "büszke vagyok érted". Kívánom, hogy legyen boldog a kis szíved! Szeretettel ölel, M2 Válasz
  • O. 2016-02-1 22:10
   Huhúúúúúúú, hát kicsi a világ, mi!? Köszönöm :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás