A leggyakoribb nyelvtanulási problémák és megoldásuk

Összeszedtem neked nagyon röviden a válaszokat a legégetőbb angol nyelvtanulási problémákra, hogy tippeket kapj, némi tudást szerezz, és motivációt meríts a megoldásukra.

Fusd át gyorsan! Nagy segítség lesz a sokféle termékünk és szolgáltatásunk közti választásban is.

Szóban nehezen megy a nyelvtan!

 

Sokan nehezen találják meg a megfelelő nyelvtani szerkezetet beszéd közben, és valahogy kevésbé gördülékenyen alkalmazzák az angol nyelvtant annak ellenére, hogy a munkafüzetben már egy rakás feladatot megoldottak. Írásban könnyebb, hiszen itt van gondolkodási időd, és ezt már sokat gyakoroltad. Szóban inkább ez utóbbi miatt megy nehezebben: szóban még nem gyakoroltad annyit, mint írásban. Mit tehetsz?

Megoldás:Példamondatokon és mini-sztorikon keresztül sorra vedd végig az összes nyelvtani szerkezetet, és folyamatosan ismételgesd őket kizárólag szóban, hangosan. Legjobb, ha az egyes nyelvtani szerkezetekre saját tapasztalataidból, élményeidből alkotsz mondatokat.

Neked ez segít: Instant Nyelvtan Tanulókártyák

 

Már rég volt, amikor angolt tanultam. A tudásom passzív, de szeretném aktívvá tenni.

Ugye ismered azt az érzést, amikor látsz egy szót a szövegben, ismerős, de már nem tudod, hogy mit jelent. Vagy amikor el szeretnél mondani valamit angolul, tudod, hogy tanultad a szót, sőt, valaha tudtad is, és oooolyan alapvető szó… De valahogy mégsem megy. Mit tehetsz?

Megoldás: Semmiképp se a legelejéről kezdd az egész angoltanulást! Kezdd onnan, ahol mi felnőttek általában megakadunk: rögtön az alapvető mondatok után, amikor elkezd mind a szókincs, mind a nyelvtan bonyolódni. Szükségtelen az első leckéket átvenni, mert sose jutsz előrébb. Inkább fogd fel játékosan: a legfontosabb és legalapvetőbb mindennapi kifejezések közül mire emlékszel? Milyen mondatokat tudsz összerakni ezekből?

 

Neked ez segít: Instant Start Tanulókártyák

 

Mit fogok mondani a szóbeli nyelvvizsgán? Kinek vannak kidolgozott témakörei?

Megoldás: Legtöbben nem tudják, hogy a nyelvvizsga témakörök az összes nyelvvizsgán ugyanolyanok, még ha nem is ugyanazok. Formailag az egyes címek ugyan különböznek, de a tartalmuk ugyanaz: a mindennapok. Ha az alapvető témakörökre (oktatás, munka vagy társadalmi problémák és egészséges életmód) van pár kész bedobható ötleted és magvas gondolatod, megsokszorozod az esélyeidet.

Neked ez segít: Instant Szóbeli Tanulókártyák, vagy a prémium csomagok közül a Teljes Nyelvvizsga Fegyvertár

 

Nincs időm tanulni!

 

Megoldás: minél több időt fektetsz az időd tervezésébe, annál inkább úgy érzed majd, hogy több időd van és annál több időd lesz. Az idő kifolyik a kezünkből, ha nem kontrolláljuk. Lapozz fel tehát egy időmenedzsment könyvet, és szedj ki belőle okos nyomtatványokat, amiket nyelvtanulásra is felhasználhatsz. Négy fő lépésben jutsz el majd a célodhoz. Első lépésben meg kell nézned, hogyan szervezed az idődet jelenleg, aztán rá kell mutatnod magadnak arra, hogyan folyik ki az idő a kezedből, majd ezzel megállapítod, hogyan fejlődhetsz. Végül: keress módszereket arra, hogyan követheted a fejlődésed. A jó hír: a szokások automatizmusok, vagyis a jó szokások kialakításánál is csak az elején kell némi önfegyelem. Aztán automatikusan és kitörölhetetlenül beépülnek. És ezt garantálom, mert kipróbáltam, és nekem sikerült.

Neked ez segít: Prémium csomagok kezdőknek, nyelvvizsgára készülőknek, melyek mindegyike tartalmaz egy kifejezetten nyelvtanulásra alkalmazható konkrét időmenedzsment eszköztárat.

Külföldre utazok és kéne egy gyorstalpaló, hogy legalább a mindennapi szitukkal boldoguljak.

Megoldás: Általánosságban véve elég ismerni a kérés, kérdezés, visszakérdezés és tájékoztatás alapjait. Ezekre lesz szükség egy szállodában, egy boltban, egy orvosi rendelőben, vagy a benzinkútnál. Érdemes elképzelni az egyes szituációkat és eljátszani őket. Ezzel egy löket önbizalmat kapsz, ami aztán hatványozódik, ahogy látod: értenek Téged!

Neked ez segít: Instant Everyday Tanulókártyák

 

Most ez a szó fontos? Megtanuljam? Fogom használni?

 

Természetesen legjobb az lenne, ha minden szót megtanulnál, amivel csak találkozol. De sajna limitált az időnk és az energiánk, plusz a tudásunkat mielőbb használni is akarjuk.

Megoldás: Nézd meg, hogy a szó fent van-e a leggyakoribb szavak listáján, és gondolkodj el azon, hogy előfordulhat-e olyan helyzet, amikor használnod kell a közeljövőben. Ha úgy érzed, SZÁMODRA fontos, plusz gyakori is, akkor tedd fel a saját "Fontos szavak" listádra, készíts belőle kis kártyát, és folyamatosan gyakorold, nehogy elfelejtsd. Használattal lesz stabil a tudás.

Neked ez segít: Instant Vital Tanulókártyák

 

 

Nincs kedvem tanulni!

 

Megoldás: vannak ügyes kis trükkök, amikkel egyszerűen ráhangolódhatsz a tanulásra. Egyet gyorsan leírok: amikor tanulni kellene, mindig eszedbe jut, hogy valamilyen házimunkát el kéne végezni, vagy be kéne vásárolni? Rendben, akkor legyen! Csak először adj magadnak 10 percet, csak 10 percet, nem többet, ami alatt gyorsan átnézel egy nyelvtani szerkezetet és pár szót. Aztán 10 perc után fogd magad, és tedd azt, amit szerettél volna – ha még mindig szeretnéd. Jó eséllyel 10 perc után bemelegedsz a tanulásba, és beindul a motor. De ha mégsem, akkor főzés, takarítás vagy bevásárlás közben menj végig azokon a dolgokon mentálisan, amit abban a 10 percben olvastál, vagy átnéztél! Az agyad már elkezdett tanulni. Már tenni sem tudsz ellene.

Neked ez segít: Prémium csomagjainkban száznyi ilyen trükköt találsz kezdőknek, nyelvvizsgára készülőknek

Megvan a leggyakoribb szavak listája. De hogy tanuljam meg?

 

Jól gondolod, hogy ezzel a listával önmagában még nem érsz túl sokat, hiszen az angolban jobb, ha nem pusztán szavakat, hanem kifejezéseket tanulsz. Folyékonyabban és angolosabban beszélsz majd így.

Megoldás: A leggyakoribb szavakból képezz gyakori kifejezéseket egy jó szótár segítségével! Ezeket érdemes megtanulnod – nem magukat a szavakat. Ráadásul könnyebb is lesz, gyorsabban fogsz haladni, mert egy-egy szónak sok jelentése van, de egy-egy összetettebb kifejezés legtöbbször csak egyet jelent. És vajon mi történik, ha a 3000 szóból 1500 kifejezést képzel, és ezeket tanulod? Hát felezed az energiabefektetésedet! Ez jó, nem?

Neked ez segít: Instant Vital Tanulókártyák

 

Milyen szavakat tanuljak meg az üzleti nyelvvizsgák szóbeli és levélírásos feladataihoz?

Megoldás: Van egy jól körülhatárolható szókincs, amivel lényegesen egyszerűbb lesz letenni a nyelvvizsgát. Ez a pénzügy, marketing, HR, logisztika alapszókincse, plusz néhány területhez nem köthető, általános kifejezés. Ha egy ilyen alapszókincs a kezedben van, minden szituációból kivágod magad,legyen az jelentés írása, grafikon-elemzés vagy egy üzleti probléma ismertetése és megoldása.

Neked ez segít: Instant Business Tanulókártyák

 

Kezdőként nem akarok sok nyelvtant tanulni, csak a legszükségesebbet!

A felnőtteknek szóló kurzuskönyvek sok nyelvtant akarnak nekünk tanítani. Okkal, ezt mint tanár megértem, de azt is tudom, hogy ezt sokan nem szeretik. Amikor a nyelvet nem a nyelvvizsgáért, hanem csak a használat és a tudás öröméért tanulja valaki, akkor a nyelvtanra fektethet kisebb hangsúlyt. Bocsánatos bűn.

Megoldás: Tanuld csak azt az alapvető nyelvtant, amivel mondatokat tudsz összeállítani, és amivel el tudsz indulni. Csak ki kell válogatni a kurzuskönyvből, mi a legszükségesebb. Idők közül pédául elég a két jelen idő, egy múlt idő és egy jövő idő. Segédigék közül válaszd a can, a would, a have to, a should igéket. A may kifejezhető a maybe-vel, és senki nem feszít keresztre, ha a must kimarad, nem is beszélve az ought to-ról. Minimalizáld a tanulnivalót!

Neked ez segít: Instant Zero Tanulókártyák, vagy a prémium csomagok közül a Teljes Kezdő Fegyvertár

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Az olvasás és az írás jobban megy, mint a beszéd. Mit tegyek?

 

Ilyenkor a beszédet kell gyakorolni többet, és nem az olvasást, fordítást, vagy írást. Szókincset és nyelvtant is beszédben kell tanulni, hogy ott (is) rögzüljön. De hogyan gyakorolj?

Megoldás: A lényeg, hogy ne várd el magadtól, hogy egy lépésben és azonnal folyékonyan beszélj. Először pont elég lesz az is, ha egyszerű mondatokat össze tudsz rakni, és ilyeneket gyakorolsz. Ez aztán sikerélményt ad, és tovább visz. Egy egyszerű, de nagyon hatásos módszer: kérdés – válasz. Tegyél fel egy kérdést egy egyszerű szöveg egy mondatára, aztán válaszolj. Ezzel nemcsak a szókincsét gyakorlod, hanem szóban rögzíted az angol mondatszerkezeteket is, amelyek hamar rutinná válnak. És innen már nem kell gondolkodnod majd rajtuk. Ez után jöhet a következő lépés, amikor is szabadon beszélsz egy témáról, kifejted a gondolataidat, párbeszédet folytatsz. De az alap-rutin szerzés nem kihagyható lépés.

Neked ez segít: Instant Listen hanganyag

 

Egyszerűen nem értem a szövegeket hallás után!

 

Megoldás: Gyakorolnod kell a hallás utáni szövegértést. De persze a megfelelő módszerekkel. Ne rögtön nyelvvizsga feladatokkal kezdd, vagyis, hogy meghallgatsz egy szöveget, és válaszolsz az arról feltett kérdésekre. Haladj kisebb lépésekkel, ami megadja majd neked a tanuláshoz nélkülözhetetlen önbizalmat és motivációt. Kezdd nagyon egyszerű szövegekkel! Olyanokkal, amikben nincs semmi ismeretlen szó, amikor olvasod. Ne félj, nagy valószínűséggel így sem fogsz minden egyes szót érteni hallás után. A szövegek nehézségi szintjét csak lassan emeld! És nem kell rögtön a mély vízbe dobnod magad, vagyis kérdésekre válaszolnod a szöveg egészének meghallgatása után. Először az is elég, ha ismételgeted a mondatokat! És innen, az alapoktól már könnyen fel tudsz majd kapaszkodni a szövegek értelmének teljes megértéséig.

Neked ez segít: Instant Listen hanganyag

 

Járok nyelvtanfolyamra/nyelvtanárhoz, de szeretnék otthon is készülni a nyelvvizsgára. Miből? Hogyan?

Nagyszerű könyvek kaphatók a boltban gyakorlásra, felkészülésre. És az Interneten is sok-sok feladat elérhető. Két gondot kell már csak megoldanod: mit válassz, és amit kiválasztottál, azzal hogyan haladj, hogy gyakorolj.

Megoldás: Mindenképp olyan segédanyagot válassz, amit érdekesnek, izgalmasnak tartasz, különben nem fogod tudni rávenni magad, hogy leülj elé (vagy, hogy magaddal vidd). Emellett mindenképpen legyen a segédanyagnak valódi "használati utasítása", mert a haladás úgy gyors, ha a lehető leghatékonyabban tanulsz. Jó lenne, ha a segédanyagodhoz, könyvedhez tartozna egy motivációt erősítő és haladást mérő eszköztár, pár módszertani segédlet vagy nyomtatvány, ami segít a célodhoz vezető út legnehezebb szakaszain. Ne feledd! A tudás a következő képlettel írható le: Tudás = motiváció * tanulásra fordított idő * tanulás hatékonysága a négyzeten.

Neked ez segít: Feladat Adatbázis, ahol komplett, jelenleg 25 részes angoltanulási tanfolyamon vehetsz részt, hogy valóban hatékonyan tanulj.

nbsp;

 

Hasznos volt? Tetszett? Jelezd az Ajánlom és +1 gombokkal, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás