10+1 időteremtő tipp a nyelvtanuláshoz

2018. 01. 18. | Tippözön | 4 hozzászólás

Kevés az időd a tanulásra? A megoldás: légy hatékonyabb!

Egységnyi idő alatt több angolhoz jut a szervezeted.

Egy profi nyelvtanuló ezt a 10 tippet ösztönből ismeri. Úgyhogy tesztként is felfoghatod: TE mennyire vagy profi nyelvtanuló? Egy kis játék olvasás közben.

 

Hatékonysági tippek az angolhoz

 

Jó helyen jársz, ha fontos számodra az angol: rengeteg gondolkozást, halogatást, döntést megspórol neked majd ez a 10+1 trükk!

Az első három a legfontosabb, de talán az ötös ad a legtöbbet neked. És sok tanulás a tízesen bukik el, sajnos.

 

1. Legyen kedvenc szótárad!

 

Ha megismered egy konkrét szótár felépítését, akkor a szemed nagyon gyorsan megtalálja, amit akarsz, és nem fogsz perceket elvesztegetni, amikor a szótárba csak egy feladat megoldása miatt nézel bele.

Egy dolog, ha épp hobbiból nézegeted a szótárat, és megint más, ha csak egy jelentésárnyalatot szeretnél megtalálni, vagy egy ige harmadik alakját keresed. Ez utóbbi esetben legyél gyors, hatékony, szakadj el gyorsan a szótártól, és koncentrálj a valódi tanulási célodra!

Amit én használok: Cambridge szótár, vagy a Longman szótár a nyelvhasználati kérdésekhez, és a BlaBla szótár, ha fordítani kell, mert ott példamondatok is vannak hozzá fordítással.

Legyen kedvenced, amit naponta használsz, és amire már ráállt a szemed!

 

2. Határozd el előző este, mit tanulsz másnap!

 

Sose állj neki úgy az angolnak, hogy „most angolt kéne tanulni”!

A hatékonyság kulcsa: mindig tudd, milyen anyagot tanulsz következőnek! Ezért is jók az eleve apró részekre bontott tananyagok, mint a tanulókártyák. Elfoglalt felnőtteknek nem nagyon van ideje egy órát ülni egyetlen lecke felett.

Figyeld meg magad! Egy rakás idő megy el azzal, hogy döntést kell hoznod: pontosan mit tanulsz. Takarítsd meg ezt a töprengési időt tervezéssel, és nemcsak hogy jut idő a tanulásra, hanem ráadásul tervszerűen tanulsz, vagyis látod a haladást is!

Szóval, mit is tanulsz majd holnap?

 

3. Legyen kedvenc weboldalad a kiejtés ellenőrzésére!

 

Mindegy, hogy a Cambridge szótár, vagy a howjsay.com, vagy a mobilodon az Elsa Speak, az a lényeg, hogy (1) AZONNAL, egyetlen pillanat alatt le tudd ellenőrizni egy angol szó kiejtését, és (2) ezt naponta többször, rutinszerűen végezd.

Ahogy az angol kiejti és leírja a szavakat, az két külön nyelv. Legalábbis érdemes így kezelni, mert ha megértitek egymást az angollal, akkor békében tudtok majd együtt élni egymással. 

 

4. Ismerj legalább egy olyan weboldalt, ahonnan angol példamondatokat találsz!

 

Ez akkor kell, amikor egy angol szót önmagában tanultál meg, és nem mondatban, vagy kifejezésben, és ezért nem vagy abban biztos, hogyan kell használni. Az ilyen weboldalak példamondatokat sorolnak fel egy-egy szóval, hogy szövegkörnyezetben, működésben lásd őket.

Persze, használhatod a kedvenc egynyelvű szótáradat is, az egyes pontból, de néha nem találsz elég angol mondatot az ingyenes online szótárakban. Plusz: kezdőknek még picit egyszerűbb mondatokra van szükségük, mint amiket a neves kiadók online szótáraiban találunk.

 

5. Ismerd a legkárosabb szokásodat, és csípj le belőle egy atomnyit!

 

Ha hajlamos vagy Facebookon ragadni, akkor adj magadnak egy határidőt, amíg ott lehetsz! 30 percet, vagy este 23.00-ig. Nem mellékesen: ez abban is segít, hogy tudatosabban kezeld az időrabló szokásaidat, és lásd, mennyi időd megy el velük valójában!

Ha a tévét vagy hajlamos felkapcsolva hagyni sokáig, akkor a film után határozott mozdulattal nyúlj a távirányítóért, és lődd le! Ha a tableteden, laptopodon sorozatokat nézel sokáig, akkor tűzd ki: ma két epizódot nézel meg, és aztán vége. Ha az olvasásba vagy hajlamos belefelejtkezni az ágyban, akkor adj magadnak egy szép hosszú etapot, de a fejezet végén, vagy ha elérted a kitűzött oldalszámot (százalékot, ha e-book olvasóról van szó), akkor könyv letesz, angol felvesz!

Ezzel máris beljebb vagy egy kicsit, és teremtettél időt a nyelvtanulásra. Ráadásul fájdalommentesen, mert nem kell teljesen „leszoknod”, csak egy pici időt lecsípned.

 

6. Tudd, hol szerezheted meg a következő angol nyelvű olvasmányodat!

 

Sok weboldal van, ahonnan angol nyelvű könyveket tölthetsz le ingyenesen, de te csak egyet válassz közülük, és azt ismerd meg alaposan! Tudd, hogy hova nyúlj, mire kattints, mert így nem tart órákig, amíg kiválasztod a következő szimpatikus társat.

TIPP: mielőtt még belekezdenél a következő olvasnivalódba, már tervezd meg, hogy mi jön majd utána! Így ott van a jóleső várakozás, plusz a tudat, hogy haladsz! Tapasztalatból (is) mondom: év végén berendeltem egyszerre 21 szakkönyvet a Bookdepository-ból (ingyenesen szállítanak Magyarországra!), és most, hogy két könyvre látok és tervezek előre az aktuális után, a tempóm is felgyorsult, és stabilan heti egyet fogyasztok belőlük.

 

5. Tudd, hogy PONTOSAN mit fogsz csinálni!

 

Intereferenciának nevezik azt a tanulási akadályt, amikor maga a tananyag áll az utadba azzal, hogy nem tudod, hogy pontosan HOGYAN dolgozol vele. De ezt egyszerűen áthidalhatod: döntsd el még előre, a tanulási ciklus előző napi tervezésekor, hogy MILYEN tevékenységet végzel majd!

 • Angol mondatokat alakítasz át, hogy a szókincs és kiejtés mellett a nyelvtant és a mondatszerkezeteket is tanuld?
 • Kiejtést fejlesztesz szöveghallgatással, majd hangos visszaolvasással, vagy épp visszamondással?
 • Hallásértést és beszédkészséget fejlesztesz úgy, hogy meghallgatsz egy hírt, és megpróbálod egy mondatban összefoglalni, miről szólt?

A vevőinknek ezért csúsztatunk minden csomagba egy kis laminált lapot, amin harmincvalahány ilyen pár perces tanulásra alkalmas tevékenységet sorolunk fel. Használd!

 

6. Legyen saját ideje a nyelvtanulásnak a napodban!

 

Parkinson törvénye: a munka mindig kitölti a rendelkezésre álló időt. Ha valamit nem tervezel be a napodba, az nagyon kis eséllyel lesz benne. (Kivéve a krízishelyzeteket! Azok imádnak váratlanul, de rendszeresen felbukkanni, de ez már Murphy, ugye.)

Szóval: már reggel határozd el legalább fejben, hogy mikor tanulsz angolt a nap folyamán!

 

7. Ne gondolkodj! Sose.

 

A kezdés legbiztosabb receptje: ne töprengj a végeredményen, vagy a folyamaton. Csak csináld! Nyúlj érte, menj oda, vedd elő, kezdj bele!

Főleg, mert sokszor az tart vissza, hogy a kezdés előtt már lemondasz magadról. A tipikus gondolatok (melyik ismerős?)

 • „Hétvégén majd nyugodtan leülök tanulni. Ebben a rohanásban nem lehet.”
 •  „Két perc alatt mit tanulhatnék? Bele sem tudok melegedni!”
 • „Majd ha vége ennek a …../ majd ha elkezdődik a …. , akkor picit több idő lesz az angolra!”
 • „ És ha megtanulok még 3 kifejezést, attól tényleg jobb lesz az angolom? Dehogy. Át kéne inkább ismételnem a teljes nyelvant!”

…és így tovább.

A megoldás: ahogy elkezd felmerülni egy ilyen gondolat, nyomd el, torkold le, gondolj a célodra, vagy cáfold meg egy érvvel! És kezdj bele!

Értem, hogy legszívesebben szárnyalnál! De a bébilépés is haladás.

 

8. Üsd ki magad néha!

 

Szép dolog napi 20-30 percet tanulni pici, 2-10 perces falatokban, de néha iktass be tanulónapokat is, és üsd ki magad a tanulással!

Ha nem tudsz egy teljes napot rászánni, akkor legyen havi legalább egy-két tanulódélelőttöd, vagy tanulódélutánod! Amikor nem újat tanulsz, hanem mindent átnézel újra, és begyakorlod, amit tanultál!

És tudod: amit nem tervezel be, az nagy valószínűséggel meg sem történik, így tűzd ki MOST a következőt!

(De tényleg! Most! Addig ne is olvass tovább!)

(Mondom. Most. Nem viccelek.)

 

9. Legyen saját helye a tanulásnak!

 

Valakinek az működik, ha ez mindig ugyanaz a hely, valakinek váltogatnia kell a kedvenc helyeit ahhoz, hogy hatékony legyen, és valakinek le sem szabad ülnie a tanuláshoz, mert mozognia, sétálnia, bicikliznie kell közben!  

Neked mi működik? Kipróbáltad már? Akármi is, tartsd be!

 

10. Ismerd a saját nyelvi szintedet angolból!

 

…és persze tudd, hogy hol találsz ennek megfelelő hangzó, vagy írásos anyagokat!

Tanuláshoz ugyanis TILOS olyan szöveget használni, amiből minden negyedik-ötödik szót ki kellene szótáraznod! Hatékony tanuláshoz olyan szöveg kell, amit nagyjából megértesz. Nyelvi szintet tehát úgy válassz a tanuláshoz, hogy még nehézség nélkül tudd követni az angol szöveg „sztoriját”.

Persze minden nyelvtanulónak más a bizonytalanságtűrési képessége, és ezt is érdemes tudnod magadról. Megakadsz egyetlen ismeretlen szón is? Akkor ne legyen benne ismeretlen szó! Átlátsz azon is, ha egy mondatban három ismeretlen szó van? Akkor a három ismeretlenes mondat számodra még megengedett!

Tévhit az, hogy abból tanulsz, amiben ismeretlen szavak vannak. Aki ezt gondolja, az a közoktatásból hozott módszerekkel akar nyelvet tanulni: ismeretlen szavak aláhúzásával, és szótárazással. De a szótárazás NEM tanulás! Tudd ezt, jó?

 

+1. Használd fel a szokásaidat nyelvtanulásra!

 

A szokások automatizmusok. Már nem figyelünk rájuk, csak csináljuk őket. És így a szokásoktól az agyad boldog, mert végre picit kikapcsolhat. A trükk, ahogy ezt felhasználhatod: érdemes már kialakult szokással összekötni az új szokásokat. Könnyebben beépülnek!

Hosszas ébredezés három tejeskávéval? Nézz közben rá az angolra! A vécén mobilozol? Legyen ott az angol! (Tudtad, hogy van olyan vécépapírtartó, aminek a teteje egyben mobiltartó is? És hogy a vécével szembeni fal milyen szuper faliújság?) A fürdőkádban Netflixezel? Szerelj fel egy polcot az angolnak, vagy vegyél egy kádra tehető tartót hozzá! Zuhanyozás előtt fogat mosol? Ragaszd a tükörre a kártyáid! (És zuhanyozás közen motyogd őket!) Tömegközlekedsz? A táskádból automatikusan vedd ki az angolt, és szülj pár saját mondatot út közben! Sokat nézed a monitort a munkahelyeden? Ragaszd az íróasztalodra a kártyáid, fókuszálj arra pár percet szempihentetésképpen! Sokat vezetsz? Hanganyag, hangos ismételgetés! Este rögtön a laptopodért nyúlsz? Tedd a tetejére a tervezett angol adagot, először ahhoz nyúlj pár percben!

Neked milyen szokásod van, amivel összeköthető az angol? Gyerünk, találj kettőt-hármat!

 

És itt a vége.

Persze emellett ott vannak a kevésbé ismert, de nagyon fontos hatékonysági trükkök, mint

 • igyál sok vizet (dehydration is the soldier’s worst enemy = a dehidráció a katona legnagyobb ellensége),
 • tudd, hogy miért tanulsz, és folyton lebegjen a cél a szemed előtt (vagy rakd ki az orrod elé, még jobb!),
 • aludj annyit, amennyi neked kell (de ha épp olyan szakaszban van az életed, hogy nem tudsz, akkor pár gramm C-vitamin kisegít, és rögtön frissen kelsz fel),

De a lényeg: sose kelljen keresgélni, sose kelljen hosszasan töprengeni, hogy mit is csinálsz, és a lehető legritkábban kelljen azonnali döntéseket hozni a tanulással kapcsolatban – mert ha nincs olyan, amin fennakadnál, akkor az segít hatékonynak maradni a rövid tanulási ciklusokban is!

 

Neked vannak még trükkjeid?

Oszd meg velem, velünk, kérlek!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Jelezd az Ajánlom és +1 gombokkal, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

4 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Marianna 2018-01-18 17:55
  Iszom Gabi szavait, nagyon jól összeszedte! Még egy dolog, ami nekem segít: iratkozz fel egy csomó napilap, hetilap mindenféle hírlevelére (ami nem érdekel, arról időközben majd az Unsubscribe gombbal úgyis leiratkozol). Így nincs kifogásod, hogy esetleg elfelejtenéd megnyitni a híroldalakat, viszont átfutsz-átolvasol minimum 1-2 cikket naponta. Na és az ott olvasottakkal lehet hencegni az ismerősök előtt, mert ilyesmit általában a magyar híroldalakon csak késve vagy egyáltalán nem olvasol. Válasz
  • Gabi 2018-01-23 09:26
   Nagyon jó tipp, köszönöm szépen, hogy megosztottad, Marianna! :) Válasz
 • Kat 2018-01-18 18:27
  Nagyon jo ez a cikk, koszi Gabi. Nekem allandoan az idovel van problemam, a motivaciom szerencsere megvan. Nagyon szeretek angolul tanulni, egyszeruen szerelmes vagyok a dallamaba, kiejtesebe es kifejezetten elvezem ha angolul beszelhetek. Persze ez nem volt mindig igy, 7 evembe tellett eljutni idaig azota elek angol nyelvteruleten. Zero tudassal erkeztem es a te cikkeid hatasara kezdtem tudatosan tanulni, nagyon halas vagyok erte. Elalvas elott mindig osszegzem magamban az adott napot ill. felkeszulok masnapra angolul. Ez alt. fejben zajlik bar neha felhangosan is. Anyanyelvi barataimat rendszeresen elo “szotarkent hasznalom” visszakerdezek es elismeteltetem veluk az erdekes vagy uj szavakat/mondatreszletet. Segitseget kerek, hogy arra gondoltam, hogy ez es ez vagy errol es arrol lenne szo, hogyan is fogalmazzak helyesen? Bar ezt magyarul is szoktam. 1 eve teacher assistant-kent dolgozom es napi szinten olvasok fel hangosan a gyerekeknek ami nagyon jol megdobta mind a kiejtesem es a szovegertesem es szokincsem egyarant. Vicces ha egy kicsi kijavit a kiejtessel, ilyenkor mindig kivancsiskodnak honnan jottem es milyen nyelven beszelek meg. Szuper beszedtema es kapcsolodasi pont. Nagyon sok kulonbozo nemzetisegu es hatteru gyerekkel beszelgettem igy. A telefonom angol nyelvu, minde appot angolul hasznalok. Hireket vagy torteneteket csak angolul olvasok. Eloszeretettel segitek a gyerekeim hazi feladatanak megirasaban, mert nagyon sokat lehet beloluk tanulni/angolul persze. Netflixen angolul nezek filmet, mar nem hasznalok feliratot egy ideje, de regebben angolul, azelott pedig magyarul feliratozva neztem. Ha valamit olvasok es nem biztos, hogy megertettem, elolvasom megegyszer es megallok egy pillanatra ertelmezni. Nem szotarazok, csak ha teljesen idegen egy szo vagy ha csak anelkul nem lenne ertelmezheto a mondat. Ahogy Gabi tanacsolja mindig, igazabol korbeveszem magam az angollal. Ezt igy tettem akkor is, mikor meg alig ment ill. nem volt anyanyelvi vagy barmilyen mas nyelvu baratom, ismerosom. Akar lehettem volna Magyarorszagon is, a lenyeg a rendszeres napi foglalkozas a nyelvvel, ugyanugy most es es azt hiszem mindig lesz tanulnivalo/felfedeznivalo. Válasz
  • Gabi 2018-01-23 09:31
   Nagyon-nagyon élveztem, amit leírtál, köszönöm szépen! Remélem, mások is olvassák, mert inspiráló! Gratulálok ahhoz, amit elértél! Szerintem nem kis dolog odáig eljutni a nyelvvel, hogy magyarként anyanyelvieknek olvasol fel hangosan, külföldön. Plusz, a vicces az, hogy még fizetnek is neked azért, hogy az angolt gyakorold! :D Sok örömet kívánok neked az angolhoz, és hálás vagyok, hogy követed a cikkeimet! Külön köszi, hogy nemcsak csendben olvasol, hanem kommenteltél is!! Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás