10 legjobb INGYENES weboldal hallásértésre

2016. 06. 18. | Tippözön | 15 hozzászólás

Szeretnél többet érteni az angol anyanyelvi beszédből?

Ezek a weboldalak ingyenesen támogatnak téged ebben!

Egy kis kedvcsináló leírást is kapsz mindegyikhez, sőt, ahogy tőlem megszokhattad, a cikk végén adok neked pár tanácsot is arra, hogyan használd az oldalt, amit kiválasztasz magadnak – és milyen tipikus hibát követhetsz el a használatukkor.

Olvasd el, jó? Egy jókora adag frusztrációt takarítasz meg majd vele!

Gondos válogatás után íme itt az én 10 kedvencem!

 

Ingyenes hallásértés

 

 

1. Englishcentral.com

Ezen a weboldalon több mint 10,000 videót találsz, amivel gyakorolhatsz. A videókon angol feliratot találsz, és ha ráklikkelsz egy szóra, akkor azt neked külön kiejti, és el is magyarázza angolul. A videó után hiányzó szavakat kell kitöltened, aranyos játék, próbálkozz meg vele!

Kezdd azzal, hogy válassz a videók felett szintet (beginner, intermediate, advanced), és úgy turkálj a videók között! Nekem nagyon bejött ez az oldal, bátran próbáld ki!

 

2. Newsinlevels.com

Ezen a weboldalon rövid, bulváros híreket találsz. Sokan ismeritek már tőlem, az SOS Angol Gyorssegély tréningeken mindig megmutatom ezt a weboldalt a pillanatragasztó technikánál. Főleg azért, mert minden egyes hírt négy különböző nyelvi szinten is feldolgoztak – ez az oldal fő előnye.

Érdekes játszani vele úgy, hogy ugyanazt a hírt a legalacsonyabb nyelvi szintről indulva elolvasod és meghallgatod a legmagasabbig. Próbáld ki egyszer így, és jelezz vissza a tapasztalataidról!

 

3. Voanews.com

Nagyon-nagyon népszerű weboldal, rengeteg, vegyes témájú hírrel, sőt, nyelvtani magyarázó videókat, és nyelvleckéket is találsz ugyanitt.

Rovatokba szervezték a híreket, ami megkönnyíti a válogatást: Egészség és életstílus, Tudomány és technológia, Szórakozás, Oktatás. Megtalálod a legnépszerűbbeket is egy külön listában (oldalt! érdemes innen indulni!), és van "Mindennapi nyelvtan" rovat, és rövid, mindennapi kifejezéseket tanító videók (Let's Learn English rovat – jobb oldalt fent). A fél világ ismeri, szereti és használja!

 

4. Dailyesl.com

Ha éppen eleged van a hírekből, akkor látogass el erre a weboldalra!

Itt nem hírekkel találkozol ugyanis, hanem tipikusan a mindennapi élet történésein keresztül tanítanak a szövegek. Akkor fogod leginkább hasznosnak és élvezetesnek találni, ha mondjuk eleve külföldi életre készülsz fel, vagy ha érdekel, hogyan élnek mások külföldön, és mit csinálnak a mindennapokban. A használt autó kereskedéstől, a lakásfelújításon és az origamin keresztül a hajad otthoni kényeztetéséig egy csomó életterületen leszel gazdagabb hasznos szókinccsel.

Megtalálod a szöveg leiratát, és egy végtelenül egyszerű kezelőfelületű lejátszót – ha neked nem könnyű eligazodni az angol nyelvű weboldalakon, ez a weboldal jó barátod lesz!

 

5. Elllo.org

Ez a weboldal mindig feljön, amikor külföldi angoltanárok egymással beszélgetnek, mint az egyik legjobb a gyakorlásra. Inkább haladóknak (vagy bátrabb kezdőknek) szól, mert VALÓDI szövegek, nem egyszerűsítettek.

2500 leckénél is többet találsz ezen az oldalon 300 különböző ananyelvi beszélőtől. Követheted például Rocky-nak, a macseknak a történetét a befogadásától kezdve, de ha ez túl könnyű téma neked, akkor Phillel megismerheted az autók jövőjét.  

A heti leckék mindig kint vannak a főoldalon, de a régiek is ingyenesen elérhetők, sőt, ha a "Best" fülre lépsz (keresd lentebb!), akkor  rögtön mások által legjobbnak tartott leckékkel kezdhetsz. Plusz pont: kis zászlók jelzik a szövegek mellett, hogy brit, amerikai, vagy kanadai angol – ezt a többi weboldalon nem találod meg.

 

6. Eslvideo.com

 

Itt kezdd azzal, hogy nyelvi szintet vaálasztasz a menüben! Ezek vannak: beginner, low intermediate, intermediate, high intermediate, advanced – de ne lepődj meg, mert a szint inkább a videóhoz tartozó kérdésekre vonatkozik, és nem magukra a videókra. (Csak azért írom, hogy lélekben készülj: ez VALÓDI anyanyelvi beszéd!)

Azért is tettem bele a listába, mert a videók témája nagyon változatos: Nelson Mandela élettörténetétől, a Rómeó és Júlia sztoriján, és a madarak életén át a karizmatikus emberek 5 szokásáig. Itt aztán tényleg tudsz válogatni! A szövegekhez kapcsold be a videón a feliratokat! (Tudod: fogaskerék a You Tube videók jobb alsó sarkában!)

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

7. Breakinnewsenglish.com

Több mint 2000 lecke van fent az oldalon, válogatott hírek vegyes témákban! Minden hírhez vannak feladatok is, egész sok, egy szövegel akár egy órát is dolgozhatsz, de ne merülj bele nagyon! Többet érsz azzal, ha csak hallgatod a híreket, és megpróbálsz kivenni belőle olyan gondolatokat, amiket értesz! (Vagy, ha te már haladó szinten vagy, mondjuk összegzed 1-3 mondatban, miről szólt!) Ne ragadj le fél-egy órákra a feladatoknál, jó? Nem éri meg az idődet, mert nem fejlődsz velük annyit!

Itt nyelvi szintek szerint is válogathatsz leckéket!

És most két olyan ajánlat, ami egyetlen listából sem maradhat ki a kiemelkedő minőségük miatt.

 

8. Britishcouncil.org

Itt találsz alapfokon is(!) érdekes történeteket (elementary podcasts), aztán ott van az "I wanna talk about" sorozat, ahol egyszerű emberek, mint te meg én beszélnek olyan dolgokról, ami érdeklik őket, vagy éppen a "How to" sorozat, ahol a mindennapokban hasznos szituációk nyelvi megoldásait magyarázzák el, mint például hogyan utasíts vissza egy meghívást, hogyan rendelj még egy kört a kocsmában, hogyan bókolj, vagy éppen hogyan mondd meg a barátodnak, hogy lusta. ;)

Vannak itt is feladatok is a videókhoz, és természetesen a szövegek angol nyelvű leirata – hogy mentálisan összeköthesd a szemed és a füled angolul is. Szerintem szenzációs forrás!

 

9. BBC Learning English

Egyetlen válogatásból sem maradhat ki a BBC angoltanulós oldala – a leckék minősége verhetetlen. Bármely más weboldalon 100%, hogy belefuthatsz hibákba – itt nem.

Itt a titok nyitja az lesz, hogy találj magadnak egy kedvenc sorozatot, vagy rovatot, amit utána rendszeresen követsz. Nagyon jó minőségű hang, minden videóhoz leiratok. Ha már nem kezdő szinten vagy, ezekből nagyon sokat tanulhatsz!

Amit külön szeretek a BBC oldalában, az a videókból kiemelt hasznos és érdekes mindennapi szókincs és az angol magyarázatai. Pl. (spare me a thought = think about me as well/gondolj rám is, I see where you're coming from = I understand your situation/átérzem a helyzeted – hasznosak, nem?)

Egyébként egy rakás weboldal a BBC sztorijait veszi át, tehát ezekkel a videókkal máshol is találkozni fogsz majd!

És a végére egy óvatosan kezelendő ajánlat: vigyázz vele, addiktív, rászokhatsz!

 

10. TED.com

A TED szlogenje: "Ideas worth spreading", vagyis gondolatok, amelyeket megéri terjeszteni. Rövid, 3-5 perces, vagy legfeljebb 20 perces  előadások sokkoló, forradalmi, felemelő, megható – de legfőképpen mindig értékes gondolatokkal.

Ismerek olyan embert, aki úgy méri a távolságot a budapesti tömegközlekedésben, hogy hány TED előadásnyi távolságra megy – mert a mobilján TED előadásokat néz közben. Pozitívan addiktív!

Ha nem ismered, akkor gyorsan-azonnal ismerd meg, minden okos, olvasott, világ iránt érdeklődő ember közös témája a TED! Haladóknak angol felirattal, de iszonyú sok videót feliratoztak magyarul is. (Köszönjük az elkötelezett munkátokat, magyar TED fordítók!!) Véleményformáló, világlátás-formáló hatású weboldal, bátran vesd bele magad!

 

Ez volt az én saját, személyes válogatásom.

Remélem, legalább egyet találsz benne, és elkezded használni! És ha te más weboldalt használsz, kérlek, ajánld bátran hozzászólásban! Az se baj, ja röviden leírod, miért szereted! De előtte még egy fontos téma.

 

3 tipp arra, hogyan használd az ingyenes oldalakat hallásértésre

 

1. Így távolítsd el az akadályokat a gyakorlás útjából: Válassz ki egy neked szimpatikus oldalt! Azért van több, mert mindenkinek más jön be. Ha angol a kezelőfelület, ne ijedj meg tőle, ismerkedj vele! Azért érdemes egyetlen oldalt kiválasztani, mert ha ismerőssé válik az oldal, és tudod, mit, hol keress, akkor erre már nem megy el energiád, és sokkal könnyebb lesz belefogni a tanulásba! Ha külön töprengened kell azon, mit csinálj, és hogy juss el a tanulnivalóhoz, akkor sokkal kisebb eséllyel fogsz majd bele a tanulásba rendszeresen!

2. Így legyen motiváló, amit hallgatsz: mindig olyasmivel dolgozz, ami épp most aktuális téma számodra! Szóljon olyan helyről, ahova el szeretnél jutni, vagy olyan termékről, amit épp vásárolni készülsz, vagy a beszélőnek legyen az a foglalkozása, mint neked…és így tovább. SOSE válassz unalmas szöveget! A kulcs az lesz, hogy sikerül-e összekötnöd az angol tananyagot a mindennapjaiddal, és hogy mennyire érzel vele rokonságot!

3. Így takarítsd meg a későbbi frusztrációt: A legfontosabb tudnivaló, ami nélkül nem engedhetlek utadra: bár a fenti oldalakon találsz kvízeket, de a kvízek kitöltését kérlek, NE gondold intenzív tanulásnak! Nem az! Csak frusztrál majd, hogy már mióta csinálgatod, de a nyelvtudásod még mindig nem fejlődik érezhetően vele… Helyette inkább jegyzetelj a videóból, aztán a jegyzeteid alapján mondd el 1-3-5 mondatban, miről szólt! Figyeld meg a kiejtést, a hangsúlyozást, esetleg jelöld is azt, ami számodra fura benne! És mondd utánuk! Próbáld majmolni őket! Ez igazi tanulás!

 

És akkor most hallásértésre fel!

Nézz vissza, és elsőnek válassz egy, a leírásom alapján szimpatikusnak tűnő weboldalt!

És aztán kérlek, ne felejtsd el megírni a tapasztalataidat akár itt, hozzászólásban! Más nyelvtanulóknak talán pont a te hozzászólásod jelenti a bátorítást,  vagy épp a kezdeti lökést! ;)

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

15 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Gyöngyi 2016-06-19 12:52
  Német nyelvből hasonlót?6 Válasz
  • Niki 2016-11-16 15:02
   http://www.dw.com/de/deutsch-lernen/s-2055 Deutsch lernen / Top Thema, Video Thema, Telenovela Válasz
  • Gabi 2016-06-21 09:35
   Itt biztos nem fogsz ilyet találni, bocsánat, de Hajni ajánlatát én is támogatom. :) Válasz
  • Hajni 2016-06-19 14:52
   Györgyi, nézd meg Körösi Bálint oldalát, 5 év 5 nyelv címmel. https://otevotnyelv.com/uj-vagy/ Hajni Válasz
   • Gabi 2016-06-30 17:07
    De jó ötlet! Köszi, Hajni! Válasz
   • Hajni 2016-06-19 14:53
    Bocsánat, Gyöngyi! :) Válasz
 • Enikő 2016-06-21 20:35
  Köszönöm, Gabi, ez nagyon szuper összeállítás! I like it! Thank's! Have a nice day! Bye: Enikő Válasz
  • Gabi 2016-06-30 17:05
   Szívesen! Akkor gondolom, jöhet még majd hasonló. :) Válasz
 • Kata 2016-06-26 10:36
  Szuper oszeallitas! nagyon koszonom!! Válasz
  • Gabi 2016-06-30 17:05
   Nagyon szívesen, Kata! :) Válasz
 • Tibor 2016-06-29 21:28
  Hálás köszönet, Gabi! Válasz
  • Gabi 2016-06-30 17:06
   Tényleg szívesen tettem, igazából jól szórakoztam közben. :) Válasz
 • Farkas János 2016-07-20 13:32
  Nem hagyhatom egy "hálásan köszönöm" nélkül, hogy teljesen önzetlenül segítesz minket, angolul tanulni vágyókat. Válasz
 • (el)witt 2016-08-12 01:13
  Kedves Gabi, -talán A.J.HOGE ? Válasz
 • Melinda 2018-03-9 14:44
  Szia Gabi! Köszi az összeállítást! :) Jelenleg a 0. Angoltanfolyamodon veszek részt (eddig szuper!! :) az egyik leckéhez kapcsolódva az English Central-t kezdtem el használni. Nagyon tetszett ez az oldal! Tegnap mikor használni szerettem volna, vettem észre, hogy sajnos a Learn the words, a Speak the lines opciók nem élnek. Jól gondolom, hogy fizetőssé tették ezen opciók használatát? Köszönöm előre is! Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás