2 mélyen gyökerező tévhit: honnan jön az önbizalom és hogy fejleszthető?

2011. 07. 02. | Motivátor | 27 hozzászólás

Önbizalom is kell az angolhoz!Sokat hallottam anno, hogy a nyelvtanuláshoz csak a hátsódra van szükség.

Na jó, kicsit kevésbé szalonképes formában, de a lényeg ugyanez.

De mi az igazság?

Az igazság az, hogy a nyelvtanuláshoz is ugyanúgy szükséged van tanulási képességekre, mint bármilyen más tanuláshoz. Mert ezekben rejlik majd a megoldás az összes felmerülő problémádra!

Ilyen például az időmenedzsment („nincs időm tanulni”), a célok kitűzésének technikája, a motiváció fenntartása („nincs kedvem tanulni”), vagy az önbizalom fejlesztése („nekem ez nem megy”).

És most ez utóbbiról lesz szó, ugyanis eszeveszetten sok tévhit él ezzel kapcsolatban. Két mítosz pedig különösen mélyen gyökerezik.

Lehet, hogy benned is.

 

”…hogy legyen így egy egészen pici önbizalmam is???”

Megfordultak már olyan gondolatok a fejedben, hogy „nekem letörték az önbizalmamat”, vagy, hogy „egy jó tanár kéne, hogy megjöjjön az önbizalmam”? Nos, igen, igazad van! Félig.

A tanárod dicsérete építheti az önbizalmadat. De magában nem hozza meg az önbizalmadat az, hogy ő ott áll melletted, és biztat. Az sem, ha sokan szurkolnak. Önbizalom-hiánnyal küzdő embereknek ez kevés – akárhogy dicsérgetik. Ezzel a hozzászólással például Facebook profilunkon találkoztam, lehet, hogy te is magadra ismersz benne félig-meddig, vagy neked is megfordult ilyen gondolat a fejedben:

„…ha végre egy picit úgy érzem, hogy valami megy, azonnal kiderül, hogy totál sz…r az egész, és teljesen letörik a szarvam…és beletapossák a hitemet a földbe…hogy legyen így egy egészen pici önbizalmam is???”

Jó kérdés! Választ érdemel.

 

Honnan jön az önbizalom?

Az önbizalom a gyerekkorból jön, és az apa dicsérete táplálja. De ez nem azt jelenti, hogy felnőttként már semmit nem tehetsz érte! És főleg, nem túl felnőtt dolog a szüleidre fogni, hogy neked nincs önbizalmad, és lemondani róla egész életedre. Mert TE is tehetsz azért, hogy fejlődj!

Talán fura, de az önbizalmat nem tudod úgy fejleszteni, hogy elvárod másoktól, hogy bólogassanak és dicsérjenek. Talán meglepő, de igaz: kívülről NEM fogsz valódi önbizalmat kapni! Az önbizalomért neked kell dolgoznod!

Ezt meg kell értened, mert csak ezután fogsz tudni elindulni az önbizalom fejlesztés útján. És persze ezzel nem azt mondom, hogy senki, semmit nem tehet, és sehogy sem segíthet kívülről. De a „megváltás” belülről fog jönni.

Bírod még? Mert akkor még egy mélyen gyökerező mítoszt megcélzunk!

 

Miért trükkös dolog az önbizalom?

Az önbizalom-hiány különösen veszélyes dolog: a nyelvtanulásban egy ördögi kört képes létrehozni, amiből nehéz kilépni.

Ha alacsony az önbizalmam („ez úgysem megy”, „hülye vagyok én ehhez”, „á, nem merném”, stb.), akkor hajlamosak vagyunk NEM nekiugrani feladatoknak, és kihasználatlanul hagyni elsőrangú tanulási lehetőségeket. És itt jön az ördögi kör része: ha ezt tesszük, akkor sosem szerzünk olyan kulcsfontosságú sikerélményeket, amelyek erősítenék az önbizalmunkat.

Catch 22, ahogy az angol mondja, vagyis a 22-es csapdája. Hogyan lehet ebből kilépni?

Itt jön a tévhit: a kilépés NEM egyetlen lépés.

Ha már az angolnál tartunk: nincs silver bullet, vagyis varázspirula.

Ez pontosan olyan típusú probléma, mint egy ország gazdaságának fellendítése, vagy a családi eladósodottságból való kilépés. Nem elég egyetlen ponton változtatni, és várni az eredményre! Ez egy többfrontos háború. Egyszerre, összehangoltan, sok különböző ponton kell támadni a vélt korlátaidat.

Lefordítva nyelvtanulásra: nem elég például „csakazértis” nekiugrani egy-egy elsőre nehéznek tűnő szövegnek, nem elég legyőzni a félelmed, és megszólalni végre egy anyanyelvi beszélő előtt, hanem például más, a nyelvtanuláson kívül eső területeken is önbizalmat kell szerezni. (Számolod? Ez már három támadási pont egyszerre!)

Ugyanúgy, ahogy a nyelvtudásból merített önbizalom az életed más területeire is kihat, fordítva is igaz: az életed más területein szerzett önbizalom a nyelvtanulásra is kihathat. És most használjuk ezt ki, és fogjuk meg innen az önbizalmat!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Mi az, amire TE büszke vagy?

Mi az a 20 dolog, ami jóleső melegséget ad, ha rágondolsz, hogy „ezt is elértem”, „ez is sikerült”, vagy „ebben is jó vagyok”?

Vigyázat! Itt ne arra gondolj, hogy mi az, amire a színes magazinok, tévéreklámok, és más hamis társadalmi normák szerint büszkének kellene lenned, hanem arra, amire te büszke vagy, a saját értékrended szerint! Nem kell mindenáron egetrengető, rekordok könyvébe illő teljesítményeket összeszedned! A kis dolgok többet számítanak, mint hinnéd – mert nagy dolgok születhetnek belőle.

Tudom-tudom! Húsz nagyon sok! De ne hagyd abba! Folytasd azt a listát! Ha úgy érzed, nincs húsz ilyen dolog, akkor kérj segítséget a barátaidtól! Ismernek, szeretnek téged, és biztos tudnak mondani egy-két dolgot, amiben szerintük nagyon jó vagy!

Segít az is, hogy visszagondolsz olyan helyzetekre, amiket sikeresen megoldottál az életben, olyan kihívásokra, amelyeket győzedelmesen teljesítettél. Itt is megoszthatod egy részét, hogy ihletet adj másoknak!

Várom a te véleményed, megjegyzéseidet is!

TE hogyan fejleszted, fejlesztetted az önbizalmadat?

Milyen tippeket adnál másoknak, vagy mi a te problémád ezzel kapcsolatban?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

27 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Kolozsi Mariann 2011-07-2 00:00
  Nekem is az önbizalmammal voltak a legnagyobb problémáim az angol tanulás terén. Az elején azért nem mertem megszólalni, nehogy valamit rosszul mondjak. Ez még ma is elõfordul persze, de szerencsére sokat fejlesztettem már magamon, ma már nincs ezzel probléma.

  Ehhez kapcsolódóan van egy bejegyzést a blogomban. Szerintem sokaknak segíthet. Az igazi ok amiért nem vagy sikeres a címe. Itt találjátok:

  http://mariannkavezoja.dxn.hu/blog-2011-06-23-Az_igazi_ok__amiert_nem_vagy_ sikeres

  További szép napot, és kíváncsian várom én is a további bejegyzéseket!:)

  Mariann Válasz
 • Ildi 2011-07-2 00:00
  Mi a különbség az önbizalom és a ”csakazértismegcsinálom” dacossága között? Szerintem hajszálvékony a különbség. Nem tudom eldönteni,melyikhez vagyok közelebb, ha az angolról van szó. Egy a lényeg: meg fogom csinálni, mert muszáj. És utána hihetetlenül meg fog nõni az önbizalmam.
  Nekem a másokkal való összevetés is segít. Amikor úgy érzed, nem vagyok én ehhez elég jó és azt látod, mások gyengébbek. Tudom, sovány vigasz, de mégsem mindegy, hogy valaki nagy arccal nekikezd és kettesre le is diplomázik, vagy kicsit bizonytalan magában és végül ötösre megcsinálja, mint én pl. Csak sajna az életben ezt majd nem kérdezik, (hogy ti. hanyasra diplomáztál vagy hány %-os a nyelvvizsgád), egy a lényeg: meglegyen. Ezért van a sok kettesre hajtó, akik papírokat gyûjtögetnek, mert felérték ésszel, hogy ma ez számít( hány bizid van és honnan), de kevés tudás van mögötte. Válasz
 • Szûcs Attila 2011-07-2 00:00
  Szia Gabi, sziasztok,
  Köszönöm hogy fogod a kezünk!
  Amit én észrevettem: fel kell emelni a fejünk, a tekintetünk, merni kell belenézni a másik szemébe. Beszélni kell, keresni kell a kommunikációs lehetõségeket, le kell vetkõzni a kisebbrendûségi érzésünket. Ennyi a titok.

  Had küldjek egy dalt önmagunk legyõzésére:
  http://www.youtube.com/user/TheGonye?feature=mhee#p/f/1/qDIVA2sDnek
  Válasz
 • Ági 2011-07-2 00:00
  A nyelvtanulás olyan,mint az autóvezetés...senki sem tanult még meg attól autót vezetni,hogy azt bizonygatta,mennyire okos,ügyes...Vagy tudod irányítani az autót,vagy nem..Érdekes,hogy a nyelvtanításhoz mindenki ért...de azért
  az autót vezetni magtanítani sem tud mindenki mindenki...
  Pont azért bukik meg valaki a vizsgán,mert nagyarccal,semmi tudással elmegy vizsgázni,mint aki leugrik 2 zsömléért..aztán csodálkozik miért nem sikerült...BIZTOS TUDÁS KELL..ÉS JÖN AZ ÖNBIZALOM Válasz
 • Bee 2011-07-2 00:00
  Pontosan tudom, hogy talán leginkább én váltottam ki ennek a bejegyzésnek a beírását. Magamra ismertem a sorok között, és a fenti idézet is tõlem származik. Annak nagyon örülök, hogy ennyit foglalkoztok ezzel a témával, hisz ez nálunk tényleg ”népbetegség”. Az elmúlt két-három hónapban azonban rájöttem valamire, és ez meghozta nálam a fordulópontot. Itt olvastam korábban, hogy ”mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelõbb módszert”. A hosszú-hosszú évek óta tartó sikertelen angol tanulás arra sarkallt, hogy a tanulás mellett ”angol tanulási módszer kutatóvá” is váltam, és egyszer csak megtaláltam a megoldást, de errõl késõbb.
  Szerintem a megoldás sok esetben, sokkal egyszerûbb, mint ahogy az ember gondolná. Úgy érzem itt egy kicsit túl van bonyolítva minden, és itt most arra gondolok, hogy az önbizalom kérdése nem egy ”egyfrontos háború”, és akinek nincs azt nagyon nehéz megváltoztatni...stb.. A másik meg, hogy ez a bejegyzés sem segít igazából, csupán azt próbálja bizonygatni, hogy mindenkinek saját magának kell megoldani a problémáját. Senki félre ne értse, azért nem vagyok rossz véleménnyel az oldalról...

  Számomra Czifra Éva hozta meg a megoldást. Elolvasgattam az õ írásait is, végigböngésztem a honlapját ugyanúgy, mint a hosszú évek alatt már megszámlálhatatlanszor. Majd felkerestem, adva az õ módszerének is egy esélyt, ugyanúgy, mint azt bármikor az elmúlt évek alatt. Õ pontosan kijelölte, hogy mit tanuljak meg, és azt is elmondta, hogy pontosan hogyan, és ki is fog kérdezni. Ki is kérdezett, de elsõre nem sikerült elsajátítanom a kijelölt anyagot. Ekkor még részletesebben ”kidolgoztuk” azt, hogy pontosan hogyan sajátítsam el a kijelölt anyagrészt. A következõ alkalommal amikor kikérdezett mindketten elégedetten zártuk a beszélgetést. Majd a következõ hétköznapjaimban többször észrevettem, hogy az agyam ”magától” elkezdi használni a tanultakat. Vagyis azt vettem észre, hogy egy angol kollégám kérdez tõlem valamit, és én gondolkodás nélkül válaszoltam rá. Azelõtt nem nagyon mertem megszólalni. Majd utána gondolkodtam el, hogy vajon jól mondtam ezt, és miután végigelemeztem magamban az elhangzott párbeszédet, kiderült, hogy mindent teljesen jól mondtam, és ráadásul zsigerbõl. És ez volt az a fordulópont, amikor elkezdtem hinni a módszerben, és nem utolsó sorban magamban. Most senki ne gondolja, hogy ez egy csoda módszer, vagy ilyesmi, nem. Rendkívül egyszerû, csak legtöbbször az életünket magunk tesszük bonyolulttá úgy, hogy észre sem vesszük, elhaladva az egyszerû megoldások mellett.
  Valószínûleg másnak más módszer is beválik, hisz nem vagyunk egyformák. Nekem ez hozta meg az átütõ sikert, hisz 1,5 hónapon belül, tíz év után elõször tapasztaltam a változást saját magamon.

  Mindenkinek jó tanulást, és sok sikert kívánok!

  Válasz
 • Szûcs Attila 2011-07-2 00:00
  Én nem hiszem. Nem hiszek abban, hogy másoknak kell megitélnie azt hogy hol tartok.
  Én ebben hiszek maximálisan, és nem érdekelnek a visszajelzések:
  ”Nem tudod megváltoztatni a gondolataidat anélkül, hogy közben meg ne
  változna az életed -- jó vagy a rossz irányban is. Merülj bele a megfelelõ
  gondolatokba és olyan személlyé válsz amilyennek lenned kellene, olyan
  biztosan, mint ahogy az elültetett makkból tölgy nõ nem pedig fenyõ.” Válasz
 • Lipp Rajmund 2011-07-2 00:00
  Van egy kedves történetem, ami engem a nyelvtanulás rögös de annál szórakoztatóbb útjára taszított , talán másoknak is tanulságos lehet.
  Egy kedves idõs ingolstadt-i, echte német barátomat autóstoppolás közben ismertem meg. Megállt egy német rendszámú népautó (ismertebb nevén Volkswagen) és kiszólt az ürge persze németül hogy beszélem-e a nyelvét.. mert ha igen, akkor elvisz egy darabig. Én félénken válaszoltam, hogy megpróbálnám (mivel nagyon szerettem volna eljutni a barátnõmhöz). A pasas egy idõ után rájött, hogy ugyan úgy tûnik értem amit mond, de a válaszok igen nehezen érkeznek meg felé... pár másodperc néma csend után döbbenetemre elkezdett magyarul beszélni.. ..tájszólásban! Kérdezte a német szavakat én meg soroltam a szótári alakokat egytõl-egyig. Egy darabig rosszallóan nézett rám, majd kifakadt belõle . ”Kedves ifjú barátom te ezeket tudod! Miért nem használod??” A választ pedig nem is olyan egyszerû kimondani: önbizalomhiány! Folyton azon aggódtam, vajon helyesen, jól érthetõen fejezem-e ki magam és inkább kevesebbet mondtam mint gondoltam, ami persze mindig új kérdéseket szült. Na és akkor kaptam meg életem egyik legfontosabb tanácsát a nyelvtanulás terén. Ezt valahogy eképpen hangzott: ”Kétfajta embertípus van, akik téged hátráltathatnak abban, hogy kifejezd a gondolataidat idegen nyelven. 1.: akik röhögni szeretnének rajtad. 2.: akik sírnának azon, amit mondasz. Na ezekkel nem kell foglalkozni!! Kedves Konrád barátomról érdemes tudni, hogy többen tiszteletbeli magyarrá fogadtuk a baráti körünkben és nem csak a magyar tudása miatt... kiválóan beszélt spanyolul, angolul és olaszul is! Sziporkázóan fordította kedvenc vicceit egyik nyelvrõl a másikra és ezeket rajtunk tesztelte. Valami fergeteges sikerrel! De hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem.. ezen autóstoppos élményen felbuzdulva a következõ héten beiratkoztam egy angol tanfolyamra (én, aki elõtte nem mertem megszólalni idegen nyelven és soha nem tanultam angolt korábban). Elrepült egy fél év és Konrád barátom telefonált Ingolstadtból, hogy jönne kis hazánkba, tudnánk-e találkozni, mert kíváncsi mi történt a magyarországi ismerõseivel. Én büszkén újságoltam neki, hogy belefogtam az angol nyelv felfedezésébe.., mire õ azonnal átváltott angolra és angolul beszéltük meg hogy mikor és hol fogunk találkozni! Õ jó dramaturgiai érzékel nem felejtette el megjegyezni, hogy idézem: ”Barátom mostan pedig gratuláljál magadnak, mert félelmeiddel szemben nyertél csatát!” Hála Istennek és Konrad barátomnak, hogy a sors minket ugyanazon útkeresztezõdés mellé vezérelt! Azóta is használom nyelvtudásomat, akárhányszor alkalom nyílik rá és a külföldiek nagyonis hálásak érte! Kívánok mindenkinek hasonló élményeket és sok örömöt a nyevtanulásban, amit picit is nagyon érdemes tudni!!
  Üdv: Rajmund Válasz
 • jaho 2011-07-2 00:00
  Nyelvtanulás és önbizalom kapcsolata:
  több módszer segítségével tanulni, és lassú víz partot mos” elven a siker nem marad el, mert erõfeszítéseink, a befektetett munka és tanulás eredménnyel járnak és így az önbizalmunk is nõ.. Válasz
 • Maridolna 2011-07-2 00:00
  Emberek ! Nem vettétek még észre, hogy mindenki ejt hibát???? Törekedni lehet a tökéletességre, de ki az mutassatok már egyet. Az anyanyelven beszélõk is hibáznak, úgy mint mi is ejtünk hibákat magyarul, ugyanúgy õk is. Tehát, ha nem beszélünk tökéletesen, attól még nem dõl össze a világ. Egyetértek azzal, hogy akinek pedig túl nagy az önbizalma, az jól pofára eshet egy vizsgán, meg akkor, ha összekerül egy külföldivel, aztán csak néz, hogy nem értik! Egy biztos, ha tanulsz tudni fogsz, ha tudsz lesz sikerélményed, attól meg önbizalmad! Ja és kell dicséret és visszajelzés is, én a teszteket is nagyon szeretem, persze csak ha jó az eredményem:):):) Válasz
 • Jani86 2011-07-2 00:00
  Na azert az onbizalom nem magatol jon. Inkabb a rutin es az elettapasztalat az, ami ezt megadja. Lehet olyan ember, akinek 50 evesen sincs annyi tapasztalata, mint egy 20 evesnek. Válasz
 • Jani86 2011-07-3 00:00
  Most irhatok kicsit tobbet is. Jelenleg par eve Angliaban, Londonban dolgozom. Nem egy tul jo munkaban, de amikor idejottem az angoltudasom elegge a beka fenek alatt volt ahhoz kepezt, hogy nyolc evet tanultam elotte(persze sok-sok megszakitassal). Szoval angolul tanulni Angliaban sem egyszeru, bar egy ismerosom szerint London erre nem alkalmas, mert tul sok a nyelvjaras, ami osszezavarja az embert. Sokan arra gondolnak, hogy egyszeruan majd ragad rajuk a kornyezetben az adott nyelv es nincs is szukseguk semmi masra. Ez azert nem egeszen igy van. Londonban peldaul jelentos a funkcionalis analfabetak szama, akik nem tudnak olvasni es irni, meg egy egyszerubb levelet sem. Miert? Mert nem gyakoroljak, mas megcsinalja helyettuk, nincs ra szukseguk se. Meg milliomossa is lehet azzal valaki, ha nem tud olvasni. Mindig ragad ugyan valami az emberre, de ugye nincs annyi idonk, mint a gyerekeknek. (http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23956110-a-pound-400m-prope rty-empire-three-jets-and-a-yacht-but-my-secret-shame-is-i-cant-read.do). Talalkoztam egy olyan bangladesivel, aki26 eve el itt es alig beszel angolul. En se tudnek a munkamban sokat fejlodni az angollal, igy elhataroztam a nyelviskolat. Sokat megneztem, vegul a Callan modszer mellett maradta. Egyreszt viszonylag gyors es atlathato koncepcioja van. 12 reszbol all a teljesen kezdotol az Advanced szintig. A 12 es szint utan lehet menni nyelvvizsga elokeszitore, a CAE re, ami az itteni egyetemi tanulmanyok elofeltetele a kulfoldi diakok szamara. A Callan modszerben kerdezes es valaszolas van, bar meglehetosen kotott. NEm akarom reklamozni, az is igaz, hogy emellett kell olvasni is (en ujsagokat szoktam), meg irni is (naplot angolul pl.). Itt Angliaban senkit se b..nak a kiejtese vagy a nyelvtani helyesseg hianya miatt, mert megszoktak, hogy sok a kulfoldi. Az igaz, hogy a jobb munkakhoz erteni es beszelni kell az igenyesebb angol nyelvet. Az angolban rengeteg a szinonima, amibol egyet-egyet hasznalnak egy egy kozegben, es sokszor nem ertik meg a szo szinonimajat.
  Ami az onbizalmat illeti, az foleg rutin. A masik meg az, hogy tudni kell, miert akarunk angolul tanulni. Be kell illesztenunk az eletunkbe. Ha valaki csak a nyelvvizsgaert tanulja, akkor feleslegesen pazarolja az idejet (http://modoros.blog.hu/2011/06/26/a_nyelvtudor_ii) ”-És tanulnak a gyerekek nyelveket rendesen, Marikám? Nagyon helyes, ebben a mai világban anélkül ma már nem viszed semmire sajnos. Heti tíz órában? Bizony, a Zsoltikáéknál volt egy nulladik év, ott húsz órában tanulták az angolt, emelt szinten.”
  Azert is felesleges, ha evente 1-2 x elmegyunk valahova nyaralni. Arra ott van a Kapd elo sorozat.
  Masfajta angolt kell tanulnia annak, aki pl. peknek, pincernek vagy asztalosnak megy ki mondjuk Angliaba, vagy aki egyetemre megy oda vagy banki szakmaba, vagy diplomatanak illetve torteneszkent leveltari anyagokat kutatni.
  Ami a segedanyagokat illeti, szerintem jo a szotanulasra a szokartya modszer (sokkal jobb a randomszerusege miatt a szotarnal). A hanganyagok is jok, de elalszik az ember, ha tul hosszuak. A szovegertest legjobb a ”bugyuta” sorozatokbol (pl. Futballista Felesegek) es talk showbol tanulni (sokkal tobbet beszelnek bennuk, mint a filmekben). Most az internet koraban dogivel le lehet ezeket tolteni.
  Vegezetul: termeszetesen nagyon fontos a tanulassal eltoltott ido. Fokeppen a tanulas elejen, amig szokincset kell boviteni, es ra kell arra allni, hogy angolul gondolkodjon az agyunk. HA dolgozunk nem marad energiank az angolra, foleg ha nem hasznaljuk a munkankban. Amig fiatal valaki, addig tomerdek ideje van.

  Válasz
 • Ildi 2011-07-3 00:00
  Kedves Jani86! Jó dolgokat írtál, és igazad van: csak az idõmet pazarolom. Kb. 3 évet fog elvenni az angol az életembõl, azért a darab papírért, amire megkapom a számomra sokkal értékesebb diplomámat. Csakhogy én 41 éves vagyok és 3 gyerekem van. Ti fiatalabbak vagytok, de dolgoztok, munkahelyen.(én is dolgozom ám itthon 12 órát naponta!) Szóval csak azt akarom mondani: ha fiatalon, nappalin, a diplomáig valaki nem szerzi meg a nyelvvizsgát, én munkáltatóként nem venném fel, legyen bár akármilyen diplomája.Egy nyelv elsajátítása úgy, hogy van rá ált. iskola 4. osztályától egy alapdiplomáig 12 éved, valljuk be, nem nagy elvárás.
  Nekem azért (is) nehéz, mert vizuális típus vagyok, ha leírva látom a dolgokat, kapásból értem, fordítom. Épp ezért még filmeket sem szeretek nézni, mert csak arra döbbent rá, mennyire nem megy nekem a hallásértés. Hiába hallom a szót sokszor, nem értem vagy nem jegyzem meg. Míg aki auditív, hall egy szót és megjegyezte, kész. Legfejjebb nem tudja majd helyesen leírni, de a szót fogja tudni használni.A szóbelire még sokat kell küszködnöm.
  Alap a belsõ motiváció és a nyelv, a kultúra szeretete, vagy legalább tetszen/tessen a nyelv. Nekem egyik sincs meg. Válasz
 • jaho 2011-07-3 00:00
  tudnunk kell a célt hogy milyen szinten akarunk beszélni és hogyan juthatunk oda ez nagyon fontos, ha csak a zavarosban ”halászunk” tanulunk nem lesz ”önbizalmunk”

  a középiskolában így visszagondolva egyszer hangzott el a tanárunk szájából hogy a nyelvvizsgához kb 2 ezer szó aktív használata szükséges,ez is érettségi elõtt de hogy melyek ezek a szavak nem tanultuk, csak össze vissza ugráltunk igeidõk, témák, szavak tanulása között, aztán az ember maga, könyvekbõl dolgozta ki a szóbeli tételeket amit a négy év alatt kellett volna megtanítani és a tanárnak átadni, csak hogy érzékeltessem még negyedikben is a harmadikos könyv elején tartottunk, negyedik elején fejeztük be a másodikos könyvet) ilyen oktatás mellett hogy lehet az embernek ”önbizalma” vagy nyelvvizsgája???
  nem mindenkinek van pénze nyelviskolára vagy magántanárra! Válasz
 • Catee84 2011-07-3 00:00
  Kedves Ildi!
  Én ovis koromtól tanultam horvátul ált. iskola 8-ikos koromig és mégsem tudok beszélni, csak az énekeket és a jelentés tanultam meg mivel azt sokkal többet használtuk.4-iktõl tanultam angolul érettségiig, magántanárhoz is jártam, alap dolgokról tudok beszélni, de mégsem érzem biztosnak a tudásom, mivel ha egy anyanyelvûvel kell beszélnem nem értek egy szót se. Nagyon nem értek veled egyet hogy munkáltatóként nem vennéd fel a nyelvet nem beszélõket. Sajnos nem lett meg a nyelvvizsgám és ha nem tudsz tovább tanulni akkor csak fele annyi idõd van egy nyelv elsajátítására, és nem csak rajtad múlik, hanem NAGYOn sok a tanáron, az osztályon, a munkáltató által biztosított lehetõségeken (már ha van) és az önbizalmadon a ráfordított idõdön és a pénzen.Még akkor is ha kihasználom a tanulókártyákat a holtidõben, a külföldi mûsorokat, filmeket, újságokat stb. Nincs arra garancia hogy megtanulsz egy nyelvet, tehát ez nem lehet elvárás, csak lehetõség amit ha tudsz kihasználsz. Válasz
 • Róza 2011-07-3 00:00
  Életem elsõ két idegen nyelve az ó héber, és az ógörög nyelvek voltak.Amikor kezdtem ezeket a nyelveket tanulni csak 52éves voltam.Tavaly,2010 októberében diplomáztam Teológiai szakon, és most felvételiztem a M.E. BTK,Antropológia szakra, mesterképzésre. Jelenleg vagyok 56éves, és egyben kezdeni akarom az angol nyelvet is tanulni.Fel se merül bennem az, hogy nem fog menni.A beszélt nyelvet ugyan is könnyebb tanulni. Persze azokkal a fiatalokkal is egyetértek akik azt mondják, hogy nem megy nekik, mert igazuk van.Ha még is úgy döntenének, hogy megy nekik, akkor nagyon meglepõdnének azon, hogy addig miért nem ment a nyelv tanulás?? Válasz
 • Ildi 2011-07-3 00:00
  Kedves Catee84! Nem fejtettem ki eléggé, de alapvetõen egyetértek veled.Nálam jobban senki nem utálja a kötelezõen elõírt nyelvvizsgát. Nem azt írtam, hogy az állásjelölt beszéljen angolul tökéletesen, hanem hogy ha nincs meg a nyelvvizsgája, akkor nem venném fel. Persze, ha lecsekkolom és jól beszél vizsga nélkül is, akkor minek a bizonyítvány? De Mo.-n még nem tartunk itt. Elõ van írva, akkor megcsináljuk. Megoldandó feladat, mint az érettségi, a diploma meg a jogsi.Ennyi. Ha megvan a bizonyítvány, mindenki tudja, hogy ez nem jelent magabiztos , folyamatos nyelvhasználatot, utána rád van bízva, fejleszted-e tovább vagy hagyod elsorvadni. De az, hogy valaki megcsinálja, mégis jelez valamit: hogy elfogadható szinten el tud sajátítani megtanulandó dolgokat.Ennyi. Akinek ez gondot jelent 8-10-12 év nappalis tanulás mellett, ott tanulási vagy készség- problémák vannak.És akkor hogyan fog megtanulni más, új dolgokat? Tudom, ti fiatalabbak is magatokra vagytok hagyatva, nektek kell megkeresni a megfelelõ módszert, könyvet, idõt rá, tanárt, mert a közoktatásban ezt nem lehet. Úgyhogy végül mégis rajtad múlik, hogy mindezt megtalálod-e. Ha elsõre nem sikerül, semmit nem jelent. Próbálj más helyet, más vizsgarendszert.A szerencsefaktor is számít. Csinálok érettségi feladatokat a nefmi.gov.hu-ról és az egyik közel 100%, a másik meg alig több mint 50%. Most akkor hogy menjek el így nyelvvizsgázni? Ne az legyen a célod, hogy perfect angol leszel, hanem hogy megcsinálod a nyelvvizsgát, aztán majd látod. Sok sikert hozzá! Válasz
 • Gabi 2011-07-3 00:00
  Róza,
  az utolsó mondatod nagyon betalált. Henry Fordtól ez a kedvenc gondolatom. :)

  Rajmund,
  köszi a sztorit! Inspiráló!

  Bee,
  látod? Ezt a tanácsot már megkaptad pár blogebejegyzéssel ezelõtt valakitõl,határozottan emlékszem. És mûködik! :) Találj egy módszert, amiben hiszel, és menni fog. Ha nem hiszel egy módszerben, akkor viszont lehet akármilyen csodálatos, akkor sem fog menni. Hajrá! :)

  Anetta,
  moderáltam a hozzászólásodat. Átfogalmazva írd le nyugodtan újra! Kérlek, légy konstruktív, udvarias, ahogy a többiek! Köszönöm szépen! Válasz
 • Gabriella 2011-07-3 00:00
  Kedves Ildi, az elsõ hozzászólásodat nagyon nem osztottam. Kétségtelen, hogy a diplomához elõírt nyelvvizsga egy szamárság, és csak a készséget méri, épp ezért nem írnám elõ kötelezõnek, pláne szûrési szempontnak egy munkáltató szemében.Alapvetõen nagy általánosságokat tilos leszûrni, mert a Mo.-i nyelvtanítás (kivétel két-tannyelvûek) egy nagy kalap ......,senkinek nem érdeke, hogy beszéld a nyelvet,leadja a kötelezõt, majd becsukja a könyvet, ennyi a hozzáadott érték. Biztos van akinek sikerül letenni a nyelvvizsgát nappalin mondjuk (talán ott több az idõ), én levelezõs voltam, de minden tiszteletem az övék. Ugyanakkor már azt is tudjuk, hogy ma a nyelvtanulás csak pénzkérdés. Én pont akkor voltam középiskolás mikor ezek a (tanulj nyelveket mizériák mentek) mélyen alulmotivált tanártól tanultam...képzelheted mit....(késõbb jöttem rá, hogy amiket elmagyarázott, az sem volt helyes!!!), nyelvtanfolyamra jártam, de a pénzre mentek csak szinten tartásnak volt jó. Aztán jött a ”kéne a papír” a diplomához...és beiratkoztam arra a felkészítõre, amit az adott nyelvvizsgaközpont indított. Elsõre meglett!Angol/közép/komplex.Nem vagyok egy lúmen, de amikor lehetett bújtam a könyveket, ez ment kb. 3 hónapig. Alapfokról, de ha ismered a célt.... Ja, és igen, önbizalom....nekem is voltak nehézségeim....aztán eszembe jut az a példa, amit valamikor olvastam, hogy ha meghallom azt a szót, hogy ”toltõttkaposztá”, nagyon tudok örülni, szerintem ezzel nagyon sokan így vannak....Ildi, kitartás, nem vagy egyedül!!!!! Válasz
 • Ildi 2011-07-3 00:00
  Kedves Gabriella, veled is alapvetõen egyet mondunk. Általánostól diplomáig bármikor belehúzhat valaki, hogy most aztán megcsinálja, mert akkor sokkal könnyebb, mint munka és/vagy család mellett. Amikor már nagyon kellett, lám, te is megcsináltad. Van egy csoporttársam, szegény fiú 17 éves, elõérettségizik más tárgyakból is, meg a tanfolyamra is jár,hogy õsszel meglegyen a nyelvvizsgája.(ettõl függetlenül jövõre mégis kell neki érettségizni angolból, ami megint egy hülyeség, mert már nem váltja ki egymást a nyelvvizsga meg az érettségi) És én is így tervezem:egy nyári 3 hónapos felkészítõre beíratom majd a lányomat, ha már ott tart, éppen mert a suliban ezt nem kapja meg. Tudom, hogy akik érettségi elõtt megcsinálták, mind saját idõbõl és pénzbõl. Nem a suli vagy a tanár ösztönözte, hogy vizsgázzon le.Mindig nekünk kell hozzátenni ezt a nem kevés pluszt. Én több mint 2 éve küszködöm és most kezdek rájönni, nem elég a tanárnak megfelelni, megcsinálni, amit kér, hanem amikor majd én fejben összerakom a dolgokat és kész leszek rá, akkor kell elmennem vizsgázni.Én is csak olyan tanárokkal találkoztam, mint te. De te ügyes vagy, a te példád is biztatás lesz majd elõttem! Válasz
 • Gábor 2011-07-4 00:00
  Sziasztok,

  Negyven évesen, önszorgalomból kezdtem el angolt tanulni. A célom az, hogy tudjak emailban levelezni külföldiekkel, vagy a munkahelyen megérteni és megértetni magamat a külföldi vásárlókkal.
  Egyáltalán nem érdekel a nyelvvizsga, a munkahelyen sem érdekli a külföldi fõnököt a „,papír”, megléte, csak az érdekli, hogy ha mond, kérdez valamit, azt megértsük ill tudjunk rá válaszolni.(ez nekem kezdõként még nem megy).
  Alapvetõen a nyelvtan az, ami nekem nehezen megy, de tõ mondatokban bátran beszélek, vagyis azzal nincsen gondom, mert bátran megszólalok, ha kell.
  Levél írásával is próbálkozom, de ehhez még sokat kell szótáraznom, ill használnom a netes fordító programokat.
  Sajnos, hiába tanulóm a szavakat mondat környezetben, kb 10 -, 20% az, ami hosszútávon meg is marad a fejemben. A nyelvtant hallás után próbálom elsajátítani, mert hiszem, hogy azt így kell megtanulni, és nem bemagolni a szabályokat. Elvégre a szüleinktõl sem úgy tanultunk, hogy: „,nézd kisfiam, ez itt az állítmány, ez a tárgy, tessék e szerint beszélni”,.
  Sokszor nem könnyû egyedül, önállóan tanulni, napi 20-30percet, de tanfolyamra, tanárra nincsen pénzem, pedig egy kiscsoportos közösség biztos sokat lendítene, fõleg ahol szerjátékokat eljátszva kell kommunikálni, mert jelenleg alig akad valaki, akivel néha válthatnék pár szót angolul. Ez a kisvárosi élet hátránya, ennyibõl a BP-ek sokkal nagyobb lehetõségekkel rendelkeznek.

  Gábor

  Válasz
 • Bee 2011-07-4 00:00
  Gratulálok Gábor! Szerencsés vagy, hisz a munkád során gyakorolhatod a nyelvet.

  Egyet azonban nem értek. Hogy tudtál olyan munkahelyet szerezni, ahol használni kell az angolt úgy, hogy a te szavaiddal élve most tanulod. Én amíg Magyarországon laktam, minden állás interjúnak az lett a vége, hogy ”ja, ha nem beszél angolul, akkor tárgytalan”. Ahol dolgoztam, ott pedig csak a nyelvtudás hiánya miatt nem tudtam elõrelépni. Minden fõnököm, mindig azt mondta, hogy ”nagyon esélyes vagy erre vagy arra a posztra, de nem beszélsz nyelveket, így nem javaslom, hogy betöltsd”. Egyébként ez teljesen reális szerintem, hogy jöttem volna én ahhoz, hogy az én nem értésembõl, vagy félreértésembõl adódóan a cég elbukjon egy üzletet. Egyértelmûen kirúgtak volna.

  Még egyszer gratula! Válasz
 • Gábor 2011-07-4 00:00
  Szia Bee,
  A kezdõ csapat külföldi vezetõinek a munkakörét, mostanra betöltötték a magyar „,kollégák”,. Ezen okból már nincsen Angol kommunikáció, ráadásul már nem dolgozom ennél a cégnél és a kisváros ahol most élek, szinte senki nincsen akivel gyakorolhatnák angolul.
  Jelenleg a Livemoncha oldalán igyekszem elsajátítani a levelezés, az írást, pedig néha nagyon jó lenne egy kis társaság, ahol lehetne angolul társalogni, még akkor is, ha csak tõmondatokban. Aztán csak alakulna az angol kommunikáció.
  Nem vagyok türelmetlen, mert vizsgázni nem akarok, és a mostani munkámban sincs jelentõsége, de ha véletlenül betoppan egy külföldi vásárló, jól esne ha angolul érdemben ki tudnám szolgálni és beszélgetni vele, hogy honnét jött…,...szóval egy kis kellemes társalgás. És ugyan ez igaz arra kevés turistára is, akikkel néha összefútok. Igazából azért tanulom az angolt, mert jó esik, persze jó lenne, ha a gyakorlás végett ebben lennének mellettem partnerek.
  Válasz
 • Gábor 2011-07-8 00:00
  Kedves Gabriella,

  Elsõsorban neked szánom a soraimat, tõled várok rá választ, és remélem figyelemmel követed a blog bejegyzéseket.
  Fontolóra vettem, a Instant Listen Easy hanganyag megrendelését, de sajnálattal látom, hogy nincsen lehetõség abba, hogy elõtte belehallgassam, ízelítõként.
  Sajnos, sok jónak mondott angol hanganyagba belefutottam már, (hisz ennek megítélése is egyénenként változhat), ami számomra unalmas, rosszul megvalósítottnak bizonyult, de találtam sok remek hang anyagot is. Ezért azzal a kéréssel fordulok, hogy ha csak egyperces hang anyagot is, de tegyék lehetõvé, hogy a megrendelés eldöntése elõtt abba beletudjak hallgatni. (Akár privát formában). Köszönöm.

  A hatékony hang anyagok össze álltásához nem értek, de a tapasztalatom az, hogy azok a hang anyagok rögzülnek jobban, ahol különbözõ és karakteres hangú férfi és nõi hangokkal, rövid párbeszédek hangzanak el. Ennél is profibb az, amikor a háttér zajok, a háttér hangok is követik a párbeszédeket.
  Nem elég az hallgatni, hogy: I’,m getting ont he bus. Aztán elmondani a magyar jelentését, ha nem az a legjobb, ah ilyenkor ott van a mögöttes, a szövegnek megfelelõ háttér zaj. (a busz megáll, halk autó forgalom, leszálló emberek zaja, ajtó nyitás…,.stb)
  Túl nagy az elvárásom a hang anyagokkal szemben? Nem hinném, csak a valós életkörülmények szimulálása az, ami a véleményem szerint kellemes, és jól hallgatható, hallgatva tanulható.

  Hálás köszönettel,
  Gábor
  Válasz
 • Gabi 2011-07-9 00:00
  Szia Gábor,

  hát, ezt itt csak véletlenül láttam, ne dugd el ide, ha valóban választ vársz, légy szíves! Tessék e-mailt írni! Köszi!

  Elõször erre válaszolok,
  ”a tapasztalatom az, hogy azok a hang anyagok rögzülnek jobban, ahol különbözõ és karakteres hangú férfi és nõi hangokkal, rövid párbeszédek hangzanak el. Ennél is profibb az, amikor a háttér zajok, a háttér hangok is követik a párbeszédeket”

  Ennek a hanganyagnak teljesen más a célja, olvasd el a termékleírást, légy kedves. Ez egy rendszer, aminek egy bizonyos módon kell felépülnie. Eleve, párbeszédek sincsenek benne, tehát ha mindenképpen erre számítasz, szerintem ne rendeld meg.

  A másik dolog rendhagyó kérés, még nem kaptunk ilyet, de szerintem orvosolható. Szólok Anettnek, hogy intézkedjen, és feltesszük jövõ héten az Instant Listen hanganyag oldalára egy részletet. Válasz
 • Gábor 2011-07-9 00:00
  Szia Gabi,

  Elnézést, de nem találtam meg az e-mail címet. Pedig kerestem:-(
  Többször is elolvastam a hang anyagról szóló leírást és nagyon megtetszet, pont ezért írtam. De, ugye ezt is fel lehet mondani unalmas monoton hangon, és fel lehet mondani élvezetesen módon. A rendszer tematikájában te vagy otthon, abban te vagy a szakember és részemrõl minden oké ezzel kapcsolatban.
  Elolvastam itt mindent, megnéztem a youtube-on az összes videót, és minden elismerésem, és tényleg csak gratulálni tudok hozzá.
  Azt pedig megköszönöm, hogy tolmácsolod a hang anyag „,próba belehallgatás”, lehetõségének elérését, nem gondoltam, hogy ez rendhagyó lenne. Hálásan köszönöm:-)

  Gábor
  Válasz
 • Gabi 2011-07-12 00:00
  Huh, köszönöm szépen, Gábor! :))

  Amúgy megint a 6. érzékem vezetett ide. :) Pedig az e-mail cím ott van pont azon az oldalon (is), amit elolvastál! Az a szokványos rendszer, hogy a weboldalakon a lenti, vagy fenti menüben van egy Kapcsolat menüpont. Általában itt keresd.

  Nagyon sok a munka jelenleg, Anett nem gyõzi, a sample megvágása, feltétele egy kb 50-es tevékenységlistára került fel. De nagyon igyekszünk!

  Más: ez szerintem nem az, amire te gondolsz. Ennek nem célja a szórakoztatás, és nem arra van, hogy megértsd az angol szövegeket. Visszaolvastam, Te hanganyagról beszélsz végig, ami arra enged következtetni, hogy neked a hallás utáni szövegértésre kellene ez. Ez a hanganyag viszont nem kifejezetten arra készült! Ez speciálisan beszédkészséget fejleszt. Nem tudom, így is érdekel-e, de azért leírtam. ( Nem vagyok egy értékesítõ típus, ebbõl már biztos levetted. :) )

  Válasz
 • Lala 2011-10-5 00:00
  Kedves Mindenki!
  Ingyenesen tanít egy Thomas nevû angol-magyar két-anyanyelvû srác több budapesti helyen is.Jó fej, csak ajánlani tudom: fordítás, beszélgetés,vizsgára készülés. Minden csütörtökön 16-18 óra V.Vármegye u.13. és október 10-én 17 óra XX.Bíró Mihály u.7. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás