21 ok, amiért minden nyelvtanulónak vennie kéne egy Kindle-t

2015. 06. 04. | Desszert | 9 hozzászólás

Angolt tanulsz?

Olvasol már egyszerű nyelvezetű angol könyveket?

Akkor azonnal vegyél egy Kindle-t! Vagy, ha most rögtön nem fér bele a költségvetésbe, akkor mondjuk holnap.

 

21 ok, amiért a Kindle angol nyelvtanulásra is jó

 

Szóval: 21 okot is tudok mondani, ami miatt minden haladó angol nyelvtanulónak rendelkeznie kell ezzel a csodaszerkentyűvel. Vagy hasonlóval.

Nézzük akkor!

1. Kezdjük a legjobbal: fityisz a postaköltségre, a csomagokra való várakozásra. Rendeltem előtte is az Amazonról, hiszen a legjobb szakkönyvek csak ott elérhetők. De most: éljen a Kindle és az e-book!

2. Szemnek tényleg totál olyan, mint egy könyv. Legalábbis a Paperwhite típus. A lap színe, a betűk tintája. Képernyőn olvasni rossz (egy idő után), de a Kindle abszolút nem megerőltető a szemnek. Beleszerettem. Head over heels.

Disclaimer: egyébként papírrajongó vagyok! Fura, természetellenes vonzódást érzek a papírboltok, irodaszerek és írószerek iránt. A negyedik legjobb dolog abban, hogy van egy cégem, hogy unlimited irodaszert vehetek. De még engem is elcsábított ez a bestiális masina.

3. Saját szimpátia-szótárat vezettet veled! Megjelölhetsz egy különösen szerethető, vagy épp egy mély bölcsességgel átitatott bekezdést, mondatot, és elteheted magamnak egy mozdulattal. Lehet saját gyűjteményed csakis a neked tetsző angol mondatokból.

Én pl. utoljára ezt véstem bele: "Perfection is not when there is no more to add, but no more to take away." = A tökéletesség nem az, amikor semmit sem tudunk hozzáadni, hanem amikor semmit sem tudunk már elvenni belőle.

4. Megmagyarázza, amit nem értesz. Ha furdal a kíváncsiság, hogy mit jelent egy szó, akkor a beépített szótár megmondja. Igaz, engem nem szokott furdalni a kíváncsiság, mert én úgy élvezem az olvasást, ha büntetlenül belemerülhetek a szövegbe, és semmi sem rángat ki onnan. De a lehetőség ott van, és ezt szeretem. Plusz: nyelvtanulóknak kiváló.

5. Rendkívül előzékeny társ. Minden angol szót eltárol nekem, aminek a magyarázatát kértem. És bármikor átnézhetem őket, ha kedvem szottyanna.

6. Közösségi sporttá teszi az olvasást. Csatlakozhatsz hasonszőrű emberekhez, akikkel megoszthatod a legjobb olvasmányokat. Követheted, mit olvas éppen Stephen King. Írhatsz okos ajánlásokat a kedvenceidről másoknak, és csak a goodreads.com regisztráció kell hozzá. Mázli, hogy be is építették.

VIGYÁZAT! Csapda! Ha van Goodreads profilod, akkor elkap majd az érzés, hogy fel kell tölteni a profilod kiolvasott könyvekkel…és csak olvasol…olvasol…

7. Mindig tudja, hol tartottál. Felnyitod a fedelét, és hopp! Ott van pont az a rész, ahol abbahagytad. Az összes könyvnél. (Ha te is olyan őrült vagy, mint én, és egyszerre több könyvet olvasol.) Digitális könyvjelző, ami sosem esik ki a könyvből.

8. Könnyű. Jelenleg 68 könyvem van rajta, és ezt viszem magammal mindenhova. Úgy kábé 10 deka. Próbáld meg bőröndben ugyanezt, és utána beszélünk!

9. Varázslatra is képes. Vettem egy szakmai könyvet az Amazonon péntek este 10 órakor. Bankkártyával fizettem. Aztán odasétáltam a tőlem pár méterre lévő Kindle-hoz (=max 5 másodperc), és ott volt rajtaaa! Az érzés: pótolhatatlan. Nincs kábelkeresés, összedugdosás, szinkronizálás, e-mailes visszaigazolások, letöltések. Csak a könyv. Imádom az Amazon Whispernetet!

Ps. Ez veszélyes is! Ha az Amazon már tudja a bankkártyád számát, akkor egyetlen klikk, semmi kérdés, semmi megerősítés, és már olvashatod is a könyvet az ágyban. Mostantól a kedvenc legveszélyesebb gombomra ez van írva: Amazon One-click Order.

10. Kitartó, hű társ. Az okostelefon állandóan lemerül. A Kindle nem. Bolygónyi távolságra álljon tőlem, hogy lebecsüljelek (még az is lehet, hogy jobban hiszek benned, mint te magadban), de fogadjunk, hogy te előbb lemerülsz, mint ő!

11. Olvasásra motivál. "Nahát! Már 12 százaléknál tartok? Pedig csak most kezdtem. Na, gyorsan eljutok 15%-ig, és akkor teszem csak le mára!" Motiváció tekintetben tisztára Duolingo.

12. Személyessé tehetsz bármely könyvet! Ha olvasás közben támad egy ragyogó, világmegváltó gondolatod, egyszerűen hozzáfűzöl egy jegyzetet ahhoz a részhez, ahol az ötlet megszületett. És nem kell hozzá összefirkálnod egy könyvet. Megvallom, én ezt mindenfélére használom, tele vannak jegyzetelve a könyveim.

Angol nyelvtanulós tipp: egy-egy szép mondatnak odaírhatod az általad megálmodott fordítását, vagy gyakorolhatsz úgy, hogy új mondatot szülsz vele, felteszel egy kérdést az adott bekezdésre…használd bármire!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

13. Mert még a neve is kedves. Kindle. Na jó, ez nem igazi ok. És különben sincs semmi köze a kedvességnek a kindle angol szó jelentéséhez. De akkor is. Szerintem aranyos egybeesés.

14. Megspórolja a szemüveget. ;) Nagyobb karakter kell? Két koppintás, és a tiéd. Inkább fekve olvasnád a sorokat? Két koppintás, és máris hosszabbak a sorok. Egy könyvvel ezt csak akkor tudod megcsinálni, ha varázspálcával kopogtatod. Igaz, akkor valószínűleg egy kopp is elég.

15. Megmutatja, hány órát tölthetsz még együtt a könyvvel. Órára, percre pontosan kiírja, mennyi idő múlva fogtok elválni. Csak vigyázz, hogy a szövegre koncentrálj olvasás közben, ne a bal alsó sarokban kiírt várható olvasási időre. De legalább magaddal versenyeztet, nem mással.

16. Mert 58 Ft-ért is vehetsz könyvet. Ennyiről kaptam múltkor számlát az Amazontól. Akkor csak véletlenül bukkantam rá, de azóta láttam több Kindle-verzió leértékelést. Persze az eredeti könyv 10 dolcsi volt.

17. Igazodik a hangulatodhoz. Mondjuk, hogy belekezdesz egy romantikus könyvbe, de rájössz, most inkább gyilkolászós kedved van. Mit teszel? Odamész a könyvespolchoz, és választasz egy krimit. Na, ez a fürdőkádban ülve például picit macerás. A Kindle így csinálja: egy koppintás, ott a teljes könyvtár, még egy koppintás, ott az épp aktuális hangulatodnak megfelelő könyv… ööö, vagyis rögtön az a része, ahol abbahagytad az olvasását.

18. Ingyen könyveket ad. Ha rákattintasz a képernyőjén fent a bevásárlókocsi jelre, és beírod a keresőmezőbe: "free Kindle books", akkor jó pár száz találat jön ki. Igen, mind ingyen van. És van közte jó is. Nehogy már pénzért kelljen vásárolnod…

19. Segít túlélni. Ismered az érzést? Vége egy jó könyvnek, savanyú arccal leteszed, és csak az üres, kétségbeejtő érzés marad: "Mi lesz most? Van értelme ezután egyáltalán élni???!?"

De a Kindle igazi terapeuta, és levezetést ajánl: megkér téged, hogy írd meg a véleményed a könyvről! Te könnyes szemmel elfogadod a segítő kezet, és egy melengető nekrológgal gyógyítod az artériásan vérző sebet a lelkeden, amit az érzéketlen szerző azzal okozott, hogy brutális módon elszakított szívednek kedves szereplőidtől…

20. Átrendezi az életed. Stabilan többet olvasok, mióta megvan. Pedig előtte sem voltam kispályás.

Nem mellesleg: tudtad, hogy ezt statisztika támasztja alá? A Kindle tulajdonosok 60%-kal több könyvet olvasnak, mint a papíralapú könyvek rajongói.

21. Le ne maradjon: én olyan helyen vettem, ahol már a vásárláskor kaptam hozzá 50 ingyen könyvet (sok magyar klasszikus is van a választhatók között!), így most végre magyarul is újraolvashatom a Büszkeség és balítéletet. Jelentem: magyarul is jó! ;)

 

Akkor e-book olvasásra fel, barátaim!

Mindhalálig.

Vagy, amíg valami új, még szerethetőbb technológia meg nem jelenik. ;)

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

9 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Yeteee 2015-06-4 19:13
  Én februárban kaptam egyet a szülinapomra. És.... Ugyanazt az élményt éltem át, amit itt fent olvashatunk. Ez, egyszerűen hihetetlen. A Kindle maga a csoda. Újra élem az iskolás koromat, amikor a paplan álá bújva faltam a gyerekkönyveket. Most hajnalban felébredek és olvasok. Azóta feleannyit se lógok a NET-en. Ha a kocsiban 5 percet kell várni, máris olvashatok. Minden könyv-kedvelőnek kötelező egy ilyen kütyü. Válasz
 • Melody 2015-06-4 20:06
  Én is szemezek vele egy ideje, de azt hiszem, megvárom, míg feleennyibe fog kerülni :) Vagy veszek helyette egy olcsóbb tabletet. Mert azt "hiányolom", hogy a Kindle hanganyagot nem játszik le. Vágom, van helyette beépített szótár, meg több hasznos funkció, de hangot miért nem? Az is jó lenne, ha csak fülhallgatóval lehetne "hangra bírni", de adjon már ki hangot :P Válasz
 • Ildikó 2015-06-4 21:09
  Én is papírmániás vagyok, de totálisan egyetértek a fentiekkel. Igaz, én nem vettem Kindle-t, ellenben pikk-pakk letöltöttem az okostelefonomra az arra kitalált verzióját. Akinek épp nem fér bele a pénzügyi keretbe az eredeti kütyü, annak lelkesen ajánlom, hogy próbálja ki telefonon. Androidra ingyen letölthető, ez biztos, és pontosan ugyanúgy működik rajta minden, ahogy itt le van írva. Akinek kellőképp méretes telója van, mint nekem is, az meg fogja látni, hogy nagyon kényelmesen lehet rajta olvasni, tényleg élvezetes. :) Válasz
 • Kata 2015-06-5 01:57
  Én a 32. szülinapomra kaptam az akkor debütáló Paperwhite II-t. Én is elalélok a könyvek illatától, de ebbe beleszerettem. Éjjel-nappal használható, nem zavartam vele a félhomályban vagy sötétben szopizó babámat sem, miközben mániákus nyelvtanulóként és olvasóként a különböző nyelveken ingyenesen letöltött szuper olvasmányok között szörföztem - de egy csomó más extrém élethelyzetben is használható... Válasz
 • Teenca 2015-06-5 07:23
  Tavaly kaptam az államvizsga után egy Paperwhite II-ot a testvéremtől, teljesen meg voltam bolondulva, hogy nekem kell egy ilyen (szeretem a technikát :)). Imádom! Azért választottam ezt a változatot, mert van beépített világítása, ellenben a "szimpla" verzióval. Volt hozzá 50 ajándék könyv, jelenleg is kb. 3 könyvet olvasok rajta hangulattól függően, szóval a fentieket csak megerősíteni tudom :) Előtte olvastam az okostelefonomon is, de a Kindle kijelzője összehasonlíthatatlanul jobb az okosnál, mint ahogy a tabletnél is, a fent említett energiahatékonyságról nem is beszélve. Egy továbbképzésen jártam úgy, hogy a kezdés előtt olvastam rajta, és a mellettem ülő hölgy rákérdezett, meddig bírja egy feltöltéssel, mert az ő tabletje nem sokáig, utólag sajnálja, hogy nem Kindle-t vett inkább, annak ellenére, hogy a tablet többfunkciós. Éééés.... a napokban olvastam el rajta életem első igazi angol nyelvű könyvét!! Egy élmény volt duplán is, bár nem értettem mindent teljesen (főleg apróságokat), de az ezen a honlapon található cikkeknek köszönhetően tudom, hogy nem is szükséges. Ezért mertem csak belevágni, és nem bántam meg. Tucatnyi angol mondatot jelöltem be, hogy később visszatérve hozzájuk megjegyezzem őket, tanuljak belőlük. Mindenkinek bátran tudom ajánlani én is. Mondjuk az egész családtól karácsonyra és születésnapra együtt, ha másképpen nem megy :) Válasz
 • zelei gáspár 2015-06-6 02:19
  Hol lehet hozzájutni és mennyiért?már évek óta nézfegetem Válasz
 • Anikó 2015-07-24 22:01
  Szia Gabi, hú ez nagyon jó kis összefoglaló, köszi szépen, h így összeszedted az érveket! Nekem még nincs kindle-m, de már szemezek vele ez ideje, és most nagyon meghoztad hozzá a kedvemet :) Azt megkérdezhetem, h te hol vetted a tiédet? A 21. pont miatt (50 ingyen e-könyv) érdekelne :D Előre is köszi szépen! További gyönyörű szép nyári napokat kívánok Neked :) Válasz
 • Niki 2015-07-30 11:01
  Nekem most lett 4 éves a Kindle-m, még az első verziós billentyűzetes, nagyon sokat használtam korábban, most egy kicsit el lett téve, de a cikked kapcsán újra eszembe jutott milyen jó is, úgyhogy ismét itt van mellettem. :D Én is csak ajánlani tudom, ismerősök ajánlották anno, nem bántam meg, hogy megvettem. :) Válasz
 • Niki 2016-09-9 10:16
  Kedves Gabi! Kb. 2 hete olvastam ezt a cikkedet, és annyira fellelkesültem, hogy még aznap rendeltem magamnak egy Kindle-t. Amúgy is vaciláltam már hónapok óta, hogy kell-e nekem ilyen kütyü (csak nem tudtam, pontosan mit tud egy ilyen), de Te olyan leírást adtál róla, hogy hagytam magam meggyőzni. Már "be is vásároltam" az Amazonon vagy 40 db e-könyvet 0 dollárért + töltöttem le a netről még ingyeneseket angolul, németül és magyarul is. Tényleg nagyon szuper, nem csalódtam! :) Üvd, egy angoltanár kolléga Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás