5 anyanyelvi készség, ami az angolhoz is kell

2014. 11. 01. | Desszert | 10 hozzászólás

Anyanyelvi készség egy idegen nyelvhez?

Mutatom, mire gondolok!

A Facebook profilunkra kaptuk az alábbi kérdést egy harmincas évei közepén járó hölgytől. Tragikus, mert így távolról képtelen vagyok neki segíteni.

NE nevesd ki! Ne gúnyold! Gondolkodj el rajta!

 

Képességhiány

 

Sajnos, a hölgy több készséghiánnyal is küzd, és így az önálló tanulásra egyelőre képtelen. Neki először szakemberhez kell fordulnia, aki személyesen, és csak vele foglalkozik, és segít neki pótolni az egyébként felnőttkorban is pótolható(!) készségeket.

 

Kik küzdenek készséghiányokkal?

 

Európában minden ötödik felnőttre igaz az, hogy nem rendelkezik megfelelő szövegértési készséggel ahhoz, hogy a társadalom értékes tagja legyen. És itt most nem(csak) a leszakadó, elszegényedő rétegekről beszélünk!

 

Készséghiányok felnőttkorban is pótolhatók

 

Akikről szó van, azok jelenleg is munkahelyeken dolgoznak, abban az országban élnek, ahol születtek – vagyis nem bevándorlók. Ráadásul önállóan is képesek lennének felfejleszteni a képességeiket, de nem teszik. Sokuknak fel sem tűnik a hiány, vagy tudnak róla ugyan, de nem okoz nekik elég kellemetlenséget ahhoz, hogy orvosolják.

Pedig a szakemberek szerint akár több százszor(!) is megtérülhet egy nehezen olvasó ember életében, ha legyőzi ezt a képességhiányt! Nem is beszélve a megnőtt önbecsülésről! Mert egy képességhiány beismerése, és a felette való győzelem erős, aktív, új embert farag bárkiből.

Érdekel, hogy milyen készségek hiányában kell először az anyanyelveden fejlesztened magad?

 

5 anyanyelvi készség, ami az angolhoz is kell

 

Alapvető anyanyelvi készségek híján sajnos nagyon nehéz lesz angolt tanulnod.

Ehhez az összes nyelvtanulási trükköm és tippem is kevés. Amire minimálisan szükséged van az anyanyelveden (itt röviden tesztelheted is magad):

 1. Merj megszólalni (magyarul) mások előtt! Ha az anyanyelveden is erős félelmekkel küzdesz, akkor ennek a félelemnek a sokszorosára számíts az angolnál.

2. Képes legyél írásban érthetően kifejezni a gondolataidat, legyen az egy hivatalos levél, vagy egy hozzászólás egy blogban. Amire nincs szükséged: hibátlan helyesírás. Amire szükséged van: egy világosan, könnyen értelmezhető mondatstruktúra, és hogy ésszerű időn belül tudj elkészíteni egy írásbeli feladatot.

3. Képes legyél értő olvasás után felfogni egy szöveg értelmét. A megértés több alkészségből áll: légy képes egy szövegben viszonylag tempósan megtalálni egy általad keresett információt (a szöveget átfutva), vagy röviden és a saját szavaiddal visszaadni egy szöveg tartalmát, amit egy-két perccel azelőtt olvastál. Ha valami idegen (latin?) szó van a szövegben, képes legyél a szövegkörnyezetből kitalálni a jelentését, ne akasszon meg végleg a szöveg értelmezésében.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

4. Tudj egyszerű instrukciókat értelmezni gond nélkül, első olvasásra vagy hallásra. Legyél képes egy egyszerűen megszerkesztett hivatalos dokumentumot értelmezni, és egy használati utasítás alapján hibátlanul kitölteni!

5. Legyél képes saját magad utánanézni alapvető mindennapi dolgoknak az anyanyelveden! És ez ne azt jelentse számodra, hogy feldobsz egy kérdést a netre, egy fórumra (mert annak semmi köze az önállósághoz). Képes legyél önállóan, segítség nélkül megtalálni a témában szakértői írásokat, vagy megtalálni, hogy milyen hivatalhoz kell egy adott ügyben fordulni. Ilyesmik kellenek az önálló tanuláshoz. (És még időmenedzsment, célkitűzés technikája, stb., de ez már nem az önállóság, hanem a tanulási készségek terepe.)

Nos, lenne még több is, de ha ezekre az alapvető dolgokra képes vagy, akkor az önálló nyelvtanulás sem fog megoldhatatlan akadályokat állítani eléd!

Ha érdekel, hogyan fejleszd ezeket a képességeket, ennek a cikknek a végén írtam pár ötletet!

 

Azért a végére egy jó hír: eljutottál idáig az olvasásban, vagyis nagy gondok nem lehetnek nálad. Ugye jól gondolom?

De ha mégis úgy érzed, hogy nálad is lehetnek gondok, ne ess kétségbe! Van, amikor az angol nyelvtanulás előtt rá kell gyúrnod egy képességedre, és először azt kell fejlesztened. Örülj neki! Mert a nyelvtanulás felderítette a hiányt, így tudod orvosolni, és onnan az életed más területein is sikeresebb leszel!

És ha ismersz olyan embereket, akik készséghiánnyal küzdenek, ugye ezentúl ítélkezés helyett inkább támogatod és erősíted őket?

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

10 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • envagyok 2014-11-1 17:32
  Az elso ponttal vitatkoznek. Egeszen az utobbi idokig nagyon gatlasos voltam, de idegen nyelven ez jival kevesbe volt jellemzo. A mai napig szabadabbnak erzem magam idegen nyelven. Válasz
  • Gabi 2014-11-1 20:02

   Ez érdekes! Nem lehetetlen, de szokatlan. Milyen körülmények között nem mertél magyarul beszélni? És mit gondolsz, miért vagy bátrabb angolul? Biztosan mást is érdekelne!

   Válasz
   • envagyok 2014-11-1 21:53
    Egyreszt a tegezes-magazas problema, mostanaban ez nagyon osszekeveredett. Gyarkan az idos neni megsertodik, hogy magazom, a fiatal meg kikeri maganak a tegezest. Ez gyerekkoromban nagyon osszezavart. Aztan ott volt az altalanos onbizalomhiany, kritizalo apa, hangulatember neveloapa. Az angol viszont mas volt. Egyreszt otthon anyukam nagyon batoritott, nalunk az otthon angol beszed olyan dolog volt, ami "jo buli", "meno", es ami legfontosabb, nem lehetetlen megtanulni, ezert mar kicsi koromtol nagyon szerettem volna ugy tudni, ahogy anyu. Nalunk egyebkent az egesz csalad felsofokon beszel, kiveve a 13 eves hugomat, o meg "csak" kozepfokon van, teljesen onalloan tanult meg, a suliban sincs angolora. Ezen kivul nagyon sokat szamitott az, hogy a gimnaziumban nagyon jo tanart kaptunk, az egesz osztaly nyelvvizsgazott, mire leerettsegiztunk. En az egesz angoltanulast ugy fogtam fel, mint barmelyik masik tantargyat: meg kell es meg lehet tanulni. Ha magyarul beszelek, cikinek erzem valamit rosszul mondani, hiszen ez az anyanyelvem. Angolul viszont senki nem veszi rossz neven, ha valami rosszat mondok, hiszen nyelvtanulo vagyok. Az utobbi ket evben kulfoldon elek. Itt kint sokkal felszabadultabb vagyok, kevesbe erzem azt, hogy megitelnek felszines szempontok alapjan, pl amilyen ruhat hordok. Magyarorszagon folyton azt figyelem, mikor sugnak ossze a hatam mogott, ha nem tetszik rajtam valami. Kint az egesz hozzaallas az elethez sokkal lazabb. Ezek miatt szivesebben tarsalgok itteniekkel, mint magyarokkal. Illetve meg kicsit talan belejatszik, hogy ha nem magyarul beszelek, azt kicsit ugy fogom fel, mintha az nem en lennek, hanem egy masik ember. Ez valami tudatalatt dolog, nehex megmagyarazni, mire gondolok pontosan. Válasz
    • Gabi 2014-11-2 18:27

     Így már minden érthető. :) Te angolul egyszerűen szabadabb vagy. Nem mellesleg: pont azt éreztem én is kint, mint te. Nekem nagyon bejött ez a "nem ítélkezünk" típusú hozzáállás más emberekhez! És megvallom, hiányzik is kicsit...

     Válasz
     • envagyok 2014-11-2 20:06
      Szerintem ennek a toleransabb hozzaallasnak az lehet az oka, hogy kint sokkal tobbfele kulturaval talalkozik az ember, igy sokkal nehezebb kirivonak lenni. Ha az ember utitarsai a buszon egy kaftanos ultraortodox zsido, egy fejkendos arab es egy noi ruhat viselo ferfi, akkor nem arra fognak figyelni, hogy nem a legujabb divat szerint hordod a hajad. :
 • Anikó 2014-11-1 19:35
  Szia Gabi,   ismét egy nagyon jó cikk, és jók a mellékletek is, köszi szépen, h megírtad :) Igen, ezeket a készségeket szerintem is érdemes rendszeresen gyakorolni, csiszolgatni, fejleszteni. És nem kell elhinni azokat a népszerű elméleteket sem, hogy X éves kor után ez már nem vagy csak nagyon nehezen megy. Saját magát blokkolja le az ember olyankor, amikor ilyenekben hisz. Fejlődni akárhány évesen lehet, és kell is, hogy rugalmasak és szellemileg frissek maradjunk :) Az én nagymamám 85 évesen iratkozott be egy számítógépes tanfolyamra, szellemileg frissen-fitten, mert érdekelte az új technológia :) És élvezte az órákat! Vagy ott van Steve Kaufmann, egy kanadai úriember, akinek hobbija a nyelvtanulás, és 70+x évesen 12 nyelven beszél folyékonyan, és folyamatosan képzi magát, tanul új nyelveket ma is. És még sorolhatnám a jó példákat. Tanulni, fejlődni, "önképződni" sosincs késő ;) Válasz
  • Gabi 2014-11-1 20:04

   Hű, köszönöm szépen, hogy ezt leírtad!!! Vannak olyan 50 év feletti olvasóink, akik azt gondolják, nekik már szinte lehetetlen dolguk van. Nekik különösen ajánlom a hozzászólásod! :)

   Válasz
 • boby 2014-11-2 14:44
  szerintem énvagyok hozzászólása inspiráló: nem baj ha az angolban hibázom, hiszen (csak) nyelvtanuló vagyok!!! Nem ez az anyanyelvem. Szerintem a mély (gyermeki) motivációja nagyon erős lehet/lehetett (szeretnék úgy tudni, mint anyukám) :-) Válasz
  • Gabi 2014-11-2 18:24

   Igazad van! Nem szokatlan, hogy valaki "új ént" kap, amikor egy másik nyelvet tanul/beszél. Igazából van ilyen nyelvtanítási irányzat is: az első nyelvórán mindenki felvesz egy új nevet/személyazonosságot, és a nyelvórán mindig egy másik, új ember ül így. Sikeres!

   És tényleg inpisráló rész, amit írtál...fel is teszem FB-ra! :)

   Válasz
 • Valaki 2014-11-10 23:53
  Én pont fordítva vagyok.... Rám nem igaz a " Ha magyarul beszelek, cikinek erzem valamit rosszul mondani, hiszen ez az anyanyelvem" féle mondat. Éppen ez az, hogy bennem van, hogy az angol nem az anyanyelvem, ezért elrontok sokszor dolgokat. Nem is nagyon érzem magam képsnek arra, hogy B2-es szintet elérjem.   Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás