5 apró trükk, amivel jobban megérted, amit olvasol

2014. 08. 05. | Tippözön | 8 hozzászólás

Ismered a trükköt, amivel tojást választunk szét?

Fogsz egy üres műanyag palackot, kicsit benyomod az oldalát, és felszippantod vele a sárgáját. Aztán sértetlenül, épen, egyben kinyomod egy tálba. És voilá!

Na, az angol nyelven való olvasásnak is van pár ilyen ügyes trükkje.

Kevésbé látványosak, de kétségkívül eredményesek.

Előre szólok: a 4-es tipp a legütősebb, meredeken növeli a megértést!

 

A szövegértés trükkjei

 

Hogyan olvass, hogy többet érts?

 

1. Ne csak úgy olvass bele a nagyvilágba! Tűzz ki magadnak egy célt, mielőtt belekezdesz! Olyasmik közül válogathatsz, hogy:  

 • írj ki három, négy vagy öt számodra érdekes dolgot a szövegből,
 • vagy összegzést írni a szövegből (esetleg reagálni rá),
 • csak globálisan megérteni a szöveget (nem figyelve a részletekre),
 • vagy egy kiejtésfejlesztő gyakorlatot elvégezni a szöveggel,
 • vagy megkeresni benne a legérdekesebb, legviccesebb vagy épp leghasznosabbnak tűnő új angol kifejezéseket,
 • vagy sztoritérképet rajzolni a szövegből, stb.

Itt csak a kreativitásod szab határt!  De célod mindenképpen legyen, mert nélküle garantáltan kevesebb sikerélményed lesz!

 

2. Tudatosan válaszd ki, hogy milyen típusú olvasást használsz a 4 különböző olvasási technika közül!

Jó hír: ezt csak az elején kell átgondolva megtenned, utána ösztönné válik! Először lehet, hogy betelik egész 10 másodpercbe is a döntés, de egy idő után nem gondolkodsz rajta, csak csinálod.

 

3. Könnyebb lesz megérteni, amit olvasol (hiszed vagy sem!), ha személyes kötődést találsz a témához. Ezért az elején pár másodpercben gondold át, mit tudsz a témáról, hogyan érint ez téged. Minél több kötődést találsz, annál többet fogsz belőle érteni!

Egy sztori ezzel kapcsolatban: Shakespeare házában, Stratford-upon-Avonben egy darabig követtem egy nyolcéves forma kisfiút (amíg gyanúsan nem néztek rám), aki mappával a kezében járt körbe a házban, és leírt, vagy lerajzolt mindent, amit érdekesnek talált. Tudod, mi volt a játék lényege? Amikor később Shakespeare-t fog olvasni, vagy akár tévében látni, akkor mindez eszébe jut, és a személyes kötődés miatt érdekesnek is fogja találni, plusz, bizonyított tény, hogy többet fog  érteni a nehéz nyelvezetből is. Na? Ugye kipróbálod te is ezt a személyes kötődés dolgot, és szánsz rá 10 másodpercet a szöveg előtt, hogy átgondold, hol és hogyan találkoztál már a témával? De most vissza a tippekre, mert most jön a leghatékonyabb!

 

4. Még mielőtt belekezdesz, nézz rá a szöveg melletti képre, gondold át, hogyan kapcsolódik a szöveghez (2 másodperc), olvasd el, és próbáld értelmezni (de NEM lefordítani!), a szöveg címét (5 másodperc), fusd át a szöveg alcímeit (további 5-6 másodperc). Ezek ugyanolyan fontosak, mint maga a szöveg! Minél ügyesebben csinálod azt a mini-gyakorlatot, minél nagyobb rutinod lesz benne, annál többet értesz a szövegből majd olvasáskor! A cikk végén mutatok ehhez jó kis ingyenes forrásokat!

 

5. Ismerd meg a szöveg szerkezetét megmutató szavakat! Tudd, hogy az also, az as well és a too annyit jelent, hogy "is", hogy az although és a though mindkettő "bár/habár". Sokkal egyszerűbb lesz a szöveget megérteni így!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

És egy záró tipp: amikor egy szöveget a megértésért olvasol, és nem a fordításért, NE használj szótárat egyáltalán! A szótárhasználatból ilyenkor csak a frusztráció és a feladás származik, plusz lenullázod vele a nyelvtanulási folyamatot!

A szótárhasználattal ugyanis csakis a szótárhasználatot lehet fejleszteni. Az olvasást nem.

Ha egy szövegből csak elvétve értesz pár szót, akkor az azt jelenti, hogy a szöveg nem a te nyelvi szinted egyelőre! Türelem! Majd az is eljön! De ahhoz, hogy fejlődj, a saját nyelvi szinteden lévő szövegeket kell olvasnod. Például  válogass ezekből a mindennapi életről szóló sztorikból.  Vagy, ezekből a változatos ismeretterjesztő írásokból. Vagy ezekből az egyszerű hírekből.  

Jó?

Akkor megpróbálod?

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

8 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Klára 2014-08-5 16:25
  Kedves gabi! Először is köszönöm a figyelmedet! A neten hirdetik a Holliwody nyelviskolát ezerrel. Voltam a te bemutatódon és elmentem kiváncsiságból.Két és fél óran " vizsgáztam"Már kicsit elfáradtam, mikor a vezetőhöz bementem a lényegért.   1.) reggeltől estig két terem asztalokkal bármikor a rendelkezésedre áll 8-20-ig 3-4 tanárral( leginkább diákok!) Azért vannak, hogy ha elakadsz segitenek. teljesen önállóan az útmutatásuk alapján dolgozol, addig ameddig akarsz. 2.) Ótánként 2900.- Ft ez a mutatvány, de ha ma befizetsz 10 % kedvezmény meg bizonyos számú ingyenóra is jár! 3. Nekem 100 órát    javasolt/ajánlott., mely idő alatt  beszélni tudok.   Kiszédültem.   Amit Te ajánlasz, valóban egyedülálló, mert megtanitasz TANULNI. hasznos és erdelkes információt adsz át. Szeretem olvasni és gyakrabban angolozok, miattad, -és magamért.   Válasz
  • Gabi 2014-08-5 18:33

   Köszönöm szépen, Klára! :)

   Azért, ha nyelviskolába mész, azzal nincs semmi baj. Hiszen ezeket a módszereket - többek között ezt a szövegértést-segítőt is - ott is használhatod. Utánanéztem, a módszert ismerem. Én is tanultam így, nekem kifejezetten bejött, mert szeretek önállóan tanulni, plusz "vizsgázni" is imádok, de persze nem mindenki szereti. :)

   Válasz
 • Edit Sos 2014-08-5 19:16
  Kedves Gabi! Remellem nem haragszol hogy letegezlek.En segitseget szeretnek tolled kerni.16-eve hogy Californiaban elek,Magyar munkahelyen dolgoztam,most 2-eve nem dolgozom.Mar mindenbe kapaszkodom hogy meg tanuljak angolul,de nem igazan megy.Nem ertem amit mondanak,ez nagyon kellemetlen szamomra.Most rendeltem tolled 2-konyvet,remellem segit.Iskolaban is jartam 2-evet,az sem segitett sokat.A Rosetta Stone-t is megrendeltem. Azert irom le mind ezeket hogy lasd miert nem megy.Igaz mar nem vagyok 20-eves sem,vagy ennyire nincs nyelverzekem.Nagyon szegyellem magam,kerlek segits.Nagyon szeretnek meg tanulni.Ha szolnak hozzam egybol zavarba jovok,Ha pablik helyre kell mennem ideges vagyok fel megy a vernyomasom.Elore is koszonom segitseged.Udvozollek;Edit Válasz
  • Gabi 2014-08-6 10:53

   Ennyiből sajnos nem tudok segíteni. Neked egy nyelvi coach kéne, vagy legalábbis egy nyelvtanulási nehézségek legyőzésében profi angol nyelvtanár, aki személyesen segítene, sok kérdés-felelet után. Lehet persze magyar is, aki itthon él, és Skype-on tartjátok a kapcsolatot. Sajnos, ilyet nem ismerek, de hátha valaki felajánlkozik.
   Amit ebből a rövid leírásból látok:
   1. 16 éve élsz ott, de ha magyar környezetben, akkor az nem számít 16 évnek. Úgyhogy nem kéne emiatt magadat ostoroznod. Felejtsd el ezt a "nekem nem megy" dolgot, mert NEM IS FOG MENNI, ha így gondolod. Nyelvzseniként sem. Válj jobban amerikaivá! Mert nagyon átsüt a magyar abból, amit leírtál. (Nehogy félreértsd! Arra akarok kilyukadni, hogy bízz egy kicsit jobban magadban!)

   2. Tanulni a nyelvet nem elég. Sőt: ki merem mondani: ettől még nem lesz nyelvtudásod. A nyelvet használni kell. HIÁBA rendelsz meg minden létező nyelvi anyagot, köztük az iszonyat dréga Rosetta Stone-t is, ha nem veted be élesben a nyelvtudásod.

   (Nem mellesleg: tőlem 2 könyvet? Biztos tőlem? Nekem nincs forgalomban könyvem, csak tanulókártyáim...)

   3. Egy tanács: ha legálisként élsz kint az USA-ban, akkor limitált nyelvtudással is képes leszel elhelyezkedni, nagyon toleránsak, csak ki kell lépned az amerikai környzetbe, és önállóan munkát keresni. ("Do you need help?" - és kész. Meglepődnél, milyen egyszerű munkát találni, ha egyszer nekiveselkedsz.) ha illegálisként, akkor ez persze nem él, sajnos. Egyre kevésbé toleránsak az illegálisak iránt..

   Egy dolog biztos: NEM szabad feladnod, mert abban a pillanatban, ahogy elkezded, ha bénázva is használni az angolt, új időszámítás kezdődik majd a nyelvtanulásban és az életedben.

   Válasz
 • S. Judit 2014-10-5 02:14
  Kedves Gabi! A személyes kötődés dolgon jót derültem, ugyanis én általában regényeket olvasok agolul, most éppen a Fifity shades of Grey trilógiát, és hát nem nagyon van kötődésem a BDSM (Bandage Dominant-Submissive) szerepeket kedvelő emberek életéhez. Esetleg elmehetnék egy úgynevezett playroom-ba, hogy meglegyen a kötődés. A Harry Potternél pedig seprűre pattanok. :-) Ettől függetlenül jó a tipp, valami kötődést azért mindenhez lehet találni. Válasz
 • Brigi 2015-06-2 22:56
  Nekem az tetszett nagyon, hogy "a szöveg nem a te nyelvi szinted egyelőre". Nos, én megvettem a Pride and Prejudice-t még jó régen (amikor útmutatás nélkül tanultam az angolt, csak úgy vaktában), mert imádom a belüle készült 6részes filmet. Kötődés volt, de kb1½ oldalig bírtam csak. Átváltottam4weddings 1funeral meg Devil wears pradara, ott lett sikerélényem. Jelentem, mára elértem a Jane Austen belépési szintet! Globálisan megértem (oké, ismerem is a sztorit), s szuper jókat nevetek a Mr. Bennet beszólásain. Néha csalok kicsit, s házimunka közben a youtuberól hallgatom hangoskönyvben. Így még jobban összeáll a kép, és elkezd sodorni a nyelv dallama, ritmusa (de ezmár nem olvasás). Válasz
 • R. Gabi 2017-03-29 07:51
  Kedves Gabi! Nekem egy olyan kérdésem merült fel, hogy ha nem szótárazok, akkor hogy fogom az ismeretlen szavakat megtanulni? Úgy értem, hogy mondjuk teszem azt, elolvasok egy szöveget, nagyjából értem, akkor azzal elégedjek meg? Ha van pár ismeretlen szó, akkor annak ne nézzek utána? Az tényleg többet árt? Annyit mondanék magamról, hogy suliban tanultam csak angolt, illetve most egy kb. 1 hónapja kezdtem el a te tanulókártyáiddal tanulni. A Vitallal kezdtem, a Vital 1-en már túlvagyok, a Vital2-t fogyasztom éppen, már a 130. kártyánál tartok és célom, hogy mind a 4-et végigvegyem. Már megvan a Vital3 és áprilisban veszem meg a 4et. Napi szinten 10 új kifejezést tanulok és nagyon élvezem, van tanulótársam és elképesztően gyorsan fejlődök. Próbálom használni is a szavakat, beszélgetni, de még elég lassan megy.Visszatérve a tanulókártyákra...közben nézek sorozatokat angol nyelven, egyelőre vagy magyar vagy angol felirattal és annyi olyan szó szerepel bennük, amik a Vital kártyákban is megtalálhatóak.És érezhetően napról-napra tényleg többet értek. Szóval ezt a csonagot mindenkinek csak ajánlani tudom, aki most kezdi az angolt. Fantasztikus és hálás vagyok ezért neked Gabi! :) Voltam nálad az SOS angolon is, egyszerűen szuper, amit csinálsz. Gratulálok! Sosem szerettem még ennyire az angolt és nem élveztem még soha ennyire! Bocsánat a hosszú monológért. :) A fentieken felül tudsz nekem még bármit tanácsolni, ami még jobban fejleszthetne. Bármi érdekel! Amúgy a középfokú nyelvvizsga az első cél, a következő nyilván a felsőfok. Szeptemberben pedig tanulótársammal tervezzük a Dover nyelviskola nyelvtanfolyamának elvégzését. Köszönöm, ha segítesz! Üdvözlettel: Gabi :) Válasz
 • Andrea 2017-08-25 05:01
  Dear Gabi! Thank you very much your regularly letters. My M.phone is wrong because I don't know good to read a lot of e- mail. But I like this. Good bye Mrs Andrea Fodorne Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás