5 megértésnövelő taktika az angol szövegekhez

2016. 05. 31. | Tippözön | 4 hozzászólás

Laikus szemmel azt mondjuk: az olvasás az olvasás.

De ha jobban utánanézel, akkor rájössz, hogy ebből is többféle van, mint a túrórudiból.

 

Többfajta olvasás is van

 

Például létezik értő olvasás és értelmező olvasás. A kettő között a különbség: míg az értő olvasás pusztán a szövegben lévő információk szó szerinti megértését jelenti, az értelmező olvasás ennél jóval több.

A nyelvi utalások megértése, a rejtett gondolatok, a mögöttes jelentés feltárása, az író szándékának kiderítése – ezek tipikusan az értelmező olvasáskategóriájába tartoznak. Sőt, a sokak által rettegett nyelvvizsga feladat is: a hiányzó szavak kiderítése.  

És akkor még sehol sem tartunk. Hiszen az értelmező olvasás után is van még élet: a kritikai olvasás, és az alkotó olvasás.

Akárhol is tartasz, mindenképpen hasznos tudás lesz megismerni, hogy milyen taktikákat használnak a jó olvasók a gyors szövegértéshez. Úgyhogy fogadj el tőlem 5 tippet arra, hogyan érts meg többet az olvasottakból.

Talán a második hozza a legtöbb eredményt, de az ötödiken csúsznak el a legtöbben – többek között nyelvvizsgán is.

 

1. A jó olvasó érzékletes belső képeket alkot.

 

Előbb olvastam a Gyűrűk urát, mint ahogy láttam a filmet, és totálisan máshogy képzeltem el a szereplőket. A Harry Potter dettó. Neked is megvan ez a jelenség? Amikor a te belső filmed más képeket mutat? Ha igen, akkor jó úton jársz!

Jobban emlékszel ugyanis arra, mit is olvastál egy bekezdéssel korábban, ha olvasás közben forog benned egy film. A film jelenetei ilyenkor általában egy-egy bekezdés a szövegből – merthogy a jól megírt szövegben egy bekezdés egy "téma", és egy-egy bekezdés általában egyetlen kulcsgondolat közé szerveződik.

Mit tehetsz? Forogjon az a film olvasás közben! Ha az egy hírmorzsa, akkor képzeld el, ahogyan, ahol, amikor történt! Használd a fantáziád! Ha celebről szóló bulvárcikk, akkor könnyű a dolgod, de szakmai szövegnél sincs apelláta! Képzeld el, ahogy egy számodra szimpatikus szaki épp azt a műveletet végzi, amiről olvasol! Meredeken növeli a megértést!

De a tapasztalataid máshogy is felhasználhatod, és ez a következő tippem.

 

2. A jó olvasó kapcsolatot keres a meglévő tudása és a szöveg új információi között.

 

Amikor a Gyűrűk Urában az entekhez értem – tölgyek, nyárak, jegenyék -, felhasználtam a fafajokról meglévő tudásomat arra, hogy elképzeljem őket. És amikor a szilfához értem, amit akkor még nem ismertem, akkor próbáltam olyasmi képben megjeleníteni, ami egyetlen általam ismert fajtára sem hasonlít. Később keserves csalódás volt, hogy az igazi szilfa nem is olyan, mint amilyennek gyerekként megálmodtam. (Az enyém szebb volt! És mindenképpen úgy 100 évvel öregebb.)

Mit tehetsz? Tegyél fel magadnak mentálisan kérdéseket olvasás közben! Ilyesmiket:

 • mit tudok én erről?
 • láttam már ilyet valaha életben/filmen?
 • van olyan ismerősöm, akivel ez történt/aki ilyen?
 • ki tud erről többet nálam az ismerőseim közül/ki foglalkozik ezzel a témával?

Most hosszú lenne kifejteni, melyik kérdés miért fontos, csak fogadd el, kérlek, hogy ha az olvasott szöveget összekötöd ezekkel a kérdésekkel, akkor érzelmi kötődés növelésével többet értesz meg a szövegből, és azt ráadásul gyorsabban!

És ez nem hosszadalmas dolog ám! Egy-két másodperc mindezt átgondolni, ahogy rutinná válik! Gyakorold! A szókincsed maga persze ettől nem nő, csak a memóriádból tudod majd könnyebben előhívni a már eltárolt szókincset.

Most pedig jöjjön egy kis kreatívkodás!

 

3. A jó olvasó újraalkotja az olvasottakat, és eredeti értelmezést hoz létre.

 

Az megvan, hogy az entek az erdő mélyén laknak? Nos, amikor róluk olvastam, akkor én már picit többet láttam, mint amit Tolkien leírt. Hiszen jártam a Gemenci erdő szigorúan védett övezeteiben, és láttam azt a törékeny, meseszerű szépséget, ami ott lakik. Amikor olvastam, ezért újraalkottam az entek lakhelyét, és átköltöztettem őket Középföldéről Gemencbe. Sőt, pár jelenet kicsit túl szomorú volt az én 12 éves ízlésemnek, így ezeket minden olvasáskor kicsit újragondoltam.

Mit tehetsz? Van erre egy szuper technika! Az olvasottak újraalkotására talán a legjobb módszer a történettérkép, amiről azért írtam egy cikket nemrég, mert nyelvtanulási technikának is tökéletes amúgy. (Katt, és nézd meg, új ablakban nyílik!)

A történettérképpel  az eseményeket időrendi és logikai sorrendbe teszed – tudod, mint amikor a navigáció megmondja, milyen főbb utakon kell menned a végcélodhoz. És ez úgy kell neked, mint egy pohár víz! Ha ugyanis "csak" olvasol, és semmi "elmemunkát" nem végzel közben, akkor az előző bekezdés egyszerűen kihullik majd, és nem fogsz emlékezni rá. A rövid távú memóriád kapacitása korlátozott! És amikor a szöveg végére érsz, gőzöd sem lesz róla, mit olvastál. Így nehéz megérteni bármit is, nem?

A jó olvasók a történettérképet persze nem papírra rajzolják, mert mentálisan, egy-két másodperc alatt, olvasás közben is képesek felvázolni. Képek, jelenetek soraként jelenik meg az agyban mindez, mint amikor a filmet átpörgetjük, és csak a kiemelt, fontos jelenetek ragadják meg a figyelmünket. Próbálgasd!

És most egy olyan tipp, ahol biztosan magadra ismersz.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

4. A jó olvasó nyomon követi a saját megértési folyamatait!

 

Megvan az, hogy "Jaj, mi történt ezen az oldalon, elolvastam, de gőzöm nincs!", vagy hogy "Mi van??? Most ezt ki is mondja, kinek?" Ilyesmi a legjobb családban is előfordul.

Néha kikapcsolsz olvasás közben. Mert közben azon kattog az agyad, hogy mi az a három dolog, amit még a mai nap el kéne intézned, és hogyan fog beleférni a napodba.

Mit tehetsz? A jó olvasó folyamatosan ellenőrzi, hogy követi-e az eseményeket, és azonnal tetten éri magát, ha nem. Főleg, mert olvasás közben állandóan olyasmi mentális technikákat használ, mint ez az öt tipp, és amikor elvesztetted a fonalat, akkor a mentális technikák is leállnak. És pont ez teszi tetten érhetővé a dolgot!

És a végére egy olyan tipp, amin még akkor elcsúszhatsz, mikor még bele sem kezdtél az olvasásba.

 

5. A jó olvasó tudatosan választ olvasási stratégiát.

 

Na, hát ez az, amin a legtöbben elcsúsznak a nyelvvizsgán, és bármilyen időhöz kötött feladatnál: tudd, hogy milyen célból olvasol, és válaszd az ennek megfelelő olvasásfajtát! Vajon konkrét információt keresel? Vagy a lényeg felfogása a cél? Esetleg csak szórakozásból olvasol? Vagy végig gondos, figyelmes olvasást igényel a szöveg? Ez utóbbin szoktak legtöbben elcsúszni: a gondos, figyelmes olvasás túlhasználásán. Garantáltan kicsúszol vele az időből.

Mit tehetsz? A jó olvasó ezeket az olvasásfajtákat kombinálja: például először áttekinti a szöveget (egyik fajta olvasás), aztán információt lokalizál (második fajta olvasás), és csak utána merül bele intenzíven (harmadik fajta olvasás), és csak a lokalizált információ környékén. Érted?

 

Miért írtam mindezt le? Egyrészt, mert az OLVASÁS a mindennapi nyelvhasználat alapja. Egy egyszerű angol nyelvű Google keresés is eredményesebbé és gyorsabbá tehető ilyesmi taktikákkal! Másrészt pedig azért, mert az első lépés az, hogy tudj ezeknek a technikáknak a létezéséről!

Ha nem használod őket, akkor azért, hogy ezekkel megértést növelj; ha pedig már használod őket, akkor neked talán még fontosabbak: megerősítés, hogy jó irányba haladsz, és bátran használhatsz ilyesmi technikákat tudatosan!

Többek között ilyesmi taktikákat is begyakorolhatsz a Nulladik Angolóra 3.0 online nyelvtanulási tanfolyamon.

Ennyi volt az első rész. Ha jöhet még öt ilyesmi taktika, bátran jelezd! Ha hasznos, vagy érdekes ez számodra, szívesen leírom a kimaradtakat is!

Addig is, kíváncsian várom a kommentjeidet: te használod ezeket a taktikákat? Melyiket? Hogyan? És, ha már így beszélünk: te is így működtél, amikor a Gyűrűk Urát, vagy a Harry Pottert olvastad?

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

4 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Adri 2016-06-1 16:21
  Igen. A végtelen történet, a HP sorozat, az Alkonyat könyvek filmként csalódast okoztak, a rengeteg kimatadt jelenet ( persze tudom hogy a film véges ) es a másképpen elképzelt szereplők miatt. Mivel láttam a filmeket, sajnos nem emlekszem a saját szereplóimre már. :( Sokáig tartogattam az Éhezők viadala filmet is hogy előbb olvashassam. Nem sikerült. Megnéztem az elsò részt. A könyvre továbbra is kiváncsi vagyok. A praktikákat eddig ugy gondoltam akaratlanul is használtam. Sosem okozott problémát a magyar szövegértés. De hogy írtad az is elképzelhető hogy tanulás eredménye. Válasz
  • Gabi 2016-06-2 11:48
   Érdekes, amit írsz: hogy a film után a "saját" szereplőidre már nem emlékszel. Én is így vagyok, sajna. És bizony így van: ha jó oktatást kaptál általános iskolában (vagy otthon, a szülőktől, mert mondjuk sokat olvastak neked), akkor ezeket a praktikákat ösztönösen alkalmazod már. Annak nehéz általában az angol szövegértés, akinek a magyar is nehezebben megy! Alapjában véve a cikk, amit írtam, kicsit értelmetlen, mert aki végig tudja magát rágni rajta, annak általában ilyen gondjai már nincsenek. :) Válasz
 • IGNÁC 2017-04-4 23:48
  Szia Gabi hát pont ez az mit olvassak mi a szintemnek megfelelő? már olyat is csináltam hogy angol mesefilmeket nézek egész jók de nekem leginkább az angol nyelvű dalok hallgatása jön be úgy hogy a dal közben a szöveg is angolul látszik a képernyőn de Magyar szöveggel is szeretem halgatni az Angol dalokat. Válasz
 • Anna 2017-08-8 09:50
  Kedves Gabi! Régóta próbálom az angolt megtanulni, de a kiejtéseket nem tudom. Én, úgy tűnik alapból használom az értelmezésre, tanulási módra vonatkozó tsnácsaidat, mindig is így tanultam. Átolvasom mi a lényeg, 2-szor aláhúzom a fontosat, 3-ra kiírom és már akkor meg is marad. DE ! AZ angolt nem tudom hogy olvassam, mert NEM TUDOM A KIEJTÉSEKET! A szavak a fejemben vannak leírva , -felismerem, denem tudom hogy mondjam. NÉMETET tanultam, megértetem magam-de ez az angol kiejtés????- szörnyű! -nekem. Már vannak könyveim, szókártyáim, cd- k, /tőled is/ de kiejtéssel, pl.fonetikusan leírva pl. Szókártyán lenne jó. Bocsi, de végre leírhatom , hogy én ezért nem tudok megtanulni angolul , mert ezzel van gondom. Köszönöm a sok okos, jó ötletet és klassz anyagokat. Köszönöm ha váladzt kapnèk! További sok sikert és szép nyarat kívánok! Üdv. Anna Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás