7 dolog, amit valaki elmondhatott volna, mielőtt elkezdem az angolt

2017. 02. 17. | Tippözön | 19 hozzászólás

Akarsz tíz év nyelvtanulást megtakarítani?  

Én legalább ennyit spóroltam volna, ha valaki a kezdetek kezdetén elmondja nekem mindezt.

Hét rövid pont az egész. A kettes pont fura lesz, talán nem is hiszel majd nekem. De szerintem a legfontosabb a hatos pont: ez spórolna neked a legtöbbet.

Disclaimer: Légyszi, amit itt leírtam, vedd kábé úgy, mintha valaki a jövődbe látna! Mert most így is van. A saját múltamon keresztül látom a TE jövődet. És évek küszködését szeretném neked most, itt megtakarítani.

 

Takaríts meg időt!

 

Szóval, ezt a 7 dolgot kellett volna hallanom már az elején:

 

1. Én vagyok a főnök

 

Nem kell mindent megtanulnom, amit egy nyelvkönyv az orrom alá dug.

Én döntök. És akkor döntök jól, ha kihagyom a kandallópárkányt, a gólyát, a fokhagymaprést, a sárkányrepülést, a sípcsontot, a motorháztetőt, a szigetelt ablakokat, a csészealjat, és csakis azt tanulom, ami gyakran előfordul. Főleg az elején!

Például: megázik az esőben (get  wet in the rain), egész nap dolgozik (=work all day), megsétáltatja a kutyát (=walk the dog), vagy sokat utazik (=travel a lot). Így, egyben, azonnal használható módon.

Ismered azokat a típusú könyveket, amiben témakörönként vagy száz szót sorolnak fel? Betiltanám őket. Mert a puszta létükkel azt sugallják: ezeket a szavakat nekünk mind tudnunk kell. Heteket magolgattam egy ilyet. Aztán hónapokat frusztrált, hogy elfelejtek mindent. Ó, ha tudtam volna, hogy később, olvasva úgyis felszedem majd ezeket! De senki sem mondta.

TIPP: kezdd a leggyakoribb angol szavakkal, és tiéd az angol nyelv 86%-a.

 

2. A szótárfüzet ellenem dolgozik

 

Ha szótárfüzetből tanulok, akkor (1) a sorrenddel együtt tanulom a szavakat,  (2) a nehéz szavakat ugyanannyit tanulom, mint a könnyűeket, (3) széttépés nélkül nem nagyon keverhetem őket, (4) folyton füzeteket kell magammal hurcolásznom. (Amit nem csinálok, tehát elmegy az egész nap tanulás nélkül.)

Régen jó volt, mert nem volt más. De ma már van jobb! Kártyák papíron, vagy digitálisan. Vagy egyszerre így is, úgy is. Mindegy.

TIPP: Szereted a papír tapintását? Hajts egy A4-es papírt négyszer félbe, és máris lesz 16 db tanulókártyád! Ha befőttes gumid is van otthon, tiéd a világ! Most már bárhogy csoportosíthatod őket.

 

3. Az angol társaságkedvelő

 

Ne úgy írjam ki a szavakat, hogy pick = szed, választ, feltör, túr, mert ezzel csődöt mondok majd. Így lehet, hogy minden szót ismerek a mondatban, de mégsem tudom, mit jelent. Vagy olyan félrefordításokat produkálok, amitől csorog a nyála a legjobb anyanyelvi humoristáknak is. Ja, és azt ne is reméljem, hogy hallás után bármit is megértek így. Beszéd? Ugyan! Mire összerakok egy mondatot, a társalgás öt témával arrébb jár!

Miért nem mondta nekem senki, hogy inkább úgy írjam ki, hogy pick a colour = kiválaszt egy színt, pick a lock = feltör egy zárat, pick fruit = gyümölcsöt szed, és pick his nose =az orrát túrja? Így legalább adtam volna esélyt magamnak!

TIPP:  használj szókapcsolat (collocations) szótárt az elejétől!

 

4. Az unalom öl

 

Negyvenegy(!) különböző kurzuskönyvem van a polcomon. Jó párba bele is kezdtem, de nem jutottam tovább az első három leckénél. Mondhatnám, hogy legalább megpróbáltam, de elég drága tévút volt.

Plusz: hú, de sokáig gondoltam azt is, hogy a siker titka a nyelvvizsgán, ha minden "tételt" gondosan kidolgozok, és szóról-szóra betanulom a szövegeket. Akkor tutira tudok majd mit mondani!  Senki sem mondta, hogy inkább jól variálható modulokkal dolgozzak. Persze hogy alig tudtam kinyögni valamit élesben.

És soha, senki nem mondta azt sem, hogy tanulhatok számomra izgalmas témákon keresztül is! Például akkor még eszembe sem jutott, hogy ha végignézek pár sorozatot, akkor százvalahány rész alatt ott is előfordul majd mindenféle nyelvvizsga téma. És ha akkor valaki nekem azt fogja mondani, hogy a jogi szaknyelvet már John Grisham krimikből tanulom meg, simán kinevetem. Ja, persze. Krimikből. Szaknyelvet, mi?

 

John Grisham könyvek

 

Igaz, amikor én kezdtem az angolt, ilyesmik még nem voltak.

De ha most kezdeném…nagyon könnyű dolgom lenne. Szárnyalnék!

 

5. A szótárazás nem nyelvtanulás

 

Bár elmondta volna nekem valaki, hogy a szótárfüzetem már elég okos, most nekem kéne kicsit tanulni helyette. Mondjuk sok-sok saját angol mondat összeállításával.

De azt is elmondhatta volna valaki, hogy nem elég az, hogy angolórán hangosan felolvasok valamit, mindent hangosan kell tanulnom! És jó lett volna, ha előre tudom, hogy dobjak ki bátran minden olyan tananyagot, amihez nincs hanganyagom, mert többet árt, mint használ.

És azt, hogy többet ér, ha sokat-sokat-sokat olvasok, és hallgatok mindenféle szöveget, mintha buta memoritereket, vagy szabályokat magolnék. És máig nem értem, miért nem mondta senki, hogy egy angol szöveget NEM úgy kell megérteni, hogy aláhúzom az ismeretlen szavakat, és azokat kiszótárazom. És még folytathatnám…

TIPP: tanulj meg mielőbb nyelvet tanulni, és éveket takarítasz meg magadnak!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

6. Tanulásból nem lesz tudás

 

Egész sokáig azt hittem, hogy majd tanulok, tanulok, és abból egyszer nyelvtudás lesz. Hát, ez nem jött be. Mert nem tudtam, hogy nyelvtudás csakis nyelvhasználatból lesz.

Ó, ha tudtam volna, hogy hány évet takarítok meg azzal, hogy elkezdek büszkén bénázni angolul! Az elejétől! Oké, akkor még nem volt sem italki, sem conversationexchange, vagyis nem tudtam volna otthonról anyanyelviekkel beszélni. De ma már nem lenne kérdés, mit tennék!

És már csak egy utolsó, nyúlfarknyi mondatot kellett volna hallanom. Ezt:

 

7. Nem kell félnem

 

Nekem soha senki nem mondta azt, hogy "Ne félj! Mondd bátran! Csak beszélj! Nem baj, ha hibázol!" És azt sem tudtam, hogy azért ne aggódjak a hibáim miatt, mert azok a nyelvhasználattal automatikusan korrigálódnak.

Nálunk még a szavamba vágós javítás volt a divat. És hát, meg is lett az eredménye. Még a nyelvvizsgához is harapófogó kellett. És aztán még évekig nem mertem megszólalni angolul. Sőt, utána is csak félve.

 

Hát ennyi. Ezeket kellett volna hallanom anno. Meg még pár dolgot.

Persze visszatekintve könnyű okosnak lenni. Most, hogy így belegondolok: lehet, hogy akkor még nem is hittem volna el mindezt.

Lehet hogy kellett ehhez a 25 év nyelvtanulás, benne 10 év küszködéssel, majd az a 11 év tanuláskutatás.

De akkor is.

Legalább az esélyt megkaphattam volna, nem?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Jelezd az Ajánlom és +1 gombokkal, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

19 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • FeketeMacska 2017-02-17 18:53
  Szia, hát ez eddig az egyik legjobb szösszeneted, amit eddig olvastam Tőled nyelvtanulás témában. Enyhén ironikus, de minden szava igaz és döbbenetesen telibe talál! Minden iskolában az idegen nyelv tanítás első óráin ezeket kellene elmondania a tanárnak! De persze ez soha nem történik meg.... még manapság sem, az internet korában! Úgy látom, még mindig főleg ugyanazokat a régi módszereket használják (szódolgozat minden órán 5 percben, szótárazgatás stb.), mint 20 éve. Egyébként imádom a stílusod. Sokféle angol nyelvtanulás honlap van, akadnak köztük elég jók is, de szerintem a Tiéd magasan a legjobb! Válasz
  • Traveller 2017-03-1 12:57
   Kedves Fekete Macska és Gabi, Nem érthetnék jobban egyet veletek. Én már az új oktatási rendszerben tanultam angolt kisgyerekkorom óta. És volt szerencsém utazni és alkalmazni az angolt. Hála égnek mindig is nagyon nyitott és bátor kid voltam és nem érdekelt ha idiotan hangzok vagy rosszul ejtek ki dolgokat, a lényeg hogy meg találj dolgokat amikre szükséged van. Anyukám egész életében félte használni a nyelvtudását, annyira félt egy boltba se merte megkérdezni hogy (where's the water?) mindent èn fordítottam és közvetítettem neki. Ez vagy nyolc ève volt, ès èvtizedes küszködés után végre bátorodik és jelentkezett alap fokúra. Olyan büszke vagyok rá! Én jelenleg Floridában tanulok ebben a tan évben. Vissza nézve én nem tartom a szótárdogát hülyeségnek ha normális mennyiségben csinálják. Pl, egy olvasmány vagy fejezethez van 15 új szó és abból holnap után 10et kérdez, amit ugye nem sorrendbe fog kérdezni. Amit tudsz csinálni, oda adod a fűzeted egy barátnak és mondod neki hogy kérdeze a szavakat magyarul, nem sorrendbe, ha angolul tud az ismerős angolból kérdezés is érdemes hogy meg legyen a kapocs mindkét oldalról. 16/lány Válasz
  • Gabi 2017-02-17 21:18
   Köszönöm szépen, ez nagyon jól esik! :) :) Válasz
 • Adri 2017-02-18 12:45
  Hasznos volt, köszi! :) én még mindenképpen hozzátennék +1-et, amit szerintem szintén nem mondanak az iskolákban sem: ne add fel, akkor se, ha mélyponton vagy, változtass, variálj, de folytasd és akkor egyre jobb leszel, a kudarcosabb(nak tűnő) időszakokon egyszerűen haladj át. Plusz győzd meg magad, hogy képes vagy rá, akkor is, ha mások és olykor magad szerint nem. Nagyon tetszik a könyvespolc fotója :) <3 Válasz
  • Gabi 2017-02-22 22:00
   Mind a két pontban abszolút egyetértek!! Köszönöm!! :) Válasz
 • Viktor 2017-02-19 13:00
  Szia! Nagyon jó kis cikk! Bárcsak minden nyelvtanár így állna hozzà bármilyen nyelv tanításához! :) Válasz
  • Gabi 2017-02-22 22:01
   Ó, el se hinnéd, mennyi nyelvtanár ért egyet ezekkel :) :) :) Köszi, hogy elolvastad, Viktor! Válasz
 • Hajni 2017-02-20 09:49
  Talán lesz majd némi változás az iskolai oktatásban, ha lehet hinni a terveknek, elképzeléseknek. Hiszen az a hír járja, hogy egyetemre is csak egy nyelv középfokú tudásával lehet majd jelentkezni és általános végére - elvileg - képesek kell lenniük a gyerekeknek alapfokit megszerezni egy adott nyelvből.... hát úgy legyen.... Ami nagyon nehéz még most, hogy a jelenlegi oktatás mellett, kigyomlálni a gyerekekből a mechanikus, gépies hozzáállást az angoltanulásból, szárnyalásra bírni őket, hogy használják a fantáziájukat. Hogy az angol nem egy kötelező vacak tantárgy, amit sokszor megutálnak, hanem a lehetőségek tárháza. Mikor valóban csak a szódolgozatokkal bombázzák őket, tesztekkel és "ezzel a tudással meg fogsz bukni fiam, lányom"... kegyetlen nehéz beléjük életet lehelni az angol iránt.... amikor még az iskola nem rontja el őket, és úgy tudok velük foglalkozni, elképesztő mire képesek.... csak ámulok és bámulok, hogy jesszus, ez hihetetlen....:))) Nagyon sokat segítenek nekem a cikkeid, az ötleteid és mindig merítek belőlük annyit, hogy érdemes a széllel szembe menni a gyerekek miatt :))) Válasz
  • Gabi 2017-02-22 22:05
   Köszönöm, Hajni! Brigitől, új munkatársunktól hallok vissza hasonlókat, ő már szinte mestere lett annak, hogyan foglalkozzon a gyerekekkel játékosan, hogy nyelvtanulás helyett inkább nyelvelsajátítás legyen belőle. Ő is csak ámul és bámul, mikre képesek! Majd szeretném az ő tapasztalatait is továbbadni így, a cikkekben! (Úgyhogy, tudod, ahogy a tévében mondják: maradj velünk!) ;) Válasz
 • Ákos 2017-03-1 07:03
  Nekem még 1 lenne, amit régóta tudtam, de Lomb Kató Így Tanulok Nyelveket c könyve magyarázta el. Annak idején, ahogy a római légiókkal majd a keresztény szerzetesekkel a latin betűvetés is terjedt, felmerült az igény az őslakosok beszélt nyelvének lejegyzésére. Azonban ez nem követett egyetlen határozott metodikát, hanem minden szerzetes előről kezdte az amúgy igazán szegényes latin betűkészletnek megfeleltetni a beszélt hangokat. Ezért nem ''olvasható'' más nyelv kiejtése, hiszen talán minden más nyelvben épp az 's' az sz hang, és az s hang leírása sh, sch, sz, š vagy ş. Ugyanigy a magánhangzóknál is ha a violet-ben meglátjuk a szabályt, hogy az io-t ájo-nak kell ejteni, minden io-s szót tudunk helyesen ejteni. (És így tovább) Tehát betűkapcsolatok kiejtését kell megtanulnunk, hogy az újonnan olvasott szavak kiejtésével boldoguljunk. :) Válasz
 • Marianna 2017-03-1 11:02
  Üdv, Igen. Így kell nyelvet tanulni, nem rágörcsölve a szabályokra, kivételekre, használhatatlan példamondatokra. És igen, angol szavakat csak összefüggésében, vonzatokkal, elöljárókkal érdemes tanulni. Angol tanár vagyok s igyekszem így tanítani, rábeszélni tanítványaimat az olvasásra - nem baj, ha nem ért mindent, és a szinkron és feliratozás-nélküli filmnézésre. És igen, beszéljen mindenről/akármiről, nem baj, ha nyelvtanilag nem tökéletes, csak használja azt, amit már tud. Volt olyan tanítványom, akinek ez nagyon furcsa volt először - mérnök ember, így szereti a szabályokat . Tőle azt kérdeztem, magyarul mindig tökéletesen beszél? Biztos, hogy a legmegfelelőbb szót, időt, ragozást használja mindig? Remek írás, köszönöm, hogy megerősítettél abban, amit csinálok. (Én Agatha Christie-n csiszolódtam kezdetben.) :) Válasz
 • Hermina 2017-03-1 13:27
  Mennyi idot es helyet a plcomon megsporolhattam volna :) Válasz
 • Zoltán 2017-03-3 09:58
  Nagyrészt igaz, de lehetnek egyéni kivételek. 40 éve tanulok, és 25-30 éve tanítok nyelveket, és könyveket tudnék írni a tapasztalataimról, és véleményeimről. Válasz
 • Petr 2017-03-9 17:32
  Semmi baj nincs a szótárazással, sem a kurzuskönyvekkel, ha van valaki, aki elmondja, hogyan is kell ezeket használni. Aki megmutatja, hogy léteznek egynyelvű szótárak és aki elfogadja, hogy a megoldókulcs sem kizárólagos, és lehet, hogy néha nem is helyes. Aki rávezeti a diákokat, hogy regényeket olvasva könnyedén ragad rájuk a tudás. És ami a legfontosabb, hogy nyelvtanulás címszó alatt nem kényszeríti a diákokat a fordításra, mert az egy külön szakma és nem feltétlenül minősíti a diák nyelvtudását. Válasz
 • Zsuzsa 2017-03-22 12:45
  Kedves nyelvtanulók! Én kezdő vagyok, úgy értem a Báti-Véges nyelvkönyvből a 12. leckénél tartok, de nincs hozzá hanganyagom. A fentiek alapján ezt a könyvet ki kellene dobnom. Nekem nagyon megfelel ez a könyv, de valóban ártalmas így hanganyag nélkül? Én nyelvtanár nélkül tanulok. Létezik ehhez hasonló könyv, amiből önállóan lehet tanulni és van hozzá cd? Válasz
  • Függő 2017-03-25 15:55
   ZSuzsa! Én ajánlom Neked a Duolingót! Játszva tanulsz, függő leszel. Nagyon jó a Báti-Véges, én is erre esküdtem.Viszont megvettem Csordás Norbert angol-magyar értelmező szótárt,+ angol nyelvkönyvét, + Cd. Ezenkívül Dohár Péter : kis angol nyelvtan. Van aki a "Szamárpad I-II-III " ra tippel. Én az előbbiekkel egész jól haladok, ajánlom Neked. Válasz
 • Zb 2017-03-22 20:50
  Én pont úgy tanítok angolt, ahogy te szeretted volna. Nyelvtant szinte egyáltalán, beszélni, beszélni. Az egyik tanítványom 2 hónap tanulás után már meg tud fogalmazni, és el tud mondani egész mondatokat. És ami a lényeg, tudja, hogy mit miért úgy mond. Korrekt cikk, tetszett! Two thumps up! Válasz
 • Judit 2017-03-23 15:46
  Szia:) bár én németes vagyok amit autodidakta módon tanultam kint...rögtön bele a közepébe stílusában...jobban beszélem, mint azt a 2 nyelvet amit iskolában próbáltak a fejembe verni...igen a legegyszerűbben egy nyelvet úgy lehet megtanulni ha rögtön beszélni is kezdesz. Nem baj ha hibásan félig mutogatva, az anyanyelviek úgyis automatikusan korrigálnak visszakérdeznek...csak szólalj meg... Az angol nyelvhez pedig: volt egy amerikai tanárom mi nem tudtunk angolul ő magyarul....de a gimiben abból éltem amit ő cetlikézett mutogatott...mai napig emlékszem felemelte a kismacskáját: The Cat... :) Válasz
 • János 2017-04-6 14:46
  Tíz évig tanítottak angolul, elértem egy gyönge alapfokú szintet. Onnan tárgyalási szintre egymagam jutottam el. Írásban beszélgettem emberekkel. Sokat. Ilyen egyszerű volt. Most arra tanítottam a gyerekeimet, hogy a szótárfüzet bal oldalára írják le a szót angolul és magyarul, a jobb oldalára meg egy mondatot a szóval. A nyelvtanár szerencsére nem kötött bele. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás