7 tipp: ilyen egyszerű a beszélt angol

2014. 11. 12. | Motivátor | 13 hozzászólás

Nemrég olvastam egy eszement sztorit.

Egy New York-i taxisofőr meséli, ahogy felvette Tom Hankset a Central Parkban.

Ha láttad a Fedexes hajótöréses filmet (Számkivetett), akkor lesz igazán érthető számodra.

 

Wilsoooon!

 

A sztorit be is másoltam neked ide is, rögtön az első hozzászólásba, és most ezen keresztül mutatom be neked, hogy miben, és mennyire különleges a beszélt angol.

Motiváló lesz, ígérem! :)

 

7 ok, amiért nem kell halálra izgulnod magad, ha el kell mesélni egy sztorit angolul

 

1. Nem kell semmi irodalmi leírás!

Nem kell agyonbonyolítanod rögtön az első mondatot: "I was sitting in my car on a rainy afternoon when the funniest thing happened to me. There was a…"

Helyette taxisofőrünk csak ennyit mond: "So get this." Zseniális, nem?

Ráadásul ezt ismétli is, amikor azt hinnénk vége a sztorinak, (de aztán rájövünk, hogy most jön a java): "And I think that's it. But that's not it, cause get this." – és folytatja. Bátran használd Te is ezt a kifejezést!

 

2. Nem kell folyton tévelyegned az angol igeidők között!

A sofőr végig jelen időben beszél. "I'm driving down Park Avenue one day and this guy waves for me, so I pull over and I ask him where he's going…"

Nem kell agyonbonyolítani az igeidő egyeztetést, nem kell ide-oda ugrálni. Ha akarsz, maradj mindig jelen időben!

 

3. A körmondatokat kifütyülik.

A beszélt nyelv mindig egyszerű, rövid mondatokat használ. "And that really got him. He started laughing hard. "

Sőt, íme egy trükk, használd egészséggel: ha valamit hangsúlyossá akarsz tenni, akkor direkt használj tőmondatokat, sőt, töredékmondatokat!  Ahogy a sztori végén ő is:

"The name of his show was 'Lucky Guy.' How crazy is that? Cause that was me. A lucky guy!"

 

 

4. Nem kell minden mondatnak újat mondania!

Amikor egy sztorit mesélsz, akkor az érdekes részeket a beszélt nyelvben sokszor ismételjük. Mert azt akarjuk, hogy ezek a részek tuti leessenek a hallgatónak! Ebben a rövidke sztoriban is több ilyen van. Íme, egy:

"He sees that I've got this Ferrari hat on, and a Ferrari shirt too, so he starts calling me 'Mr. Ferrari.' The whole ride, he keeps calling me 'Mr. Ferrari.'"

 

5. Függő beszéd? Az meg mi?

Az egyszerű, informális beszélt nyelvben alig van függő beszéd. Ha valaki mondott vagy kérdezett valamit, akkor teljesen egyszerűen azt mondjuk, hogy "and he says:" és elismételjük. Vagy, szintén gyakori "and he goes like:" és odatesszük szó szerint.

Nézd meg, hogy milyen egyszerűen elmond egy teljes párbeszédet:

"… and I ask him where he's going. He tells me 74th street, and I tell him that's too far for me, because my shift just ended, so he says 'thanks anyway' and walks away'."

(Oké, ezt nem hagyhatom ki itt, ismered a poént? "T. Hanks says T hanks". :) )

 

6. Akkor is szabad, ha amúgy nem szabad!

A mondatszerkezetek felborulhatnak. Nézd meg ezt: "… I start feeling bad for the guy, cause hey– I got a conscience."

Eszedbe jut valami? Beteszed a mondatba. Nem oda illik? Sebaj. Ha a sztorit jobbá teszi, akkor szabad, és nemcsak hogy megértik, de még értékelni is fogják. …hé, végül is van humorérzékük!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

7. Semmi színezett fúga! Szimpla habarcs.

Az összekötőelemek végtelenül egyszerűek. Mondhatni primitívek. Mutatom:

 • So I…
 • And he
 • …so he…
 • And that…
 • And when…
 • And I think…

Látod? A sztori a lényeg, nem a díszek rajta!

 

És a végére két ajánlat.

A Humans of New York ilyesmi, való életből származó sztorikat mesél. És a miénken kívül az egyetlen Facebook profil, ahol a hozzászólásokat is el merem olvasni, mert konstruktívak, bátorítók, emberségesek. Melegen ajánlom követésre!

És ha meg szeretnél tanulni így, lazán és magabiztosan sztorizni, akkor ez segít legtöbbet!

 

Na, mit gondolsz most, hogy megvolt ez a 7 pont?

Így könnyebb lesz megszólalni? ;)

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

13 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Gabi 2014-11-12 13:31

  Íme, a sztori:

  "So get this. I'm driving down Park Avenue one day and this guy waves for me, so I pull over and I ask him where he's going. He tells me 74th street, and I tell him that's too far for me, because my shift just ended, so he says 'thanks anyway' and walks away.

  But then I think about it, and I start feeling bad for the guy, cause hey-- I got a conscience. So I call him back to the cab and tell him to hop in. And he gets in the car all excited, all animated, and he's talking about all these things. But he's got his cap pulled down way over his eyes, so I can't see who it is. But pretty soon I start to recognize his voice.

  And when we get to a light, I turn to him, and I look him in the eye, and I scream: "WIIIIIIILLLSSSSSOOOOOOON!!!" And that really got him. He started laughing hard.

  He sees that I've got this Ferrari hat on, and a Ferrari shirt too, so he starts calling me 'Mr. Ferrari.' The whole ride, he keeps calling me 'Mr. Ferrari.' So after we get to his destination, we snap a quick photo, and he goes on his way. And I think that's it. But that's not it, cause get this.

  Over the next few weeks, I just happen to randomly pick up people that know him. People who have acted with him before, people who work with him. And every time, I tell them: 'Tell Mr. Hanks that Mr. Ferrari says 'hello.'" Every time I say that.

  Then one day I'm driving, and I get a text from one of the people that I'd driven, and it says: 'Mr. Hanks wants to invite you to see his Broadway show.' So I bring my lady to the show, and we get to go backstage and everything, and after the show, we're waiting for him in his dressing room, and he walks in and screams: 'Mr. Ferrari!' Can you believe that story?

  And you wanna know the craziest thing? The name of his show was 'Lucky Guy.' How crazy is that? Cause that was me. A lucky guy!"

  Válasz
  • kölber judi 2015-01-2 12:10
   Szia! Köszi hogy bátorítasz. Csakhogy én ezt a storit is csak nagyábol értem. És még abban se vagyok biztos hogy amit érteni vélek az tényleg ugy van-e? Szoval nekemez is egy kicsit kudarc élmény mert nem értem illetve csak keveset értek. Válasz
 • Tamás 2014-11-13 16:59
  Ez mind nagyon szep es jo de mit csinaljak ha egyszeruen nem ismerem a szavakat.. Egyebkent nagyon koszi ---- Tomi Válasz
  • Imi 2014-12-8 14:35
   Tanuld meg. Válasz
  • Gabi 2014-11-13 19:17

   Hát, akkor bizony szókincsre kell gyúrnod. Nélküle nem megy. :)

   Nehezen megjegyezhető szavakhoz ezt ajánlom:
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/szomumusok-reszkessetek

   Passzív szókincs előhozásához ezt ajánlom:
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/aktiv-angol-szokincs-jatekosan

   És általában a szókincsépítés legFONTOSabb szabályait pedig itt találod: http://angolnyelvtanitas.hu/angol-nyelvtanulasi-tippek/9-szotanulasi-tipp

   Hajrá! :)

    

   Válasz
 • Laci 2014-11-14 14:20
  Sajnos éppen az ilyen szövegek tudnak igazán kiakasztani, amikor szinte minden szót ismerek, de mégsem áll össze a valódi jelentés. Nyilván azért, mert valójában a konkrét kifejezéseket nem értem, és fogalmam sincs, hogy nem natív környezetben élő nyelvtanulóként, honnan is érthetném ezeket. Még az írott szövegben csak elboldogul valahogy az ember, ha végre talál sokadik próbálkozásra egy olyan jelentést, ami feltehetően odaillik. De beszédnél ez reménytelen. Ha véletlenül meg is tanulnék ilyen eredeti kifejezéseket, akkor sem merném alkalmazni, mert általában nem anyanyelviekkel kell angolul kommunikálnom, és azt feltételezném, hogy hozzám hasonlóan ő sem értené. Válasz
  • Gabi 2014-11-19 18:21

   Számomra a problémád egyértelmű, Laci, ebből a mondatodból: "ha végre talál sokadik próbálkozásra egy olyan jelentést, ami feltehetően odaillik".

   Az a baj, hogy te különálló szavakat akarsz összerakni mondatokká, de az angol nyelv nem így működik. Itt kifejezéseket érdemes tanulni, mert azoknak csak egyetlen jelentése van, és mert azokat sokkal-sokkal könnyebb összerakni mondatokká. És így könnyebb lesz fordítanod is. De ha ez vigasztal: nem vagy egyedül. Nagyon sok nyelvtanulónak egy ilyen hiányzó információn bukik el a nyelvtanulás.

   Kövesd a Facebookon a napi angolleckéket, azok megmutatják, mi segítene leginkább, és leggyorsabban ezen: https://www.facebook.com/hashtag/angollecke?ref=ts&fref=ts

   Válasz
   • Laya 2015-06-5 14:46
    Pedig sajna így tanítják (vagy tanították az én időmben) itthon. Szószedet volt, meg szótár írás. Ha volt egy sztori amiben pl. a "get" jelentet X-et akkor megtanultuk, utána egy másik sztoriban jelentet Y-t, akkor azt is. Aztán egy új szövegben nem tudtuk melyik jelentése kell. Mert a 3. kellett, vagy mert szó összetételben szerepelt. Erről a szóösszetételről először nálad hallottam Gabi, és tetszik, egyetértek. Köszönet! Válasz
 • Sandra Rigelr 2014-11-18 22:12
  Ó, emiatt nem kell aggódni igazán. Használjátok a közösségi oldalakat gyakorlásra, főleg a chat-et. Nekem rengeteg barátom van különböző országokból és a szlenget is kezdem érteni. Hajrá! :)   Válasz
  • Gabi 2014-11-19 18:12

   Bocsánat, hogy közbeszólok, de ez az egyik érzékeny pontom: ez nem szleng. Ebben a szövegben egyetlen szlengből vett kifejezés sincs. Szimpla, egyszerű informális angol. Igazad van viszont: ez a közösségi média nyelve. :) 

    

   Válasz
 • Gábor 2014-12-16 22:33
  Kedves Gabi, nem tudom volt-e már róla szó, vagy írás, de engemet az érdkelne, hogy miként lehet visszaszerezni a nyelvtanulási motivácíót. Mit tanácsolsz annak a nyelvet tanulónak, aki kúdarcnak élte, éli meg a több éves nyelvtanulását, mert nem voltak sikerei, vagy ha voltak is azokat nem ismerte fel és nem élte meg sikernek. Vissza lehet ezt forditani? Mit lehet tenni ebben az esetben? Suakembert kell keresni? Talán egy motiváló, dicséretekkel elhalmozó, sikerekre folyamtossan rámútató és emlékezeteő nyelvtanárt? (bátoritó közösséget), Vagy pszichologust kell keresni? Mert a motivációt elvesztet ember elentie a dicséretekre is csak rá legyint, hogy: "ez nem is volt jó, csak azért mondod hogy vigasztalj".... Köszönöm, Gá Válasz
 • Moncsi 2017-03-25 11:22
  Ok, de mit jelent ez a so get this? Válasz
 • Regi 2017-05-4 13:59
  Szia Gabi! Remélem, még ránézel az oldalra! :) Nagyon tetszenek a tippek, tanácsok, amiket adsz, nagy példaképem vagy. Ez egy aranyos történet, teljesen értettem. Rengeteg angol nyelvű filmet láttam már, olyan játékokkal játszom, amelyek csak angol nyelvűek (rengeteget lehet tanulni belőlük), a szövegèrtés nem is gond. De amikor nekem kell összerakni komolyabb mondatokat, vagy amikor a tesztekben a megfelelő szót kiválasztani, na az nem mindig sikerül..ez már nyelvtani rész, ugye? Arra kell gyúrnom? Szerinted? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás