8 kérdés a készséghiányok felderítésére

2014. 11. 01. | Tippözön | 6 hozzászólás

Neked megvan minden anyanyelvi készséged a nyelvtanuláshoz?

Ebből a gyorstesztből megtudhatod!

Vigyázat: ez egy önértékelésre alapozott teszt. Mint minden ilyen teszt, attól függően ad eredményt, hogy kinél milyen magasan van a léc. Próbálj tárgyilagosan értékelni!

Mielőtt belevágnál, egy fontos dolgot tudnod kell. Egy, vagy akár több képességhiány nem a világvége. Sőt! Ha sikerül felderítened, akkor tudod fejleszteni, és esélyed nyílik legyőzni! Ez pedig kimeríthetetlen forrása lesz az önbecsülésnek – élethosszig!

És most jöjjön a teszt.

8 tesztkérdés a készséghiányokról

A szituációk: vajon érvényesek rád?

Nézd meg az alábbi szituációkat! Osztályozd őket egy négyes skálán, ahol:

 • 1 = egyáltalán nem érvényes rám,
 • 2 = néha érvényes rám,
 • 3 = többnyire érvényes rám,
 • 4 = tökéletesen igaz rám.

1. Végigültél egy előadást, az előadó bátorít: kérdezz! Lenne is kérdésed. Nagyon szeretnéd feltenni. De elriaszt, hogy annyi ember előtt kell beszélned, pánikba esel, és ezért inkább hallgatsz.

2. Egy idegen helyen vagy, és útbaigazítást szeretnél. Nincs semmi más segítséged, csak az, hogy megkérdezz egy idegent. De egyszerűen nem mered megtenni. Meg akarod tenni, de valahogy mégsem megy. Képtelen vagy rávenni magad.

3. Amikor elolvasol egy szöveget az anyanyelveden egy számodra ismert témában, akkor nagyon nehezen tudod röviden összefoglalni a tartalmát anélkül, hogy folyton belenézegetnél a szövegbe. És ha végül mégis elmondod, nem a saját szavaidat használod, hanem lényegében felolvasol a szövegből félmondatokat itt-ott. Pedig végigolvastad minden betűjét.

4. Valaki belinkelt egy cikket a Facebookon. Nagyon érdekel, mert rád vonatkozik, ezért nagyon figyelmesen elolvasod. De egyszerűen nem találod benne a rád vonatkozó információt. Rákérdezel kommentben, és valaki rögtön válaszol, és melléteszi azt is, hogy a cikk melyik bekezdése rejti a választ. Mégis benne volt, de te akármilyen figyelmesen olvastad, valahogy nem vetted észre.

5. Számodra nagyon nehéz volt végigolvasni ezt a szöveget. Hosszú volt, fárasztó, elvesztetted a fonalat többször is. Esetleg többször belekezdtél. Néhol esetleg a szád is formázta halkan a szavakat, olyan figyelmesen olvastad, hogy megérts.

6. Többször előfordult már, hogy nem tudják gond nélkül értelmezni, amit írtál. Visszakérdeznek: "itt arra gondoltál, hogy…?", "…úgy érted, hogy…?" Esetleg tartasz is az írásos kommunikációtól, inkább telefonon mondod el, amit akarsz. Nehéznek/hosszadalmasnak tartod, ha össze kell foglalnod a gondolataidat írásban. Nem szereted az ilyen feladatokat, túl sokáig tartanak neked. Tréningeken, konferenciákon nem jegyzetelsz, vagy ha igen, akkor is a diákat másolod le szóról-szóra.

7. Amikor a neten hozzászólsz egy-egy témához, vagy bloghoz, rendszeresen visszakapod, hogy "előbb tanulj meg írni", vagy hogy "nem értem, mire gondolsz", vagy hogy "bocs, de ezt nem tudom értelmezni". És nemcsak trolloktól, hanem normális hangnemben totál átlagemberektől is.

8. Már sokszor megbuktál a nyelvvizsgán, és mindig ugyanaz a feladattípus, vagy feladattípusok a ludasak. Pedig úgy érzed, megvan a nyelvvizsga szintje, de van egyfajta feladat (vagy két-háromfajta), ami számodra különösen riasztó. Akármennyit gyakorolsz, akárhogy próbálkozol, egyszerűen nem megy. Még akkor sem, ha egyébként a szavakat érted benne.

 

Értékelés:

Ha az 1-2-es szituációra hármast vagy négyest adtál magadnak, akkor egy kommunikációs/önbizalom tréningen a helyed, mielőtt elvárod magadtól, hogy folyékonyan beszélj angolul más emberek előtt. Először bátran tanulj meg kommunikálni az anyanyelveden, és az majd csodákat fog tenni az angoloddal is!

Ha a 3-4-5-ös állításokra hármast vagy négyest adtál magadnak, akkor rengeteget profitálhtasz az anyanyelvi olvasási és szövegértési készséged fejlesztéséből! Ez lesz a kulcs ahhoz, hogy angolul is gyorsan és gond nélkül értsd a szövegeket! De NE várd el magadtól az angol nyelvű szövegértést egyelőre!  

Ha a 6-7-es kérdésekre hármast vagy négyest adtál magadnak, akkor az íráskészséged fejlesztéséből nyerhetsz a legtöbbet!

Ha a 8-as szituáció hármast vagy négyest érdemelt nálad, akkor nézd meg, milyen típusú feladat nem megy, és sorold be a fenti három kategóriába. Pl. gap filling (üres helyek kitöltése), vagy az  igaz-hamis állítások egy szöveg alapján a szövegértési készség fejlesztését igénylik, a levélírás az íráskészséget takarja.

Írtam, hogy mindezek a készségek felnőttkorban is viszonylag könnyen fejleszthetők.

Akkor már mutatok is pár technikát rá, jó?

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Gyakorlatok: így fejleszd a készségeid!

Hogyan fejleszd a kommunikációs készséged?

Keress a neten önbizalom-fejlesztő gyakorlatokat, és lelkiismeretesen csináld végig őket! Keress egy társat, akiben megbízol, és akitől nem érzed, hogy leértékelne, és állítsatok fel egy saját kommunikáció-fejlesztő tervet!  Először adj elő a falnak, aztán a tükör előtt, aztán a barátodnak, aztán 2-3 barátodnak egyszerre, és így tovább. Magyarul, persze.

Hogyan gyakorold a szövegértést?

Mondatok egyszerűsítése (=lényegkiemelés), mondatok elemzése, szavak kikövetkeztetése a szövegkörnyezetből, összekevert mondatok sorrendjének megállapítása, címadás, kérdések alkotása a szöveggel kapcsolatban, jegyzetkészítés, információkeresés a szövegben. Ehhez is keress társat, úgy sokkal jobb! Tudtok egymásnak feladatokat adni!

Hogyan fejleszd az íráskészséget?

Használj memóriatérképet, gyakorold a vázlatírást (akár kedvenc filmeddel, műsoroddal), ismerd meg az egyes írásművek követelményeit, részeit (újságcikk, e-mail, könyv és fejezetei), vagy írj naplót, blogot! Érdekes cikkek tartalmát írd le a saját szavaiddal, és egy barátoddal nézzétek át, és javítgassátok addig a mondatszerkezeteket, amíg rendben nem lesz. Olyan személlyel dolgozz, akivel biztonságban érzed magad, aki nem nevet ki, vagy értékel le! Akár titokban, hogy más ne tudjon róla!

Persze ezek csak az alapok, de kiindulópontnak megteszi.

Na, neked mi jött ki?

Ha véletlenül érvényes rád valamelyik állítás, akkor kérlek, ne felejtsd, hogy ezek mind felnőttkorban is pótolható készségek! És azt sem, hogy az igazi győzelem mindig magad felett aratott győzelem!

De ha rád mindez nem érvényes, akkor segíts azoknak, akiknél gyanítod, hogy gond van. És ezzel persze magadat is építed majd! :)

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

6 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Snellenpergelné Kònya Andrea 2014-11-2 10:23
  TC. Diszlexiás és Disgrafiás. 7-és gyereknek is használható vagy felejtős a szöveges nyelvtanulás???? A gyerek folyékonyan beszél magyar/ német. Tisztelettel Snellenpergelné Kónya Andrea Válasz
  • Gabi 2014-11-2 18:18

   Kedves Andrea! Én kizárólag elfoglalt, rohanó felnőttekkel foglalkozom nyelvtanulóként, gyerekekkel nem, de azért megpróbálok segíteni. Először is: mind a diszlexia, mind a diszgráfia kezelhető, nem szabad belenyugodni ebbe! Nem kell, hogy ilyen hátrányokkal élje le a gyerkőc az életét. 

   Addig is: diszlexiás tanulóknál olyan technikákat kellene alkalmazni, amelyek a vizuális/auditív/mozgásos csatornákat kombinálják. Pl. tanulókártyák - hanggal/színekkel/rajzokkal, vagy mindmap (elmetérkép) technikák. Ez itt valami hasonló (nem ugynaz), próbáljátok ki vele:
   http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/aktiv-angol-szokincs-jatekosan

   Bármilyen szöveget használtok, más színekkel érdemes jelölni az egyes nyelvtani elemeket, ez is segít. Egyes szavak lerajzolása, eljátszása is jól működhet.

   Általában a szakemberek elriasztják a diszlexiás tanulókat az ún. mély helyesírású nyelvektől, mint pl az angol, mert ezek pont nehezebbek számukra. (Mint az olasz és a spanyol, vagyis a felszíni helyesírású nyelvek.) De szerintem a motiváció sokkal-sokkal többet számít, mint gondolják, így ha ő is szeretne, bátran vágjon bele! De megismételném: a diszlexiába és diszgráfiába tilos belenyugodni! Szerintem először ezen kéne dolgozni...

   Válasz
 • Gábor 2014-11-2 20:47
  Szia Gabi, Nem biztos, hogy készség és valószínűleg nem velünk született készség a tanulni nem szeretés, esetleg a türelmetlenség, vagy a lassú fejlődét, a tanulásba fektetett idő / eredmény rossz hányadosát látva az elkedvtelenedés. Van egy réteg akik közé most én is tartozóm, ez a passzív tanuló, ami lehet egy kialakult készség. Ez nem azt jelenti, hogy nem használom a nyelvet, ha nem azt, hogy tudatosan nem tanulóm. A tanult nyelvi fordulatok, szavak, passzívan ragadnak rám, innen, onnan, amiket aztán aktívan felhasználók bizonyos szituációkban. Nem tudok magyarul helyesen írni, soha nem ment, ez a helyesírási készség hiány igaz az angol nyelvre is, ezért nekem nagy segítség a számítógép és a szövegszerkesztő használata, de a google fordítót is e-célból használom, mert megírom benne az angol nyelvű szöveget és megmutatja nekem, miként is írjam helyesen az adót szót.   Más: Diszlexiás és Disgrafiás gyereknek szerintem jó a Helen Doron féle nyelv oktatás. Válasz
  • Gabi 2014-11-5 21:41

   Nos, igen, ha valaki nem szeret tanulni, az lehet egyszerű motivációhiány is, de származhat a múltbeli rossz tapasztalatokból is (ez utóbbi nagyon jellemző a magyar felnőttekre megalapozott szociológiai felmérések szerint!) De persze képességhiány is lehet. Ezt távolról megmondani lehetetlen.

   A helyesírásod pedig a magánügyed, én nem törnék pálcát senki felett emiatt. Egy biztos, ha fejleszteni akarod, menni fog! :)

   Válasz
 • Eszter 2014-11-4 17:19
  Kedves Gabi! Kedves Andrea! Egy amerikai programozó, aki maga is diszlexiás, tervezett egy "diszlexiabarát" betűtipust. Nem tudom, hogy a nyelvtanulásban segít-e, de érdemes kipróbálni. Erről az oldalról lehet letölteni: http://opendyslexic.org/ Szép napot! :)   Válasz
  • Gabi 2014-12-19 20:10

   Köszönöm szépen, Eszter! <3

   Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás