9 fordulatos nyelvtanulói sikersztori

2015. 10. 26. | Motivátor | 6 hozzászólás

 

Észrevetted már, hogy néha egyetlen nyelvtanuló küzdelmeiből több erőt kapsz, mint öt nyelvtanártól?

Megdönthetetlenül hiszek ebben.

És ezért kiválogattam neked kilenc tanulságos sztorit abból a 798 sikerélményből, amit elküldtetek nekem.

Az én kedvencem talán az utolsó (érthető okokból, majd meglátod), de a harmadik sztori se semmi, őrült büszkeséget fogsz majd érezni!

 

Bátor nyelvtanulói sikerek

 

A végén találsz 5 tanulságot is – egy kis személyes üzenet neked.

És akkor átadom a szót nyelvtanuló társaidnak.

TIPP: állj meg a sztorik után egy pillanatra, és gondold végig pár pillanat alatt, hogy milyen tanulságot hordoz számodra!

1. Lehetőségem volt valóra váltani egy régen dédelgetett álmomat, és jogászként dolgoztam egy amerikai filmes produkcióban. Végig angol nyelven folyt a munka. Angol anyanyelvűekkel beszéltem, tárgyaltam, és képviseltem a produkciót. Sikeresen, mert egy fontos filmes honlapon is elismertek, mint munkatársat. Azt hiszem, elég messzire jutottam a középiskolai angoltanárom lekezelő megjegyzésétől: "te sosem tanulsz meg angolul".

2. Benne vagyok egy motiváló csoportban, ahova a világ minden tájáról írnak fiatalok és idősek egyaránt. Természetesen angolul folyik a kommunikáció közöttünk. Jelenleg egy indiai és egy ghánai sráccal is beszélgetek. Bár elszomorító a különbség kettőnk élete között, mégis hihetetlenül felemelő érzés, hogy szót értek velük, és hogy megértjük egymást.

3. Horvátországban egy balesethez érve nekem kellett telefonon mentőt hívni. … Fogtam a telefont, horvátul nem tudok, eleve angolul kezdtem a mondandóm. A hölgy kérdezett németül, mondtam, hogy "English or Hungarian" aztán kerített valakit, akinek elmondhattam, hogy mi történt, hol történt, hány sérült van, és mi van velük. Tíz perc múlva ott volt a mentő. Nem értettem, hogy mit mondott a rendőr horvátul, de miután többen rám mutattak, odajött, és kezet fogott velem. Hatalmas siker volt.

4. Nagymamám minden nyáron kiadta balatoni nyaralóját külföldiek számára, akikkel gyakran szerveztünk közös programokat. A családomban mindenki németül tanult, kivéve engem, mert én angolul. Az elején szörnyen izgultam, hogy senki sem tud segíteni, és senki sem fog szólni, hogyha valamit rosszul mondok. De miután félénken túlestem az első néhány mondaton, és láttam a külföldi vendégeken, hogy értik, rájöttem, hogy szuper dolog idegen nyelven beszélni! Ezután még több éven keresztül összefutottam a családdal a nyári szünetek alatt, és azt vettem észre, hogy egyre jobban ki tudom magam fejezni, és egyre bonyolultabb témák is előjöhetnek a beszélgetéseink során. Nagyon jó érzés volt a felismerés, hogy fejlődik az angolom! Az önbizalmamnak ez nagyon kellett.

5. A munkám során több alkalom is adódott, amikor saját területemet más országból érkezett kollégáknak kellett bemutatnunk. A bemutatók után – jó házigazdaként – vendégeinkkel minden alkalommal elmentünk vacsorázni. A sokadik látogatás után nagy öröm volt számomra, hogy a bemutató alkalmával már nemcsak értettem a közbeszúrt kérdéseiket, hanem segítség nélkül tudtam válaszolni is rájuk. Ez annyira felbátorított, hogy az esti vacsoránál már nem lesütött szemmel, zavartam rágcsáltam az ételt, lopva fülelve a jó angolos kollégáim felszabadult beszélgetésére, és közben gondosan figyelve a szemkontaktus kerülésére, nehogy meg kelljen szólalni, hanem be-bekapcsolódtam a társalgásba. Tudom, hogy rosszul, törve, szavakat keresgélve, de azt vettem észre, hogy ez senkit sem érdekel. Azon vannak, hogy megértsenek, és hogy beszélni tudjunk. Azt hiszem, ez az élmény volt az, ami azóta is sokszor kihúz a csávából.

6. Afrikában egy magyar csoporttal kirándulni mentünk, és német idegenvezetőt kértünk, mert egynéhányan beszéltük a nyelvet. De egy arab idenevezetőt kaptunk, aki arabul és angolul beszélt. Én, mint angol nyelvtanuló felvettem a kapcsolatot az idegenvezetővel, aki rögtön ki is nevezett tolmácsává. A közreműködésem kb. 70 százalékosra sikerült, a feleségem meg is kérdezte, hogy "Honnan tudsz te így angolul?" Leírhatatlan, mekkora mellem lett!

7. Ismerősömnél voltam Karácsony előtt. Vendégei voltak: egy házaspár Floridából. Amíg az ismerősöm kiment a konyhába, nekiálltam beszélgetni velük. Én, aki egy mondatot nem mondtam ki még angolul sosem! Pakoltam egymás mellé a szavakat, amiket ismerek, mert a nyelvtanhoz nem értek, és mutogattam is bőszen. Úgy, de úgy röhögtek, hogy csak na, de a végén közölték, hogy értettek mindent. Ettől meg én röhögtem. De megtört a jég! Életemben először igazi amerikaiakkal beszéltem, és kedvesen vették a próbálkozásomat!

8. Novemberben az egyik cicámat orvoshoz kellett vinni, és érkezett a rendelőbe egy idősebb házaspár. A férj beszélt magyarul, a felesége azonban nem. Amikor meglátta a hölgy Rozikát, a cicámat, nagyon megtetszett neki. Ők egy kutyussal és egy cicával érkeztek, de mondta, hogy öt cicájuk van. Én pedig – életemben először – nagy büszkén és ANGOLUL mondtam, hogy nekem 4 cicám és két kutyám van. Bevallom, nagyon büszke voltam magamra.

9. Elvégeztem 19 online kurzust egy év alatt – természetesen angolul, a Coursera, EdX, Future Learn és az OpenToStudy által szervezetteket. (Itt találod őket!) Hibátlanul töltöttem ki azokat a teszteket, amiket az anyanyelviek is nehéznek találtak. Továbbá az esszéimet dicsérték, maximális pontszámokkal és kommentekkel. Egyébként az esszéimben a tanításról írtam – mivel oktatási kurzusokat végeztem el – felhasználva a te módszereidet és szakirodalomként fel is tüntetve. Felemelő érzés angolul tanulni külföldi egyetemek anyagait, angolul teszteket megoldani és esszéket fogalmazni!

 

És a végére a tanulságok, amiket ígértem.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

5 tanulság: honnan jönnek a sikerélmények, és miért bujkálnak néha előlünk?

 

Nem bánod, ha híres emberek szavaival fogalmazom meg a tanulságokat, ugye? Ezekre gondolok:

 

1. The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams. (Eleanor Roosevelt)

A jövő azoké, akik hisznek az álmaik szépségében.

2. I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. (Nelson Mandela)

Rájöttem, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a győzelem felette.

3. Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. (T. S. Eliot)

Csak azok tudják meg, hogy milyen messze juthatnak el, akik kockáztatnak, és túl messzire mennek.

4. If a window of opportunity appears, don't pull down the shade. (Tom Peters)

Ha egy lehetőség bukkan fel az ablakban, ne húzd le a rolót!

5. With confidence, you have won before you have started. (Marcus Garvey)

Ha magabiztos vagy, már azelőtt nyertél, mielőtt belekezdesz.

 

Csak szólok: a vastagon szedett szavakra külön felhívnám a figyelmet. ;)  

 

Na, szerinted mi még a tanulság a fenti sztorikból?

Szívesen olvasnám a TE gondolataidat erről! És persze jó lenne hallani a TE sikereidről is!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

6 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Zoli 2015-10-26 18:08
  Hmm. Érdekes módon engem nem lelkesít, hogy mások milyen jól megtanultak angolul. Sőt, talán még frusztrál is, hogy én meg nem. Azokkal a hozzászólókkal tudok azonosulni, akik a nyelvtanulás problémáiról beszélnek. Válasz
  • méhecske 2015-10-26 19:10
   Zoli, félreérted. A történetek többsége NEM arról szól, hogy mások milyen jól megtanultak angolul. Elmondani például, hogy valakinek négy cicája és egy kutyája van, nem komoly angoltudás.A történetek arról szólnak, hogy ezek az emberek legyőzték a hibáktól és a beégéstől való félelmeiket és merték használni a nyelvet, így sikert érve el. Válasz
   • Gabi 2015-10-26 19:57
    Köszi szépen, ezt nagyon jól látod! :) Zoli, megértelek téged is! Néha vigasztaló, hogy más is küszködik problémákkal. És bizony néha szükségünk van erről visszaigazolásra. Engem a személyiségemből adódóan jobban motiválnak mások sikerei, de az is igaz, hogy ehhez érdemes tudni, honnan indultak el. Vagyis, visszajutunk a küszködéshez. ;) Válasz
 • Teenca 2015-10-27 10:28
  Remek történetek! Velem is megestek hasonlók. Online kurzusokból 7-et sikerült végigvinnem az elmúlt egy évben. "Sajnos" több van belőlük, mint amennyi belefér az időmbe, de lelkesen foglalkozom velük. Amikor elhatározom, hogy valami mással is kellene már foglalkozni, mindig jön valami új és érdekes, ami kihagyhatatlan. Tavaly ősszel még csak két mondatot tudtam írni bemutatkozás címszó alatt, nyáron pedig már sikerült egy kisebb esszéfélét is írnom. Mindezt közgazdasági témákban. Ezek a kurzusok biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy idén májusban, méghozzá elsőre, remekül sikerült az angol gazdasági írásbeli nyelvvizsgám. Szóbelire nem jelentkeztem, az még előttem áll, de a hallás- és beszédképességeimet is a magazinban olvasható módszerek szerint fejlesztem (tekintve, hogy önálló tanuló vagyok, ezek borzasztó hasznosak). Másik sztori: 2011-ben történt meg velem, hogy a hazaúton probléma adódott a vonaton, és egy majdnem nevenincs megállóban mindenkit leszállítottak szombat este. Sötét és hideg volt, az emberek csak kérdezősködtek egymástól, mi történt. Így tett az a két francia srác is, akik szintén a vonaton utaztak, de senki nem tudott nekik segíteni. Néhány iskolás próbálkozott velük a némettel, de a két francia "csak" angolul tudott. Akkoriban még sokkal rosszabb volt az angolom, de megsajnáltam őket (miközben mérges is voltam, hogy ennyi ember között nincs senki, aki bármiféle infót tudna mondani nekik, köztük magamra is haragudtam egy kicsit), és bár a szívem majd' kiugrott a helyéből, megszólítottam őket. Utána két órán át beszélgettünk. Nekik folyékonyan ment a beszéd, nekem nem annyira, de közben kiderült, hogy jobb a szókincsem, csak kevésbé tudtam használni. Kicsit szomorú voltam amiatt, hogy nem tudok olyan könnyedén kommunikálni, mint ők, de azóta ez már a múlté. Erre a történetre folyton emlékeztetem magam, ha szóba kerül az angolul tanulás. Válasz
  • Gabi 2015-10-29 09:55
   Hűűű, hát ezt köszi, ez a sztori megy a Facebookra. :) Az utolsó rész különösen tetszik. Igazad van nagyon abban, hogy az ilyen sikerélményekhez mindig vissza tudunk nyúlni, és mindig erőt adnak! Talán az élet más területein is. Hiszen nagy akadályt léptél meg, bátran. Gratulálok, és köszi az ország-imázs nevében is! ;) Válasz
 • Gábor 2016-03-18 21:07
  Kedves Gabi, Ez nem sikersztori, hanem pozitív élmény. Egy hónapra, képzésre külföldre kelet utaznom (nem Angol nyelvterületre). Otthon már öt éve „tanulgatom” az angol nyelvet, de az otthoni körülmények között nem nagyon kell használnom a bennem megragadtakat, de ennyit az előzményekről. Kiérkezve az első héten kicsit bátortalanul kezdtem el angolul kommunikálni és inkább csak figyeltem, más külföldiek miként beszélnek Angolul, hogyan kommunikálnak a képzésen, a szállodában, az étteremben..stb. Aztán egy hét megfigyelés után feloldódtam és meglepet, hogy mennyi szó és mondat megfogalmazódik a fejemben Angolul. Ez annyira lelkesíttet, hogy most már mindenhol én akartam kommunikálni, ettől kezdve imádtam, ha angolul beszélhettem, elintézhettem, rendelhettem és már szinte kerestem az alkalmakat, hogy beszélhessek angolul. Az is lelkesített, hogy hozzám hasonlóan a többség is egyszerű szavakat, egyszerű mondatszerekezeteket használt, és valóban, egy jó alap szókinccsel szinte mindent lehet kérni, elmagyarázni vagy körbe írva elmondani..stb. Mindennek a megtapasztalásához kellet egy kis külföldi kint tartózkodás, némi kényszer, hogy használjam amit tudok és úgy, ahogy tudom! Azt gondolom, hogy ezt hazai viszonyok között soha nem tapasztaltam volna meg, mert ez nem lehet reprodukálni tanfolyamon, iskolában. Én továbbra is folytatom a magam „kényelmes” otthoni nyelvtanulását, ami lehet, hogy nem hatékony, de most kellemesen megtapasztaltam, hogy amikor szükség van rá, akkor sokkal több eszembe jut, mint amennyit feltételezek magamról, hogy tudok. Gábor Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás