A legfontosabb tényező a nyelvtanulásban

2009. 01. 26. | Motivátor | 17 hozzászólás

A legfontosabb tényező a nyelvtanulásban

Az angoltanulásban a motiváció az egyik legfontosabb tényező. Sem a tanulásra fordított idő, sem a tanulási technika nem olyan fontos, mint a motiváció.

A gyors fejlődéshez nagy szükséged van arra az érzelmi támogatásra, amely a tanulás feletti kontrollt adja neked.

 

Hogyan szerezhetsz motivációt?

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy motivációt nyerj az, ha nagyobb, ambiciózusabb célokat tűzöl ki magad elé. A legtöbb embernek homályos, gyenge céljai vannak. Olyasmi dolgokat határoznak el, hogy „szeretném fejleszteni az angoltudásom”, vagy „le szeretnék tenni egy középfokú nyelvvizsgát”, vagy „jobb állást akarok”. Ezek a célok sajnos érzelmileg gyengék, és nem fogják neked azt a kirobbanó energiát adni, amely a gyors sikerhez kell.

 

Milyenek legyenek ezek a célok?

A céloknak izgalmasaknak kell lenniük.

Hol izgalmas egy angol nyelvvizsga? Melyik része izgalmas annak, hogy fel akarod éleszteni az angoltudásod? Amikor rá gondolsz, akkor elkezd az egész belsőd remegni, hirtelen tele leszel energiával, és alig várod, hogy megtedd az első lépést? Tényleg?

Heti tanulási tippjeink is foglalkoznak ezzel a témával 3 vagy 4 részben is, hiszen a tanulás szempontjából ez létfontosságú.

Mégis, ahogy a marketing tervünket írtam a karácsonyi szünetben, észrevettem, hogy bűnös vagyok. Olyasmi céljaim voltak, mint „havi 1500 hírlevélre feliratkozót szerezni”, vagy „800%-os növekedést elérni”. Ezek jól meghatározott, pozitív célok. Olyan, mint amikor te azt mondod, hogy „heti 5 új kifejezést megtanulni”, vagy „egy hónap alatt végigtanulni 3 leckét”. De ebben nincs semmi izgalmas. Semmi, ami megmozgat, és szikrázik, és szenvedélyt ébreszt, és amiért tűzzel-vízzel szembeszállnál.

Ezt az utóbbi időben már éreztem is, mint ahogy te is lehet, hogy érzed a tanulási teljesítményeden. Így ezen a hétvégén elgondolkodtam, és megkérdeztem magamtól, hogy miért is csinálom én mindezt? Miért akarok ennyi hírlevélre feliratkozót, és ekkora bevétel növekedést?

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Mit akarok valójában elérni?

Szinte azonnal özönlöttek a gondolatok.

Meg akarom változtatni mások életét. Fel akarom ébreszteni bennük a tanulás vágyát. Segíteni akarok, hogy elérhessék a céljaikat és megvalósíthassák álmaikat – eszközként használva az angoltudásukat. Fel akarom szabadítani az embereket a berögzült rossz szokások, a habozás, a halogatás, a mardosó kétségek és a képességeikben való bizonytalanság alól. Lelkesedést, szenvedélyt, pozitív energiát akarok adni, és a megdönthetetlen hitet önmagukban, hogy bárhova is akarnak eljutni, oda fognak érni. Totálisan át akarom alakítani azt, ahogy angolt tanulnak az emberek, és tanítanak a tanárok. Valami maradandót akarok letenni a nagy asztalra.

Ezek már nagyobb volumenű célok!

Energiát adnak, és rávesznek, hogy reggel kipattanjak az ágyból, és nekiálljak a megvalósításnak. Motiválnak az állandó tanulásban, hogy egyre hatékonyabban végezzem a munkám a nap mindössze 24 óráját egyre jobban beosztva.

 

A kérdésem a következő

Te miért akarsz jobban beszélni angolul? Miért akarsz nyelvvizsgát? Miért akarsz jobb állást? Mi az, ami kezedbe veteti az angolt vasárnap délután, amikor tévét is nézhetnél, vagy korcsolyázhatnál, barátokkal lóghatnál, vagy játszhatnál a számítógéppel? Mi az, ami MOST, AZONNAL rávesz, hogy nekiállj az angolnak?

Írd le, mert ezzel segítesz másoknak, akik nem találják ezeket a célokat!

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

17 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Kobold 2009-01-26 00:00
  Én ki akarok menni külföldre dolgozni. És hogy ”ambiciózusabb” legyen a cél, ezt mondjuk átalakíthatom arra, hogy egy dublini kiskocsmában akarok sörözni az angol barátaimmal, és a zöld ír dombokon akarok kirándulni meg piknikezni. Azt akarom, hogy akármikor lemehessek a tengerpartra, mert közel van, és angolul akarom elolvasni újra az összes kedvenc könyvemet. Ez így jó? Mondjuk igaz, hogy így már más a dolog. Válasz
 • Kis Mónika 2009-01-26 00:00
  Külföldi munkavállalás a cél, de a fõ álmom egy nagy ház Angliában sok-sok kutyával és gyerekkel. Kedvenc írom mûveit eredetiben akarom olvasni (habár ezt most is megteszem idõnként). Segít benne egy szuper tanár, akinek örökké hálás leszek. Számomra nem nyûg az angoltanulás. Válasz
 • Vica 2009-01-26 00:00
  Én egy nemzetközileg keresett szakember akarok lenni, aki sokat utazik. Azt akarom mondani, hogy ”holnap Bangkokba megyek, de csak két napra”, vagy hogy ”nem jó a délután, lesz egy gyors tárgyalás Amszterdamban, ahova muszáj elmennem”. :) Válasz
 • blogolocska 2009-01-26 00:00
  Yes, you can :-)
  Ez egyébként egy nagyon semmitmondó bejegyzés volt szerintem. Az oké hogy célkitûzés de sok minden lehet jó cél. és most mi különbség van a között hogy akarok egy nyelvvizsgát (amivel bejutok a választott egyetememre) vagy aközött hogy idegen nyelvû könyveket szeretnék olvasni?
  Kell valami célkitûzés meg módszer meg ilyenek. De úgyis lehet tanulni hogy csak a tudás szeretetéért szerintem.
  Na mindegy. tartalmasabb cikkeket kívánok és mondom nagyon jó az oldal :-)
  Válasz
 • Nati 2009-01-26 00:00
  Köszi, a negatív gondolatokat! Már vártam egy hasonló bejegyzést. Mindig van egy blogolocska, Gabi, ne törõdj vele! Voltam az elõadásodon, és én látom, mit akarsz ezzel. Nekem nincsenek ilyen nagy céljaim, úgyhogy gyorsan találnom kell valamit. Az egyetlen célom jelenleg, hogy amikor leépítenek (ami várható), akkor gyorsan találjak új állást... Válasz
 • Gabi 2009-01-26 00:00
  Nati,
  és mit szólsz ahhoz, hogy megtaláld álmaid állását, ahol napi szinten használod az angolt, ahova öröm bejárni, és ahol nem számolod az órákat, ahol egyre izgalmasabb feladatokat kapsz, és ehhez illõ fizetést és juttatásokat, és ahol lehetõséged van, hogy pár éven belül a társadalmi elit tagja legyél? Nem tudom, lehet, hogy nem erre vágysz.. :) Válasz
 • blogolocska 2009-01-26 00:00
  bocs ha kártékony volt a hozzászólásom de nem érzem azt helytállónak hogy egy nyelvvizsga nem olyan motiváló mint az hogy eltudj olvasni egy könyvet eredeti nyelven. és ha a tanuló lusta akkor tök mindegy mi a célja talál ki fogást hogy ne kelljen tanulnia, órákra járni.

  gabi és nati
  írom még egyszer az oldal jó, és csak igy tovább csak azért ne adjunk be mindent szegény nyelvtanulónak. Válasz
 • Gabi 2009-01-26 00:00
  Sajnos egy nyelvvizsga egyszerûen nem hoz izgalomba. Persze, amikor letetted, örülsz neki, de ez a legtöbbnek nem elég ahhoz, hogy elõvetesse veled az angolt minden nap. Nem hiszek a lustaságban. A lustaság összesen két okból adódik (és mondjuk ez nem hit kérdése, a szakirodalom is leírja pár helyen): demotiváltság, és képességhiány. Bõvebben már leírtam párszor, de lehet, hogy errõl kéne még írnom?
  Az egész blogbejegyzés lényege: gondolkodj nagyban! Tudod, ez az, ami a vizualizációhoz kötõdik, mint technikához: Mónika pl elképzelheti a sok golden retrivert szaladgálni a hátsó parkban, amikor hazajön a munkából...az önfejlesztés irodalma (és a sikeres emberek) ilyen víziókhoz kötik a sikert. Érted, mire akarok kilyukadni? Nekem ez nagyon bevált, újra mozgásba lendültem. Hátha másnak is beválik! Neked lehet, hogy nem. A bátyám is ilyen típusú ember, neki ez az egész csak ködös blabla, és elzárkózik minden elmetechnikától. Így is jól megy az üzlet, de mi lenne, ha kinyílna? El sem merem képzelni... Válasz
 • Nanditooo 2009-01-26 00:00
  Az elsõ három bejegyzés kifejezetten tetszett :-)
  Ami engem illet, 2 célom van. Az elsõ egy felsõfokú, még ebben az évtizedben, a megmérettetés kedvéért. Viszont nem ez tart életben, hanem a második... Tavaly kezdõdött a vonzalom. Nem tudom, valami megfogalmazhatatlan vonz arra a helyre... lehet az egzotikuma, lehet valami spirituális (mérnök leszek, inkább racionális vagyok, azért is érdekes), de tudom, hogy kiwiket akarok dögönyözni, túrázni, hegyet mászni, wellingtoni házat birtokolni, a Csendes-óceánban gyönyörködni, majd lemenni szörfözni...
  Néha magam is merésznek találom az ötletet, de tudom, hogy a következõ évtizedben még érinti lábam az új-zélandi földet. ,-) Válasz
 • Gábor 2009-01-26 00:00
  Sziasztok!

  Nyelvvizsgára tanulni szerintem elég nehéz, pláne, ha az ember munka mellett tanul.

  Szerintem is kell egy olyan „,érzés”,, ami lázba hoz és ad egy-egy lökést. (Ez persze lehet maga a nyelvvizsga is.) Nálam a nyelvvizsga egy késõbbi hasznos papírt jelent, aminek a megszerzése önmagában nem eléggé motiváló.

  Nálam az érzelmi motiváció egyrészt a biztonság (ha jó szinten tudok kommunikálni angolul, bárhova is sodor az élet megvan az alapja, hogy megéljek), másrészt az, hogy a nyáron, hál Istennek, kijutottan Londonba és nagyon megfogott.

  Továbbá tetszik az is, hogy sok hírrõl elsõ kézbõl értesülhetek az Internet és a nyelvtudás segítségével. (Mostanában például elég sok Obamás interjút és beszédet nézek.)
  Válasz
 • szirom 2009-01-26 00:00
  Én egyszerûen a nyelveket szeretem, amikor külföldön vagyok, megpróbálok pár szót megtanulni az adott ország nyelvén, és megérteni, amit csak lehet, egyszerûen lenyûgöz, és lázba hoz, hogy szót érthetünk más anyanyelvûekkel! Horvátországban horváttá, olazországban olasszá szeretnék válni a lehetõ legrövidebb idõn belül.

  Nyelvtanárként további motivációt ad maga a tanítás, van értelme megtanulnom mindazt, amit késõbb továbbadhatok. Válasz
 • Gabi 2009-01-27 00:00
  Nanditoo,
  Új-Zéland! Ki ne felejtsd Mordort, Völgyzugolyt és Frodóékat! Úúúúgy túráznék arra, amerre õk...
  --------------------
  Egy történet mindenki tanulságára:
  ismerek valakit, aki nem tud angolul, és bár számtalan lehetõsége lett volna rá, nem tanult meg. Nem mer maga elé nagy célokat kitûzni, nem mer álmodozni, mert õ saját szavaival élve: ”realista”. Ez persze annyit hoz neki, hogy mivel az álmai alacsonyan vannak, ezeket és csak ezeket éri el. Na jó, kicsit magasabban van, mint amire valaha is gondolni mert volna, de nem sokkal. Online vállalkozó, felépített a saját területén egy piacvezetõ weboldalt, de elérte a plafont, és tovább nem tud fejlõdni ezen a piacon. Külföldre tudna menni a szolgáltatásával, de mivel nem tud angolul, ez nem megy. És itt jön az öv alatti ütés, amit õ maga is tud: ha tudna angolul, és mindezt külföldön építette volna fel, vagy ott is, mára talán dollármilliomos lenne. Vajon hányan vannak még akik nem mernek nagy célokat kitûzni? És vajon hányan vannak, akik ”realisták” és nem hisznek a nagy célokban? És a másik tanulság: az angoltudás minden ajtót kinyit. Aki nem hiszi, járjon utána! :) Válasz
 • pizo 2009-01-27 00:00
  Sziasztok,

  én már régen kezdtem, de igazán aktívan valamivel több mint 2 éve. Azóta megcsináltam egy TELC B2-t és egy LCCI B2 üzleti angol nyelvvizsgát.
  - saját magadnak kell eldönteni, hogy mit - miért teszel
  - kell egy jó vagy több nyelvtanár
  - sikerélmény
  - mindig LEGYEN EGY CÉL - nekem most egy felsõfokú LCCI - üzleti angol nyelvvizsga
  -EGYET TUDOK MONDANI - csodák nem léteznek, de ma már minden eszköz meg van ahhoz, HA TE IS akarod, akkor megtanulsz angolul.
  -Jól vagy Rosszul? - beszélj, beszélj, beszélj.

  Sok sikert MINDENKINEK.

  U.I.:szuper ez a web oldal Válasz
 • Zsike 2009-01-27 00:00
  Én egyáltalán nem akarok jobb állást, sem nyelvvizsgát. Egész más a célom. Közelgek a nyugdíjhoz. Ha minden igaz már csak 3 év. Akkor rengeteg idõm lesz, és szeretek olvasni. Célom, hogy eredetiben tudjak olvasni angol könyveket (komolyabb és könnyû irodalmat is), interneten megértsem az angol nyelvû oldalakat is. Szóval ilyesmi. És ez engem sokkal jobban motivál, mint az anyagiak, mert ez nem munka, hanem hobbi, szórakozás. És szórakozva könnyebb tanulni, mint kötelességbõl. Válasz
 • Mariann 2009-01-29 00:00
  Sokan vannak, akiknek például a diplomához kell ”túlesni” egy nyelvvizsgán, és nekik hiába mondod, hogy ”hûûûû, én annyira élvezem ezt tanulni, olyan csodálatos ez a nyelv, és olyan jó TUDNI (egyre többet beszívni magadba ebbõl a nyelvbõl)!” Szerintem az ilyen embereknek részben azzal lehet megadni az elsõ lökést, ha kicsit kevesebbet dorgáljuk a hibáiért, teljesítményéért + sokat dicsérjük, hogy már milyen jól megy neki (azaz legyen sikerélmény). Nem muszáj csak a nyelvekkel kapcsolatban kitûzni a motiváló célt: ha pl. már csak ez választ el a felvételitõl vagy diplomától vagy állástól, akkor képzeld el magad ott, amikor már megvan a nyelvvizsgád (és így a felvételid/ diplomád/ állásod is), és az milyen tuti lesz! :)

  Én rajongok a nyelvekért, és azért tanulom õket, mert szórakoztatnak és lenyûgöznek. :) Ha épp érzem is néha, hogy ezt a részt nem olyan könnyû megtanulni, akkor mindig arra gondolok, hogy... DE HISZEN EZ ALAP DOLOG! ILYET NEM TUDOK MEGTANULNI? NEM IS NEHÉZ! Dorgálom magam, és elképzelem, milyen szép lesz, amikor majd az éppen kitûzött szinten leszek... és mosoly kerekedik az arcomra... :)

  A tanuljtanulni.hu-t (akárcska ezt az oldalt) mindenkinek csak ajánlani tudom, A VILÁG EGYIK LEGJOBB DOLGA! :) Minden elismerésem! Csak így tovább! (És ne feledjétek, ne csak olvassátok ezeket, hanem alkalmazzátok is!! :) ) Válasz
 • Gabi 2009-02-3 00:00
  Köszi szépen, Mariann! Nem is hiszed, mennyit jelent, amit írtál...
  --------------------------------------------------------------------------- ---
  Különben ma kaptam egy e-mailt a totális ellentéteddel. Tanácsot kért. Olyan szintû keserûség, csalódás és lemondás csöpög a szavaiból, és olyan szinten kezeli ellenségként a nyelvet, hogy muszáj volt megírnom: nem segíthetek. Elõször magát kell gyógyítania, és csak azután tud továbblépni. Errõl blogbejegyzés is fog szólni, és a levelébõl részleteket is olvasok majd a február 7-i Nyelvtanuló Kiképzõ Bázison, mert annyira tanulságos.

  Válasz
 • Sajtkukac 2009-02-9 00:00
  Köszönöm a bejegyzéseidet, engem már az is motivált, hogy elolvastam ezt az írást. Szerintem, nagyon jól csinálod amit csinálsz, hatalmas lökést tudsz adni az embereknek-nekem legalábbis igen. ,) Igaz, nekem a CÉL a nyelvvizsga, mindazok ellenére, amit leírtál. Ugyanis én a sikert szeretném érezni, hogy valamit véghezvittem, egyedül, saját elhatározásból. Tehát vannak olyan esetek, amikor az a kis papír is nagy motivációt tud adni. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás