Nyílt levél: a lusta nyelvtanuló mítosza

2015. 04. 05. | Motivátor | 9 hozzászólás

"Aki pedig arra lusta, hogy maga írjon ki szavakat, akár kártyákra, az ne is próbálkozzon nyelvtanulással, annak az alapja ugyanis a ráfordított idő!" 

Ezt a névtelen hozzászólást találtam a blogon. Szinte biztosan egy nyelvtanártól.

Kicsit elragadták az érzelmei, de szerintem jó témát hozott, ezért nyilvánosan válaszolnék rá. Főleg, mert két gyakori félreértés van benne.

Nézzük először, milyen tekintetben talált telibe a hozzászóló. Szerintem.

 

A lusta nyelvtanuló mítosza

 

Valóban problémát jelent, hogy azt hisszük, egy-egy nyelvoktatási termékkel magát a nyelvtudást vesszük meg (a nyelvtanulás lehetősége helyett), és valóban nem tudatosul sokszor, hogy a nyelvtanulás alapja a ráfordított idő. Ebben a hozzászólónak igazat adnék.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy minden reklám azt üvölti a tévéből, hogy gyorsan, könnyen is meg lehet bármit csinálni, és csak a lúzerek fektetnek energiát bármibe is. És ez már szinte kromoszómaszinten beépült. Tehát ezt a részét a kirohanásnak még meg is értem!

Van azonban két dolog, amiben némi felülvizsgálatra szorul a hozzászóló álláspontja.

 

1. A lustaság pontatlan, laikus és leértékelő megfogalmazás.

Ez nem vitatéma, ez TÉNY. A lustaság forrása mindössze két dolog lehet:

 • motiválatlanság, vagy
 • készséghiány.

Nem születünk lustának! És mielőtt lustának neveznél a jövőben bárkit is, tedd fel magadnak a kérdést: vajon mi hiányozhat neki a fenti két tényező közül?

És szerintem azért is érdemes nevén nevezni a gyereket, hogy a nyelvtanulók "saját hatáskörben" megállapíthassák, hogy vajon azért érzik-e magukat lustának, mert nincs elég motivációjuk, vagy esetleg utána érdemes olvasniuk, hogy melyik készségüket kellene fejleszteni ahhoz, hogy aktívabbak legyenek. (Pl. Önbizalom? Hosszú távú projektek kezelése? Időbeosztás? Célkitűzés? Önmagad motiválása? Mert ez mind fejleszthető!)

Amire ki akarok lyukadni:

NE lustázzunk le embereket,
mert ezzel segítünk nekik kibúvót találni
az álmaik megvalósítása alól.

És végül az utolsó pont, amivel vitáznék: az előre elkészített tanulókártyák szerepe.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

2. Az előre elkészített tanulókártyák az időszűkében lévők végső menedékei.

A nyelvtanulók visszajelzései szerint is rengeteg időt takarítanak meg számukra az angol tanulókártyák, ezért (idézem) számukra "kifejezetten olcsó megoldás" ezekkel tanulni. És ha van könnyebb út is (és senki sem sérül miatta), akkor szerintem érdemes azt választani.

Hogy érthető legyek: képes vagyok kinyitni egy konzervet pusztán késsel is, de azért ne legyen már bűn, ha előveszem a konzervnyitót.

Biztos vagyok abban, hogy a vevőink némi támogatással képesek lennének maguk is megírni ezeket a kártyákat! Hiszen én is tanítom, hogyan kell ilyeneket magadnak készíteni! Pl. itt is leírom. Persze sok plusz munkájukba telne, na meg tanulás-módszertanban is kicsit okosodniuk kellene hozzá, ami szintén idő. Ők pont ezt a plusz időt takarítják meg a tanulókártyák megvásárlásával. Ennyi az egész. Szerintem ne magyarázzunk bele olyat, ami nem is létezik.

Szóval: én nem mondanám, hogy aki készen vesz nyelvi anyagot, az már ne is próbálkozzon a nyelvtanulással. Azt mondanám: ha tudod, készítsd el magad (ennek a technikájáról is írtam már), de ha megtetszik valami, amit más készített, az még nem lustaság, és nem is bűnözés.

Nem tudom, ismered-e a mondást: Today is a gift. That's why it's called the present.

Szerintem ennek figyelembe vételével használd az időt, ami neked adatott a lehető legbölcsebben.

Ahogy számodra a legbölcsebbnek tűnik.

 

Te mit gondolsz erről?

Érezted valaha "lustának" magad? És ezek alapján meg tudod állapítani, hogy ez a kettő közül melyik kategóriába esett a "lustaságod"?

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

9 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Erzsébet 2015-04-5 21:12
  A motiválatlanság, készséghiányt nem nevezném lustaságnak, de tény hogy lassítja a fejlődést. Azt meg végképp nem fogadom el hogy a tanulókártyákat használók lusták lennének. Legfeljebb sok időt megspórol magának az aki már kész kártyákat használ, és biztos, hogy nem hibás szöveget sajátít el, több időt fordíthat a gyakorlásra. Viszont aki maga el tudja készíteni ezeket hibátlanul sokat tanul vele. Ha leírom amit meg szeretnék tanulni könnyebben tanulok, akkor is ha látom a szöveget nem csak hallom ,mert vizuális típus vagyok.Több érzékszerv segíti a tanulást. Válasz
  • Gabi 2015-04-6 18:45

   Köszönöm, hogy ezt leírtad! Egy dolgot be kell vallanom: az, hogy a lustaság ez a két dolog lehet nem az én szellemi termékem. Rendszeresen olvasom a Positive Psychology News Daily-t, és onnan származik. Érdekes, hogy azt mondod, szerinted ez nem fedi a lustaságot, mert ahogy olvastam erről az elméletről, én azonnal hevesen bólogattam rá. Az én tapasztalataim szerint ebbe a két kategória egyikébe (vagy mindkettőbe egyszerre) tökéletesen besorolható bármilyen "lusta" nyelvtanuló. Egy kérdés: te mit gondolsz, mi a lustaság? Honnan jön akkor?

   Válasz
 • nimmy 2015-04-5 21:46
  Nekem az, hogy leírom, nem mindig segített a tanulásban, kivéve, ha puskát írtam, de vázlatírás nem segített. Gyakorlatilag 90%-ban a vizsgáimat se jegyeztem meg, miután beadtam. Viszont nyelvtanulásban sokat segített anno, hogy angol nyelven énekeltem 10 évig, meg a régi számítógépes játékok, amiket anno nem fordítottak le magyarra, illetve angol nyelvű filmek, rajzfilmek szintén, majd később könyvek is. Én így vagyok vizuális, ha köthetem valamihez a tanulnivalót, legyen az nyelv vagy bármi más. Válasz
 • Rita 2015-04-5 21:49
  Kedves Gabriella, nem lepődök meg egyáltalán azon, hogy egy olyan sikeres, lelkes,ambiciózus, remek üzleti és motiváló érzékkel rendelkező tanárt, mint Te... valaki kritizál. Magyar mentalitás, irígység..ja-ja, pláne, ha ő is nyelvtanár, és bele van betegedve, hogy neki életében nem volt birtokában egy ezredrésze  sem annak a pozitív enrgiának, annak a lendületnek, annak a tömegeket megmozgató inspirációnak, amiről Te minden hírleveledben szembesítesz minket...Évek óta..sok -sok év óta olvaslak...Szeretem amit csinálsz, ahogy csinálod, ahogy kedvet tudsz teremteni a tanulsához, a fejlődéshez. kívánom, hogy  a kritika, a "letolás" csak erősítsen tovább a munkádban--dehiszen ez úgyis így lesz. Azok a típusú emberek amilyen Te is vagy, ilyen nagyvonalúan kezelik ezeket az eseteket, ahogy most Te is tetted! I like it so much :-) Válasz
  • Gabi 2015-04-6 18:38

   Hű, hát ezt köszönöm szépen, Rita. Mindent, amit leírtál, de különösen a nagyvonalú kezelés részt. Mindig csodáltam a nagyvonalú embereket, és mindig is szerettem volna közéjük tartozni... :D

   Válasz
 • Timi 2015-04-5 23:06
  Teljesen egyetértek az előbbi 3 hozzászólóval, azaz rengeteg időt lehet megtakarítani, azzal ha kész kártyákról tanuljuk a legalapvetőbb - nem szavakat - hanem kifejezéseket, sőt mondatokat. Nyelvtanárként Gabi, a te kártyáiddal tanítok, és  a magántanítványaim csillogó szemmel jönnek és mondják, hogy így mennyivel könnyebb tanulni, gyorsabb és élvezetes maga a nyelvtanulás. Egyetlen dolgot hiányolok, Gabi. Nem gondoltál még arra, hogy estleg más nyelvből is alkotnál kártyacsomagokat??? :-) Tudom, hogy az angol világnyelv, de aki más nyelvet is tanul az angol mellett, imádná, mert rettentően megkönnyíti a szavak mondatba foglalását, nem kell azon gondolkodni, hogy mi a vonzat, mi a kivétel, hanem eleve úgy tanulja meg, ahogyan nyelvtanilag helyes. Ahogyan korábbi blogokon írtam, franciát és hollandot is tanulok angol nyelvtanárként - mert érdekelnek a nyelvek - és sokkal könnyebb lenne, ha más nyelveken is lennének ilyen " nyelvi mankók". Készítettem magamtól kártyákat, de időigényes és nehézkes összegyűjteni és utánanézni, hogy tényleg helyes-e.  Természetesen több helyen leellenőrzöm, de rengeteg időt tudnék megtakarítani, ha készen kapnám. Ami viszont óriási segítség az, hogy tudom, melyek a legfontosabb kifejezések, a legalapvetőbbek, - ask a question, work hard, stay at home, go to work  etc. - és ezeket tanulom meg a másik idegen nyelve(ke)n. Ezt minden nyelvtanulónak tanácsolom, hogy Gabi által össszegyűjtött leggyakoribb kifejezésekkel kezdje a nyelvtanulást, később lehet cifrázni. Ez érvényes minden egyes idegen nyelvre. Összegezve, minden nyelvtanuló könnyebben tudja venni egy idegen nyelv akadályait, ha kész komplett mondatokat kap, mert ezáltal rájönnek, hogy mire kell figyelni egy adott idegen nyelvű szövegben, mettől meddig tartanak a "kifejezéshatárok", megtalálják a vonzatokat, és ezt a tudást lelkesen alkalmazzák a magántanítványaim is, és most már ők is készítenek ilyen kártyákat, de a te kártyáid, Gabi, segítettek nekik az alapok elsajátításában. Ne törödj a negatív megjegyzésekkel, maradj továbbra is ilyen zseniális, lelkes mester, a nyelvoktatás mestere. Válasz
  • Gabi 2015-04-6 18:40

   Nagyon szépen köszönöm, Timi! Tőled különösen jól esik a dicséret, mert használod is a tanulókártyákat, és tudod, hogy miről beszélsz. És hát... komolyan...annyian mondták már, hogy más nyelvből is meg kéne ezt csinálni, hogy lassan elkezdek hallgatni rátok. :)

   Válasz
 • Petra 2015-04-7 08:49
  Gabi, szerintem itt szimpla irigységről van szó. Azért használom a tanulókártyáidat mert biztos és jól felépített tudást ad. Most már, hogy egy ideje használom a kártyákat én is tudok ilyeneket gyártani pluszban de kezdőként nem ment volna. Pedig akkor sem voltam lusta. Másik nyelvből (német!) is tök jó lenne a módszered én tuti vevő lennék rá! Válasz
  • Gabi 2016-02-1 09:37
   Köszi szépen, Petra, hogy ezt leírtad! :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás