A nyelvtanulás 13 rejtett csapdája

2018. 02. 07. | Tippözön | 14 hozzászólás

Ha az utcán nyitott csatornafedelet látsz, jókora ívben kikerülöd.

Ahogy a derékig érő csalánmezőt az erdőben.

De mit tesz az, aki nem tudja, hogy a csalán csíp, és a csatorna mély?

 

csapdák az angolban

 

Na, hát pont ezért összeszedtem neked a nyelvtanulás csalánmezőit és csatornafedeleit: azt a 13 csapdát, amit a legtöbb nyelvtanuló nem ismer fel. Érezzük persze, amikor benne vergődünk, de nem látjuk, hogyan sétálhatunk ki belőlük.

Az első négy a legfontosabb, mint tudás, ezekre mindig emlékezz majd! Ők az elkerülhetők. Az ötödiktől kezdenek veszélyesebbek lenni, és az utolsó négy a legtrükkösebb. Velük a legnehezebb megbirkózni.

 

1. A szintlépések

 

Ismerős ez a belső párbeszéd?

„Pedig ezt nemrég még értettem. Olyan tök egyszerű volt. Most akkor, hogy is van ez? Sose fogom én ezt megtanulni./Milyen idióta nyelv ez az angol!!”

Fel kell készülnöd, hogy a bonyolultabb angol mondatszerkezeteket, az angol igeidőket, esetleg a kacifántosabb segédigék használatát több lépésben fogod megtanulni. Mert a megértésnek bizony szintjei vannak!

Mindig egy „kavarodás” fogja jelezni azt a pontot, ahol a tudásod új szintre lépne. Úgyhogy ha hirtelen valahogy abban sem vagy biztos, amit nemrég még kristálytisztán értettél, mert felmerült egy új szituáció, ami összekavarja a dolgokat, akkor készülj valami jóra! Dolgozd át magad a kavarodáson boldogan, mert szintlépés jön!

Így teljesedik ki a nyelvtudásod! Hízik, gömbölyödik, és nemsokára az összes ránca kisimul majd!

 

2. Rendmániás kisfickók az agyadban

 

„Na, ezt is elfelejtettem. Mindig mindent elfelejtek. Ezt már huszadszor tanulom újra! Nekem rossz a memóriám.”

Az „elfelejtetted” lusta kifejezés, hadd helyesbítsek: az aktív angol fiókból kikerült, és ideiglenesen átpakolódott a passzív angol fiókba. Azért ideiglenesen, mert egy-egy angol kifejezés, vagy nyelvtani szerkezet a veled eltöltött ideje során általában ide-oda vándorol. Aktívból passzívba, aztán vissza aktívba, aztán megint passzívba, és így tovább. Nem tud a fenekén megülni.   

A jó hír: nem azért kerül ki valami az aktív fiókból, mert nincs benne elég hely az újonnan érkezőknek! Ésszerűségből döntöttek úgy a fejedben a manók, hogy a jó ideje nem hordott ruháidat elpakolják, és a nem használt appokat elaltatják. (Rendmániás kisfickók.) Nyugi, a fiókok nem véges méretűek, a tanulással folyamatosan tágulnak, tehát ne tarts a kapacitásproblémáktól!

 

3. A jogsitól nem leszel autószerelő

 

Ha otthon, önállóan tanulsz angolt, és csakis úgy, hogy a szókincset tanulod, meg a nyelvtant gyakorlod, akkor nemsokára ilyesmi falba ütközöl majd (és inkább előbb, mint utóbb!):

„Ha leírva látom, megértem, de hallás után semmit sem értek belőle.”

„A fordítás megy, de alkalmazni nem tudom.”

„Minden szót ismerek a mondatban, mégsem tudom, mit jelent.”

„Írásban megy, de beszélni nem tudok.”

 

Gondolj bele! A nyelvtudás nem nyelvtanból és szókincsből, meg jó esetben kiejtésből áll, hanem négy készségből: íráskészség, beszédkészség, hallás utáni megértés és olvasás utáni megértés. Vagyis, ha te otthon, önállóan tanulsz angolt, akkor neked legalább annyira otthon kell lenned a készségek fejlesztésében, mint egy nyelvtanárnak. De legalábbis, ismerned kell olyan spéci feladatokat, amiket otthon, egyedül is végezhetsz, és amelyektől VALÓBAN fejlődsz!

Ha azt várod, hogy szavakat és nyelvtant tanulsz, és ettől te egyszer csak beszélsz, akkor az olyan, mintha azt várnád a jogosítványtól, hogy össze tudsz rakni egy autót is. Figyi, szerintem örülj, ha a pótkereket képes vagy felrakni!!

És vedd tudomásul: az otthoni, önálló nyelvtanulás homlokegyenest más, mint az iskolai nyelvtanulás. Más technikákra van szükséged.

 

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT: Ismerd meg az otthoni önálló tanulás trükkös technikáit egy online tanfolyamon! MOST JELENTKEZZ!

 

4. Megmaradni mazsolának

 

Bocs, de a tanulás nem elég. A tudásodat be kell vetned, különben nem fog hozzád ragaszkodni. És nemcsak azért, mert különben a manók száműzik a passzív részlegbe. Van ennél nagyobb gondod is, csak még nem tudsz róla.

A bibi az, hogy ha nincsenek éles bevetések, vagyis, ha nincsenek előtted kihívások, akkor nem lesznek sikerélményeid sem az angolban. És emiatt nem érzed a haladásodat sem. Viszont ha vannak éles bevetések, akkor azt is képes vagy követni, hogy az első ilyenre egy tízes skálán még csak másfelest adtál volna magadnak, de mondjuk az ötödiknél már hat és háromnegyedet, a huszadiknál pedig már akár nyolcast is. És ez pályán fog téged tartani. Ez szilárdítja meg a kitartásodat nem az önfegyelem!

Nem is beszélve arról, hogy az első éles bevetés tesz mazsolából igazi katonává, és a sok-sok éles bevetés után leszel csak harcedzett veterán. Más szavakkal: rutinos nyelvhasználó.

 

5. IQ: mínusz ötven

 

Te egy művelt felnőtt vagy. (Biztosan tudom, mert ennyi szöveget más nem olvas el.)

És amikor elkezdesz egy nyelvet használni, akkor így, kiteljesedett, önmegvalósító felnőttként vissza kell menned az oviba. Valaki persze élvezi, és lélekszakadva rohamozza meg a mérleghintát, mert bármikor szívesen előkapja a gyermeki énjét. De legyünk magunkkal őszinték: a legtöbben nehezen viseljük, ha az IQ-nk ötven pontot esik, amikor megszólalunk angolul. (Főleg, amikor egy csomóan néznek közben.)

Ez olyan nyelvtanulási csapda, amit el kell fogadnod. Mint amikor rettegsz a magasságtól, de rávettek, hogy felülj a kalózhintára a vidámparkban. Leszállni menet közben nem lehet, úgyhogy kapaszkodj erősen, csukd be a szemed, képzeld magad máshova, és közben élvezd a szelet az arcodon!

 

6. Völgyvidéken és hegygerincen át

 

Dimbes-dombos út vezet az angolhoz. Motivációs hullámvölgyeken, és hegygerincek feletti szárnyalásokon keresztül. Lesz olyan pillanat, amikor legszívesebben örökbe fogadnád az angolt, és csak az érdekel, hogyan tudod boldoggá tenni. De el kell fogadnod azt is, hogy lesz olyan nap (hét? hónap?), amikor bottal sem piszkálnád meg.

Ilyenkor ismerned kell azokat a technikákat, amelyek átverik az agyadat, és amelyekkel fel tudsz kapaszkodni a meredek lejtőkön is. (Igen, vannak ilyenek!) De legfőképpen meg kell kérdezned magadtól, hogy mi az, amiért nincs kedved tanulni. Mert nincsenek a ruhaujjadban élvezetes, változatos, sikerélményt hozó tanulási technikáid, amiket bármikor előhúzhatsz? Mert úgy érzed, hogy nem haladsz, és hirtelen nem is látod értelmét a tanulásnak? Mert elvesztetted a szemed elől a célt, és fel kéne idézned valahogy? Vagy, mert belefáradtál, kiégés közeli állapotba kerültél, ezért egy rövid, tudatos szünetet kell tartanod? Az okok ismerete kiadja a megoldást!

 

7. Fogcsikorgatva előre mázsás súllyal a hátadon

 

Tudod, mi az a pont, amivel még biztosan találkozni fogsz majd? A holtpont.

Na, hát ez nagyon más, mint a motivációs hullámvölgy. Itt nem egy meredek lejtőn kell felkapaszkodnod, hanem egy falat kell áttörnöd! A holtpont az egy helyben toporgás. Amikor szenvedésként éled meg a tanulást. Amikor úgy érzed, hogy vonszolod magad előre a sötét alagútban mázsás súlyokkal megpakolva, és közben minden második lépésnél orra buksz.

A holtponton csakis erővel tudod átnyomni magad. A brutál fajtával. És az erre alkalmazott technikák abszolút mások, mint a motivációs hullámvölgyeknél! Ott még működnek a pozitív, inspiráló technikák, a holtponton nem. Mert itt már olyan mélyen vagy, hogy semmiféle inspiráció nem fog meg. Itt a „fegyver a halántékhoz” típusú technikák működnek – és ráadásul neked, magadnak kell tartanod! Fogcsikorgatva tovább kell menned, egyik láb a másik után, csak a jelenre koncentrálva, azzal a tudattal, hogy mindez csak ideiglenes (ez lesz a kulcs!), és egyszer csak kijutsz az alagútból. (Ki fogsz. Nem kérdés.)

 

8. Az időcsapda

 

Önbecsapás a nyelvtanulást rövidtávú projektként kezelni, és ezzel alábecsülni az általad kitűzött nyelvi szint eléréséhez szükséges időt. Főleg időhiányos, elfoglalt felnőttként!

Ha csak pár hétre, vagy hónapra készülsz, akkor hamar elveszíted majd a lelkesedésedet. Hiszen már az elején nyilvánvaló lesz, hogy az angol nyelv gazdagabb, változatosabb, mint gondolnád, és a haladásod is lassabb, mint ahogy azt vártad volna.

A nyelvtanulás rövidtávú projektek sorozataként érdemes kezelni. És életformaként. Ha ez utóbbi neked még túl sok, akkor is 3-5 évre tervezz, jó? És lepődj meg kellemesen, ha hamarabb eléred a céljaidat!

És akkor beszéljünk a haladásról! Mert ebben megbújik egy olyan csapda, amiről talán nem is tudsz.

 

9. A léc egyre magasabb

 

Képzeld, az agyad úgy működik, hogy nem érzékeli sikernek azt, amit egyszer már elértél. Totál hülyeség, nem? Már miért ne lenne siker az, amikor megismétled egy előző sikeredet?? És vajon miért kell mindig új láthatárokat meghódítanunk ahhoz, hogy egy pillanatra legyőzhetetlennek érezzük magunkat? Hát nem butaság ez? (De.)

Amikor angolul tanulsz, észrevétlenül emeled majd a lécet, amit meg kell ugranod. Először megelégedsz azzal, ha tudsz egy pohár vizet kérni, vagy épp megköszönni külföldön. Aztán jön az, amikor szeretnél picit komplexebb helyzeteket elmagyarázni – de még tőmondatokban is elég, és az a siker, ha bólintanak, és megértik. Aztán ez sem elég, mert már beszélgetni akarsz a bennszülöttekkel. Mondjuk elmondani nekik egyszerű dolgokat magadról, mint hol és hogyan élsz. Majd még feljebb tolod a célt, és már el is magyaráznál nekik dolgokat, amiket az országról, a kultúráról, a történelmünkről hallottak, vagy épp nem hallottak. Aztán türelmetlenné válsz, ha mindez nem jön gondolkodás nélkül. És utána jön a fotoszintézis, a deriválás, a globális piacok interdependenciája és a nukleáris fúzió. (Nem, ez nem túlzás.)

Csak figyeld meg az átmeneteket! És érd tetten magad, amikor akaratlanul is emeled a lécet anélkül, hogy kaptál volna magadtól egy aranyérmet, vagy minimum egy vidám vállveregetést az előző szint teljesítéséért.

 

 

10. Elháríthatatlan körülmény

 

Szép dolog, amikor részletes terveket szövünk, de a legnagyobb erény akkor is a rugalmasság. Hogy képes legyél kibékülni azzal, amikor a terveidet keresztülhúzza valami váratlan! Aztán fogd fel kalandként, és frissen-fitten tervezd újra az útvonalat!

És ha történik valami az életedben, ami miatt az angol hirtelen megszűnik prioritás lenni, akkor tegyél magadnak egy szívességet! Ne görcsölj rá, ne ostorozd maga miatta! Egyszerűen légy nagylelkű, és engedélyezd magadnak, hogy az életed ezt a területét ideiglenesen elhanyagolod. Engedd el a kontrollt! És közben vigasztald magad azzal, hogy mindez csak ideiglenes! Nyugi, eljön még a te időd!

 

11. Fordulópont

 

Volt már olyan pillanat az életedben, amikor egycsapásra megváltoztak a prioritásaid? Vagy olyan időszak, amikor valahogy fokozatosan átalakultak?

Ez nagyon más, mint az előző pont: amikor megváltoznak az életkörülményeid, az KÜLSŐ ok, míg a prioritások változása BELSŐ ok. (Csak hogy tudatosuljon.) De a válasz rá ugyanaz: nagylelkűség, elengedés, újratervezés!

Jegyezd meg: felnőttként nemcsak hogy jogod van arra, hogy te magad állítsd fel a prioritásaidat, hanem ez egyben a kötelességed is!

 

12. Az ellendrukkerek

 

Nincs körülötted senki, aki tudna angolul? Vagy, aki vágyna arra, hogy angolul tudjon? Kinevetnek, amiért belevágtál az angolba? Vagy csak legyintenek? Esetleg akkor kacagnak jókat, amikor használni mered az angolt? Leereszkedően javítgat egy „jóakaratú” munkatársad? Esetleg folyton csak a számonkérést hallod, hogy miért nem tudsz már angolul?

A tünetek egyértelműek: a környezeted nem támogatja azt, hogy megtanulj angolul. Ha melléd állnának, akkor egyszerűbb dolgod lenne. De te azért csak tanulj! Mutasd meg nekik! Csakazértis. Dacból. Tartsd „titokban” az angol projekted a közvetlen környezeted előtt, és keress egy olyan társaságot, akik drukkolnak, inspirálnak, húznak előre!

 

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT: Sima út az angol nyelvtudáshoz egy támogató online közösségben! MOST JELENTKEZZ!

 

13. A szárnyaid nyesegetése

 

A szárnyaidat nemcsak mások nyesegethetik ám! A leghatékonyabban te tudod ezt megtenni magaddal. Mutatom, hogyan! Mondogasd magadnak gyakran ezeket:

Én ezt sose fogom tudni. Nekem nem megy a szótanulás. Nekem rossz a memóriám/a hallásom. Én nem tudom kiejteni az angol szavakat. Az angol nagyon nehéz nyelv. Ezt mindig elfelejtem. Én hülye vagyok az angolhoz. Nekem nincs nyelvérzékem. Nem értek semmit az angolból hallás után.

(Van még? Lehet kiegészíteni!)

Képzeld, kutatás támasztja alá, hogy az önbizalom hatékonyabbá teszi a memóriából való visszahívást! Magyarul: több mindenre emlékszel abból, amit megtanultál, ha bízol magadban. Úgyhogy a magadat szapuló mantrákkal tulajdonképpen az angol nyelvhasználatot akadályozod.

Ha ilyesmin kapod magad, tudd: a nyelvtanulás egyik csapdájában vergődsz. És ne állj a saját utadba vele, jó?

 

Ennyi volt a 13 legfontosabb rád leselkedő veszély.

Most már ismered mindet, így el tudod kerülni, hogy belesétálj bármelyikbe is. És ez a cél.

Kíváncsi vagyok: te beleestél már valamelyik csapdába? Vagy esetleg épp csücsülsz valamelyikben?

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

14 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Edit 2018-02-8 09:38
  Köszönöm Gabika a motiváló szöveget nagyon szellemes és jókat derültem is rajta,sok minden érvényes rám is az általad mondottakból.Egy dolog viszont a fontos hogy a kitüzött célomat nem adom fel.Két és fél évvel ezelőtt kezdtem el az angolt 0 ról teljesen autodidakta módon tanulni Ez aug.-ban lesz 3 éve, amit kitüztem magamban,hogy ennyi idő minium szükséges ahhoz,hogy meg merjen szólalni az ember külhonban is.Nagyon igazad van abban,hogy ezt csak kitartó mindennapos tanulással lehet elérni. Nagyon jónak tartom a módszeredet,szeretem a szó kártyákat és a gyakorló füzeteket is. Mégegyszer köszönök mindent. üdv. Edit Válasz
  • Gabi 2018-02-8 10:13
   Én köszönöm, Edit, hogy itt vagy, és elolvastad a cikket, és hajrá az angolhoz! :) Megkérdezhetem, hogy melyik angol tanulókártya csomagod van már meg? Válasz
 • Szabóné Loszkorik Gabriella 2018-02-8 11:00
  Kedves Gabriella ! ... ez az írás annyira jó volt :) . Üdvözlettel : Gabi Válasz
  • Gabi 2018-02-8 12:07
   Köszönöm szépen, Gabi! Jól esik az elismerésed! (És sokat jelent!) Válasz
 • Istvan Magasdi 2018-02-8 17:47
  Szia! Elmeny volt olvasni! Csodalatos,hogy mennyi energiat fektetsz a felvezetesre,bevezetesbe. Angolozas nelkul is erdemes olvasni,mert a tobbi teruletre is igaz amit leirsz. Igaz en spanyul tanulok itt Cancunban,de sok jotanacs es biztatas erkezik igy is. Tudom,nyilvan abbol profitalsz,ha efizetek,de gondoltam keirom a pozitiv velemenyem,mert nagyon profin csinalod! Wolf Gabor is megirigyelne. Tovabbi sok sikert,es lelkes tanulokat! Válasz
  • Gabi 2018-02-10 08:05
   Cancun! Húúú, de jó neked! Köszönöm szépen, hogy így is olvasod! Megvallom, szeretek írni, és szeretek támogatni. Akkor is csinálnám, ha senki nem fizetne érte a vásárlásával. És az utolsó mondatot megmutatom az érintettnek is, jó? :) Válasz
 • Ágota 2018-02-8 20:10
  Nagyon jó cikk, mint a többi is, csak egyetlen dolgot kéne hozzátenni: nem csak az angol, hanem bármilyen nyelv tanulására érvényes. Válasz
  • Gabi 2018-02-10 08:01
   Ó, igen! Abszolút igazad van, Ágota! Köszi, hogy elolvastad! :) Válasz
 • Heni 2018-02-9 09:40
  Kedves Gabi! Rám most leginkább a 10. pont vonatkozik, hogy most egy időre megváltoztak a prioritások, ezért addig kicsit hátrébb kerül az angol. Nagyon várom viszont azt az időt, amikor újra intenzívebben elővehetem. Addig is próbálok kicsiben, amennyire a megváltozott idő-és feladatbeosztásom engedi, foglalkozni a nyelvvel. A FB-on követtem a 21 napos kihívásodat, onnan például kiválasztottam magamnak egy olyan mini feladatot erre az átmeneti időszakra, mint a gépkocsik rendszámának angolul való elolvasása. :-) Válasz
  • Gabi 2018-02-10 08:03
   Nagyon ötletes dolog, Heni!! Egy dolog segíthet még egy-egy tudatos szünet alatt, tűzz ki egy időpontot, amikor az angol legyen prioritás! Ha véletlenül nem pontosan tartod be, nem baj, de ha az időpontot kitűzted, és közeledik, akkor a lelked-agyad is előre készülget rá majd! És köszi, hogy velünk csináltad a 21 napos kihívást! Válasz
 • léna 2018-02-10 13:59
  Kedves Gabi! Szerinted megtanulhatunk annyira angolul, hogy angolul írjunk cikkeket, ami angol nyelvű lapokban jelenhet meg? Nem túl irreális terv ez magyar anyanyelvűként? Válasz
  • Gabi 2018-02-10 16:33
   Kicsit sem!! Rengeteg magyar ember ír angolul a netre, szaklapokba! Tapasztalatból (is) mondom: fel kell építened rá egy stratégiát, dolgoznod kell érte, de lépésről-lépésre simán eljuthatsz ehhez a célhoz! A Nulladik Angolórában külön lecke van erre amúgy, az a módszer, ahogy nekem sikerült eljutnom ide. ( https://www.angolnyelvtanitas.hu/nulladik-angolora ) Ja, és íráskészség fejlesztő MOOC kurzusokra is szükség lehet majd hozzá (ingyenesek! de angolul vannak!), itt találod az útmutatót hozzá: http://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/ingyen-tanulhatsz-a-vilag-legjobb-egyetemein Nagyon szép cél, drukkolok neked!! Válasz
   • léna 2018-02-10 18:23
    Köszönöm szépen, Gabi! Sok erőt merítek belőled, a tanácsaidból. Nagyon szeretném én is, ha egyszer sikerülne. Válasz
    • Gabi 2018-02-10 19:18
     Hálás vagyok, hogy olvasol, Léna! :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás