Aktív angol szókincs játékosan

2014. 07. 16. | Tippözön | 24 hozzászólás

Még mindig angol szavak listáját memorizálgatod?

Újra és újra?

Kevés eredménnyel?

Akkor hadd mutassak valamit!

 

Aktív angol szókincs

 

Észrevetted azt, hogy ha azt mondom neked, hogy "restaurant", akkor némi töprengés után felszínre kerül, hogy salad, dessert, drinks, meal, dish, coffee, order, waitress és társaik? És utána olyasmik is előtolakodnak, hogy: I'd like a glass of wine, vagy: Can I have the bill?

Az ok: az agyad egy bonyolult, sokdimenziós hálóba pakolja el az információkat, ahol minden elemnek sok-sok kapcsolódása van egymással. És amikor megfogjuk a háló egyik elemét, a felszínre húzzuk, az húzza magával a kapcsolódó elemeket is – azokat is, amelyekről nem is tudtál, hogy megvannak…  

Az angol szókincs is pont így működik!

A listáról ismételgetett szavakat azért felejted el, mert nekik nincs elég kapcsolódásuk, vagyis "gyökerük". De amit most mutatok, azzal nemcsak megerősítjük a hajszálgyökereket, hanem újakat is növesztünk.

 

Egy bevált technika: szókincsfa

 

A technika lényege: fát növesztünk, amelynek a kiindulópontja egyetlen angol szókincselem (az én példámban, ld. lentebb: eat in a restaurant), ahol az "ágakon" vele témában/tartalmában kapcsolódó főbb szókincselemek ülnek (call the waitress, take the order, stb.), és a "levelek" meg ezekhez az ágakhoz kapcsolódnak témában.

Ez egy asszociációs játék. A kérdés, amit a szókincsfa készítése közben fel kell folyton tenned magadnak: "Milyen angol kifejezés jut eszembe arról, hogy …?" Így építkezel majd!

Persze rögtön kész kifejezésekkel fogunk dolgozni, nem puszta szavakkal, hogy a folyékony beszéddel se legyen gond.

Szeretni fogod! Főleg, mert ahogy belemelegedsz, előjön a humorérzék, az emlékezetes élmények és kínos szituációk, és elkezded majd szórakoztatónak találni a feladatot.

És amikor a kínai kajához érsz, olyasmi mondatot találsz leírni, hogy: What kind of meat is this? (=Milyen hús ez?) Mert eszedbe jut, hogy múltkor azon tanakodtatok, hogy a fura kontúrú hús vajon milyen állatból származik. Vagy, amikor azon viccelődtetek az étteremben, hogy a felszolgáló tuti direkt nem néz a te irányodba (I swear she does that deliberately), és ezt valószínűleg be is gyakorolta. Igazából abbahagyni nehéz csak, ha egyszer belemelegedsz.

Ráadásul a kapcsolódások kitalálása is jó játék! "Ez vajon ide jön? Nem, inkább ide! Vagyis…oda jobb lesz!" Készítsd el, ahogy jól esik: papíron, vagy elektronikusan. Csak csináld rendszeresen!

 

Ilyen egy szókincsfa

Mutatok egy mintát, én jót játszottam vele utazás közben:

 

Angol szókincsfa példa

 

Bonyolultnak tűnik? Csak állj neki, és meglátod, te milyen hatalmas szókincsfákat tudsz létrehozni pár perc alatt!

És a végére néhány fontos részlet: hogy csináld, mire jó, és egyéb fontosságok.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

9 gyorstipp a szókincsfádhoz

1. Mivel a szókincsfával témakörök szerint ismétlünk át szavakat, az angol nyelvvizsgára való felkészüléshez extra jó! Használd!!!

2. Más által előre elkészített szókincsfák ennyire nem hatékonyak! Vizuális típusú tanulóknak persze még ezek is jobbak, mint a listák, de az alapszabály, hogy senki sem tud olyan jó szókincsfát rajzolni, mint te! Itt maga az elkészítés a tanulási technika.

3. Ugyanarra az angol szókincsre akárhányszor elkészíthetsz egy újabb és újabb szókincsfát, és ugyanolyan hatékony szókincs aktivizálás lesz. Csak nem az unalmas-magolós fajta, hanem izgalmas-játékos.

4. Nincs egyetlen helyes megoldás! Itt a te passzív szókincsedből, és azt aktivizáljuk!

5. Sokkal hatékonyabb, ha nem angol szavakat, hanem kész, azonnal használható kifejezéseket írsz! Pl. eat in a restaurant, sit at a table, call the waiter, order drinks, a romantic dinner, a fine wine, a table for five. Ahogy a képen is látod!

6. Beletehetsz új angol szókincset is, amit a szótárból nézel ki! De tartsd észben, hogy a feladat legfontosabb "mellékhatása" az, hogy rájössz, hogy mennyi angol szókincsed van már, és ezzel önbizalmat nyersz az angol nyelv használatához. Ha telerakod új szavakkal, akkor kevésbé önbizalomerősítő.

7. A szókincsfa a passzív angol szókincs aktivizálására, előcsalogatására a legjobb. Ha új angol szókincset akarsz vele tanulni, akkor adj az agyadnak egy extra kapaszkodót (=gyökérnövesztési lehetőséget), és használj hozzá a Google-ból vadászott képeket!

8. Diszlexiával, diszgráfiával küzdesz? Használj színeket és rajzokat! Sokat!

9. Mint mindig az angol nyelvtanulás során, itt is jól jön egy játszótárs. Mutasd meg ezt a blogbejegyzést egy barátnak, és készítsétek el együtt ugyanarra a témára! És aztán nézzétek meg egymásét! Tanuljatok, és értékeljétek egymás humorérzékét. ;)

 

Próbáld ki a gyakorlatot!

Például a munkáddal! Mondjuk, kezdd onnan, hogy work in an office! Vagy készíts szókincsfát ezekre: prepare for an exam, travel by air, in the beach, a rainy weekend, learning English, a night out with friends.

Van még ötleted? Segíts másoknak, és írd meg hozzászólásban! Vagy írd meg, hogy miket tennél a TE verziódba! Hajrá! ;)

 

Hasznos volt? Jelezd az Ajánlom és a +1 gombokkal, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

24 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Nagyné 2014-07-16 16:40
  Hát,ezt feltétlenük kipróbálom,remek ötletnek tartom,mert én is vizuális tipus vagyok. Köszi:Eszter Válasz
  • Gabi 2014-07-16 21:33

   Szívesen! Ne felejtsd el beküldeni a kész verziót, mert ha Facebookra feltesszük, akkor garantált ajándék jár érte! Hátha plusz motiváció... :)

   Válasz
 • Kovács Éva 2014-07-16 17:27
  Ez nagyon jó ötlet,és ahogy néztem a "szókincsfádat",szinte mindent el tudtam olvasni!Csúcs!Nyolcadik hónapja tanulom az angolt, abszolút kezdőként.Az éttermi témával is nagyon sokat foglalkoztam-de,hogy ennyire megmaradt az agyamban?! Köszönöm,sikerélmény...és ezután jön a "saját"szókincsfám. Válasz
  • Gabi 2014-07-16 21:34

   Nahát! Ez egyszerre 2 dolgot jelent: (1) helyes módszerrel tanulsz angolt!!! (2) indokolatlan volt a félelmem, hogy az írásom nem olvasható. :D

   Válasz
   • Pekár Bianka 2014-09-20 11:49
    Érdekes módszernek tűnik. Kiprobálom.Köszi hogy megosztottad. Válasz
 • Czinszky Klára 2014-07-16 18:01
  Szia ! Az ötlet kiváló, főleg azoknak segít sokat, akik fel tudják állítani a fát, mert van miből meríteniük. Ismerik a kifejezéseket, helyesen tudják értelmezni és leírni. A kezdők és haladók csak építgetni tudják ezt, és néha hozzá tehetik az újonnan tanultakból az éppen odaillőt. Azért így is hatásos lehet !  TETSZIK, de még nem kezdem el.Üdv : Klári Válasz
  • Gabi 2014-07-16 21:36

   Igazad van: kezdőknek ez a feladat még nehéz. Ott nincs passzív szókincs, vagyis nincs mit aktivizálni. De 1-2 hónap intenzív(!) tanulás után már bevethető...én bátorítanálak egy próbára! :)

   Válasz
 • Fekete Alexandra 2014-07-16 18:46
  Kedves Gabriella! A Te pozitív segítséged és hozzáállásod egész egyszerűen "wonderful", nagyon köszönöm. Nekem a nyelvtannal van gondom, de megpróbálom újra és újra:) Jó munkát és sikereket kívánok Neked és csapatodnak!3 Válasz
  • Gabi 2014-07-16 21:42

   Jaj, de nagyon köszönöm. Jól esik, tényleg. :) Nagyon jó témát hoztál, köszi. Emlékszem, hogy az angol nyelvtan nekem nagyon sokára tisztult le. Tanultam, persze, tudtam is, de valahogy mindig nehézségekbe ütköztem a gyakorlatban. Nem tudtam eldönteni, mikor micsoda kell. Fura volt az is, hogy sokszor éreztem, hogy "szintet lépek", vagyis valami, ami addig homályos volt, kitisztult. És ez ciklikusan megismétlődött. Máig vannak megtorpanásaim néha ("ez tuti így jó?", főleg a ritkábban használt dolgoknál), de azt mondhatom: ki fog tisztulni! Egyszer csak nem gondolkodsz többé "nyelvtanul", hanem csak használod a nyelvet. Addig is, megtennél nekem valamit? Kattints az "angol nyelvtan" címkére a bal oldali sávban, és fusd át néha-néha a cikkeket, jó? Hátha...

   Válasz
 • Sárainé Emese 2014-07-17 13:24
  Sajnos ez még nekem nem működne, hiszen 1-2 hete kezdtem el tanulni az angolt, a gyerekeim segítségével. Most költöztem Skóciába, épp nyári szünet van itt is, nem tudok sulit kezdeni, de szeptemberre remélem már nem leszek teljesen tudatlan :) De ez nagyon jónak látszik, ha már lesz elég szókincsem megpróbálom majd én is :) Köszönöm   Válasz
 • Mikulainé Zsuzsi 2014-07-19 16:34
  Köszi, nagyon jó ötlet, kipróbáltam és működik. El is küldtem a fent megadott címre a rajzomat, de csak egy automatikus választ kaptam, hogy az iroda zárva van júl 27-ig. Remélem azért még tart a játék . Válasz
  • Gabi 2014-07-25 08:01

   Szia Zsuzsi! Köszönjük szépen! Az iroda amúgy tényleg zárva van, és tényleg most hétfőn, július 28-án nyitunk. :)

   Jövő héten Dettitől megkapom, és ha felkerül a Facebook profilunkra, tényleg tanulókártya csomag üti a markodat!

   Köszönöm szépen, hogy kipróbáltad!!! :)

   Válasz
 • Anikó 2014-08-3 22:46
  Kedves Gabi, ez nagyon jó ötlet! Kb. olyan, mint az elmetérkép, és igen, minél több színt és rajzot használ közben az ember, annál hatékonyabb ez a módszer, mert annál jobban megmaradnak, szinte beleégnek a memóriába a kifejezések :) Válasz
 • Vasas Erika 2014-09-21 21:11
  Igen, elmetérkép, nekem is ez jutott eszembe. Szerintem csupán asszociáció kérdése, hogy ki mit csinál belőle, hogyan hívja. Engem a pókra emlékeztett, vagy akár a pókhálóra, sosincs kész, állandóan bővíthető. Sokszor szoktuk ezzel ismételni egy témakörhöz kapcsolódó szókincset, kifejezéseket, vagy az újakat rendszerezni. Szeretem az írásaidat, posztjaidat, nagy hatással vannak a saját tanítási gyakorlatomra, szemléletformáló erejűek. Válasz
 • Hajni 2014-11-2 16:30
  Sziasztok, Nekem ez a módszer a nyelvvizsgára készülve, a különféle tételek tanulásánál is tökéletesen bevált :) Középpontban maga a témakör van, és az (fa)ágak a különböző hozzá tartozó ismeretek, van hogy szófajonként csoportosítva (nekem ez is fontos: melléknevek, igék, főnevek és ezek kapcsolatával kifejezések - szókapcsolatok - gyártása), vázlatszerű mondatokal kiegészítve (mi jut elsőnek eszembe a témáról, ok-okozati összefüggések rövid felvázolása, célok és kapcsolódó témák rövid kidolgozása pár szóval, stb... British angol-Amerikai angol összehasonlítások stb...)  Hozzá teszem, a módszert magát itt találtram! Hálás köszönet érte :) Válasz
  • Gabi 2014-11-2 17:48

   Köszönöm szépen a visszajelzést, Hajni!!! :)

   Válasz
 • Zsuzsa 2014-11-3 23:39
  Extremely useful and amuzing at the same time :-)) Az összes magántanítványomnak szoktam javasolni. Amúgy lett már nyertes ebben a játékban? Mert nem találtam meg a Facebook profilon. Válasz
 • Zsuzsa 2014-11-3 23:41
  correction: amusing Válasz
 • kölber judi 2015-01-2 12:29
  Érdekesnek igérkezik kiprobálom köszi Válasz
 • Tereza 2015-05-23 15:18
  Kedves Gabi! Egy olyan dolgot szeretnék tőled megkérdezni, ami régóta foglalkoztat és a passzív tudással kapcsolatos. Jó 15-20 évvel ezelőtt jártam egy magántanárhoz, aki oly módon tanított angolt hogy a nyelvkönyvek olvasmányait, melyek a tanulási szint növekedésével egyre hosszabbak és hosszabbak lettek, kívülről meg kellett tanulni és szórul szóra és legalább 5 alkalmon keresztül fel kellett mondani, mindig hozzáadva a legutóbbi aktuális lecke olvasmányát. Majd 3 könyv anyagát "vágtam" be ily módon. Hosszú ideig emlékeztem a szövegekre, ellenben ha beszélni próbáltam angolul, soha egy szó nem jutott ezekből eszembe, és mindig úgy éreztem, hogy feleslegesen töltöttem el rengeteg időt, energiát és pénzt. Aztán az évek múltával teljesen megkopott az egész. Azóta újra nekivágtam a tanulásnak, természetesen hátrahagyva a régi módszert! :) Ahogy egyre többet olvasni jobbnál jobb tanulási technikákról, módszerekről, hála neked is :-) felébredt bennem a kíváncsiság és a remény, hogy ha ez a régen szerzett tudás elraktározódott, mint passzív tudás, akkor valamilyen módon előcsalogatható-e? Egyáltalán ez passzív tudás vagy búcsút mondhatok annak a pár évnyi tanulásnak? Ezzel kapcsolatban várom véleményedet és tanácsodat. Üdvözlettel és tisztelettel, Tereza Válasz
 • lillia 2015-12-27 22:54
  Szia! Még mindig be lehet küldeni szókincsfát? :) Válasz
 • ILOZ 2016-06-5 14:51
  Mondom? Mondom, hogy tetszik! Válasz
 • Bognár beáta 2016-09-24 08:50
  Nagyon jó, és hasznos, mindenkinek ajánlom. Válasz
 • Lakatos Dávid 2017-03-17 06:56
  Nagyon jó ötlet ez a szókincsfa, ebben a tananyagban is benne van plusz 6 új módszerrel az aktív angol szókincs fejlesztésére és passzív nyelvtudás aktivizálására: https://angolintezet.hu/angol-tanulas-blog/modszerek-aktiv-szokincs-fejlesztesere-szintentartasara/ Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás