Az abszolút legjobb módja annak, hogy gyorsan megtanulj angolul

2009. 02. 28. | Tippözön | 21 hozzászólás

Itt most nem nyelvtanulási módszerekről lesz szó.

És még csak nem is nyelvtanulási tippekről írok.

Egyszerűen csak megmutatom neked a legegyenesebb és legsebesebb utat egy erős alapszintű angol nyelvtudáshoz.

 

Gyorsan angolul

 

Talán meglepő lesz egy-két eleme, mert nem feltétlenül illik a nyelvtanulásról alkotott eddigi elképzelésekbe.

És előrebocsátom azt is, hogy ez az információ használhatatlan és teljesen értéktelen lesz neked, ha kizárólag a nyelvvizsga érdekel, és egyébként az angol nyelv tökéletesen hidegen hagy.

Ha tehát biztos vagy abban, hogy az elkövetkező 60-80 évben nem kell angolt használnod, itt és most nyugodtan hagyd abba az olvasást!

Tehát, íme a legrövidebb út – rövidítve, lépésekben.

 

3 lépés az angol nyelvhez

Első lépésben szerezz egy jó alap nyelvtankönyvet. Mitől jó egy nyelvtankönyv? Kizárólag azokat a nyelvtani alapokat tartalmazza, amelyeket a való életben a legalapvetőbb kommunikációhoz tudni kell, és azokat is rövid, emészthető, és főleg neked tetsző leckékben. Lehetőleg sok példamondattal, és számodra egyszerű magyarázatokkal. Az én kedvencem Dohár Péter: Kis Angol Nyelvtan című könyve, de önállóan használva ez inkább ismétlésre és rendszerezésre jó, mint a nullából való tanulásra. A már álom-szintű kezdő nyelvkönyv, amelynek a szókincse kihagyja a csészealj, a rozs és a katicabogár szavakat, és a leggyakoribb angol szavakra koncentrál.

Következő lépésben meg kell szerezned a 3000 leggyakoribb angol szó listáját – attól függően, milyen szintre akarsz eljutni, és honnan indulsz. Persze az angolban ez azzal kezdődik, hogy with, of, to – amelyekkel nem nagyon tudsz mit kezdeni, vagyis jó, ha már rögtön az ezekből képzett kész, azonnal használható, leggyakoribb kifejezések listája van meg. Ilyen, kész angol kifejezéslista sajnos interneten, ingyenesen nem elérhető. Fontos, hogy ennek a hanganyagát is KÖTELEZŐ megszerezned!

A harmadik lépés egy kis matematika. Részekre bontunk, tervezünk, és célokat tűzünk ki. Mondjuk, hogy az angol nyelvtankönyved 120 részből áll, plusz ehhez jön kb. 1300 angol kifejezés és van minderre öt hónapod. Tegyük fel, hogy egy nap pihenést engedélyezel magadnak, így havonta átlagosan 26 napot, vagyis összesen 156 napot tanulsz. Ez azt jelenti, hogy naponta egy nyelvtani részt kell megtanulnod, és lesz egy napod a héten, amikor ismételsz. Emellett napi 8 új kifejezést kell megtanulnod. És ez azért nem olyan sok, ugye?

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

És most jön a meredek rész. De igyekszem ötleteket adni…

A következő és egyben utolsó lépés: egy időre ki kell menned külföldre, méghozzá egyedül, és nem is találkozhatsz (rendszeresen) senki magyarral kint. Ha nincs erre pénzed, dolgozz kint! Beiratkozhatnál ugyan egy külföldi nyelviskolába, de ezek drágák, és nem is annyira hatásosak, mint a másik módszer: szerezz sok külföldi barátot! Ehhez foghatóan intenzív elmerülés az angolban nem létezik! Lakhatsz egy családnál is, akikkel sokat beszélsz, vagy megszállhatsz úgy, hogy kiadó szobát keresel a világ legnagyobb hirdetési oldalán. Nagyon szégyenlősöknek: fizethetsz egy külföldinek azért, hogy társalogjon veled. A lényeg, hogy az elejétől vedd használatba a megszerzett alap angol nyelvtudásod, és lásd működés közben! Aztán pedig legyen egy pár hetes időszak, amikor teljesen elmerülsz a nyelvben – ezért pedig célszerű külföldre menni. Persze a bátor nyelvtanulók otthonról, ingyen is beszélgethetnek angolul külföldiekkel.

Nos, ennyi az egész.

Talán nem minden eleme tűnik megvalósíthatónak számodra, vagy nem azonnal. Meredeknek tűnhet maga a megközelítés, vagy nincs még meg az ehhez szükséges eszköztárad. De keresni szabad, és ha találsz ilyet, oszd meg velünk!

És persze ehhez még hozzá kéne tennem száznyi más nyelvtanulási tippet, és egy egész hétig tudnék erről beszélni, de attól még ez a három fő lépés adja neked a leggyorsabb utat az angol nyelvhez.

Próbáld ki!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

21 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Nagy Tibor 2009-02-28 00:00
  A KREATÍV ANGOL c. tananyagot is ide sorolnám, fõleg a szótanulás elõsegítése érdekében! Válasz
 • hozzaszolo 2009-02-28 00:00
  Most mindenki itt fogja reklámozni a saját könyvét, Gabi! :) Válasz
 • Anita 2009-02-28 00:00
  Tanárként azt kell mondjam, hogy az utolsó bekezdés nagyon jól összefoglalja azt, mi kell a nyelvtanuláshoz. És valóban nincsen ilyen tankönyv a piacon, vagy legalábbis én nem ismerek. Pedig sok könyvet veszek és rendszeresen járok könyváruházba. Válasz
 • robbi 2009-02-28 00:00
  en kulfoldon vagyok jelenleg es valoban igaz, hogy nem eri meg csak magyarokkal lenni mert nem javul az angolod. Az angolom sokat fejlodott azota hogy itteni barataim vannak. De kellenek az alapok, az is igaz. Válasz
 • Tomy 2009-02-28 00:00
  Véleményem szerint az Oxford angol nyelvtan magayarázatok-gyakorlatok c. könyv nagyon jó arra, hogy elsajátítsa valaki az alapokat és mindemelett el is mélyüljön a nyelvtanban. Én mindenkinek csak ajánlani tudom.

  Üdv: Tomy Válasz
 • Kovacs Ildiko 2009-02-28 00:00
  Szép napot mindenkinek!

  Ajánlanám mindenki figyelmébe:
  The Family Album USA, ez egy könyv - amerikai angol - a mindennapokról, egy család életérõl, szinte csak párbeszéddel.

  Éredekes, kedves könyv. Romániában adták ki, nekem nagyon sokat segitett, szavak, kifejezések és egyebek megtanulásában.

  Sajnos nem tudom Magyarországon hol kapható, de az interneten hanganyaggal - ami nagyon fontos - megtalálható.

  üdvözlettel:

  Kovács Ildikó Válasz
 • jujjte 2009-02-28 00:00
  youtube-on megkerestem ezt a ”The Family Album USA” -t, és tényleg jó, már 3 részt megnéztem, jól érthetõen beszélnek benne. Megnézem minden részét. :D Válasz
 • Vajas János 2009-03-1 00:00
  Kedves Neményi András Tanár Úr! Akinek nincs szüksége a nyelvvizsgákra, hanem a számítástechnikai eszközök használata miatt kényszarül az angol nyelv egyes szavaira vagy mondataira, annak valóban ez a jelenlegi blog bejegyzés még ha csökkentett értékekkel is, adhat egy löketet a bátrabb angol tanuláshoz! Én is szívesen venném ha fiatalabb lennék egy külfildivel való cserét 2x vagy 3x egy- egy hónapra évente- ez biztos siker lenne! Tisztelettel János Válasz
 • Gabi 2009-03-3 00:00
  János, ez nem Neményi András blogja, az enyém. (=Szalai Gabriella) :) Amúgy minden stimmel.
  Különben nem egy olyan embert ismerek,aki jól fizetõ munkát hagyott itt a külföldi tartózkodásért. Az eredmény minden esetben felülmúlta várakozásaikat, és amikor visszajöttek, egy sokkal jobban fizetõ és izgalmasabb pozícióba kerültek. A rekordot eddig az a férfi tartja, akit saját cége vett vissza dupla annyi fizetésért plusz egy céges kocsiért. Fél éves külföldi tartózkodás, és egy felmondás után. :) Szóval a bátorságnak mindig van jutalma, és nagyon erõsen kell az agyaddal a siker ellen dolgoznod, hogy ez ne következzen be.
  hozzaszolo,
  igazad lett. :) Válasz
 • Gergely 2009-03-3 00:00
  Végeztem egy kis keresgélést a leggyakrabban használt angol szavak listája után, miután elolvastam a cikket.

  A következõ linkeken (talán) használható infókat találtam:
  http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Frequency_lists
  http://simple.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Word_lists

  Gondoltam megosztom az angolt tanulókkal, hátha valaki tudja hasznosítani...

  Hangminta a szavak kiejtéséhez persze nincsen, de azt is össze lehet keresni...
  További jó mulatást mindenkinek. Válasz
 • Gabi 2009-03-4 00:00
  Gergely,
  köszi! Pár blogbejegyzéssel hátrébb olyan video linkjét írtam le, ahol ezeket ki is ejtik. :)

  De egy gyors figyelmeztetés mindenkinek: az angolban TILOS szavakat tanulni! Vagyis ez a lista csak nagyon korlátozottan használható.
  Válasz
 • Éva 2009-03-27 00:00
  Kezdõknek is TILOS szavakat tanulni?
  A minap kezembe akadt egy Easy Thai nyelvkönyv-kezdõknek.
  Mondatok.Hát bizony azt sem tudtam melyik szó mit jelent az
  adott mondatban,pedig angolul alatta volt.
  Szerintem kezdõknek mindenképp kell egy alapszócsomag. Válasz
 • Gabi 2009-03-28 00:00
  Hát, thai nyelven én is szavakat tanultam. Milyen vicces, hogy pont ezt a nyelvet hoztad fel. :) Sõt, olaszul és spanyolul is. De az angolban nem sokra mész ezekkel...persze próbálkozni lehet, és az elején menni is fog. Aztán egy év (vagy több év?) után rájössz: (1) sokkal gyorsabban ment volna, ha máshogy csináltad volna, (2) sokkal folyékonyabban menne volna, ha máshogy csináltad volna, (3) sokkal kevesebb energiabefektetéssel jutottál el volna oda, ahol vagy, ha máshogy csináltad volna... És akkor még szerencsés vagy, ha rájössz! mert magától az ember nem feltétlenül jön rá ilyen dolgokra. Ezért érdemes a nyelvtanulás szakirodalmát olvasni. Én havonta töltök le az Academic Search Premierrõl 50 cikket (ez a max, amit le lehet egyszerre), és mondhatom: hihetetlen, milyen sok tudás elérhetõ, és mennyi fáradság és keserûség megtakarítható a rövidebb utakkal. Csak hát...ugye...ez mind angolul van. Válasz
 • Kristóf 2009-06-14 00:00
  Én megtaláltam az ezer leggyakrabban használt angol szót. Azt nem tudom hogy a leggyakoribb (tv, internet, köznyelv) , de azért lehet belõle megtanulni párat.
  Itt van: http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Frequency_lists/TV/2006/1-1000 Válasz
 • GABRIEL PAL 2010-02-1 00:00
  HALLIHO.SZERETNEM A THAI NYELVTUDASOMAT TOKELESITENI, MIVEL ITT ELK 8 EVE ..TUDNATOK SEGITENI? MERT MAGYAR ANYAGOT SAJNOS SEHOL NEM TALALOK..ELORE IS KOSZI ..GABOR Válasz
 • jaho 2011-01-9 00:00
  Oxford 3000 + kiejtés

  http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/oxford3000/

  Válasz
 • Máté Kriszti 2012-04-14 22:54
  Neményi Adrás nekem ezt mondta hogy tanuljak angolt de én mégis az olasz nyelvet tanulom már lassan 8.hónapja és ami nekem nagyon jól megy annyíra hogy az első levelem már kint van olaszországban annyíra jól megy és ami a legjobb hogy végre nagyon nagyon megszerettem úgyhogy ez lett a legkedvesebb nekem mióta anyukám 3.éve meghalt a nyáron augusztusban. Válasz
 • Aricsaj 2014-07-3 22:55
  Kedves Gabi! Valahol írtad, hogy megmutatod hogyan tanuljunk, már meglévő tankönyveinkből. Sajnos nem találtam meg itt a bolgon. Nekem már van egy jó pár tankönyvem, de nem tudom egyiket sem jól használni. Azt gondolom, hogy az elején kell kezdjem mindet, hogy megértsem a további történetekben használt szavakat is, így mindegyiknek eljutottam az első 4-5 leckéjéig, de eluntam, mert csak passzív tudást szereztem, és nem tudok beszélni. nem akarok újabbakat venni, csak végre hsznosítani a meglévőket. mit tanácsolsz? Válasz
 • Englishboy 2014-07-16 01:16
  Van egy nagyszerű szótár program, ami kifejezetten angolul tanulóknak van. Egy kattintással elérhető az adott szó: jelentése, hangos kiejtése, fonetikus leírás, english definiton és példa mondatok. chrome alatt elérhető itt: https://chrome.google.com/webstore/detail/english-dictionary-transl/neomigpibafpboiknmijddgnncengfnm Válasz
 • Gabi 2014-07-26 10:33

  Így, 5 év után végigolvastam a hozzászólásokat, és szomorú, hogy annak ellenére, amit leírtam a cikkben, sokan szavakat tanulnak. Sőt, sokan még be is linkeltek segítőkészen angol szavak listáját - amivel SEMMIT nem tudsz kezdeni, sőt, amelyek kifejezett károkat okoznak majd neked, ha az angol nyelv valódi, élesben való használatra kell. Ezért nem tudunk összerakni egy épkézláb mondatot, ezért nem értjük az angolt hallás után, ezért követünk el annyi nyelvtani hibát. Mind ebből az EGYETLEN dologból jön: csak szavakat tanulunk. Kérlek, TE, aki ezt olvasod, hagyd abba a szólisták magolását!!!

  Válasz
 • Miklós Vivien 2015-12-1 17:56
  Jó ötletek, de ha az ember lusta? Mit tegyek az ellen, hogy ne legyek lusta bármihez is? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás