Az abszolút legrövidebb út, hogy megjegyezz egy szót

2008. 07. 23. | Tippözön | 13 hozzászólás

Tudod, miért küszködsz a szótanulással?

Mert nincs rá megfelelő módszered.

Mert nem tudod mihez kötni a szavakat, és ezért folyton kihullanak a memóriádból. Sőt, kötés hiányában igazából bele sem tudnak kerülni a hosszú távú memóriádba.

 

Angol szótanulási labirintus

 

Az előző cikkben a kulcsmódszerről írtam. A kommentek zömében pozitívak voltak, csak egy-két kétség merült fel. De a kulcsmódszer hatékonyságát – ezt meg kell jegyeznem – kísérletek bizonyítják.

Mégis, valójában a kulcsmódszer kerülőút. Van, amihez képest hatékonyabb, ez tény.

De neked a LEGhatékonyabb kell, ugye? Mutatom!

 

Hogyan használsz egy angol szót?

 

Amikor egy szót használni szeretnél, vagyis amikor valamit mondani akarsz, akkor először a mondanivalód „mentális” képe jelenik meg az agyadban – természetesen a saját tapasztalataid, élményeid alapján.

Második lépésben aztán, mivel magyarul gondolkodunk, az agyunk megkeresi ennek a mentális képnek a magyar szóalakját, majd harmadik lépésben a magyar szóalakot párosítjuk az angol szóalakkal, vagyis még egy művelettel lefordítjuk angolra. Valahogy így működünk tehát:

mentális kép → magyar szóalak → angol szóalak

Kerülőútnak tűnik, nem?

És így várjuk el magunktól, hogy ösztönösen, és gondolkodás nélkül beszéljünk egy idegen nyelven.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Merre visz az egyenes út?

 

Viszonylag egyszerű, szerencsére. Egyszerűen ki kell vágni egy elemet a láncból, és közvetlen kötést kell létrehoznunk az angol szóalak és a mentális kép között, így:

mentális kép → angol szóalak

Ez lehet egy tárgy képe, például amikor például a váza szót tanulod, gondolj a kedvenc vázádra a szekrény tetején sorakozókból! Vagy lehet egy érzelem neve, pl. envious = irígy, scared = ijedt, ami egy személyes élményedből táplálkozik, amikor te éreztél irigységet, vagy félelmet.

Ha ez egy fogalom, például he's averse to the idea (=ellenzi az ötletet) akkor kösd magához az érzéshez, amit jelent! Te milyen ötletet elleneztél valaha, amire élénken emlékszel még ma is? Nem mellesleg, ezért jár nálam az angol tanulókártyákhoz egy olyan spéci munkafüzet, amely pont ebben segít! A személyes élményeidhez való kötésben.

Vigyázat! Ebben csakis a saját tapasztalataid, élményeid segíthetnek! Nem lehet olyan szótárat összeállítani, amely mindenki számára „köt” szavakat – úgysem jegyeznéd meg! Ehhez a te, saját személyes élményeid kellenek.

És persze nemcsak az élmények segítenek. Itt van például az a kifejezés, hogy it is born out of adversity (=nehézségekből születik), amit Lee Iacocca önéletrajzi könyvéből tanultam anni. Ilyenkor összekötheted magával a történettel, aminek részeként olvastad: gondolj a szövegkörnyezetre, ahol láttad, vagy a szituációra, amiben előfordult! Nekem is így működik: egy komplett történet játszódik le bennem, amikor leírom, vagy használom.

Próbáld ki ezt a közvetlen kötéses módszert! Meglátod, mivel megfelel a hosszú távú memóriád működésének, könnyebben előjön a vele a szókincs, amikor használni akarod!

Hajrá!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

13 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Nadu Judit 2008-07-23 00:00
  50% kedvezmény az amúgy hány Ft-os részvételi díjból?? Válasz
 • Gabi 2008-07-23 00:00
  Szia Judit!
  Még nincs beárazva a szolgáltatás, mert nem tudjuk a terem pontos bérleti díját. A cél, hogy 7900-8900 között kijöjjünk majd - legalábbis elõvételben, mert a helyszínen drágább lesz, ez biztos. De ez nem garancia, hiszen, ahogy írtam, a helyszín még nem dõlt el!
  Válasz
 • Zsuzsu 2008-07-23 00:00
  Ezt már olvastam valahol, más tanárok is mondják ezt. Cska lehet benne valami. Jól gondolom, hgy ez tulajdonképpen az a módszer, hogy tanuljunk meg angolul gondolkodni? Válasz
 • norbi 2008-07-23 00:00
  Zsuzsu
  EZ a a kulcsszó!!!!!! :D
  ahogy most olvastam hirtelen összeállt, hogy hogy lehet angolul gondolkodni?!?! vagyis megtanulni gondolkodni
  Például a testrészeket én úgy tanultam meg, hogy alkoholos filccel reggel felírtam magamra vagy 20 szót, a legfontosabbakat, és csak ránéztem és az ragadt meg bennem!!!! most jöttem rá, hogy kb ilyen lehet az angol gondolkodás
  Ez már kb egy hónapja volt, és a legtöbb szóra a magyar megfelelõje nélkül gondolok!!!!!! csak a kép jön be, és az angol megfelelõ és ez egyáltalán nem megterhelõ :) Válasz
 • lister 2008-07-25 00:00
  A szókincsfejlesztés még messze van az ”angolul gondolkodástól”.
  A nyelvtan nélkül nem fogsz ”idegenül” gondolkodni. Ha csak azt vesszük, hogy a mellérendelõ magyar és az alá-fölérendelõ angolszász mennyire másként látja és teremti verbálisan újra a világot...
  Szerintem a manapság középfoknak nevezett szint elérése után érik meg a nyelvtudás annyira, hogy az ember elkezd a másik nyelven gondolkodni és nem iktatja közbe a fordítást. Válasz
 • Hóvirág 2008-08-3 00:00
  Nem tudom, hogy nem-e két külön dologról beszéltek angolul gondolkozás címén? Van egyszer az, hogy a kisgyerek tanulja az (egy-két-három) anyanyelvét, és nem köti semmilyen más verbális dologhoz az új kifejezést, hanem csak a cselekvéshez vagy képhez, a másik meg, amikor egy idegennyelvet tanulsz a saját anyanyelveden (mint mankón) keresztül, és egy idõ után bizonyos dolgokban rutinod lesz. Olyan gyorsan gondolkodsz, hogy nem veszed észre a köztes ”magyar” gondolatot.
  A gyerekeim jutnak eszembe. A fiamon figyeltem, hogy vajon amikor angolul számolunk, akkor kell-e neki a magyar megfelelõre gondolnia (kb. 4 éves lehetett, hát most már tudom, hogy nem tud angolul ”gondolkodva” számolni, hanem csak magyarul, és aztán ”fordít”) A kislányom meg olyan hamar hallott angol szavakat-mondatokat, hogy van amit elõször angolul tanult meg, és azt bizony angolul használta mindig. Néztek is az idegenek! :)

  Azon is sokat gondolkodtam, hogy vajon mennyire fontos a fordítás a nyelvtanulás kezdeti szakaszán (vagy késõbb?) Hogy segíti a tanulókat vagy gátolja?

  Lister,
  szerinted képes egy ember, aki felnõttként tanulta az angolt, ”nyelvtanilag” angolul gondolkodni?

  Ez az ”angolul gondolkozás” nagyon jó téma, Gabi, nem akarsz errõl egy témát, vagy blogot nyitni? Válasz
 • Gabi 2008-08-7 00:00
  lister,
  nem értek egyet veled abban, hogy középfok után érik meg az ember az angolul gondolkodásra. De szerintem nem sok nyelvtanár értene egyet, pláne, akik gyerkeket tanítanak. A nyelvtan is lehet angolul gondolkodva tanulni, úgy, mint ahogy azt külföldön tennénk. Ezt az alapfoktól el lehet kezdeni. Hóvirág mondja jól!

  És Hóvirág kérdésére válaszolva: igen! Képes. Hús-vér példákat látok magam körül. Válasz
 • lister 2008-08-10 00:00
  Az idegennyelvet iskolarendszerben/tanfolyamon/stb., tehát nem állandóan az idegen nyelvi közegben létezve tanulni egyet jelent azzal, hogy a mindennapi kommunikációban a világot az esetek 99,999%-ban nem az idegen nyelven teremted újjá.

  Ugyanis a nyelv és a beszéd, az elbeszélés a körülötted lévõ világ újrateremtése, leképzése.
  Az egyik nyelv így, a másik úgy látja a világot. Ráadásul még egy nyelven belül is lehet más ”nyelven” beszélni. Lásd mondjuk ”újbeszéd”. ,-) Az anyanyelved eleve behuzaloz, bedrótoz egy gondolkodási sémát és értelmezési keretet.
  Még a többnyelvû közösségekben sem beszél egy ember a másik 2-3 nyelven ugyanolyan szinten.

  A középfok pedig, kedves Gabi, nagyjából az a vízválasztó, amikor már megtanultál annyi nyelvtani szerkezetet, hogy az anyanyelved szabályait 80-90%ban meg tudod felelteni az idegen nyelv szabályaival.

  Szerintem.

  Ez a saját tapasztalatom.

  Amikor az általam tanult nyelvekbõl, angolból és németbõl, elértem a középfok szintjét, azt vettem észre, hogy a nyelvértésem hirtelen nagyot ugrott.
  Ha úgy tetszik, megérett, leülepedett bennem az új rendszer.

  A középfokon egyébként nem nyelvvizsgarendszert értek, hanem a minden nyelvvizsga által nagyjából belõtt szintet.

  Apropó nyelvvizsgarendszer, a CPE összehasonlítással még mindig adós az oldal! ,-) Válasz
 • Gabi 2008-08-10 00:00
  Szia lister,
  pont azon lehet segíteni, amit az elsõ bekezdésedben írtál! A lényeg, hogy Hóvirág szavaiva élve, a ”köztes magyar mondat” kimaradjon. De ez nem azt jelenti, amit a második bekezdésben írtál, hogy tökéletesen beszélsz majd azon a nyelven! A kettõ között nem szabad szerintem egyenlõségjelet tenni.
  A középfok pedig valóban vízválasztó! Én is így tapasztaltam. AZ a középfok, amirõl te beszélsz, és nem az, ami a magyarországi középfokú nyelvvizsga bizonyítvány reprezentál. Hanem, mondjuk, amit a még mindig hiányzó CPE :) Apu szokta volt mondani: nem ígérek semmit! De azt betartom. :) Annyi fejlesztés áll sorban, hogy nem tudom, mikor lesz...
  Válasz
 • lister 2008-08-11 00:00
  Ha nem 2-5 éves korod között tanultad a nyelvet, a köztes magyar mondat nem fog kimaradni mindjárt az elején. Idõvel majd igen. De ehhez át kell huzalozni az agyadat. Válasz
 • Gabi 2008-08-11 00:00
  Igen, igen, pont így van! Egyetértek, teljesen, ezt írtam is. És a huzalozás sem kis munka! Ezt is tudom. Nem is vitatom. Csak annyit írok: lehetséges. Válasz
 • Edit 2017-05-13 05:57
  Igazán nagyon hasznos segítség a nyelv tanulásához. Válasz
 • Lea Czinkota 2017-09-1 11:06
  Én most vagyok 14 éves, lefogok tenni egy középfokot. Én már évek óta angolul gondolkodok, hogy nekem néha már egy szó nem magyarul jut az eszembe és nehézkesen fordítok.Egy teszt szerint a szókincsem 6590.Amire büszke vagyok. Én nekem az volt a vízválasztóm hogy sokmindent megértsek és gondolkodjak angolul, az amikor nagyon sok angol videót néztem. I am proud, I will never stop. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás