Ha én most kezdeném az angolt…avagy válasz a kezdők dilemmáira

2009. 05. 08. | Tippözön | 15 hozzászólás

A kezdő nyelvtanulók dilemmái

Ha a mostani tudásommal kezdenék angolt tanulni, felnőttként, akkor sokkalta egyszerűbb dolgom lenne.

Először is, nem bíbelődnék azokkal a szavakkal, amelyek a kezdő kurzuskönyvekben bővében szerepelnek, de amúgy élőbeszédben ritkán használtak.

Nem tanulnám meg például azt a rengeteg étel és élelmiszernevet, amit az eating témakörben erőltetnek rám. Nem azért, mert sose kell majd!

Azért, mert az elején ennél fontosabb dolgokra van szükség, ahhoz, hogy beszélni tudjak!

Olyanokra, mint például sikerül, foglalkozni valamivel, szól valamiről, kedvesnek lenni valakihez vagy kölcsönkérni valamit. A mintát innen venném.

 

Aztán nem bíbelődnék azzal sem, hogy tízféle módon tanuljam meg, hogyan kell valamit kérni. Megelégednék a „Can I have …., please?” mondatsablonnal.

Legfőképpen pedig az elején kicsit sem érdekelnének a bonyolultabb igeidők. Annak is örülnék, ha tudnám a két alapvető jelen időt, a két alapvető múlt időt, és egy jövő időt.

Később persze még finomíthatok ezeken.

De az elején még nem a finomkodás a cél, hanem a gyors nyereségek.

Hiszen ezek adnak lendületet a továbbiakhoz!

A gyors eredmények nélkül, bármennyire is akarnám, lehet, hogy egyáltalán el sem jutnék a finomításhoz. És az igazán szomorú lenne! Egy súlyos csapás az önbecsülésemre.

Azt is betartanám, hogy rögtön az elején beszereznék egy egyszerűsített idegen nyelvi olvasmányt. Havi egyet biztosan fogyasztanék belőlük. Az elején ennyi még elég.

Mindegy, hogy nem értek mindent, nem szótáraznék!

Olvasnék az olvasás öröméért!

Megpróbálnám kitalálni, miről szól, és megelégednék azzal, hogy követni tudom a történetet. Persze mindezt hanganyaggal venném meg, mert tudnám, nélküle nem sokat ér. Vagy a netről tölteném le ingyen.

Teljes hangerővel hallgatnám a kedvenc előadóimat.

És nem érdekelne, hogy nem ismerem fel a szavakat, énekelném a dalt hangosan, halandzsául. Tanulnám a nyelv dallamát. Később még ráérek dalszövegeket fordítgatni.

Persze a legkedvencebb kedvenc számaimból azért összeállítanék egy You Tube lejátszási listát is (olyat, ahol a dalszöveg megy a videón – úgy keresném: lyrics on screen). Na, ezt már lehet fordítgatni – de csak ha van kedvem!

Ja, és a kedvenc, magyarul már sokszor látott filmeimet tutira megnézném angolul. Úgyis kívülről tudom már a magyar szövegüket, még az angol feliratot is megspórolhatnám. Ja, és a kedvenc jeleneteim el is játszanám (magammal, hangosan). Nem, ez nem enyhe aberráció, csak a tudás, hogy amit DRAMATIZÁLSZ, amibe érzelmeket viszel, az jobban megmarad.

Persze ahogy beleütköznék egy új angol nyelvtani szerkezetbe, gyorsan felírnék belőle 2-3 mondatot egy kártyára és vinném magammal mindenhova. Mert tudom, a nyelvtant használatra készen kell tanulni. Ha véletlenül otthon hagynám őket, visszamennék értük. Ugyanúgy, mint a mobilomért, hiszen legalább olyan fontosak. Nekem nincs időm napi egy órát egyhuzamban, ülve tanulni. Így összehoznám ezt az órát 5-15 perces holtidőkből.

Kerítenék egy tanárt is.

Leginkább anyanyelvit – de ez ízlés kérdése. A limitált szókincsemmel és a nullához közeli nyelvtantudásommal elkezdenék vele beszélgetni. Nem érdekelne, hogy hibázok. A lényeg az lenne, hogy kézzel-lábbal bár, de megértsük egymást, és ezzel sikerélményt szerezzek. Így építeném a motivációm. Persze a kis tanulókártyáimat azért átnézetném vele, mert sem a nyelvtant, sem az új angol kifejezéseket nem szeretném hibásan megtanulni. Ha már annyit szenvedek érte.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Ha kevés pénzem lenne tanárra, akkor csak ritkán járnék – nem baj. Tudnám, hogy a lényeg úgyis az önálló tanulás, otthon. Profi nyelvtanulóvá fejleszteném magam. Még a tanárok is hozzám járnának tanulási tippekért, mert MINDENT elolvasnék és kipróbálnék, amit csak elérek az interneten!

Nem búslakodnék, hogy másoknak több pénze, ideje van a nyelvtanulásra. Azt használnám, amim van, és igyekeznék kihozni a legjobbat a saját helyzetemből.

A ház biztosan ragyogna!

Mert tudom, hogy házimunka közben nagyon jól lehet tanulni. Porszívózás közben senki sem hallja, mit motyogok, mosogatáskor meg senkit sem érdekel. És néhány kilót is lehet, hogy vesztenék, mert a futópad meg kifejezetten tanulásra termett.

Lehet, hogy lenne egy munkafüzetem, amiben feladatokat oldok meg, de mellette biztos, hogy számolatlanul ontanám magamból a mondatokat, hogy trenírozzam magam egy olyan képességben, ami a való élethez való nyelvhasználat alapja. Hiszen amikor beszélsz, tulajdonképpen mondatokat írsz. Ja, és persze csakis a saját élményeimen, és a velem történt emlékezetes sztorikon keresztül tanulnék angolt. Mert tudom, hogy a patrónus bűbáj a nyelvtanulásban is létezik.

Persze vezetnék nyelvtanulási naplót is, sőt, az is lehet, hogy havi vagy heti tervet is készítenék a tanulásra. Elfoglalt ember vagyok, plusz ismerem azt az alapigazságot, hogy minél több időt szánsz az időd megtervezésére, annál több időd lesz, és annál több dolgot tudsz elvégezni.

Foglalkoznék a motivációs szintem karbantartásával is.

Mert tudom, a motiváció olyan, mint a házasság: magától nem működik. A nyelvtanulási naplómban nemcsak azt rögzíteném, hogy mit tanultam és mikor, hanem azt is, hogy hogyan éreztem magam tanulás közben és után. Tudom, ezzel sok dologra rájönnék önmagammal kapcsolatban, mert azt is tudom, hogy bármennyire is azt hiszem, hogy ismerem magam, mindig tudhatok meg többet magamról, és ezt a tudást arra használhatom, hogy könnyebben és gyorsabban érjem el a céljaimat.

 

Szóval, ha én most kezdeném az angolt, így kezdeném.

Mit gondolsz?

Jól tenném?

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

 

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

15 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • margareta 2009-05-8 00:00
  40 evvel ezelott megcsinaltam egy alapfoku tanfolyamot. ha hiszitek ha nem, ezzel elboldogultam a szakmamban, t.i. szakirodalmat kenyelmesen olvastam ill. megertettem. Most a libriVox.org-rol toltok le audiobook-t e-text-l. leginkabb short science fiction stories, 15 x 10-12 sci-fi tortenetet.rendkivul elvezem oket egyet egyet 10x is elolvastam ill. meghallgattam. ami legjobban meglepett: Victoriakorabeli verseket is olvasgatok, megertem, elvezem oket. mindenkinek tudom ajanlani. LibriVox.org-rol( public domain/free, tehat ingyenesen eslegalisan letolthetok a hangoskonyvek es ebook-k) minden tanulotarsamnak fiatalnak, oregnek, kezdonek-haladonak ajanlom. margareta Válasz
 • barbara 2009-05-8 00:00
  Szia!

  Tetszik az ötleted... én is így tennék.
  Vagyis , megis teszem... :)
  Az állandó tankönyvek csak álmosítanak...
  Kirpóbálom, és nem is próbálom, hanem a következõ fél évet így töltöm. Mert, szerintem, ott lehet elrontani, hogy valaki a próbát csak pár hétig gondolja, és alig 1 hónap alatt annyit nem lehet fejlõdni, hogy elégedett legyen magával.
  Ez olyan mint a sport...azt hiszem.
  Anno úsztam, és magamról tudom, hogy ha kevés ideig használom az új edzési tervet, abból még nem lehet leszûrni, hogy mennyit fejlõdtem.
  Köszönöm, hogy elolvashattam írásod.

  Remélem elég kitartó leszek mint az úszásban. :)

  bari Válasz
 • norbi 2009-05-10 00:00
  Az elsõ bekezdésben leírtakat én azzal ”orvosolnám”, hogy megvenném az Instant Vital és Zero kártyacsomagokat, és beszerezném a netrõl Szalai Nóra 5 Perc angol igeidõk c. könyvét.
  A kártyákat azért mondom, mert én még sehol nem találtam ennyire szelektált szókincsfejlesztõ anyagot. A igeidõs könyv pedig azért elengedhetetlen, mert szerintem ez az egyik ”legemberibb” és legérthetõbb könyv az igeidõk megértésére.

  Az egyszerûsített olvasmány helyett pedig én inkább letötleném az Effortless English kezdõ anyagát és megvenném az Instant Listen Easy-t. Mert szerintem a hallásértésre kellene a legnagyobb hangsúlyt helyezni az elejétõl kezdve.

  De egyébként ez a blogbejegyzés gyakorlatilag pontról pontra leírja, hogy hogyan KELL elkezdeni az angolt. :)
  Ez felér egy haditervvel! Ha most kezdeném tuti így kezdeném... Válasz
 • Cecilia 2009-05-11 00:00
  Nagyon tettszik ez a tanulási modszer ,ki probálom. Éppen most ”szereztem” egy Angol tanárnõt.felfogom vetni ezta kérdést.Sajnos nekem a nyelvtani rész nagyon nehezen megy. A szavakkal nincsen gondom,de helyessen mondatba rakni???? ajaj.tehát megpróbálom.talán a korommal is gond van? 55éves vagyok,hát nem tudom! Válasz
 • SZALAI TAMÁSNÉ 2009-05-11 00:00
  NAGYON TETSZIK AMIT JAVASOLSZ: SZERINTEM IS NAGYON SOK ENERGIÁT VESZ EL A SOK FELESLEGES SZÓ TANULÁSA A TIED NAGYON JÓ ÖTLET ! KÖSZI Válasz
 • Livia 2009-05-11 00:00
  Tetszik a tapasztalatod alapján felépített terv, de sajnos nekem még sokat kell változtatnom. Legnagyobb bajom az idõbeosztás. Válasz
 • Szegedi Teodóra 2009-05-12 00:00
  Nagyon tetszenek a gyakorlati ötletek, amik valóban az életre fókuszálnak. Én is sokat hallgatok dalokat, mert alapvetõen gyorsan megragadnak bennem a dallamok és így a mondattöredékek is hamarabb bevésõdnek. Szintén olvasok könyvet, olyat, aminek a történetét ismerem korábbról. Ezenkívûl a munkámhoz közel álló cikkeket is szoktam olvasni mert ezek a szavak, gondolatok ismerõsek. Éppúgy, mint a Biblia nyelvezete, amit egyébként is olvasok magyarul. Élvezem, amikor angolul olvasom és beugrik a magyar megfelelõje. Amikor élõ beszédet hallgatok, -mostanában erre van lehetõségem- ha egy szó különösen megfog, akkor egyszerûen leírom úgy, ahogy hallottam és amilyen hamar csak lehet megkérek valakit, hogy írja le helyesen hogy kikereshessem, vagy írja körül a szót. Ezáltal elég jól megmaradnak ezek a szavak.
  Válasz
 • Rita 2009-05-12 00:00
  Igen, a leírtakkal teljesen egyetértek! Nagyon motiváló tud lenni, ha az ember már a legelején a maga szintjén használja a nyelvet, apró sikereket érve el ezzel! Én is állandóan kísérletezem az angollal, próbálgatom a szárnyaimat. Már ”csak” egy megfelelõ angoltanárt kellene találnom a megvalósításhoz, mert akinél próbálkoztam, az sajnos nem partner ebben:-( Válasz
 • Kisné B. Edina 2009-05-12 00:00
  Elõször is köszönöm, hogy megosztottad a véleményed velem. Van igazság a soraidba. Több év nyelvtanulással sem jutottam el arra a szintre, hogy beszéljem a nyelvet. Nem azért mert nem volt szorgalmam, hanem azért mert nem volt ekkora eredménye. Nemrég egy angolul folyó értekezleten kellett részt vennem és rettegtem tõle, így utólag feleslegesen. Mindent megértettem. Bár nem szeretek megszólalni mert félek a kudarctól. Már eljutottam oda, hogy nem járok angolórára inkább az önálló tanulást választottam. Sokkal hatásosabbnak bizonyult. Szituációkra épül, melyet olvasok miközben hallgatom. Megtanítja a hanglejtést és a beszédtempót. Nagyon hasznosnak bizonyult számomra az is hogy a kedvenc számaimnak a szövegét le lehet tölteni a netrõl, mert így ellenõrizni tudtam a szövegértést. Sokkal kellemesebb mint a tankönyvekhez tartozó hanganyagot hallgatni. Nálam legalábbis jobban bevált. Ja és az igeidõk: tényleg érdemesebb azt a pár igeidõt rendesen elsajátítani amit az élõ beszédben a leggyakrabban használnak. Tanárhoz pedig kizárólag a nyelvvizsga elõtt fogok menni. Remélem így hamarabb elérem a célom. Válasz
 • Kisné B. Edina 2009-05-12 00:00
  Biztosan találsz ilyet, nekem több jö tanárom is volt csak ha ezt a módját választom a nyelv elsajátításához az túl köültséges lenne.:-) Válasz
 • Zsilák Mihály 2009-05-12 00:00
  Igen jól gondolod.
  Üdv.: Misi Válasz
 • Fibi 2009-06-16 00:00
  Igen, nagyon tetszik az ötlet, pont az ilyenekért örülök az emailjeidnek. Most kezdem a nyelv újratanulását, mert kihagytam egy pár évet anélkül, hogy foglalkoztam volna vele. Kezdem az elején az idegen nyelvû olvasmányoknál és az alapvetõ igeidõknél. Biztosan menni fog. Írok még az eredményekrõl és tapasztalatokról:) Válasz
 • dortel 2009-07-7 00:00
  A Szívembõl beszéltél a leírásodban. 6 év passzív nyelvtudással magam mögött majdnem ezek fogalmazódtak meg bennem. Az oldaladat is azért találtam meg, mert nem találok értelmes magyarázatot a ”szól valamirõl” angol kifejezésre, és hát ezt adta ki a google :))
  VAn egy nagyon érdekes megközelítés a bbc.co.uk oldalon, ahol nagyon hasznos tud lenni a ”learning english” szekció, ha valaki állandóan internet közelben van (de akár le is lehet tölteni a hanganyagokat és az írásokat). Ott a bevezetõben azt mondják, hogy a csecsemõk is elõbb HALLGATJÁK, majd MEGÉRTIK a beszélt nyelvet, végül ha hibásan és egyszerûen is, elkezdik azokat mondani, mondattá formálni, és így tanulnak meg beszélni. Persze ezzel nem azt mondom, hogy a nyelvtan nem fontos, de hogy itthon elõbb mindenki a nyelvtant tanítja meg, utána az olvasást, majd a beszédet, és végül ha szerencséd van, még hallgathatsz is némi angol szöveget. Aztán az elsõ külföldi utadon hegyezheted a füledet , hogy mit is mondanak a többiek, mert egy szót sem értesz belõle. Gratulálok az írásodhoz! Válasz
 • Árpád 2012-09-9 23:57
  Nagyon igaz csak szeretni kell a nyelvet és a tanulás megy magától!! Válasz
 • Zen 2014-01-4 23:32
  A mai fapados jegyárak mellett olcsóbb egy angliai hétvége mint ugyanaz a Balatonon. Ha valaki független sokkal egyszerűbb legalább egy fél évet eltölteni angol anyanyelvű országokban szigorúan távol a magyar honfitársaktól mint Magyarországon munka után még tanfolyamra járni. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás