Hány angol szót kell megtanulnod, hogy elboldogulj a mindennapokban?

2015. 03. 06. | Desszert | 21 hozzászólás

Van egy kérdés, amire senki sem tud válaszolni.

De ami azonnal megfogható, ahogy picit másfelől közelítünk hozzá. Ez az: Mennyi idő alatt lehet megtanulni angolul?

 

Hány angol szó kell?

 

Ha kicsit belegondolsz, te is tudod, miért lehetetlen ehhez mindenkire érvényes számokat rendelni. De! Rögtön megfoghatóvá válik mindez, ha az angol szókincs oldaláról közelítjük meg. Úgyhogy kutattam egy kicsit: mennyi is az annyi?

 

Hány szót használ egy anyanyelvi beszélő?

 

Számomra hiteles források egybehangzó véleménye szerint egy átlagos, főiskolát/egyetemet végzett anyanyelvi beszélő 12-17e angol szónak ismeri a jelentését.

És ugyanezek a források azt mondják, hogy ennek kb. a felét használja csak, vagyis az egy művelt anyanyelvi beszélő által használt szavak száma valahol 6000 és 8500 szó között van. A főiskola első évében még a 6 ezres szám a jellemzőbb, a 8.5 ezer inkább a végzés utánra épül fel.

Szintén hiteles források számolnak be (Cambridge University Press) arról, hogy egy mindennapi témákról szóló szöveg megértéséhez 3000, legfeljebb 4000 szóra van szükség. Ennek persze oka is van, mutatom!

Nézzük, hogy a mindennapi angol szövegeknek hány százaléka az 1000-3000 leggyakoribb szó:

 

A leggyakoribb angol szavak

 

És egy utolsó szám: bizonyos források pedig arról számolnak be, hogy a mindennapi élethez és munkához akár 1000 szó is elég – vagyis akár ennyivel is elboldogul egy külföldi.

És most lépjünk tovább, hogy megkapjuk a végső számot!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Hány angol szót tudsz megtanulni egy nap alatt?

 

Erre ugyan nincs általános recept, mert megint csak személyfüggő, de azért két számot ismerünk.

A kutatások szerint egy külföldön élő nyelvtanuló napi 2,5 új szót tanul – nem szótár mellé leülve, persze, hanem a mindennapokban.

A külföldi fórumokat olvasgatva napi 5 új szó megtanulása egy teljesíthető (és sokak által a gyakorlatban tarthatónak talált) cél. A poliglottok ennél persze többel, 10-20 szóval dolgoznak.

FIGYELEM! Itt a használatra való tanulásról beszélek, és nem a felismerésre való tanulásról! Ez utóbbinál masszív mennyiségeket is megcélozhatsz, csak éppen semmi értelme sincs. Mert nem fogod tudni használni őket.

 

Tehát akkor: mennyi idő alatt tudsz megtanulni angolul?

Ha a kényelmes, napi 5 új szavas tempót nézzük, és feltételezzük, hogy nullából indulsz, plusz csak az 1000 legfontosabb alapszó kell, akkor 28 és fél hét az eredmény. Ha pedig a cél az, hogy teljesen megértsd a mindennapi kommunikációt (3000 szó), akkor a nullából elméletileg 86 hétre lesz szükséged. De sosem(!) indulsz a nullából, mert még az is ismer minimum 50-100 angol szót, aki életében nem tanult angolt. Tehát ezek az idők kapásból rövidültek úgy 3 héttel.

Tipp: ez a tananyag a felére csökkenti még ezt az időt is, mert olyan szóösszetételekkel dolgozik, amelyben egyszerre több szót tanulsz meg. Plusz rögtön a leggyakrabban használt angol szavakat adja oda.

Persze most eltekintettünk a nyelvtantól – bár 5 új szavas tempó mellett a nyelvtan is belefér azért a napba. Főleg, ha apró, pár perc alatt áttekinthető falatokban tanulod.

Egyetlen fontos dolgot még tudnod kell: a puszta szavak tanulása sosem vezet jó eredményre, helyette inkább így kéne angol szókincset tanulnod.

 

És most TE jössz!

Kíváncsi vagyok: mit szólsz egy ilyen matematikai alapokon felállított nyelvtanulási tervhez? Motiváló számodra? Vagy nem vagy ennyire szervezett?

És mi a TE célod? Az 1000 szavas minimál-angol, vagy a 3000 szavas mindennapi angol, vagy a 6000 szavas művelt angol?

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

21 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Dezsi 2015-03-6 19:03
  a cél mindenképpen a 6000-es szókincs, viszont erre a szintre eljutni az 1000 és a 3000 csomagokkal jó ötlet lenne, szerintem motiváló lenne. Engem érdekelne az ilyesmi, ha lenne ilyen. Üdvözlettel Dezsi Válasz
 • Tibor 2015-03-6 20:36
  A kérdés megválaszolhatatlan, s az esetleges válasz semmiképp sem lehet érvényes mindenkire. Én pl. alapfokon kb. egy év alatt tanultam meg angolul - egy jó nyelvkönyvből. De ma sem állíthatom, hogy tudok angolul, pedig annak immár több mint 50 éve! A szótárt azóta is a kezem ügyében tartom. Apropó, szótár!  A nyelvtanuláshoz nem elgendő a szavakat bemagolni, sőt! Nem is szavakat kell tanulni, mint ahogy azt Gabi nem győzi elégszer hangsúlyozni. Tehát maga a kérdés megfogalmazása - hány szavat . . ? - is helytelen.   Válasz
 • Judit S 2015-03-6 23:00
  Attól függ, kinek mire van szüksége. Nekem a mindannapi munkámban olyan szavak is előkerülnek, mint stakeholder, approval, credit checklist, dealmaker, intake, revenue, procurement stb. Válasz
  • Gabi 2015-03-20 13:39

   Igen, ez természetesen nincs benne az általános szókincsben. A szaknyelv külön állatfaj. :)

   Válasz
 • biztos? 2015-03-10 15:06
  Üdv! Ez volt a mostani hírlevélben: "Mert tudod, hogy a 8 órát aludni az sleep 8 hours (és nem for 8 hours)" Már A1-es szinten azt tanítják, hogy 7 órát aludni, az sleep for 7 hours. Mi baj lenne a for-ral? (Az, hogy a blog szerzője nincsen tisztában az A1 nyelvtannal sem.) Ez a baj, mikor nem nyelviskolai oktatók akarnak tanácsokat osztani egy idegen nyelvből. (Miközben sokszor még az anyanyelvi magyaroknál is gond az anyanyelvi magyar helyesírás..) A nyelviskola azért nyelviskola, mert ott nem keverik-kavarják a dolgokat, mint blogokon. 7 órát aludni alapestben: sleep FOR 7 hours De használható for nélkül is, ha épp olyan a szöveg, mint itt, ahol egyébként a címben is FOR van: https://www.bulletproofexec.com/sleep-hacking-1-million-people-prove-sleeping-5-hours-is-healther-than-sleeping-8-hours/ A kártyás szótanulásról pedig annyit, hogy INGYENES: ANKI! A magyar ember mindig olyanból akar hasznot húzni, amiért nem dolgozott meg. Aki pedig arra lusta, hogy maga írjon ki szavakat, akár kártyákra, az ne is próbálkozzon nyelvtanulással, annak az alapja ugyanis a ráfordított idő! Ha leírod, kimondod, meghallgatod, akkor marad meg a legjobban. Erre jó az ANKI ingyenes program.   Válasz
  • Istvan 2015-05-23 22:22
   Én annyit szólnék a témához, hogy otthon tanultam angolt, közép fokom van, ill. Stanag 2-m. Most olyan 7 hónapja dolgozok együtt angolokkal és meglepődtem, h amit otthon tanultam, szavakat, kifejezéseket tanártól, azt ők néha nem is ismerik. Tehát mivel nyelvről beszélünk nehéz kimondani, h ez így van, ez meg emígy, nem mondok boztos újat, de erősen függ attól is hogy az ország melyik részén vagyunk, kivel beszélünk és még folyamatosan változik is a nyelv, úgy mint itthon. Csak h egy példát is írjak, ebéjegyre én a luncheon vouchert használtam volna 1x, amit tanultam, itt viszont nem ismerték és 1xüen azt mondták lunch ticket... Válasz
  • Gabi 2015-03-20 13:32

   Természetesen igazad van, mindkettő használható. Talán a sleep 8 hours rossz példa volt (ha te is tanár vagy, akkor ez ismerős lesz: error of performance), de amire ki akartam lyukadni az, amit te is írtál: for nélkül is használható. Köszönöm a véleményed, bár jobban örültem volna, ha segítőkészebb és kedvesebb vagy.

   Nem értek egyet viszont azzal, amit a magyar emberekről írtál - bár valószínűleg, ha nem dühből írsz, te sem írtad volna le ezt.

   Válasz
   • Gabi 2015-03-20 13:48

    És ezzel sem értek egyet: "A nyelviskola azért nyelviskola, mert ott nem keverik-kavarják a dolgokat, mint blogokon." De szerintem ez is hirtelen felindulásból íródott. Biztosan te is tudod, ha valaha tanítottál nyelviskolában: minden nyelviskola tanárfüggő. Vagyis: nem az iskola számít, a tanár. Szóval a nyelvoktatási piac nem kategorizálható minőség tekintetében "blogokra" és "nyelviskolákra" a piac, csak tanárokra.

    De érdekes felvetés, jó kis témákat adtál, viszem a hozzászólásod a Facebook profilunkra! Köszönöm szépen!

    Válasz
 • reti 2015-03-19 18:44
  elkezdtem, minden nap 5 szó egyszerű mondatokban tanulva,sokáig fog tartani míg meglesz az egész de egy ekkora szókincs kell a nyelvvizsgához  Válasz
  • Gabi 2015-03-20 13:33

   Hajrá! Örülnék, ha majd visszajeleznél, hogy a napi 5 szó (=kifejezés, szóösszetétel, ugye) tartható-e szerinted is!

   Válasz
 • Orsi 2015-05-22 15:58
  Kedves Gabi, a "Hány angol szót kell megtanulnod, hogy elboldogulj a mindennapokban?" cikk kapcsán segítenél kérlek ahhoz hogy a leggyakrabban előforduló szavalakat összefoglaltad e, amennybien igen úgy melyik kártyán / könyvben ? ... és igen, számomra inspiráló a matematikai megközelítés :) előre is köszönöm! Orsi Válasz
  • Gabi 2015-08-21 10:14
   Szia! Igen, összefoglaltam, és betettem egy dobozba. Ráadásul nem szavanként, hanem gyakori szóösszetételekben, ahogy tanulni kéne. És egy rakás tanulási segédanyaggal együtt. Itt találod: http://shop.angolnyelvtanitas.hu/angol_premium_csomagok/vital_big_pack Válasz
  • Sylvi 2015-05-25 10:50
   Véleményem szerint és saját tapasztalatom alapján 1000 szó nem elég ahhoz, de még majdnem 2000 sem, hogy akár a legalapabb szinten is elboldoguljon valaki egy idegen nyelvi környezetben. Persze, az alapkérdésekkel, a mit kérsz enni, inni, hol van ez, az, stb és a hello, köszönöm, viszlát, stb-vel elvagy egy darabig, de hiába tanultad meg azt a néhány szót, attól még nem fogod megérteni az ott élő vagy anyanyelven beszélő másik embert. Márpedig,ha kérdezel, tudnod kell meghallani is, megérteni, amit válaszolnak, sőt, erre reagálni is. Ergo, ez a "szabály" duplán megbukott. A szótanulás mellett a hallás utáni szövegértés pont ugyanannyira fontos! Éppen ezért a szótanulás mellett érdemes a szavakat, szóösszetételeket együtt tanulni ugyanazok meghallgatásával. És akkor már biztosabb lesz a siker! Válasz
   • Gabi 2015-08-21 10:13
    Pontosan így van: kész, komplett kifejezések és szóösszetételek! 2005 óta ezt üvöltöm az éterbe (a nemzetközi pedagógiai szakirodalom a nyolcvanas évek óta), és tök jó, hogy egyre több emberben tudatosul. :) Válasz
  • Lami Zsanett 2015-05-24 20:53
   Hi Válasz
 • Edina Horvath 2015-08-22 20:06
  Nagy részével egyet értek de azzal egyáltalán nem, hogy aki életében nem tanult angolul az is ismer minimum 50-100 szót. Én amikor pár éve kezdtem egyedül az angolt a yes ,no , good szavakon kívül nem igazán ismertem más szavakat. Nekem nagyon kemény volt a tanulás és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül. Mára már meg szerettem az angolt de még mindig sok nehézségbe ütközöm. Minden nap olvasok angol tartalmú szöveget de nekem nem maradnak meg olvasás közben azok a szavak amiket le fordítok. Csak egy módon marad meg amikor nem tudom magam kifejezni és utána kell járnom és beilleszteni a mondatba. Ha csak szavakat tanulok nagyon hamar el felejtem. Biztos mindenki más .Nekem ez a személyes tapasztalatom. Válasz
  • Gabi 2015-09-1 08:29
   A legtöbben pont így gondolják, Edina. Hogy ők nem tudnak semmit. Vicces látni, amikor jönnek elő a dolgok: hotel, taxi, come, go, up, down, ketchup, photo, stb. - ezekből minimum 50-et te is tudtál még mielőtt belekezdtél az angolba. A Facebook profilon volt egy ilyen kísérletünk anno. Sokkal többet tudsz, mint gondolod! És igen: a cikkben is pont ezt írtam le: ha csak szavakat tanulsz, azt nagyon hamar elfelejted. Ez nemcsak veled van így, mással is. Itt az oka: http://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/a-rossz-a-kicsit-jobb-a-jo-es-legjobb-modszer-az-angol-szokincsed-fejlesztesere A "nekem nagyon kemény volt a tanulás" részhez meg csak annyit: nekem is. :) Akkor még nem tudtam, hogyan érdemes tanulni. Válasz
 • liz 2016-01-3 15:01
  Kedves Gabi! Nagyon jó az oldalad, az írásaid, nyelvtanár lévén (sorry), örömmel olvasgatom. DE: ezekkel a számokkal vitatkozni szeretnék. Amellett, hogy teljesen egyetértek Veled abban, hogy sokkal hatékonyabb szókapcsolatokat, kifejezéseket, fordulatokat, sőt, egész mondatokat tanulnunk, ahelyett, hogy pusztán különálló szavakat tanulnánk (bár azt is be kell vallanom, hogy nekem ezzel sem volt soha problémám, mert, még ha külön-külön tanultam is szavakat, a tanulás és érlelődés folyamatában előbb-utóbb minden szó visszaköszönt, tehát beépült az aktív szókincsembe), meg kell vallanom, én már kb. 25 évvel ezelőtt, amikor az első nyelvemet, a németet tanultam, pontosan kiszámítottam, hány szó ismeretével jutottam el a középfokú nyelvvizsgáig. Nos, hány szót is tudunk lejegyezni egy szótárfüzetbe? Többször összeszámoltam: kb. 1800. Én angolból is, németből is három végigtanult szótárfüzet után mentem el nyelvvizsgázni. Mindkettő azonnal sikerült. És miután ezt a szómennyiséget kentem-vágtam, tehát 3x1800=4800 szót bármikor aktívan elő is tudtam hívni a memóriámból, a 6000 szavas szókincsmennyiség roppant szegényesnek tűnik számomra, szerintem ennél sokkal több szóra van szükségünk. A szókincs megmérésének általatok javasolt szótáras módszerét egyébként kipróbáltam, és ennek alapján úgy találtam, nekem úgy 16 és 18 ezer között van az aktív szókincsem. A passzív persze ennél is sokkal több. Azt is vitatnom kell, hogy elég napi 5 szót megtanulnunk a megfelelő haladáshoz. Átlagosan jó fejű ember ennél sokkal - sokkal többre képes! Arról persze nem szóltunk, mit jelent a "megtanulás". Egy biztos: akárhány szót is tanulunk meg egyetlen nap alatt, az pusztán a rövid távú memóriánkba kerül be. A hosszú távú emlékezetünk szempontjából az ismétlés kulcsfontosságú, legalábbis a tanórák keretében történő nyelvtanulás tekintetében. Itt természetesen nem az anyanyelvi közegben való nyelvhasználatra gondoltam, amikor minden egyes szó szinte azonnal bevésődik, mert élmények, emóciók, és felfokozott motiváció kötődik hozzá. A nyelvtanulás lelke az intenzitás, hiszen a nyelv egy tenger, a szókincs elsajátítása pedig kumulatív folyamat. A napi 5 új szó sem rövid, sem hosszú távú memóriánkat tekintve nem ad intenzív tanulásra lehetőséget. Na ennyi volt őszinte véleményem, sorry, ha rontottam volna az üzletet :) Válasz
  • Gabi 2016-01-7 12:20
   Szia Liz! Sajnos nem tudok veled vitázni, mert igazából nem írtál semmit, ami ellentmond a cikknek. Annyi megjegyzésem lenne, hogy én jobban bízok egy megalapozott Cambridge kutatásban, mint egyetlen ember véleményében. A 16-18 ezres aktív, használatban lévő szókincshez pedig szívből gratulálok, egyetemet végzett anyanyelvi beszélők sem használnak ennyit - szintén a fenti nemzetközi kutatások szerint. Szép szám! Válasz
 • Piroska 2017-01-14 11:46
  Kedves Gabi!Röviden:véleményem szerint: ma már mindenkinek ,legalább alapfokon beszénie kellene angolul.Én több nyelven is beszélek,de csak azért mert többfelé éltem a világban.Az angol nem tartozik ezek közé,s bizony sokszor vagyok bajban emiatt.Ezért is tartom nagyon lelkesítőnek ezt a lehetőséget,remélve hogy sikerül még egy kis energiával ezt a nagyon nagy hiatust betöltenem.Azt nem tudom hogy a kiejtést hogyan lehetne egy bizonyos szintre felfejleszteni??Engem ez tartott eddig vissza az angol beszédtanulástól.Másrészt akikkel eddig próbálkoztam második nyelvként tanulták az angolt.Ez kicsit nehezítette a megértést,de bátrabbá is tett.Milyen hanganyagot ajánlanál egy már nyugdíjas korú de elszánt embernek?Ezer köszönet Válasz
  • Joe 2017-04-11 21:31
   Ez egy szemelyes velemeny. Angolul meglehet elni 500 szoval magyarul meg az arnyekszekig sem nem tudol eljutni. Amerikaban elek mar 30 eve es az angol nyelv az otodik a sorban. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás