Hogyan tanuljon angolt egy üzletember, aki külpiacokat hódítana meg?

2016. 11. 02. | Tippözön | 2 hozzászólás

Laci üzletember.  

Az angolból már sokat ért, főleg a szakmaiból. De a beszédre nem sokan bírják rávenni.

A cégében nincs is szüksége az angolra. De mellékesen legyártott egy online tananyagot, informatikai témában, amivel külföldi piacokra is kilépne. A tananyag lefordítása még nem jelentene gondot. Egy informatikus sokat ért olvasás után, és az "informatika-angol" jól megy neki. Egyetlen aprócska dolog hiányzik: a magabiztos angol.

Hozzáteszem, igazából szerintem Laci nem tudja, hogy a jelen angoljával is simán vihetné külföldre az online tananyagát. Én nem is fogom neki elárulni, hogy nem is annyira az angolra, hanem inkább a nyelvtudásból származó biztonságérzetre áhítozik.

Te se mondd el neki, jó? Ne tartsuk vissza, ha már így elhatározta magát.

 

Vigyázat!Vigyázat! Életveszély! A cikk hosszú, és a benne foglaltak a nyelvtanulás technikáiban már tájékozott vevőinknek szólnak, illetve olyanoknak, akik az elmúlt tíz évben már végigpróbálták az összes tévutat. 

 

 

Mire van itt szükség igazából?

 

Előrebocsátom, amit Lacinak legszívesebben felírnék receptre, az nem biztos, hogy az, amit ő vár.

Ő (szerintem) azt fogadná legszívesebben, ha odaraknék elé egy tekintélyes paksamétát, amit ha betanul az első betűtől az utolsóig, akkor magabiztosan fogja használni az angolt. Csakhogy ez olyan lenne, mintha a kezébe adnék egy harckocsit, és azt mondanám: ott a csata sűrűje, hajrá! Jogsid van, nem?

Ami Lacinak a legtöbbet adná, bár valószínűleg nem gondolt rá: egy ügyesen kialakított nyelvtanulási stratégia. Ez egyenes utat mutatna neki hajszálpontosan a céljáig. Mellé pedig olyan ügyes taktikákra lenne szüksége, amelyekkel csak úgy száguldanak el mellette a mérföldkövek – vagyis meg kéne tanulnia nyelvet tanulni. Ezt adja a Nulladik Angolóra online nyelvtanulási tanfolyamunk, tehát első lépésben ezt írnám fel Lacinak. Ha ezt túléli, akkor nagyobb baja már nem lehet.

De nézzük közelebbről, és konkrétabban! Ha Laci helyében lennék, akkor a következőképpen készülnék a külföldi terjeszkedésre.

 

A stratégia: a sárgaköves út egyenesen a célig

 

A Nulladik Angolórások már tudják, hogy egy elfoglalt felnőtt számára a miniprojektek lesznek a legeredményesebbek – így a haladást is érezzük, vagyis van sikerélmény, plusz a miniprojektek szembeszélben is tarthatók, akármilyen viharos is az élet. A javasolt hosszuk: egy-két, de legfeljebb három hónap, köztük piehnőkkel.

Laci helyében a következő 4 kötelező, és 2 opcionális miniprojektet tűzném ki magamnak.

FIGYELEM! Durva lesz. Soknak tűnik majd. Az is. De elfoglalt felnőttekre terveztem, vagyis a miniprojektek többsége napi pár perces tanulásokkal, munka és család mellett is végezhető! De ennek technikáját a Nulladik Angolórában úgyis megtanulja majd.

 

Nyelvtanulási stratégia

 

 

1. Az alapok gyors megszilárdítása

 

Amivel muszáj kezdeni: a leggyakoribb és egyben legfontosabb angol szókincs használatra való megtanulása. Erre létezik a csúcstananyagunk, egy nagy sárga doboz, amiben ott van a teljes leggyakoribb angol szókincs – de persze kész, azonnal használható és könnyen tanulható kifejezésekben. Totális, többfrontos támadás lesz az angol ellen, ha ezt Laci az Instant Nyelvtan angol tanulókártyákkal kombinálja majd, és azzal a bizonyos KFJ módszerrel tanulja, amit a Nulladik Angolórában mutatok. Persze lehet, hogy  Laci nem a papíralapú kártyákat használná tanulásra, hanem a hozzá járó ingyenes appot a mobilján – de az eredmény szempontjából ez mindegy is.

Időigény: kb. 8-10 hét, mivel Lacinak ebből már jó néhány tanulókártya ismert lesz. Igazából itt a legnagyobb érték nem is a szókincsben, hanem a tanulási módszerben rejlik majd! A nagy sárga doboznak ugyanis van egy rejtett célja is: felépít egy iszonyú fontos készséget, a hibamentes, folyékony beszédhez elengedhetetlen, és a puszta szavaknál sokkal könnyebben tanulható kész kifejezések felismerését. De persze ezen felül simán 4-5-6 könnyített olvasmány szinttel emeli a szövegértést – tehát a szókincs-fejlesztő hatása is elég ütős.

Amit NEM javaslok Lacinak: erőltetett, unalmas nyelvtanozás mindenféle feladatos kurzuskönyvekkel és képletekkel. Esetleg még egy Dohár Péter-féle Kis angol nyelvtant hozzácsapnék a pakkhoz. Ezt "kézikönyvként"' javasolnám használni: egyszerűen fel kell lapozni azt a nyelvtani szerkezetet, amihez épp jól jön egy kis magyarázat. Ami épp furdalja Laci oldalát. Nem kell áttanulni! Takarítsuk meg a lehető legtöbb energiát (de úgy, hogy a célunkat azért érjük el maradéktalanul).

 

 2. Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés

 

Ez a második miniprojekt a magabiztos angol következő lépcsőfoka, és igazából már az elejétől elkezdhető lenne. Lacinak nem ingyenes netes lehetőségeket fogok ajánlani (pl. italki.com), mivel elfoglalt, kevés szabadidővel rendelkező ember, plusz megteheti, hogy befektet saját magába, én inkább egy anyanyelvi magántanárt ajánlanék neki, akivel beszédcentrikus órákat tart.

Ilyen tanárt lehet interneten is találni (pl. verbling.com), de ha van anyanyelvi beszélő a vidéki városban, ahol él, akkor inkább őt javasolnám. Face-to-face először, aztán amikor már magabiztosabb, akkor javasolnám az internetes angol tanórákat – akár idegenekkel is.

A tanártól azt kérném Laci helyében, hogy az óra három részből álljon. Az első 20%-ban hadd adjon elő Laci a tanárnak egy-egy zanzásított mini-leckét a saját online tanfolyamából, önállóan, majd az óra második 30%-ában próbálják ezt együtt gördülékenyebbé tenni, gyakoroljanak be együtt mondatokat rá. Vagyis: a tanár verje ki Laciból önmaga jobb változatát! Majd az óra harmadik részében, ami kb. 50%-át tegye ki az egésznek, beszéljék meg a világ állását – minden órán valami más témával. Donald Trump vs Hillary Clinton, kézműves sörgyártás, terrorizmus elleni harc, munkaerőhiány Magyarországon, túlélés a zombi apokalipszis után, az EU jövője, vagy a házi pálinkafőzés legújabb technológiai vívmányai – ami épp téma a világsajtóban, ÉS ami Lacit érdekli. Ez utóbbit nem véletlenül írom! Meg is ismétlem, nehogy átszaladj rajta: ami Lacit érdekli!

Időigény: a tanárral az órák később is folytatódhatnak, ha nem megterhelő időben, de itt legyen egy intenzív időszak, úgy 8-10 hét, amikor hetente minimum egyszer egy hosszabb, minimum kétórás (vagy akár három órás!) beszélgetős időtartamra összejönnek. De persze lehet heti kétszer is. Valami lazább környezetben, pl. egy kávézóban. Lacinál ez azért is lenne fontos, mert nem egy tanteremben fogja használni az angolt, hanem informális környezetben, háttérzajban, más emberek előtt. Szokjon hát hozzá! Extra előny: így a beszédértése is fejlődik. Főleg, mert nem lesz neki más választása.

 

3. Díszítgetés, az angol nyelvtudás kiöltöztetése

 

Ahhoz, hogy írásban is egy elegáns és megnyerő angol nyelv jöjjön át, jól jön majd a decemberben megjelenő Advanced Big Pack – ezt kötelezően beszerzendőnek ítélném Laci számára. De addig is a Nulladik Angolóra íráskészség-fejlesztő leckéjében írtak szerint dolgoznék magamon önállóan. Online informatikai kurzusok, informatika témában íródott cikkek anyagából írnék ki magamnak olyan rövid mondatokat és félmondatokat (=komplett, készen használható kifejezéseket), amelyek elegánssá és megnyerővé teszik az írásaimat és a beszédemet. És ezeket tanulgatnám. Esetleg tanárral is kijavíttatnám – de csak olyannal, aki eléggé jól ismeri az angol nyelvet ahhoz, hogy ne kössön bele minden kifejezésbe. Én ezt tanár nélkül csináltam végig, otthon, önállóan, így, és C2-es szintre emeltem az íráskészségemet. Ergo: lehetséges!

Időigény: ezt egy rövidebb, de intenzív, 4-6 hetes projektnek javasolnám, ami az utolsó miniprojekt után ismételhető. Ha szükséges – mert nem biztos!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

4. Célirányos olvasás

 

A negyedik projekt egy könnyű levezetés. Laci helyében elkezdeném informatikában kiemelkedőt alkotott emberek életrajzát olvasgatni (angolul, naná), vagy olyan krimiket, thrillereket (romantikus irodalmat?), ahol az egyik szereplő informatikus, vagy van benne valami informatikai szál. Ehhez felhasználnám a Nulladik Angolórában tanított egyik technikát: azokat a mondatokat, amelyekhez érzelmileg kötődök, kiírnám magamnak Ankiba, vagy Quizletbe.

Persze mellőzném a magyar fordítást, hogy végre elkezdjek angolul gondolkodni. És persze lenne egy e-book olvasóm is (csak Kindle-t vennék, más szóba sem jöhetne), és rendszeresen rákeresnék arra, milyen ingyen könyveket lehet az Amazonról épp letölteni. Azt javasolnám Lacinak: kattanjon rá az angolul olvasásra, mert ez tágítja a nyelvi komfortzónáját, növeli a bizonytalanság-tűrését, a kockázatvállalási hajlandóságát, és egy kis extra magabiztosságot is ad.

És itt jön be az eszközigény a nyelvtanuláshoz: Laci helyében vásárolnék egy jó egynyelvű szótárat (neki konkrétan ezt ajánlanám), és bezárnám a WC-be – és azt babusgatnám a helyében, az "üresjáratokban". Persze feltelepíteném a mobilomra is, és azt olvasgatnám agyba-főbe, mindenhol, ha van épp 120 másodperc szünetem.

Időigény (kapaszkodj): 3-6 hónap. Ez már nem egy miniprojekt, cserébe viszont ez inkább egy laza végjáték. Én meghoznám azt a tudatos áldozatot Laci helyében, hogy minimum fél évig egyáltalán nem olvasok magyar könyvet, csak angolt. Nem könnyű döntés,  tudom! De szívből ajánlom. Amikor hazaköltöztem New Yorkból, én meghoztam ezt a döntést, és hétmérföldes óriáslépéseket fejlődtem vele. Viszont ezt nem kell éjjel-nappal csinálni, ez csak egy könnyű levezetés.

 

+1. A koronaékszer: a társalgásban fontos kifejezések

 

Ennek a miniprojektnek az eredménye akkor lesz érezhető, ha a külpiacokra való belépés személyes, és aktív angol kommunikációval (is) zajlik. Ez nem mindig van így! Laci esetében az is elképzelhető, hogy ez a lépés teljesen kihagyható. De ha vannak tárgyalások, megbeszélések, akkor elkerülhetetlenül lesz olyan pont, ahol bizony meg kell kérdezni, hogy hol voltál nyaralni, mit játszottál gyerekkorodban, milyen sört szeretsz. De emellett tudni kell tempósan, és hatásosan reagálni egy kételkedő, kötekedő, vagy éppen egyenesen támadó jellegű kommunikációra. Ebben segít a nagy piros dobozunk, a Friends Big Pack.

A kifejezéseivel Laci sziporkázni fog a társalgásokban, a mellé járó füzetből pedig megtudja a 30 legjobb trükköt arra, hogyan beszéljen folyékonyan. De ez az utolsó miniprojekt másképp is végezhető! Laci választhatja azt a megoldást is, hogy rengeteg sorozatot néz, és azokból saját maga állítja össze a társalgási eszköztárát. Van, aki ezt szívesen csinálja, sőt, van olyan típusú tanuló, akit ez motivál – így egy ilyen, ingyenes alternatíva is abszolút elképzelhető a Friends Big Pack megvásárlása helyett!

 

+2 Egy kis jutalmazó szórakozás

 

Amit még extraként betennék a csomagba: Laci frissen házasodott, a felesége egy tündérien kedves lény, és gyanítom, hogy 100%-ig támogatja Lacit a céljai elérésében. Ezért rá kéne venniük egymást, hogy a következő év folyamán egy-egy hosszú hétvégére ugorjanak el egy európai nagyvárosba, ahol ezekkel a ravasz praktikákkal használják az angolt. Együtt.

 

Na, akkor most már tudsz mindent.

Így néz ki dióhéjban egy szakértő által összeállított nyelvtanulási stratégia.

Ha te is akarsz egy ilyet, iratkozz fel a Nulladik Angolóra várólistára, hamarosan nyílik a következő alkalomra a jelentkezés! Előrebocsátom: ilyen részletes és személyre szabott stratégiát csak a VIP csomagban kapsz, DE az alapcsomagban is felvértezlek minden tudással, hogy egy ilyet elkészíts magadnak! Vagyis: te lehetsz a saját nyelvtanulási szakértőd.

Persze, mindez a stratégia végigjárható kevésbé költséges eszközökkel, sőt, akár ingyenesen is – csak az több macera. Lacinak azért javasoltam rövidebb (=gyorsabb és fizetős) utakat, mert szerintem számára fontos, hogy a cége építésére jusson a legtöbb idő – főleg, hogy most épp fejlődőben, növekvőben van.

Hozzáteszem: Lacival könnyű dolgom van!

Ő üzletember, és érti, sőt, megtapasztalta a saját bőrén, hogy a csillogó-villogó, színes-szagos taktikák mit sem érnek egy átfogó stratégia nélkül, amibe az ember szorosan kapaszkodik, és amihez mindig vissza tud térni, ha eltévedt. Mázli hogy neki nem kell ezt magyarázgatnom.

Szóval én Lacit inkább halászni tanítanám meg ahelyett, hogy nagy egy kosár halat adnék neki.

Mert ha Laci ezt így végigcsinálja, akkor máris a célegyenesben van. Nyerésben.

Legyél te is olyan, mint Laci! ;)

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

2 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

  • Tamás 2016-12-24 08:15
    Kedves Gabi, Ebben èrzek 1 kis csùsztatást, mert az informatika az angol nyelvben azaz IT az speciális nyelv, ahil a szavakat más èrtelmezèsben hasznáják, mellette az angolban ott van mèg a müszaki, az egèszsègügyi, az üzleti meg a katonai angol nyelv, ami mind más, speciálus rèsze az angolnak, meg ugye ott van a general English, Üdv, ès kellemes ünnepeket, Tamás Válasz
    • Gabi 2017-01-9 10:20
      Szia Tamás! Nem értem, mire gondolsz, ezer bocsánat. Amit felsoroltál, az mind szaknyelv, igaz, de hogy jön ez a cikkhez? Itt nyelvtanulási stratégiáról van szó. Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás