Ingyen tanulhatsz a világ legjobb egyetemein

2014. 02. 24. | Motivátor | 81 hozzászólás

Ha tudsz angolul, tiéd a világ. Mostantól ez a mondás hivatalosan is igaz, mert….

VIGYÁZAT! Gyengébb idegzetűek gyorsan kattintsanak máshova, mert ez egy szélsőségesen izgalmas lehetőség! Nálam heveny szívdobogást okozott.

Márciustól Baltimore-ban és Seattle-ben fogok egyetemre járni – egyszerre.

 

pretty female college student studying in the university library

 

Úgy egy hete ugyanis beiratkoztam a Johns Hopkinsra, arra az egyetemre, amely 36 Nobel díjast adott a világnak, és amely 33 éve minden egyes évben a legtöbb pénzt költi kutatásra az összes amerikai egyetem közül.

És mellesleg a University of Washingtonra is. És mindezt otthonról.

De várj! Ezt te is megtehetnéd ám…

Ha jól beszélnél angolul. És ráadásul az sem baj, ha nem engedheted meg magadnak a 20-40 ezer dollár/félév összegű tandíjat! Ugyanis teljesen ingyenesen vehetsz részt a képzéseken! Csak egy internet elérés kell.

A jelszó: MOOC (ejtsd: múk), vagyis Massive Open Online Courses. És a lista tényleg masszív…

 

Mi az a MOOC lista?

 

Több száz hihetetlenül izgalmas kurzus között válogathatsz az atomfizikától az idegsebészeten és a programozáson át a zenetudományokig. Nézz körül a MOOC listán, mert biztosan találsz olyan kurzust, ami Neked való!

A világ többi része már használja, pont ideje, hogy Magyarországra is eljusson! Az Index szerint a MOOC végzettségek annyira gyorsan terjednek, hogy a LinkedIn közösségi oldal már külön kategóriát is nyitott nekik. Sőt!

A külföldi HR-esek kifejezetten előnyben részesítik azokat a pályázókat, akiknek vannak ilyen végzettségeik. Szerintük ugyanis ezek a munkavállalók tipikusan tanulásra képes, önképzésre hajlandó, széles látókörű és ambiciózus emberek. Vagyis: minden cég jól jár velük.

 

Hogy néz ki egy képzés otthonról?

 

Rövid videó leckéket kapsz, amelyeket a világ legjobb egyetemeinek professzorai tartanak. Az eddigi tapasztalataink szerint az előadók tisztán, tagoltan és érthetően beszélnek. Ráadásul feliratozták is a videókat – ami sokat segít nekünk, akiknek nem az angol az anyanyelve. Ja, és néhány kurzuson a videókat le is tudod majd tölteni, és akárhányszor megnézheted őket! Lesznek ajánlott olvasmányok, lesz számonkérés – kérdések, tesztek, esetleg beadandó feladatok formájában – attól függ, milyen kurzusra jelentkezel.

Egy akár több tízezres tanulói közösség része leszel (akár egyetlen kurzuson is!), hasonszőrű emberek a világ minden tájáról, akik a kurzus fórumán segítenek majd a tanulnivaló megértésében, és akikkel megbeszélhetsz akár a kurzus anyagán túlnyúló dolgokat is. A tanárok úgy válaszolnak a kérdéseidre, hogy bár közvetlenül nincs kapcsolatod velük, a közösség maga szavazza fel a válaszra legérdemesebb kérdéseket. Ami a kupac tetejére kerül, arra válaszolnak. Szuper rendszer! És mindezt ingyen. Otthonról

Csak heti pár óra tanulás, és nemcsak a karriered hálálja meg, hanem az agysejtjeid, a memóriád és a tanulási képességed is. Plusz: az önbecsülésednek is kifejezetten jót tesz!

Hihetetlenül érdekes dolgokat tudhatsz meg „személyesen” a világ vezető tudósaitól és legnevesebb professzoraitól! Ráadásul, ők mindezt nem kötelező jelleggel végzik. Pusztán a választott témájuk iránti szenvedélyből tanítanak. Gondolhatod, milyen szenzációs lesz így a végeredmény!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Hogyan jelentkezz?

 

1. Első lépésben válaszd ki, mit szeretnél tanulni a teljes MOOC listáról!

JÓ TUDNI: Ha hallasz ilyesmiket másoktól, hogy Coursera, edX, Udacity – tudd, hogy ezek "csak" a platformok, amelyeken a képzések egy része zajlik, a teljes kurzuslistát csak a fenti linken találod meg egyben!

Használd bátran a címkéket (Economics&Finance, Technology, Social – stb. a képen a kurzusok alatt ikonokkal látod őket), amelyek egy-egy nagyobb témakörbe gyűjtik a rendelkezésre álló kurzusokat, hogy megkönnyítsék a választást!

 

Mooc kurzus példa

 

2. Kövesd a linket a kurzust szolgáltató platformra (=weboldalra, mint pl. a Coursera, edX, Udacity), és ott jelentkezz rá!

3. Ellenőrizd a postaládád, ott találod a tájékoztató e-mailt a kurzusról!

 

Mondd, Te miről álmodoztál mindig is?

A Harvardra akarsz járni? Vagy az Oxford Egyetemre? Nos, a pénz mostantól nem akadály. A határaidat csakis az ambícióid szabják meg.

 

Te ki fogod próbálni a MOOC kurzusokat?

 

Kellett még egy ok, hogy megtanulj angolul? Nesze neked. ;)

És ha nekivágnál az angolnak, az én tippem az, hogy először tanulj meg angolt tanulni, és úgy már akár ingyenes forrásokból is megtanulhatsz angolul, otthonról, önállóan – ha neked úgy tartja úri kedved.

Na? Neked mi lesz a következő MOOC végzettséged?

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

81 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Péter 2014-02-24 20:19
  Kedves Gabi! Ez nagyon jól hangzik, ígéretesnek tűnik, majd mindenképpen számolj be a tapasztalataidról, nagyon kívácsi vagyok rá! Ha már én is jól fogok tudni angolul, lehet én is megpróbálom! :D  Te mire iratkoztál be?  Válasz
  • Gabi 2014-02-24 20:32

   Szia Péter! Igen, tervezek beszámolni róla! :) Amúgy épp most találkoztam valakivel Facebookon a barátok közül, aki szintén rákattant, és ő már végzi, mert az általa választott kurzusok előbb kezdődtek. Majd rákérdezek nála is! Én amúgy University Teaching és Public Speaking kurzusokat választottam így, elsőre, de még nagyon-nagyon sok olyan van, ami érdekel!

   Válasz
   • Péter 2014-02-24 20:44
    Igen, én is láttam párat, ami igazán izgalmasnak ígérkezik.. Sok sikert hozzájuk! Kíváncsian várom a beszámolóidat!  ;-) Válasz
 • Báthory 2014-02-24 22:31
  Szia Gabi! Annyit szeretnék kérdezni, hogy a képzés sikeres elvégézse diplomával is jár? Válasz
  • Gabi 2014-02-25 00:38

   Nem, dehogy! Persze, az önéletrajzodban feltüntethetők az elvégzett kurzusok, de azért egyelőre még sok éves intenzív (és esetleg elit) egyetemi tanulmányokat nem lehet kiváltani online kurzusokkal. (Hangsúlyozom: még!) Viszont vannak olyan képzések, ahol 50 dollár névleges díj ellenében kaphatsz oklevelet a képzésről - ennyiért a rendszer leköveti, hogy valóban elvégezted-e. De én nem javaslom, mert ez az egész nem erre lett kitalálva. A MOOC résztvevőknek egy célja van: a tanulás, a tudásszerzés. Az a sok tízezer ember (illetve több, mert csak az általam választott kurzusra jelentkeztek 40 ezren, ha jól tudom) csak azért áramlik ide, mert szeretne új, érdekes dolgokat megtudni a világról. Akkor jelentkezz, ha Neked is ez a célod!

   Válasz
 • maRia 2014-02-25 15:55
  Szia Gabi! Én azt szeretném Tőled megtudni, hogy teljesen az alapokról indulva kb. mennyi idő alatt lehet elsajátítani az angol nyelvet ahhoz, hogy gond nélkül élvezhessem a MOOC előadásait. Nagyon izgalmasnak ígérkezik a lehetőség, hogy magam által beosztott időbeosztásban, s nem utolsó sorban ingyen kielégíthessem mérhetetlen tudásvágyam több területen is. Az internet segítségével már most is kitárult a világ, de a nyelvi akadályok még behatárolják a lehetőségeimet. Szívesen látogatom a honlapotokat, mert mindig találok számomra hasznos segítséget, információt. További jó munkát kívánok, s várom a tapasztalataidat! Üdvözlettel: maRia Válasz
  • Mari 2014-07-12 12:44
   Kedves maRia 2014. február 25-én. Remélem már tanulsz :) Gabi tanácsa mellé szeretném megosztani veled a személyes tapasztalataimat, hátha inspirál. Egyszercsak munka nélkül maradtam, de szerencsére volt tartalék pénzem. Nem teljesen a nulláról (ez alatt értsd: nagyjából tudtam mondani számokat, színeket, pár alap igét, nagyon szegényes szókinccsel még talán egyszerű, tőmondatot is), de elkezdtem a tanulást egy kezdő csoportban, nyelviskolában, anyanyelvi tanárokkal. Intenzívre jártam (minden hétköznap 5 óra). Kb. 11 hónapig tanultam ugyan abban az iskolában, kisebb kényszerszünetekkel (sajnos előfordult, hogy nem volt meg a csoport létszáma a folytatáshoz). A végén, kb. három hónapos felkészülés után (heti 2x2 óra tanulással) középfokú nyelvvizsgát szereztem. Munka vagy iskola mellett is lehet ezt, de nagy kihívás és egyben nagy élmény is. Sosem felejtem el, amikor először néztem élőben, eredetiben a kedvenc angol zenekarom sajtótájékoztatóját az interneten és mindent megértettem. Sírtam a boldogságtól. Remélem nem tűnök túl szentimentálisnak, de 47 évesen akár még az is lehetek :) Amikor első alkalommal, az iskola recepcióján megnéztem a táblázatot, hány csoporton és órán kell végigmennem a középfokig, elég ijesztő volt és nagyon távolinak tűnt a vége. De csak el kell kezdeni és végig szem előtt tartani a célt! Nem lesz könnyű, de a végén szuper büszkeség vár! Kívánom, hogy mielőbb nyíljon előtted még szélesebbre a világ! :) Válasz
  • Gabi 2014-02-25 18:21

   Még egy megjegyzés: a számok persze tanfolyami órákat jelölnek. Ha magántanárral készülsz, vagy önállóan, de szorgalmasan/rendszeresen, akkor az persze más. A számokat inkább azért írtam, hogy tudj kalkulálni…

   Válasz
  • Gabi 2014-02-25 18:16

   Szia! Ezt lehetetlen megmondani úgy, hogy korrekt legyen. Főleg, mert csak tőled függ, a tanulási képességeidtől, a motivációs szintedtől, a ráfordított időtől. De mivel tudom, hogy nagyon vársz egy számot, utánaérdeklődtem olyan forrásból, amiben 100%-ig megbízok (DOVER Nyelviskola). Átlagos nyelvtanulóra és csoportos tanulásra vetítve tudok számot mondani. Egy stabil B2-es nyelvtudás 600-800 tanfolyami óra, míg egy C1-es szint 800-1000 óra. Én inkább a C1-re voksolnék, ha angol nyelven akarsz tanulni. Megjegyzem: ha nagyon-nagyon motivált vagy, sok időt tudsz rászánni, és JÓL is tanulsz, akkor fél-egy év alatt is elérhetsz ide, de ez már a táltos paripa kategória. :) (És köszönöm szépen, hogy követsz!!!)
    

   Válasz
 • Robert 2014-02-25 17:57
  En az USA-ban elek mar 25 eve. Itt jartam 2-3 foiskolara,de a tandijat meg KELL fizetni. Az egyetemek NAGYON dragak,es a foiskolak kozul az a legolcsobb,amelyik ugy tunteti fel magat hogy "Community College." DE! Itt is csak akkor OLCSOBB a tandij,ha helybeli lakos vagy,es ezt bizonyitani tudod. Hat errol ennyit. Válasz
  • Gabi 2014-02-25 18:09

   Én is az USA-ban éltem, és elmondhatom: igazad van! Csak a blogbejegyzés nem erről szól. :) A MOOC más. Olvasd el!

   Válasz
 • Német Ferenc 2014-02-26 11:04
  Ez nem kamu? Válasz
  • Gabi 2014-02-26 12:55

   Dehogy! Egy csomóan jeleztek vissza, hogy már járnak! :) Van, aki a 20. (!) kurzusát végzi! Ez a felsőoktatás demokratizálódása, egy olyan folyamat, amit már évek óta előre jeleznek a szakemberek. És nem is új, ez az egész már úgy kb. két éve létezik, csak azóta sokat bővült. Csatlakozom az előttem szólóhoz: vesztenivalód nincs, pénzt nem kérnek érte, próbáld ki te is, mint már annyian megtettük! :)

   Válasz
  • pitty 2014-02-26 11:42
   Mi a nem kamu? A MOOC? :) Szerintem, ha bizalmatlan vagy, ne higgy másnak, ellenőrízd le magad! :) Regisztrálj, használd és ha tudást kapsz ingyen megnyugodhatsz... ;) De ha át akartnak verni (Hogyan?? Pénzt kérnek? Ne fizess! ) gyere ide vissza és írd meg mindenkinek! :) Válasz
 • Márti 2014-02-26 12:29
  Én épp ma kezdtem a Minnesotán a Creative Problem Solving kurzust. Mondjuk a C1 szinttől még távol állok, de igyekszem kreatívan kezelni már ezt az első problémát is :-) Válasz
  • Gabi 2014-02-26 12:50

   :D Azt én is kinéztem! Majd írd már meg, milyen, légyszi! Köszönöm! :)

   Válasz
   • Edcsa 2014-03-3 21:25
    Én is elkezdtem a Creative Problem Solving kurzust és nekem nagyon tetszik :)  Válasz
    • Gabi 2014-03-4 18:33

     Na, most már biztos, hogy ez lesz a következőm, ahogy a mostani kettővel végzek. :)

     Válasz
   • Márti 2014-03-2 18:22
    Akkor egy gyorsjelentés az első hétről. Nyelvi szint: én kb. B2-nél járok, simán teljesíthető ezzel a szinttel, persze én csak a fent említett kurzusról nyilatkozhatok. A videók lejátszási sebessége lassítható, angol felirat elérhető, tehát meg lehet érteni. Az írott anyagok változóak, könnyebb-nehezebb, de nem vészes. A téma: egyelőre érdekes, hetente kreatív önállóan elvégzendő feladatokkal, amiket fotóval dokumentálunk, feltöltünk, majd értékelésre kerülnek, izgalmas. Már az első hét feladatától beindult az agyműködésem kreatívabb sarka :-) Általában: szó szerint a világ minden szegletéből vannak résztvevők, pörgő fórumtopikok, ahol lehet ismerkedni, eszmét cserélni, kapcsolatot építeni és tapasztalatokat megosztani. Számomra ez a legeslegizgalmasabb, szinte felfoghatatlan, hogy némi angoltudással bárkivel szóba lehet elegyedni. A tipikus internetes nyelvi csoportokhoz képest itt ráadásul jellemzően műveltebb, komolyabb emberekkel lehet találkozni, lányoknak nem kell tartani a tömeges arab kérőktől. Ennek ellenére nem kell görcsölni a nyelvtudáson, sokan egyszerű, gyakran nyelvtanilag, vagy helyesírásilag nem túl helytállóan szólnak hozzá a témához, ami senkit nem érdekel, kötetlenül lehet beszélgetni. A beadandó (feltöltendő) otthoni projekteket viszont pár szóban magyarázni kell, ott kifejezetten kérik, hogy ügyeljünk a helyes nyelvhasználatra, írásjelekre, stb. 3 hét van eldönteni, hogy aláírt, hitelesített tanúsítványt kérünk-e a kurzus végén, aminek persze díja van, itt 40$. Ennek persze feltétele a rendszeresen megfelelő teljesítmény is, a heti feladatok időben történő leadása, előírt szinten. De ez csak egy opció, a kurzust enélkül is el lehet végezni, bármikor abba is lehet hagyni szankciót nélkül. Ha nem tetszik, vagy nehéznek találod, törlöd a regisztrációd, és kész, nem történik semmi.     Extra: az index cikk nyomán nagyon sok magyar van a kurzuson, saját tanulócsoportunk is alakult, ahol magyarul is át tudjuk beszélni az anyagot. A mi csoportunk a legaktívabb az összes közül, ennyit a nem-összetartó magyarok sztereotípiájáról. Arról nem is beszélve, hogy már meet up-ok is szerveződnek a nagyobb városainkban, ahonnan többen vannak a kurzuson, ők személyesen is találkoznak.   Én mindenképpen csak ajánlani tudom, hihetetlenül izgalmas :-) Válasz
    • Angyal Lina 2015-01-29 02:14
     ó, köszönöm, köszönöm! Pont azokra a (még fel se tett ) kérdéseimre válaszoltál, amik a legjobban foglalkoztattak! Sikert kívánok a tanuláshoz :) ugye hallunk még róla/d/? :) Válasz
    • Gabi 2014-03-2 21:16

     K.Ö.SZ.Ö.N.Ö.M!!! :D Közkinccsé teszem, annyira jól leírtad!

     Válasz
     • Márti 2014-03-3 10:12
      :-)
   • Márti 2014-02-26 12:59
    Oks :) Válasz
 • Dabra 2014-02-26 12:31
  Sziasztok! ez nagyon klassz lehetőség, én már egy tanfolyamot elvégeztem, és a másodikból is már csak 1 hét van hátra. Számomra teljesen jól érthető volt, mondjuk szakmámba vágó tanfolyamokat választottam. Van hozzá felirat, elérhető a diasor az előadásról, és néha olyan lassan beszélnek a külföldiek kedvéért hogy még gyorsítottam is a tempón. Vannak vizsgák, házik, igazán élmény a tanulás, hiszen Te választod mi érdekel. Remek nyelvgyakorlási lehetőség ami még egy extrával is jár, ami nyilván nem diploma, de ahogy írtad is még önéletrajzban is jól néz ki. Szóval hajrá, és kiváncsian várom a beszámolódat :) Válasz
  • Gabi 2014-02-26 12:51

   Köszönöm a visszajelzést! Nagyon örülök minden egyes magyarnak, aki rászabadult a rendszerre. ;)

   Válasz
 • Kiss Tunde Mária 2014-02-26 14:01
  Kedves Gabi  Csak azt szeretném meg kérdezni gogy hol lehet regisztrálni , én is szeretnék jelentkezni át bogarásztam az oldalt de sehol nem találtam a a lehetoséget hogy hol lehet regisztrálni. Udvozlettel; Tunde   Válasz
  • Gabi 2014-02-26 19:24

   Lehet, hogy nem voltam világos, így visszaolvasva, bocsi. Tehát:
   1. Először válassz kurzust!
   2. Aztán regisztrálj azon a felületen, ahova a kurzus irányít! (Pl Coursera, edX, Udacity...)
    

   Válasz
  • Gabi 2014-02-26 14:27

   Szia! Pedig benne van a link a blogbejegyzésben:

   http://www.mooc-list.com/

   (Ez a teljes lista, ez majd átirányít más oldalakra, oda, ahol a kurzusok kezdődnek!) Hajrá!

    

   Válasz
 • Bukta Erika 2014-02-26 17:16
  Szia Gabi! Itt is szuper képzésekre tudtok jelentkezni :https://www.coursera.org/ Én már többre is jelentkeztem. jelenleg ezt  a kurzust végzem: Nutrition, Health, and Lifestyle: Issues and Insights Mondanom sem kell engem az egészséges életmód és fitnesz téma nagyon érdekel :) Csak jót tudok mondani róla. Nagyon motiváló, hogy angolul tanulhatok engem érdeklő témában. :)  Üdv, Erika Válasz
  • Gabi 2014-02-26 18:41

   Szia Erika! Az én képzéseim is a Courserán mennek, de a teljes listán vannak más képzések is. (edX, Udacity) Érdemes ránézni a teljes listára is! http://www.mooc-list.com/

   Válasz
 • Rita 2014-03-1 03:07
  Sziasztok! Akkor sem kell fizetni, ha elkezdek egy tanfolyamot, de valamilyen okból nem végzem el? Köszönöm! Válasz
  • Gabi 2014-03-2 13:21

   Nem. :) Ingyenes. Hajrá!

   Válasz
 • Ildi 2014-03-2 10:22
  Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha egy ilyen online kurzust elvégzek, akkor itt Magyarországon értékelik ezt a munkáltatók?(elfogadott?) Vagy csak egyszerűen saját magam miatt teszem, hogy képezzem magam? Köszönöm előre is! :) Válasz
  • Gabi 2014-03-2 13:24

   A magyar munkáltatók többségének (99%?) gőze nincs arról, hogy ez egyáltalán létezik. De persze aki ismeri, az biztosan értékeli. Azért is, mert ez jelzi, hogy megvan az a B2+/C1 szintű nyelvtudásod, amivel ebbe érdemes belevágni. :) De szerintem KIZÁRÓLAG saját magad miatt vágj bele ebbe!

   Válasz
 • Magua 2014-03-3 17:26
  Szívemnek Szottya Gabikám! Első rangú a marketinged. A téma pedig érdekes valószínűleg ha, majd belejövök valamennyire a nyelvbe akkor én is kipróbálom. Hogy, ez mikor lesz nem tudom sok év munkája kell még hozzá de az oldalt elmentem. A világ mely országaiban ismerik el  az ott kapott papírt?   Magua Válasz
  • Gabi 2014-03-3 20:52

   :D Hát, ezen jót kacagtam. Köszönöm! :)

   Az "elismerik" szó némi túlzás. Mondjuk inkább úgy: értékelik. (Ld a blogbejegyzésben.) Ez természetesen nem vált ki egy valódi, "bejárós" egyetemi végzettséget, hiszen nem is ad végzettséget, max egy oklevelet a teljesítésről. Ide azok ömlenek, akik a tudást értékelik, amit a kurzusok adnak, és a papír nem kell nekik. Szerintem ez egy szenzációs motiváció lehet a nyelvtanulásra, úgyhogy hajrá! :)

   Válasz
 • Varga Ilona 2014-03-3 21:03
  Szeretnèm tudni, hogy   kezdò angol nyelvtanfolyamot is talàlok. Semmi alap angol tudàsom nincs, ezèrt mèg a keresgèlèssel is gondban vagyok. Válasz
  • Gabi 2014-03-4 18:18

   Ilona, itt már angol nyelven tanulnak az emberek, tehát kezdő angolt itt ne keress! Ez a lehetőség kifejezetten azoknak szól, akik már tudnak angolul. A többieknek "csak" motivációnak tettem fel.

   Válasz
 • Mr David Cole 2014-03-24 21:54
  Draga Holgyem! A  vilagon semmi nincs ingyen,  ingyen sajt csak az egerfogoban van!!!!! Válasz
  • Gabi 2014-03-26 16:25

   David,
   olvasás nélkül reagáltál a címre. M.i.n.d.i.g. rossz ötlet, nincs kivétel. :)

   Válasz
 • Varga-Haszonits Erzsébet Orsolya 2014-05-29 23:07
  Kedves Gabi, Ma én is végig bogarásztam egy csomó egyetem ajánlatát, rólam azt kell tudni, hogy kitűnően beszélek spanyolul és nagyon komolyan tanulok angolul - az eredmény, hogy a szövegértésem elég jó - angol filmeket spanyol felirattal nézek, így egyszerre mind a két nyelvet gyakorlom. A passzív nyelvtudásom angolul sokkal nagyolbb, mint az élő beszéd, ugyanis kevés lehetőségem van gyakorolni. Jelentkeztem egy kurzusra, "Deciphering Secrets: Unlocking the Manuscripts of Medieval Spain." A kurzus különlegessége, hogy az amerikai egyetemi tanár a neve után itélve spanyol származású, és így ha megszorulok, tudok vele nem csak angolul konzultálni. Vérszemet kaptam és jelentkeztem egy másikra is: Egyptology - ez már izgalmasabb ezt ugyanis már spanyolul tudom hallgatni, de van hozzá angol felirat is. Szóval nagyon-nagyon hálás vagyok az ötletért. Kérdés: vajon miért nics egyetlen magyar egyetem sem ezen a listán? Válasz
  • Gabi 2014-07-9 10:37

   Nem tudom, hogy egy magyar oktató eljuthat-e idáig... Rengeteg szervezőkészség kell egy ilyen kurzushoz: le kell tárgyalni minden egyes tudásanyag közzétételének jogi aspektusait (e-mailek százai, jogászok közreműködésére is szükség van). Rengeteg munkaóra van egyetlen kurzus összeállításában. Gyanítom, nem munkaórák százai, hanem ezrei. Ehhez nemcsak egyetlen ember teljes elkötelezettségére van szükség, hanem az egyetem erőteljes támogatására is. A mi egyetemeink sehol sincsenek fejlettségben a külföldi egyetemekhez képest - és itt nem is a szakmai oldalra gondolok, sőt, még csak nem is a pénzügyekre, hanem egy aktív és kezdeményező intellektuális életre az egyetemeken belül - ÉS ennek támogatottságára a vezetőségben. Szerintem ez az ok, de azt sem bánnám, ha erre rácáfolna egy hamarosan induló magyar képzés...

   Válasz
   • Zina 2014-07-12 21:18
    Azért az erős túlzás, hogy " a mi egyetemeink sehol sincsenek fejlettségben a külföldi egyetemekhez képest". Akkor miért jön ide tanulni sok külföldi diák, és miért keresik a magyar mérnököket, orvosokat.... Olvastam, hogy jópár amerikai egyetem olyan szinten van, mint egy gyenge magyar középiskola (nyilván a mooc képzések nem ezekből indulnak ki). Válasz
    • Gabi 2014-07-19 12:35

     Látom a mondat első felét sikerült csak elolvasni. Nézz a gondolatjel után is:

     " A mi egyetemeink sehol sincsenek fejlettségben a külföldi egyetemekhez képest – és itt nem is a szakmai oldalra gondolok, sőt, még csak nem is a pénzügyekre, hanem egy aktív és kezdeményező intellektuális életre az egyetemeken belül – ÉS ennek támogatottságára a vezetőségben."

     Szerinted melyik egyetemünk van az amerikai elit egyetemek színvonalán? Mert én ilyenről nem tudok. De oktatókról igen, akik ősérgi szkennelt tankönyveket töltenek fel a hallgatóknak, diákat olvasnak fel órákon, semmi közük a tárgyuk mindennapi gyakorlatához, és gőzük nincs arról, hogy milyen egy valódi szakdolgozat, és mit csinál egy konzulens. Sajnos. Engem a tapasztalataim totál elkedvetlenítettek a magyar felsőoktatástól. Pedig nagyon szeretnék egy magyar szakot elvégezni pl, amit ugye nem találok meg a MOOC-on. :) De persze nem adom fel, várom a javulást és a színvonalnövekedést!
      

     Válasz
     • Regina Saphier 2014-10-21 19:00

      Örülök, hogy tetszik a Coursera blogom, és hogy idézel tőlem. Ha valakit érdekel, 2012 óta blogolok a Coursera és MOOC jelenségről, angolul és magyarul: http://mycourserablog.wordpress.com

   • Márti 2014-07-12 11:30
    Éppen kapcsolódik :) http://mycourserablog.wordpress.com/2014/06/02/saphier-regina-mi-leszel-ha-mooc-leszel/   Válasz
    • Gabi 2014-07-19 12:39

     WOW. Köszi, Márti!

     Hadd idézzek azoknak, akik olvasnak:
     "A kormányzat katasztrofális oktatáspolitikai döntései különben, paradox módon, elősegítik majd a gyorsabb átmenetet. Ahogy romlik a hazai felsőoktatás (és közoktatás) színvonala, úgy vándorolnak majd át a diákok is fokozatosan a MOOC platformokra, hiszen ott ingyen tanulhatnak, sokkal magasabb színvonalon, nemzetközi közegben. Mindez a hazai professzorok egy részét majd elkeseríti, ők majd egymás vállán szipogva sajnálják magukat, de egy másik részük kapva kap az alkalmon: az ügyesebbek és az életképesebbek MOOC-okat nézetnek majd a diákjaikkal házi feladat gyanánt vagy az előadások helyett, és utána beszélgetnek velük a személyes időben, illetve életszerű projekteket találnak ki és menedzselnek le… (… minek előadást tartani, ha ott az ingyenes és kiváló minőségű MOOC…?), a szorgalmasabbak és a leginnovatívabbak pedig elkezdenek saját MOOC-okat gyártani."

     Ámen. :)

     Válasz
 • Zsombor 2014-08-4 01:35
  Nagyon tetszik ez a lehetőség, és önzetlenül jónak tartom. Szeretem látni, hogy ti hogy álltok hozzá, ezért végigolvastam a hozzászólásokat is.  Örömmel mutatom be nektek az egyik, számomra első falatot, a magyarországi ingyen egyetemből, melyet úgy hívnak: "Nyitott Akadémia" Youtube-on megtalálható több előadásuk is, én szívesen hallgatom ezeket is, remélem hasznotokra lesz :) Egészségetekre!  https://www.youtube.com/watch?v=dXWweRAk4ls Válasz
 • Hajni 2014-10-19 16:35
  Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, ugyanis pár hete én is találtam :) A futurelearn.com néven fut. (fent is van ezen a MOOC listán :) )Többek között egy olyan kurzust is végzek most itt, ami a nemzetközi számviteli  testület által is elfogadott ACCA kurzus első szintjének megfelelő képesítést ad. Ez itthon igen drága kurzus, amit szintén angolul tartanak, és egészen véletlenül akadtam erre a tanfolyamra. Bizonyos összeg megfizetését követően és a tesztek megfelelő kitöltése után hivatalos bizonyítványt is kaphatok erről a képzésről. Nagyon érdekes számomra, mert a szakmát eddig csak magyarul tanultam. És kifejezetten motiváló az a fajta megközelítés ahogyan más országok vélekednek az általam eddig itthon tanult témákról. Pár hét leforgása alatt egészen más szókinccsel sikerült gazdagodnom, mint amit az itthoni környezetben tanultam. Válasz
 • envagyok 2014-10-19 19:13
  Izgalmas lehetoseg. Kar, hogy mezogazdasag temaban osszesen 5 angol nyelvu tanfolyamot talaltam, de remelem, lesznek majd ujak. Válasz
 • lola 2014-10-20 08:58
  Sziasztok! Itt van valami korhatar? Válasz
  • Gabi 2014-10-21 16:47

   Nem tudok róla. Olvasni tudni kell hozzá, tehát 5-6 év felett, és onnan az utolsó agyban ép napodig, ami 120? :) ;)

   Válasz
 • Teenca 2014-10-20 16:51
  Sziasztok, Ennek a cikknek a hatására én is felvettem MOOC-kurzusokat, egy számvitelessel lassan végzek, most egy pénzügyes kezdődött a Yale-en. Középfokú tudással viszonylag jól érthetőek, ha valaki szakmailag ért a témákhoz (pénzügy-számvitel szakon végeztem). Ebben az esetben "mindössze" az angollal kell egy kicsit birkóznia, de számomra könnyebben érthető a nyelvezetük, mint némelyik sorozaté. Biztatok mindenkit, hogy próbáljon ki egyet, érdemes, nagy élményt tud adni, még ha időigényes is időnként. Válasz
  • Gabi 2014-11-9 14:59

   Köszönöm szépen, hogy ezt leírtad! :)

   Válasz
   • Teenca 2014-12-3 10:29
    Nagyon szívesen! Belekezdtem egy globalizációról szóló kurzusba is, ami mindenkinek ajánlható, mert sokat megtudhatunk a világban végbemenő folyamatokról. Másrészt az oktató spanyol származású, vagyis tanult angolt beszél ő is (időnként több akcentussal, mint ahogy én beszélem az angolt), még hallás után is viszonylag jól értem :) Azért is jók ezek a kurzusok az érdekes ismereteken kívül, mert nagyon jó képet adnak arról, hogy milyen sokféleképpen használható az angol nyelv (a fórumokat külön élmény olvasni), és még azt is hallhatjuk, ezer módon beszélhető a nyelv. Kellemes ünnepeket kívánok előre is :) Teenca Válasz
 • Bordás Ákos 2014-12-30 10:06
  Kedves Gabi, Ha a csodálatos magyar édesanya-nyelvünknek lennének hozzád hasonló nagykövetei, akkor nem itt tartanánk. Szállj fel a villamosra, hallgass bele (tudom nem illő,de a szándékot figyelembe véve megbocsájtható) beszélgetésekbe, hamar feltűnik az a nyelvi sívárság, ami itt megnyilvánul. Pedig... Nem folytatom, hiszen voltak magyar nyelvünknek is nagykövetei (Molnos Angéla, Lőrince Lajos és mások), akik példát mutattak. Nagyra értékelem, becsülöm munkádat, - bár sejtésem szerint a "Gabi jelenség" mögött talán több személy munkálkodik - de 73. évembe lépve szeretném megélni azt a pillanatot, amikor egy Karácsonyi vagy más Csillag  anyanyelvünk újjászületésének helyét jelöli meg a Magyar Kultúra egén.  Szeretettel, Ákos Válasz
  • Gabi 2015-01-14 17:41

   Kedves Ákos!

   Csak egy gyors válasz: egyetlen autentikus Gabi van, én. ;) Jelentem: én követtem el mind a 300+ blogbejegyzést.

   És főleg: köszönöm szépen! :)

   Válasz
 • Bordás Ákos 2014-12-30 10:25
  Bocsánat!Szégyenlem, de magam is hibát vétettem, helyesen: Lőrincze Lajos nyelvünk védangyalának neve. 2015. november 24-én lenne száz éves. B.Á.   Válasz
 • Vera 2015-01-9 14:03
  A férjem is tanult, el is végezte, és Oklevelet is kapott a végén. A CV-be is feltüntette. 6 hét tömény tanulás volt neki a jó sok videó. A Stanford-on tanult titkosítást, mert programozó. Neki persze nagyon jó az angolja. Én most szeretnék majd valamit tanulni, így az én angolom is fejlődik majd. Csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget! Válasz
  • Gabi 2015-01-14 17:42

   Köszönöm szépen, hogy ezt leírtad, Vera! A kétkedőket megnyugtatja, a többieket pedig motiválja.

   Válasz
 • timi 2015-01-15 22:14
  Eddig 22 kurzust végeztem el és nagyon megkedveltem, hogy angolul tanulhatok különböző témákról, akár oktatás témában, akár költészetről. Remélem a CV-ben látva elismerik az ilyen, azaz online úton szerzett ismereteket, mert nincsen pénzem, sem időm  állandóan továbbképzésekre járni. Válasz
  • Gabi 2015-04-2 09:55

   Nagyon jól megfogtad a legjobb okot, amiért érdemes MOOC kurzusokra járni! A hozzászólásodat viszem tovább a Facebook profilra, mert ez a 22 kurzus aztán tud motiválni másokat! :)

   Válasz
 • Vass Klára 2015-03-10 19:41
  Kedves Gabi, néhány hete találtam a neten böngészve az oldalad, és azonnal átkattintottam az MOOC oldalak linkjére. Ma kaptam meg a Certificate-em. : ) Fülig ér a szám. Köszönöm!! Entrepreneurship and Falily Business amit hallgattam, hát, nem találok szavakat. Köszi mégegyszer.     Válasz
  • Gabi 2015-04-2 09:54

   Köszönöm szépen, hogy ezt leírtad! Gyorsan viszem is tovább a Facebook profilra, hadd motiváljon másokat!!! :) És szívből gratulálok!!!

   Válasz
 • Timi 2015-04-4 21:43
  Igen, a 22 kurzus valóban motiválhat másokat, (azóta még többet elvégeztem), de nem csupán a kurzusok száma a lényeg, hanem az, hogy a feltöltött több oldalas esszéimre azt írták, hogy élvezet volt olvasni, és őket is motiválta az esszé(i)m. Amikor még iskolásként az angollal szenvedtem, nem hittem volna, hogy 10-15 év múlva azt írják az esszéimről, amit idegen nyelv tanításával  kapcsolatban írtam, hogy élvezet olvasni, és őket is ösztönzi. Sose hittem volna, hogy valaha angolul fogok fogalmazni oktatás témakörben, és tetszeni fog más országokból származó pedagógusoknak. Ez ösztönöz, meg az a tudás, amit megtanultam az elvégzett kurzusokból, amelyek olyan ismeretanyagot nyújtottak, amit a heti egyszeri módszertani szemináriumokon nem is tanultunk anno az egyetemen. Rengeteg módszertani ismeretet szereztem, amit a tanítás során sikeresen alkalmaztam és alkalmazok a mai napig. Hálás vagyok Neked, Gabi, mert Neked köszönhetően értesültem erről az online kurzusokról. Köszönöm. Válasz
  • Gabi 2015-04-6 20:48

   Na, ez még jobb motiváció! Amikor másokat motiválhatsz! ;) :D Szívből gratulálok, Timi!

   Válasz
 • sarolta 2015-06-21 23:53
  Feliratkoztam életem első MOOC kurzusára. Ezer hála az ötletért. Kíváncsi vagyok nagyon, hogy milyen lesz! :) Nincs vizsga a végén, de nem is a papírért csinálom (még :) ), de ha belejövök, csinálok én majd még rendes certificate-eset is :D Válasz
  • Gabi 2015-12-27 21:24
   Köszönöm, hogy ezt leírtad, másoknak is bátorságot ad! És visszajelzést szívesen hallanék majd, ha erre jársz! :) Válasz
 • Levente 2015-06-27 23:24
  Szia! Csak meg akartam köszönni, hogy megírtad ezt a cikket. Simán ez a leghasznosabb dolog, amit idén találtam, úgy kell visszafognom magam, hogy ne vegyek fel túl sok kurzust így munka mellé. A Public Speaking eddig nálam a top 3 között van :D Szóval csak ennyi, keep up the good work! Válasz
  • Gabi 2016-03-27 11:34
   Köszönöm szépen, levente! <3 Válasz
   • Gabi 2016-03-27 11:35
    (Levente nagybetűvel, persze... ;) ) Válasz
 • Kriszta 2015-10-15 11:49
  Kedves Gabi! Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezt a lehetőséget és részletesen elmagyaráztad a használatát. Máshol is hallottam már róla, de a Te cikked nélkül nem lett volna bátorságom belevágni. Az első kurzusom vége felé járok, de biztos, hogy nem ez lesz az utolsó. Mindenkinek ajánlom: The science of everyday thinking (Edx) Azonkívül, hogy az angol nyelvet gyakorlod, rengeteg érdekes és hasznos dolgot tanulsz az emberi gondolkodásról. A videók folyamatosan feliratozva vannak. Nincs különösebb követelmény, a haladás ütemét is magad határozod meg. Egyébként azoknak akik még nincsenek ilyen szinten angolból, találkoztam kifejezetten az angol nyelv gyakorlására, tanulására szánt kurzusokkal is, és egy előzetes felméréssel is, amivel ellenőrizheted, hogy elég-e a nyelvtudásod. Válasz
  • Gabi 2016-03-27 11:36
   Hálásan köszönöm ezt a hozzászólást!!! Fel is teszem FB-ra, bizonyítékként, hogy működik a dolog. :) Szenvedélyesen reklámozom ezt a lehetőséget, és ehhez minden segítséget elfogadok! ;) Válasz
 • Erzsébet 2016-05-3 11:36
  Kedves Gabi! Ennek a blogbejegyzésednek köszönhetően néhány hete rászántam magam, hogy belenézzek, mi is ez valójában. A legelső kurzus, ami megtetszett, az a Dysphagia volt. Bátortalanul jelentkeztem, majd elkezdtem. Kb. B2 szinten van a tudásom angolból, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy megértsem, és 100%-os tesztet írjak a hét "végén". Azért tettem idézőjelbe, mert tulajdonképpen 1 nap alatt megcsináltam egy heti anyagrészt, annyira érdekelt a téma. Mivel táppénzen voltam otthon, kellett az elfoglaltság :) , ezért másnap tovább böngésztem, és felvettem egy újabb kurzust. Catalan jelnyelvet kezdtem tanulni angol nyelven egy barcelónai egyetemen. Huh, és imádom! Utána megláttam egy EKG készítő és elemző kurzust egy londoni egyetemen, és a Cancer in the 21th century címűt Glasgow-ban. Hát persze, hogy felvettem mind a kettőt! Így összesen 4 kurzust csináltam egyszerre, amelyek közül 3 még mindig tart. Szinte minden feladat után kérik a tanulókat, hogy írjanak hozzászólást, beszéljék meg a témát más tanulókkal. Ez eleinte fusztrált, és az első bejegyzésemet majd' egy óráig írtam, de mostanra úgy belejöttem, hogy szinte mindenhez hozzászólok pár perc alatt. A világ minden tájáról vannak ott emberek, akik kedvesek, kultúráltak, like-olnak, válaszolgatnak, segítenek, ez óriási élmény! És ha az oktató, professzor is válaszol, na az az igazán "Wow" érzés! Már a komolyabb esetelemzéseket is könnyedén megírom. Mohóságomnak abból a szempontból is megvolt az előnye, hogy egyszerre 4 kurzus - és akkor már munka - mellett egyszerűen nem volt idő a szótárazgatásra. "Rá kellett szoknom" a szövegek, videók értelmezésére a fordítgatás helyett. És így is megy! Ez az egész sokat segít az önbizalmam javításában, csillapítja a tudásvágyamat, és az angolom is fejlődik! Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy próbálja ki, mert fantasztikus eredményeket lehet vele elérni! És a végére egy jó tanács azoknak, akik hezitálnak: Tudsz keresgélni a kurzusok között? Találsz az érdeklődési körödnek megfelelőt? Megérted a rövid bemutató leírást/videót a kurzusról? Akkor mire vársz?! Jelentkezz, mert biztos, hogy megfelel hozzá a nyelvi szinted! Szóval, Gabi, csak annyit tennék még hozzá, hogy KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM! Válasz
  • Gabi 2016-05-9 15:55

   Hűűű, hogy ennek én mennyire örülök! :) KÖSZÖNÖM, hogy ezt leírtad, az ilyen visszajelzések miatt érzem azt, hogy megtérül a befektetett munkám! Szóval: ezer hála és köszönet, hogy használod a tippjeim! <3 És jó volt veled személyesen is találkozni az SOS Angol Gyorssegélyen! :)

   Válasz
 • Inez 2016-06-16 02:24
  Szia Gabi! Vegre, en is csatlakozhatom a taborhoz... 1 evvel ezelott olvastam eloszor ezt a cikket. Akkor meg csak a vagy volt meg bennem, hogy egyszer en is akarom. De a nyelvtudasom... szoval alig 2-3 honapja kezdtem akkor. Na most sem brillirozom meg, de onbizalom nelkul ez nem megy. :) Szoval azt hiszem, most kb. eros alapfokon vagyok, es jelentem, tul vagyok egy rovid kurzuson, Food and Health. Persze a temavalasztast nem bonyolitottam tul, igyekeztem olyat valasztani elsore, amiben magyarul is otthon vagyok. Legalabb egy kicsit. Heti 1 alkalommal kaptam nehany videot, altalaban 4-7 kozott, ezek rovidek voltak, talan max. 7 perces volt a leghosszabb. Persze angol feliratot tettem hozza, ahogy masok is javasoltak itt. Kb. 2x neztem meg a videokat, es mar tudtam is valaszolni a kvizre, ami 5-7 kerdesbol allt, es legalabb 60 %-ot kellett teljesiteni. Azert a kerdesek megvalaszolasaval kicsit elbogarasztam, ugyanis minden kerdesre legalabb 5 valaszbol kellett megkeresni a helyeset, es eleg furfangosak voltak, foleg nekem, a meg kisse hianyos angol tudasommal. Rettentoen elveztem az egeszet, es most egy angolt tanito kurzust fogok keresni. Nem lehet ezt abbahagyni, ha egyszer az ember rakattan... Szoval en is csak koszonni tudom ezt a fantasztikus lehetoseget, hogy megosztottad velunk. Válasz
  • Gabi 2017-06-6 13:27
   Húúú, de nagyon köszönöm, hogy ezt leírtad!! :) :) :) Imádom olvasni a bátorságról szóló történeteket! ;) Hajráááá, Inez! Válasz
 • Anita 2016-10-26 13:33
  Szintén járok és csakis jó véleménnyel vagyok róla, élvezet "részt venni" a kurzusokon! Hajrá Gabi és csak javasolni tudom! :) Válasz
  • Gabi 2017-06-6 13:28
   Köszi a visszajelzést, Anita! Így talán mások is belefognak majd... :) Válasz
 • Kriszti 2017-01-17 16:41
  Én kb. 2011-ben kezdtem el az edx-en tanulni egyetemi szintű biológiát, genetikát. És ezeken a platformokon tudtam végre asztrofizikát is tanulni. Rengeteg kurzust elvégeztem már. Persze, nekem nem volt nehéz belevágni, mert alapból kéttannyelvű gimit végeztem, s bennem volt, hogy angolul tanuljam a tárgyakat. Egyébként pl. a programozást nagyon jól ki lehet tanulni teljesen ingyen! S ha szeretnél akkreditált oklevelet az is csak kb. 4-5000 forint körül mozog. Ilyen tudást meg ha megszerzel, ráadásul angolul, nyert utad van az állásoknál itthon is, mert programozókra kereslet van, s azt nézik ismered az adott programozási nyelvet, nem pedig azt, hogy diplomád van-e esetleg. Válasz
  • Gabi 2017-06-6 13:29
   Köszi, Kriszti, hogy ezt leírtad, a stabil megélhetés nagyon jó motiváció lehet!! :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás