Kaliforniából jöttem

2017. 03. 21. | Desszert | 10 hozzászólás

A napfényes San Diego, március eleje.

Érdekel 15 élmény, amit ott gyűjtöttem neked?

Előre csak annyit, hogy izgalmas idők voltak. Az életemet kockáztattam egy utcai árusnál, kémkedtem egy hadihajó után, és át akartam szökni egy másik terminálba a reptéren.

És most sorban, mind a 15.

 

1. A repülő könyvek

 

A legjobb dolog a 9 órás repülőutakban (rögtön azután, hogy belefér négy film is), hogy kivégezhetsz alatta egy egész könyvet.

 

Theodore Boone

London, Heathrow, indulás előtt

 

A Theodore Boone könyvsorozat minden egyes részét reptereken vásároltam, és mázli, hogy év elején megjelent egy új! Úgyhogy találd ki, hogy mi volt az első dolgom a Heathrow-n! Melegen ajánlom a sorozatot neked is, tiniknek íródott jogi krimi, aranyos, rövid, egyszerű a nyelvezete.

 

2. Harry Potter

 

A Heathrow-n úgy 30 percnyi időt sikerült "megölnöm" a Harry Potter boltban. ("Killing time" – megvan ez az angol kifejezés?)

 

Harry Potter bolt

Harry Potter bolt, Heathrow

 

Kinéztem Dettiéknek az "I solemly swear I am up to no good " (= Esküszöm, hogy rosszban sántikálok) táblát az irodába, Lacinak, testvéremnek, a cég másik tulajdonosának pedig a "Dobby is a free elf" (=Dobby szabad manó) feliratú szatyrot.

Visszafelé, az átszálláskor próbáltunk volna bejutni az ötös terminálhoz, hogy megvegyem, de nem ment. Már csak a hármasba engedtek be.  Szerintem tudták, mit akarok, és simán csak helytelenítették.

 

3. How much is it to downtown?

 

Megérkezés után megálltam egy információs pultnál, hogy megkérdezzem, hol találom a shuttle-t (=kisbusz) a városba. A nálam kábé kétszer nagyobb "Shuttle" táblától úgy 30 méterre. Sebaj.

Aztán odamentem a Shuttle pulthoz, és megkérdeztem a koordinátort: "How much is it to downtown?" (=Mennyi lesz a belvárosig?), mire észrevettem a nagy betűkkel, pont az orrom elé kiírt 10 dolláros flat fee-t. Na mindegy.

Erre megkérdezem: "Do I pay here, to you, or to the driver?" (=Itt fizetek, vagy a sofőrnek?) Egy pillanattal azután, hogy kimondta: ingyen lesz, a szálloda fizeti. Valahogy a hang lassan terjedt az agyamig.

 

San Diego Little Italy

Little Italy, a szálloda utcája, három saroknyira az óceán

 

Azt már nem is mondom, hogy a hotelbe való bejelentkezéskor a recepciós takarosan elhadart minden infót négy perc alatt. Közben arra gondoltam, vajon mit kezdene ezzel egy nyelvtanuló.

 

4. Majdnem Mexikó

 

San Diegó és Tijuana lényegében összeérnek, így trolival átugorhatsz Tijuanaba. Mi a határ amerikai oldalán voltunk csak, kint a sivatagban – erős hatósági felügyelet alatt. A járőrök folyton ott sertepertéltek körülöttünk. Szerintem nem értették, mit keresünk a kopár sivatagban. Pedig szerintem teljesen egyértelmű.

 

PCT indulási pontja

Majdnem Mexikó (miközben a határőr értetlenül nézi a sivatagban szelfiző őrült turistát)

 

De ez már a következő pontba visz.

 

5. A vadon

 

Láttad a Vadon című filmet Reese Witherspoonnal? Na, ő a PCT-n (Pacific Crest Trail) megy végig a filmben, ami a mexikói határnál kezdődik, és Kanadáig tart. (És most már tudod, mit kerestem a határnál. Ezt.)

Találkoztunk ott Marlenével, aki épp akkor indult neki. Ezt írta a PCT könyvbe: "I'll be around for a week, let's see how far I can get." (=Egy hétig maradok, meglátjuk, meddig jutok.)  Letelt az egy hét, kíváncsi lennék rá, de e-mail címet nem hagyott.

Nézd, ez az a könyv, amibe mindenfélét írnak induláskor:

 

Pacific Crest Trail

A Pacific Crest Trail indulási pontjánál, a mexikói határtól 15 méterre

 

6. Kémkedtem, hadügyileg

 

Bizonyos jól értesült hírforrások szerint (=útitársaim), épp amikor ott voltunk, akkor vártak a kikötőbe két hadihajót, hogy leszereljék. Határozott véleményünk, hogy ez volt az, lekaptuk az utolsó útján, büszkén szürkéllik a háttérben:

 

Hadihajó hazatér

A Californian mögött bujkálva lőttem neked egy hadihajót

 

Ha lecsuknának emiatt, légyszi, valaki majd említse meg a hatóságoknak, hogy mindez csak kábé hatévesen derékba tört katonai karrierem fantomfájdalma. És hogy nálunk még a tanulókártya csomagnevek is olyasmik, hogy "Teljes Társalgási Fegyvertár" és "Teljes Kezdő Fegyvertár", oké?    

 

7. Ha lóval közlekedsz

 

Lóval többször végigjártuk a várost és környékét. Fehér volt, sármos, izmos, és a teteje lehajtható. Na, és ha az USA-ban vezetsz, akkor tanulj meg angolul. Vagy legalább az ilyesmiket tudd:

 • not a through street = zsákutca
 • right lane ends = a jobboldali sáv megszűnik
 • give way = elsőbbségadás kötelező

De a legjobb, ami a látszat ellenére angolul van:

 • ped Xing = gyalogátkelő

Én csak pedkszingnek hívom, a jelentése: pedestrian crossing. A cross szót rövidítik X-szel. Aranyos, nem?

 

Kresz tábla

San Diego egy szép részén autózva – figyeld a sárga "zsákutca" táblát

 

8. Tele szájjal is gyakorold az angolt!

 

Szenzációs seafood paellát ettem. Volna. Csakhogy kábé négy percenként odajött valaki az asztalhoz beszélgetni. (Na jó, lehet, hogy tíz, de nekem négynek tűnt.)

 

Prado a Balboa parkban

Seafood paella a Balboa Parkban

 

Feljegyeztem neked, hogy mikkel jöttek oda, hátha jól jön:

 • Enjoy your lunch, ma'm. (=Jó étvágyat az ebédhez, hölgyem.)
 • How's the paella? (=Milyen a paella?)
 • Is everyting alright? (=Minden rendben van?)
 • Can I get you another drink? (=Hozhatok még egy italt?)
 • Are you doing okay? (=Jól érzed magad?)
 • Would you like a refill? (=Utántöltsem az italt?)
 • Would you like to see our dessert menu? (=Megnézné a desszert menüt?)
 • How about a coffee? (=Mit szólna egy kávéhoz?)
 • Can I get you anything else? (=Hozhatok még valamit?)
 • Here's your check, I'll leave it with you. No rush though, take your time. (=Ez a számla, itt hagyom. De nem kell sietni, ráér.)

A leggázabb pedig az, amikor úgy kell válaszolnod, hogy tele van a szád. Még itthon gyakorold, jó?

És most, hogy jól laktál, menjünk múzeumba!

 

9. San Diego legjobb múzeuma

 

Szerinted mit csinálnak a sorban álló gyerekek a képen, a sárga inges emberrel szemben?

 

USS Midway

A USS Midway, San Diego legmagasabbra értékelt múzeuma

 

Mondom a megfejtést: azt tanulják, hogy fogadjanak egy vadászgépet egy repülőgéphordozó fedélzetén.

És amíg ők békésen szélsebességet mértek, én három dolgot is megtanultam: (1) éjjel, akár vaksötétben leszállni egy Phantommal egy hullámoktól hányattatott hordozó fedélzetére, (2) air bossként irányítani az egymás után érkező vadászgépeket, és (3) navigálni a végtelen óceánon. Mindez kábé 40 percbe telt, de megéri. Ki tudja, mikor jön még jól?

Önkéntesek cirkáltak a hajón, veteránok, "Talk to me" feliratú sárga pólókban. (Keresd a sárgát a képen!) Mindet nem sikerült leszólítanom, de igyekeztem. A turisták kedvéért a hajón mindenki gyönyörűen, artikuláltan beszélt, te is élvezted volna!

És ha értesz angolul, akkor minden múzeum hirtelen tele lesz izgalmas sztorikkal! Na meg jóleső érzés, amikor határozott igennel válaszolhatsz arra a kérdésre, hogy "Would you like our audio tour?" (=Szeretnél hangos idegenvezetést?) És kapsz egy távirányító-szerű szerkentyűt, egy fejhallgatót, és harminc másodpercben egy szóbeli használati utasítást. Egyszerű: billentyűzd be a számot, amit kiírva látsz, és máris hallod a hozzá tartozó sztorit. Tanulj angolul, mert jó játék!

 

10. Ha mexikói, akkor taco, fajitas és burrito

 

Kinéztük, hogy kétutcányira van egy bodega, ami elsőre ugyan riasztónak néz ki, de ebédidőben hosszú sorok állnak előtte.

 

Mexikói ételek

Utcai gyorsétkezde mexikói módra

 

Minek tudok angolul, ha nem használom, így leszólítottam egy sorban állót, hogy jó-e náluk az étel. Határozott, és kellően empatikus igen volt a válasz, így ki kellett próbálnunk. Mit mondjak: a csípős szószt magyarként külön értékeltem. Egy csepp sem maradt belőle.

 

11. A park, aminek appja van

 

A Balboa Park San Diego központjában lélegezteti a várost. A szállodától úgy 20 perces séta volt, némi hegymászással megspékelve. Az Über sofőr azt mondta: mivel én európai vagyok, bátran induljak neki. Remélem, bóknak szánta.

Képzeld! Az egész parkban van ingyenes wifi. Sőt, a parknak van egy külön appja, amit ha letöltesz, akkor pipálhatod a látnivalókat, ahogy haladsz. Itt végeztem, a park "kaliforniai őshonos növényzet" részén:

 

Balboa Park

Balboa Park, San Diego

 

De nem értem a végére, úgyhogy az app szerint vissza kell mennem.

 

12. A sivatagi szellemváros

 

Ez itt Bombay Beach, a szellemváros, ami már nem parti város, mert egy zsugorodó, és egyre sósabbá és élettelenebbé váló tó cserbenhagyta. Tele elhagyott épületekkel. Ember egy szál se.

 

Szellemváros elhagyott házakkal

Egy sivatagi szellemváros

 

Bombay Beach

Bombay Beach, ami már nem beach

 

Na, hát itt nem kell az angol!

 

13. Ehető vagy szerkeszthető?

 

Ebben a teremben majd ötezer ember ült. És köztük tíz magyar. Hozzáteszem: egy éve még csak kettő volt kint, de azóta úgy tűnik, többen megtanultunk angolul. ;)

 

A terem

 

Na, és képzeld el azt a jelenetet, amikor a profi előadó ennyi ember előtt azt mondja egy diára kivetített táblázatra, hogy edible (=ehető). Az editable (=szerkeszthető) helyett. Mondjuk, Freud megértené, mert ebédidő táján történt. De aztán rá egy percre a raving (= lelkesedő) helyett annyit mond raging (=dühöngő). Ezt meg a saját vevőire. De ő csak felnevet, és belekiált az éterbe: "Words are horrible!" (= A szavak borzalmasak!), majd folytatja az előadást, mintha mi sem történt volna.

Na, ezt jól megjegyeztem neked. És remélem, ezután már bátran hibázol!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

14. A fonal, és amikor elveszted

 

És hogy mennyire kell tudni angolul egy szakmai konferenciához? Hát, kicsit azért igen. De annyira azért nem nagyon. Mert a diák inkább a szaknyelvre épülnek, és ha azt ismered, nagy bajod nem eshet. Nézd, ehhez mit szólsz például?

 

dia a konferenciáról

Ha a szaknyelvet beszéled, nagy bajod nem lehet

 

Amúgy többször kaptam magam azon, hogy elkalandoznak a gondolataim, és arra "ébredek", hogy a többiek nevetnek, és én lemaradtam egy poénról. Ez elkerülhetetlen! Ha nem ész nélkül jegyzetelsz (=szó szerint írod, amit az előadó mond), hanem úgy, ahogy kell (=rögtön úgy írod le az infókat, ahogy azt fel kell használnod a gyakorlatban), akkor ez az elkalandozás természetes, miután hallasz valami érdekeset. Csak vedd fel a fonalat onnan, ahol épp feleszméltél, és kész!

És az utolsó feat (=mutatvány).

 

15. Mártózz meg!

 

Bár melegnek épp nem mondtam volna, naná, hogy beletapicskoltam a Csendes-óceánba.

Jössz velem? Nézd meg ezt a videót, neked vettem fel, és közben gondolj arra, hány ajtót nyit majd neked az angol nyelv, jó? ;) Aztán határozd el, hogy keményen nekiállsz tanulni!

 

 

Tetszett? Kérsz még ilyet? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

10 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Berke Zsuzsa 2017-03-21 18:41
  Szia Gabi! Hát ez roppant érdekes és tanulságos volt. Lenyűgözött a bátorságod és a lazaságod. Köszönöm képes élménygyűjteményed! Válasz
  • Gabi 2017-03-23 11:47
   Köszönöm szépen! Kicsit féltem ennyire kiteregetni az életem, úgyhogy extra jól esik, amit írtál! :) Válasz
 • Brigán Dezső 2017-03-21 20:23
  Szia Gabi, nagyon tetszett az írás, nagy élmény volt elolvasni... Jövő héten én is szeretnék valami hasonló dolgot összehozni, 1 év angolozás után megjutalmaztam magam egy két napos rendezvénnyel Milánóban, melyen mindenhol gyakorolhatom az angolt... köszi szépen Válasz
  • Gabi 2017-03-23 11:46
   GRATULÁLOK! Milánó pont sétára termett. Ismerkedj a konf szünetekben másokkal! Én ezt kihagytam, mert nagyon jó társaságom volt, de ha egyedül lettem volna, biztos odacsapódok valaki(k)hez. Úgy nagyobb élmény. :) Kérek szépen beszámolót a konfról! Kérlek, juttasd el nekem, tudod, info@ címre, vagy a Nulladik Angolórásoknak fenntartott privát ügyfélszolgálati címre! Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire volt érthető, követhető számodra, sőt, akár gyűjthetsz kifejezéseket is, megfigyelheted, melyik előadó beszélt egyszerűbb angolt, melyik választékosabbat. Minden érdekel! :) Érezd jóóóól magad, Dezső! Válasz
 • Gabi 2017-03-22 12:09
  Szia, Milyen érdekes, hogy én is éppen most (márc.15-16) voltam San Diegoban! (Tkp. egy USA-Nyugati Part túrán.) Engem is elvarázsolt a város és megpróbáltam beszélni is. Az a tapasztalatom, hogy az emberek nagyon barátságosak, segítőkészek és hajlandóak beszélgetni. Udvariasan megdicsérik az angolodat-ez mindig jólesik még ha nem is igaz. Sajnos a hajó megtekintése már nem fért be a programba, viszont kellemes délutánt töltöttünk az óvárosban és kipróbáltuk a mexikói ételeket. I love San Diego! Gabi Válasz
  • Gabi 2017-03-23 11:54
   De érdekes!! Máskor körbe kell kérdeznem, ki lesz még San Diegoban. :) Ja, és kinéztem májusban egy nagyon érdekes programot New Yorkban arra nem jársz véletlenül? :) És amúgy én is megszerettem San Diegot,de főleg a Kaliforniai éghajlatot! Nagyon barátságos...még visszamegyek! De gondolom, te is szívesen mennél...nem? Válasz
   • gabi 2017-03-24 10:58
    Kár már holnap indulnék! Válasz
 • Laya 2017-04-19 14:19
  Szia Gabi, hogy láttad ott délen az angol-spanyol nyelv beszélt arányát? Azt hallottam, hogy a spanyollal már könnyebb boldogulni a déli államokban, mint az angollal. Válasz
  • Gabi 2017-05-3 09:48
   Azért az angol a hivatalos nyelv, és mindenki beszéli. Igaz, hogy az utcán nagyon gyakori, hogy spanyolt hallasz, de a mexikói határnál ez természetes. Tijuana ott van a kertek alatt, szinte vigyáznod kell, nehogy áttévedj. De igazából még New Yorkban kezdtem spanyolt tanulni, ott is nagyon jól jött, pedig nem déli állam. Egyszerűen célszerű, ha beszéled a második majdnem hivatalos nyelvet. Könnyebb úgy az élet. Ahogy én látom, ők nagyon jól megvannak egymás mellett. Az amerikaiak tudomásul veszik, hogy egy hatalmas spanyol közösség él az országban, és ezért némi spanyolt szinte mindenki beszél. :) Válasz
 • Eszter 2017-08-29 12:14
  Teljesen magával ragadott a cikked. Köszi szépen :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás