Kell angoltanárként angolt tanulni?

2008. 01. 09. | Desszert | 31 hozzászólás

Kell angoltanárként angolt tanulni?Az eddigi megrendelőinknek szerkesztettünk egy különleges ajánlatot a Feladat Adatbázis előfizetésre, és kiküldtük egy nekik szóló hírlevélben.

Az ajánlat lényege: megpróbáljuk rávenni azokat, akik már levizsgáztak, hogy tartsák fent az angoltudásukat. Sokat sikerült is.

 

De!

Kaptunk vissza egy levelet Boglárkától (a nevet elferdítettem az anonimitás miatt). Nem idézem, hiszen csak a lényege érdekes, nem maga a levél: Boglárka szerint neki ez egyáltalán nem aktuális, mert ő angoltanár. A stílus pedig félreérthetetlenné tette, hogy azt a feltételezést, hogy neki szüksége lenne erre, ő egyenesen sértésnek veszi. Mit tehettem?

Bocsánatot kértem. Tényleg nem célom megbántani senkit, pláne nem egy olyan embert, aki egyszer már rendelt tőlünk, és ezzel bizalmat szavazott nekünk.
De megmaradt az érzés, hogy sántít a dolog.

 

A véleményedet szeretném kérni

Nos, én felvállalom. Igenis tanulok angolt! (A tanítás mellett…)

Vajon én vagyok a kivétel, és Boglárka a normális? Komolyan érdekel. Mert angoltanárként napi szinten tanulok angolt. Mivel nekem nem jó a Feladat Adatbázis (hiszen sok feladatát én állítom össze :) ) az egyik mód, ahogy fenntartom az angolom: előfizettem a Newsweekre. Havi szinten kb 3000Ft, ennyit angoltanárként szinte kötelességem befektetni az angolomba. És ha már hetente ott a postaládámban, és kiadtam rá pénzt, akkor el is olvasom. Az összes betűjét. Ha ingyen kapnám, valószínűleg bele sem néznék…de hát, ilyen az emberi természet.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Egy biztos

Anyanyelvi tananyagfejlesztőink és ismerős, Magyarországon tanító brit, ír és amerikai tanárok, és nyelviskola tulajdonosok, akikkel rendszeresen beszélek, csendben megjegyezték: a magyar angoltanárok angoltudása sokszor szánalmas. (Tisztelet a kivételnek! Mert van olyan, és lehet, hogy Boglárka is az!)

Vajon ehhez hozzájárul az „angoltanár-vagyok-az-én-angolomat-már-nem kell-fejleszteni” hozzáállás?

Csak olyan tanítványokat vállalok, akik felsőfokon beszélnek angolul, és üzleti nyelvet tanulnak, vagyis partnerként tudok beszélgetni a tanítványaimmal a Harvard Business School „Working Knowledge” című lapjában megjelenő akadémiai nyelvezetű üzleti tanulmányokról, és MÉGIS hiányzik, hogy anyanyelvi beszélőkkel kommunikáljak! (Amire ki akarok lyukadni: nem a present perfect-et és a rendhagyó igéket gyakoroljuk órán, hanem az egész óra angolul folyik. Mégis ott van az a kínzó, marcangoló hiányérzet…) Boglárkának ez úgy tűnik, nincs. Miért?

 

A kérdéseim

Egyedül vagyok ezzel? Te mivel és hogyan tartod fel az angoltudásod? Egyáltalán szükségesnek tartod? Te elvárnád az angoltanárodtól, hogy fenntartsa a saját nyelvtudását? Te mit gondolsz, jól tudnak a magyarországi angoltanárok angolul?

A torkomnak ugorhatsz, vagy egyetérthetsz velem – mindegy! De kérlek, írd le a véleményed most!

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

31 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Szilvia 2008-01-10 00:00
  Szerintem az angoltanároknak kell csak igazán angolul tanulniuk!! Ahogy írtad, sok csak a present perfect-et gyakoroltatja órán, mert mondjuk épp csak kezdõ tanítványai vannak, és szerintem nekik nagyon fontos lenne, hogy fenntartsák az angoljukat. Kellene egy külön társagási klub angoltanároknak. Én németül tanultam az angol elõtt, és már jobban beszélek angolul mint németül. A németet teljesen elfelejtettem. Válasz
 • Boglárka 2008-01-10 00:00
  Sziasztok!Én lennék az a Boglárka!Szeretném helyretenni a dolgokat!MIndennel egyetértek, amit GAbi írt, én ugyanezen a véleményen vagyok, pl. ebbõl írtam a dolgozatomat: Az életen át tartó tanulás. Régebben egy ’szuper’ nyelviskolában dolgoztam, ahol úgy vettük fel a tanárokat, h írniuk kellett egy baromi nehéz tesztet, ez mindenre ráment, szókincs, nyelvtan, fogalmazási készség, stb, és ha 80% felett volt, akkor megfelelt. Érkeztek a diplomás nyelvtanárok, és 40-50 %uk lett.
  Én is napi szinten tanulok angolul, egy belvárosi nyelviskolám van, 10/10 tanulóm átmegy a nyelvvizsgán.
  Az én problémám ezzel a dologgal az volt, h úgy volt megfogalmazva az e-mail, h rendet raktunk a fiókunkban, stb., és mégis az jött ki, h én diák vagyok, de lehet, h csak én értettem félre?Hogy szemtelenül magas szintre emeljük az angoltudásod?Na, szóval az ilyenek miatt írtam azt a választ, amit.Bocsánat, ha vkit megbántottam! Válasz
 • Boglárka 2008-01-10 00:00
  MÉg vmi. Nekem is megvan az a hiányérzet, nap mint nap. Sajnos nem vagyok abban a helyzetben, h csak felsõfokon beszélõ embereket vállaljak, mert a tanulóim zöme diák, tehát vagy az alap, vagy a középfokú nyelvvizsgára készülünk velük, vagy külföldre mennek, és kommunikálni szeretnének. Volt persze olyan is, aki felsõfokra ment, de mifelénk ez elég ritka sajnos.
  Egyébként szerintem sokkal érdekesebb téma, hogy miért lehetséges közoktatásban tanítani úgy, h oroszból képeztek át vkit, és kb középfokon beszél, saját bevallása szerint is. Válasz
 • Gabi 2008-01-11 00:00
  Boglárka,
  amit felvetettél, egy érdekes téma! (Olyan tanár, aki saját bevallása szerint is középfokon beszél...)
  Egy nyelviskola tulajdonosával beszélgettem a minap, és elárulta, hogy az egyik legjobb tanáruk egy olyan ember, aki ha megszólal angolul, ”hasogassa” mindenkinek a fülét, ahogy beszél. Viszont hihetetlenül sikeresek a tanítványai, és nem is nagyon morzsolódnak le. Én kicsit hitetlenkedve hallgattam elõször, mert az én vesszõparipám mindig az volt, hogy ha már tanárok vagyunk, beszéljünk angolul. De azért van benne valami. Válasz
 • Erika 2008-01-11 00:00
  Sziasztok!
  Sztem az angol tanároknak is folyamatosan fenn kell tartani tudásukat, mivel mindenki azt mondja hogy ha nem gyakorjuk akkor bizony ”kopik” a tudás, ami akkor azt jelenti hogy képezni kell magukat. Persze õk már más szinten ”gyakorolják” a nyelvet, mint aki diákként az alapokat kezdi vagy középfokúra készül fel. Igazából nem tudom mi az a szint, amivel már lehet tanítani, de van egy örök mondás: ” tanulni sosem késõ”, illetve egy egész életen át tanulunk. Én nagyon szeretnék magabiztosan beszélni angolul, így mindenkit csak bátorítani tudok h hajrá.:)
  Válasz
 • valke 2008-01-11 00:00
  Az állandó tanulás, szintentartás, gyakorlás a legtermészetesebb dolog egy nyelvtanár esetében.Egy nyelvtanár beszéljen szépen és jól! DE! Ez még nem minden! Én már találkoztam olyan esettel, hogy valaki gyönyörüen beszélte a nyelvet, de képtelen volt átadni és fordítva, gyengébb nyelvtudással, több pedagógiai érzékkel és gyakorlattal több sikert ért el a nyelvtanításban.És hogy megvédjem az oroszból átképzetteket, köztük is vannak ilyenek. Válasz
 • Annamária 2008-01-12 00:00
  Sziasztok!
  Szabadúszó angoltanárként azt gondolom, hogy természetesnek kellene lennie minden nyelvtanárnak, hogy képezze magát. Én is rendszeresen ezt teszem, nem szégyellem, sõt élvezem. Ráadásul mivel a tanítványaimnak is folyamatosan azt tanácsolom, hogy nézzenek / hallgassanak / halljanak minél gyakrabban angol nyelvû filmeket, csatornákat, rádiómûsorokat, olvassanak magazinokat, újságokat, verseket, könyveket, böngésszék az internetet kedvenc témájukban angolul, akkor én miért ne tenném? Elvégre nem vagyok anyanyelvi tanár (bár nekik sem árt ha tájékozódnak vagy szépirodalmat olvasnak) A másik amit fontosnak tartok, az a módszertani továbbképzés a nyelvi mellett. Egyetértek, nagyon nagy szükségünk lenne társalgó klubokra, ahol anyanyelvi tanárokkal beszélgethetnénk és egyúttal megbeszélhetnénk nyelvtanítással kapcsolatos kérdéseinket, vagy ötleteket adhatnánk egymásnak. Válasz
 • Edit 2008-01-12 00:00
  Szép estét/napot mindenkinek!
  Nyelvtanárként és több idegen nyelv mûvelõjeként azt hiszem, ez nem is lehetne igazából kérdés, ez követelmény, ha egy nyelvtanár minõségi munkát akar végezni- hiszen ahogy sajátunk is - minden nyelv változik. Az idõ pedig a nyelvvizsga, vagy az államvizsga után csak telik-telik, és egyre fogy vagy legalábbis kopik a tudás...A lehetõségek, persze korlátozottan, ugyebár majdnem minden a piszkos anyagiak kérdése, de megvannak. Pláne, ha van internet-elérhetõség, csak ismerni kell azokat az értékes weboldalakat, amelyek még egy tapasztalt tanárnak is feladják a leckét.Korábban én minden megpróbáltam, csak hogy kicsit közelebb férhessek a nyelvhez: fordítás, tolmácsolás, stb, és mostanában - hogy sajnos, nincsenek ilyen lehetõségeim, próbálok mást keresni, és igyekszem betartani, amit a tanítványaimtól is kérek: napi 20 perc - magamnak is jár/kell, hogy járjon nyelvbõl.
  Minden jót!:) Válasz
 • Márti 2008-01-12 00:00
  Sziasztok,
  én is angol tanár vagyok, és nem szégyellem, hogy bizony készülök az órákra, és közben mindig tanulok vmi újat. Mert mindig igyekszem jobban csinálni vmit, mint az elõzõ csoportomban.
  Az újságolvasásból én is sokat tanulok, nekem a Budapest Times és a Budapest Sun a kedvencem, mer tálalva vannak benne a nyelvvizsgára nélkülözhetetlen napi aktualitások megfelelõ szókincsel, ami szótárban sem található egyébként.
  Mindenkinek sok sikert kívánok! Válasz
 • Júlia 2008-01-12 00:00
  Sziasztok!
  Álltalában nem szoktam hozzászólni semmihez, ez mégis megragadott. A téma különsen aktuális hiszen nap mint nap találkozom vele. Én már nem járok iskolába így az angoltanulást magamnak kell intézni, - szerencsére jó tanárom van - de van egy érettségire készülõ ismerõsm. Az iskola rendszerérõl és az éves szinten 3-4szer cserélõdõ angoltanárokról is meg van a véleményem, de a mostani a ”hab a tortán” kategória! Mivel érettségir készülnek meggyõztem az ismerõsömet, hogy járjon el velem ehhez a tanárhoz. Az órák egy - nem számottevõ - részét az iskolai tanár álltal kijavított dolgozatok és megírt levelek javításával töltjük! Olyan alapvetõ hibákat ejt amelyeket bármely nyelvvizsgára készülõ diák azonnal kiszúr. És sok helyes mondatot ír át! Kétlem, hogy sok idõt töltene a tudása szinten tartására és bár tény, hogy nincs sok közöm hozzá, mégis felháborító, hogy ilyen emberek is taníthatnak! Év elején leírta az osztályt és minden órán legalább egy-két diákot porigaláz akik még próbálnak küzdeni az érettségiükért! Rengeteg diák jövõjét határozza meg , hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak a különtanárt, amit az iskolában tanítanak - ha rosszat akkor rosszat - azt tanulják meg és esélyük sincs, hogy sikerüljön, ha így állnak hozzájuk! Itt már nem csak az érettségin van a hangsúly. A nyelvtudás kell a diplomához, kell egy jó vagy egy jobb munkához és lassan az élehez! Mindenhol jelen van.
  Egy tanárnak - tanítson bármit - nagy felelõssége van! Mindenkit sokban befolyásol milyen oktatásban volt része az iskolás éveiben. (persze az is mennyit tanult) Úgy gondolom egy jó tanár ezt mindíg szem elõtt tartja és ennek megfelelõen a saját tudását is ellenõrzés alatt tartja! Jobb esetben persze fejleszti is! (Jó pap is holtig tanul!) Talán elcsépelt, de igaz és én is sokat hallottam anno a tanáraimtól!
  Nem szabad a fizetésekre és az oktatási rendszerre fogni minden hiányosságot! Máshol is vannak problémák, nehézségek! És ami még fontos: soha ne becsüljük túl magunkat és ne hodjuk magasan az orrunkat, mert saját magunkkal b.szunk ki a legjobban és mindemellett mások életét is megnehezítjük! Válasz
 • kati 2008-01-12 00:00
  mindenképpen kell továbbképzés! A kérdés mikor és hol? Böngészem az internetetm de jóformán csak Pesten van. Autodidakta módon nehéz, fõleg a beszédkészségetszinten tartani. Válasz
 • Gabi 2008-01-13 00:00
  Kati,
  a British Council ACE programját nézted már? Levelezõ, de jónak tûnik. Ha kiindulsz az angoltanar.lap.hu oldalról, ott találsz egy rakás továbbképzést...
  -------------------------------------------------------------
  Gyerekek!
  Mi lenne, ha mi angoltanárok összefognánk, és csinálnánk egy társalgási klubot? Minden klubdélutánra/estre meghívhatnánk 1-1 kiadó képviselõjét, vagy bármely angoltanuláshoz kapcsolódó szolgáltatást vagy terméket ajánló céget, aki elõadna - plusz vendég anyanyelvi tanárok is lehetnének, akikkel beszélgetnénk angolul a tanításról. A cél az lenne, hogy három értelemben is fejlõdjünk: több információnk legyen a nyelvtanításhoz jó segédanyagokról, jobb módszertani eszköztárunk legyen, és az angolunk se haljon meg... Mit gondoltok? Válasz
 • Edit 2008-01-13 00:00
  nagyon jó ötlet a klub, én támogatom!de kérlek, gabi, gondoljunk ki olyat, ami nethez, skypehoz van kötve, mert én pl. vidéki vagyok! Válasz
 • Boglárka 2008-01-14 00:00
  A klub jó ötlet, de Edithez csatlakoznék, pl. én is vidéki vagyok.
  Más: véleményem szerint a nem magas szinten levõ angoltanárok forrása sokszor a felsõoktatás, és amit ott mûvelnek. PL. én az egyik legrégebbi egyetemre jártam 3 évig angol szakra, és 2 dolog volt: vagy elhitették veled, h semmit nem tudsz, mert ezt szajkózták minden órán (kérdés: akkor miért vettek fel, vagy hogyan kerültél be???), vagy leléptél. Másrészt, az ottani 3 év alatt kb 2 olyan tárgy volt, amit a gyakorlatban is lehet alkalmazni. Arról nem is beszélve, h a lexikai tudás az egekig ér, de arról nem beszélt egyik adjunktus vagy docens vagy tanársegéd stb sem, hogy pl. hogyan lehet megtanítnai angolul egy felnõtt, diszlexiás-diszgráfiás embert, vagy hogy milyen módszerek vannak, ha 25 fõs csoportod van és 20 szinten vannak, de csak 1 könyv és azt határidõre be kell fejezni, vagy stb.stb. Válasz
 • Erika 2008-01-14 00:00
  Szerintem minden tanárnak kötelessége fejleszteni magát. Ez az angolban azt jelenti, hogy tanul, de legalább szinten tartja magát. Én vidéki kis iskolában tanítok. Ha nem foglalkoznék vele teljesen leépülne a tudásom.
  Sajnos a legtöbb továbbképzés és egyébb lehetõség is csak Pesten, vagy nagyvárosban van. Válasz
 • Gabi 2008-01-15 00:00
  Boglárka, Edit és Erika!
  Igen, a klub-ötlet gyenge pontja az, hogy nem találták még fel a teleportálást. :) Szerintetek mûködhetne ilyen klub neten keresztül is? Sok angoltanár jön hozzánk is állásért, de néhánynak a csatolt file-okkal, vagy a netrõl való letöltéssel is gondjuk van, és félek, hogy nem lenne túl népszerû egy netes dolog. Mit gondoltok? Biztos ismertek más angoltanárokat is a közeletekben...
  Boglárka,
  látod ez az! Mostanában én is azon gondolkozok, hogy továbbképezném magam. Az ELTE jónevû, de eleve kiesik, mert ismerem sajnos. Hasznosat, gyakorlatban bevethetõt semmit nem tanulnék - és én már nem a diplomáért mennék tanulni, hanem a tanulásért magáért. Így meg semmi értelme. Ezért gondolkodom a British Council vagy a Cambridge továbbképzésein. Még nem döntöttem, mert nem tudom, ezek tartalmilag mit nyújtanak. És pont ez lenne a fontos. Válasz
 • hh 2008-01-17 00:00
  Persze, hogy kell tovabb tanulni, itthon is, es bizony neha ki is kell latogatni, hogy ne butulj le teljesen. Válasz
 • edit 2008-01-17 00:00
  gabi és a többiek! szerintem neten megoldható lenne a klub, vagy legalábbis az eszmecsere, igaz lassabb és személytelenebb, de így küldölfön tanító kollegákat is be tudnánk vonni, és nem lenne utolsó az õ tapasztalataikat is meghallgatni. szerintem kezdetben msn, vagy skype lehetne a megoldás, aztán, ha összejön egy csapat, kitalálunk valami jobbat! mindenképpen támogatom, csak csináljuk így a pillanat hevében, mert aztán az ötlet veszendõbe megy. beszéljünk meg egy esti idõpontot, csatlakozzunk össze, és hajrá:-)))) Válasz
 • Hóvirág 2008-01-29 00:00
  Gabi és a többiek,
  próbálom a ”pillanat hevét” egy kicsit tovább húzni! :)
  Legalább egy fórumot csináljuk gyorsan, hogy akik most itt vagyunk (vagy már nem???) tudjunk eszmecserélni, aztán majd kiagyaljuk, hogyan tovább. Én is szeretnék csatlakozni.
  Van itt még valaki? Válasz
 • Sea 2008-01-29 00:00
  Örülök, hogy angoltanárok így együtt vagytok, mert legalább kérdezhetek tõletek.:)
  11 éve van középfokú nyelvvizsgám, 2000 óta több ízben jártam fõiskolák, egyetemek felvételijén.Valami miatt mindig lecsúsztam sajna- csak levelezõ jöhetett volna szóba munka mellett, az pedig egyébként sem sok van.Végül is a Kodolányira fölvettek, de annyi volt a tandíj, hogy azt meg fizetni nem tudtam volna,) Most megkerestek a helyi nyelviskolából- vidéki vagyok- hogy nem vállalnám-e esetleg nálunk csoportok tanítását.2000 óta egyébként jópár diákot készítettem fel középfokú nyelvvizsgára, a legtöbb esetben sikerrel. :)
  A kérdésem az lenne, hogy létezik-e felsõoktatáson kívül angoltanár képzés -az International House-t ismerem egyedül, van e esélyem arra hogy angoltanárként tudjak dolgozni?
  És a lényeg, igen, szerintem folyamatosan kell tanulni tanárként is az angolt.:)
  Válaszotokat elõre is köszönöm. Válasz
 • Sea 2008-01-29 00:00
  A köszönés lemaradt, elnézést!
  Sziasztok Válasz
 • Gabi 2008-01-30 00:00
  Sea,
  tanítva tanulni: ez nagyon hatékony módszer az angolod fejlesztésére. Csak fejleszd magad mind angoltudás, mint pedagógiai módszerek tekintetében. A külföldi képzések amúgy is nagyságrendekkel jobbak mint az ELTE vagy a Kodolányi. Ez utóbbi kettõt nem is ajánlom! Használható dolgokat oda járva csakis autodidakta módon tanulhatsz: vagyis bemész a könyvtárba. Ezt viszont iskola nélkül is megteheted, nem? Az angoltanar.lap.hu oldalról elindulhatsz, ott össze vannak gyûjtve a képzések. Én gondolkodom a Cambridge képzésen, csak megvárom, hogy mit szól rá egy barátunk, egy nyelviksola vezetõje, aki épp most indult neki. De az ACE is érdekesnek tûnt. Ezek tulajdonképpen tanár továbbképzések, de ha csak ezeket végzed el, akkor is sínen vagy.
  Hóvirág, Sea és a többiek,
  mit szólnátok, ha létrehoznék egy ”Angoltanárok egymás közt” fórumszobát? Ott aztán lehetne szídni az oktatási rendszert meg ilyesmi. :) Válasz
 • Sea 2008-01-30 00:00
  Gabi,
  Köszönöm a segítséget, nézegetem az oldalt, amit írtál. Ha a Cambridge képzésrõl megtudsz valamit és megosztható, kérlek mesélj róla. :)
  Én nagyon szívesen tanítanék a nyelviskolában, ahhoz viszont nem elég a tudásom,valami papír is kell róla a nyelviskolában, hogy hivatalosan is felvehessenek.A fõiskoláról vagy egyetemrõl már igazából letettem.
  Örülök, hogy nem azt írtad, hogy diploma nélkül ciki lenne tanítanom, mert sajna már ezt megkaptam innen-onnan. A nyelviskola tulajának a lánya elvégezte az angol szakot és a szülõk illetve az õ elmodása alapján mindent megtanult, csak tanítani nem.
  A fórumszoba jó ötlet,tudnék mit mesélni. :( Válasz
 • Hóvirág 2008-01-30 00:00
  Gabi,
  várom a ”tanári szoba” létrehozását a fórumon! :) Válasz
 • Sea 2008-01-30 00:00
  Gabi,
  Ezeken a továbbképzéseken nem csak tanárok vehetnek részt? Nem feltétele? Válasz
 • Edit 2008-02-1 00:00
  Gabi! Kérlek, jelezd, ha megvan a fórumszoba, én is csatlakoznék!Szép napot!
  Válasz
 • Gabi 2008-02-4 00:00
  Sea,
  nem feltétel! Mehetsz tanári diploma nélkül is! Ha a célod a tanulás, akkor ennél jobbat nem is válaszhatsz! Írok Andrásnak, hogy meséljen a képzésrõl, de azt már majd a vadi új, Angoltanárok egymás közt fórumszobában!!! :) :)

  Válasz
 • Sea 2008-02-4 00:00
  Gabi,
  Oké, várom. Köszi:) Válasz
 • Kováts Imre 2008-02-21 00:00
  Az még csak fel sem merült a fejemben sohasem, hogy befejezett tudást tudtam szerezni a 3 diplomámmal bármelyik szakomban. Természetesen folyamatosan mûvelni kell a nyelvtudást.
  Hiszen az anyanyelv-ismeretünk sem tökéletes! Azt is fenn kell tartani (és nem fel! bocs!)

  Válasz
 • totya 2008-02-25 00:00
  Szerintem egy nyelvtudást szinten tartani és fejleszteni lehet ill. kell (fenn és fel tartani?! én ezt így nem ismerem és nem is hallottam) Válasz
 • Gabi 2008-02-28 00:00
  Átalakultunk magyar nyelvleckévé... :)

  Sea,
  kérdezz rá gardenertõl az angoltanárok egymás közt fórumon, hogy hogy tetszik a Cambridge továbbképzés, mert õ úgy tûnik szégenlõs, és hiába kértem, nem ír róla...
  Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás