Mi motivál az angoltanulásra?

2012. 08. 22. | Motivátor | 10 hozzászólás

Szorgalmas méhecske vagy?900 nyelvtanulótól kaptam nemrég sztorikat.

A kérdés, amire válaszoltak bennük: Téged mi motivál a nyelvtanulásra?

Maguk a sztorik is igazán olvasmányosak lettek, éjszakába nyúlóan tudom olvasgatni őket.

De tudod, mi a legérdekesebb bennük?

Az, hogy jól láthatóan két csoportra lehet osztani a válaszadókat!

Hadd mutassam be két példán keresztül, hogy mire gondolok!

 

Egy falusi vendéglátással foglalkozó nyelvtanuló írta az alábbi sorokat arról a pillanatról, amikor külföldiekkel találkozik:

„Amikor belépnek az udvarba, szeretnék láthatatlanná válni. Csak megszólalnom ne kellene. … Ezek a pillanatok azok, amikor bejövök a lakásba, és az összes fellelhető angolkönyvet, füzetet előszedem, hogy most aztán újra nekiállok, nem égek egy hasonlót. … Ez a stressz kellene mindig, és állandóan tanulnék.”

Éva története viszont teljesen másról szól:

„…nekem már alapvető igényem az, hogy foglalkozzak az angollal. Mivel már évek óta nincs kényszerítő erő, ezért magamtól, önnön szórakoztatásomra foglalkozom vele, szinte napi szinten. Újságot olvasok, hanganyagot hallgatok, filmet nézek, és sokat beszélek hangosan magammal. Ez olyan, mint más embernek a mozgásigénye. Egyszerűen szükségem van rá.”

Ugye érzed a különbséget?

Várj, megmutatom, mit jelent ez eredményességben!

 

A különbség eredményben

Ha a szégyen és más hasonló külső kényszer motivál, akkor két dolgot figyelsz majd meg:

 1. Ez a fajta motiváció rövid távú, és hullámvölgyekkel jár – egyszer fent, és sokszor lent.
 2. Úgy fogod érezni, egy helyben toporogsz, és hogy a tanulásba fektetett energia egyszerűen nem jött vissza.

Stimmel valamelyik?

 

Ha viszont hobbiszerűen tanulsz, és olyan dolog motivál, ami igazán érdekel, akkor:

 1. Hosszú távon képes leszel kitartani a tanulás mellett, és a hullámvölgyek is enyhébbek lesznek.
 2. Napi szinten észre sem veszed, hogy tanulsz, csak egy-két kivételes alkalommal döbbensz majd rá, mennyivel többet tudsz már. És hogy emelned kell a lécet.

Ergo: ha a kényszer mozgat, akkor az meg is fog látszani (a sikertelenségeden).

 

Tudom, hogy nagyon kell az az angol nyelvvizsga!

Azt is megértem, ha a munkádhoz szükség van az angol nyelvtudásra. És elfogadom azt is, hogy mindenki több pénzt és jobb életet szeretne. És nem kérdés: aki beszél angolul, annak erre jó esélye van…

Mégsem elég erős kedvcsináló az, hogy eleget tegyél a munkahelyi elvárásoknak! És az sem, amikor egy peches napodon kétszer is leszólítanak külföldi turisták, és te hazaérve már veszed is elő az angolt.

A szégyen és a státusz elvesztésének lehetősége NEM ELÉG JÓ motiváció!

A Facebook profilképünkbe pedig belesűrítettem az (ellen)érzéseim a nyelvvizsga motivációval kapcsolatban:

 

Facebook

 

A titokzatos tényező, ami biztosan motivál

Van egy szuper dolog, ami motivációban legyőzhetetlen.

Nem meglepő, hogy azok fogták meg leginkább, akik eredményekről számoltak be a sztorijaikban.

Mindjárt megmutatom, csak először elmesélek egy friss hétvégi sztorit!

Barátaim ikrei négyévesek. Eszti ügyesen színez, próbálja tartani a vonalhatárokat, míg Nóri kevésbé. Mégis, egyetlen mondat elég volt, hogy Nóri színezési teljesítménye ugrásszerűen javuljon: „Nézd, ezen a részen milyen ügyesen csináltad! Egyszerűen tökéletes!” Ha láttál még koncentrációt gyerek arcán…és mindezt egy egyszerű mondat hozta ki.

És ez egy nagyon emberi vonás!

Ha ezt úgy mondtam volna, hogy „Nézd, hogy Eszti milyen ügyesen csinálja!”, akkor Nóri rögtön eldobja a ceruzát, és megy vissza nyúzni az ezt sztoikusan tűrő kutyámat.

Nos, ne hidd, hogy te nagyon különbözöl!

Ahogy valaki leírta: „akár egy apró sikerélmény is motivál, hogy elővegyem az angol könyveimet”.

És ez itt a kulcs! A sikerélmények!

Ha büszkeséggel tölt el, amikor elolvasod egy-egy jól megírt e-mailed, vagy jó érzés, ha szótár nélkül megértesz egy elolvasott szöveget, vagy ha szívesen eldicsekedsz a barátaidnak arról, hogy befejeztél egy angol könyvet, jó úton jársz!

Jó irányba tartasz akkor is, ha attól hízik a májad, hogy megtanultál egy új kifejezést a kedvenc sorozatodból, vagy ha kihívást vagy épp belső békét találsz abban, hogy megérted egy jó zene szövegét!

TIPP: keresd meg a kedvenc, magyarul már agyonolvasott könyved angolul a librivox.org-ban, nézd meg a kedvenc sorozatod a watchseries.ma oldalon, vagy fordítsd le a kedvenc dalszöveged a lyrics.com-ról!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Egy utolsó tanács

Megmondom, mit szeretnék tőled!

Azt szeretném nálad elérni, hogy te is úgy érezz, ahogy egy sikeres nyelvtanuló társad írta:

 „Nem tanulásnak fogom fel, hanem értékes időtöltésnek, hobbiként kezelem, mert nagyon szeretem az angolt.

Ez legyen a cél.

Mert akkor vége az egy helyben toporgásnak és elkezdődik az észrevétlen tanulás, és a nagyon is észrevehető haladás korszaka az életedben!

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

10 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Markus Pal 2012-08-23 21:03
   A fent olvasottakkal teljes mertekben egyetertek. On egy nagyon jo pedagogus es igy tovabb. Válasz
  • Gabi 2012-08-24 12:23

   Köszönöm szépen! :)

   Válasz
 • Zsuzsa 2012-08-27 17:55
  Teljesen egyetértek, nagyon jó cikk. Kimondja azt, amit én csak sejtek itt legbelül. Most jutottam el oda, hogy bő másfél év nyelviskolába járás után úgy érzem, semmit nem tudok. Nincs szókincsem, és nem is tudom, hogyan fejleszthetném, képtelen vagyok a szótárfüzet fölött görnyedni órákig (megjegyzem, gimiben még ment, igaz, ott németet tanultam, amit viszont utáltam. Milyen fura...). Fél évünk van hátra a nyelvvizsgáig, de úgy érzem, csak hátrafelé haladok. Már a legegyszerűbb fogalmazást sem tudom önállóan megírni, csak szótárazok, szótárazok, olyan szavakat, amiket már egy évvel ezelőtt is tudnom kellett. A motivációm nekem inkább az, hogy külföldi honlapokat, angol nyelvű könyveket olvassak, megértsem a dalszövegeket a rádióban, hogy eredetiben tudjak filmet nézni. Már most érzem, hogy kitárult a világ, és most értettem meg azt, hogy "annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz". Illetve a párom erősen pályázik külföldi állásokra, én pedig mennék vele, ehhez is kéne az angol. A jelenlegi munkahelyemen sajnos nem tudnám hasznosítani. De elfáradtam, semmi életkedvem sincs. Fél óra múlva kezdődik az órám, és képtelen vagyok nekiállni a leckének... :(   Válasz
  • Gabi 2012-09-1 10:23

   Szia Zsuzsa!

   Kérlek, Facebookon és az Angol Plusz Magazinban figyeld nagyon a szeptember 14-i egyelőre még titkos rendezvényünk dátumát! Nagy szükség lenne arra, hogy ott legyél! Még ma, szeptember 1-én kihirdetem! A bibi a módszerekben (is) rejlik.

    

   Válasz
 • Andi 2012-08-29 19:32
  Sziasztok, sajnos a watchseries.eu oldalon SEMMI nem működik :( Ti mit tapasztaltatok???? thx Válasz
  • Gabi 2012-09-1 10:20

   Szia Andi!

   Ezek az oldalak folyton vándorolnak, sajna. A javaslatom: tudd meg a kedvenc sorozatod angol címét és keress rá ezzel a kifejezéssel: "True Blood watch online" és még az első oldalon meglesz! De azért köszi, ha találok még egy hasonló oldalt, javítom a linket!

    

    

   Válasz
 • Brigi 2015-05-10 18:10
  Az első példa rám is illik, életem nagy égései között van egy balul sikerült angol email (pedig csak kolléga kapta, de amit én kaptam érte a főnökömtől.... Hu-hú...). 4év után is hajt, hogy csak azért is fog ez nekem menni. 19éve tanulok, 8évesen kezdtem, de a minden szót írj le 10* volt az egyetlen tanulási tipp amit tudtam vagy 15évig. Lett is egy rakás nyelvvizsga kudarcom, pedig a kurzosokon a legjobbak között voltam. Aztán jön a csavar! Megtaláltam az Angolnyelvtanítás.hut. Mindent elolvastam ami ingyen volt, aztán tettem egy próbát, s tetszett. Végül feltankoltam a készleteimet az anyagaiddal és minden tanácsot megfogadtam. Tegnap b2üzleti vizsgáztam, s mire hazajöttem a férjem helyrepakolta (jó mélyre) a cuccaim, hogy pihenjek végre (a vizsadrukk felemésztett kicsit). Én meg csak angolozom a telcsimről sutyiban... Én a motyókámat is alig várom, h elővegyem (amit utolérem magam a kihagyott alvásban.) Szóval igaz rám a kettes példa is. Ilyenkor mi a helyzet? :-) Válasz
 • Luca 2015-05-11 00:43
  Annyira igaz, minden ami le lett itt írva! :) Miután megszereztem a középfokú nyelvvizsgámat, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy tudatomon kívül foglalkozom az angollal (olykor többet, mint a nyelvvizsga előtt), és mára már teljesen beépült a napi rutinomba, egyszerűen kell, hogy az ember feltöltődjön. :) (Más kérdés, hogy megint el fogok menni felsőfokúzni, mert a továbbtanuláshoz kell a pont, de sajnos itt a papír jobban számít, mint a gyakorlati tudás) Válasz
 • Adastra 2015-06-25 20:31
  Ami még érdekes ehhez, (bár szerencsére már a 2. csoporthoz tartozom és élvezem) az, hogy mennyire "motivál" a lustaság sokaknál....egycsomó apró,kisebb-magyobb sz9veget, szöszenetet, pár mondatos interjút, legutóbb, ahogy ajánlottad dalszöveget stb. azért (is) fordítok le, mert élvezem...és mit látok egy ismerősömön aki pedig heti rendszereséggel jár is nyelviskolába gyakorolni: hogy egyszerűen LUSTA lefordítani ezeket a falatnyi szövegeket is!!!! Olyan témából pedig amiért rajong, amit szeret....ő megérti vagy nem, elolvasva (nagyjából) de hogy úm. dolgozzon is vele, azt már nem! Inkább hízeleg nekem, hogy fordítsam le neki....de ez miért jó neki? a pillanatnyi lustaság kielégülésén kivül??? és aztán odavan amikor a legutóbbi dalszöveg fordításomon, hogy milyen nagy szó mert nem szó szerint fordítottam persze, hanem igyekeztem rímelni sb. De ez játék, persze gondolkozni kell, de játék. Miért nem szeretnek játszani az emberek a nyelvvel? Pedig a annyira izgi (magyarul is, akárhogy). A férjem is irtózik a zilyenektől, pedig most állapította meg, hogy különösebb tanulás nélkül, azzal, hogy soroztaokat néz velem angolul, néha segít fordítnai, meg kapott egy angol regényt ajándékba és most szépen olvasgatja, ezzel elért odáig hogy rádöbbent már megért olyanokat a munkahelyén is, amit 3 évvel ezelőtt még nem és vért izzadt, ha angolul kellett írnia vagy megszólalnia, most meg szinte könnyedén társalog (nemrég volt angol állásinterjún!). Ez csodálatos nem?! Válasz
  • Adastra 2015-06-25 20:33
   * bocs az elütésekért, gyorsan írtam, kicsit kapkodva a kommentet :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás