Milyen az okos, tettre kész nyelvtanuló?

2011. 06. 20. | Tippözön | 14 hozzászólás

 

Ez a blogbejegyzés az okos, tettre kész nyelvtanuló hitvallása.

Azok az alapelvek, amelyeket az okos nyelvtanuló magáénak vall. Előrebocsátom: magadra fogsz ismerni jó néhány pontban!

 

Okos és tettre kész angol nyelvtanuló

Ezt a 12 pontot akár tesztként is felfoghatod! Hogy hogyan?

Olvasd el a pontokat, és osztályozd magad: mennyire jellemzők rád az egyes pontok egy ötös skálán, ahol

5=abszolút jellemző rád és a mindennapokban így élsz és működsz, és

1= egyáltalán nem jellemző rád, vagy bár az elvet ismered, nem épült be a mindennapi gyakorlatodba.

Ahogy haladsz, egyszerűen add össze a pontjaidat! 

 

Akkor kezdjük!

 

1. Az okos nyelvtanuló számára nem az a sikerélmény, ha befejezett egy leckét, hanem az, hogy ma is használt egy új szót!

Az okos nyelvtanulónak a tanára dicsérete kevesebbet jelent, mint amikor végre használhatja a nyelvet, és megértik! Vagy amikor ő megért akár pár szót is, amit egy anyanyelvi beszélőtől hall.

 

2. Az élet két kézzel szórja a lehetőségeket a nyelvtanulásra, de a nem-nagyon-okos nyelvtanuló gondosan kerüli ezeket.

Az okos nyelvtanuló ellenben örömmel használ ki minden lehetőséget, úgy csap le rájuk, mint a kiéhezett hiéna, és hálás értük!

 

3. A tervezés lényege: kihozni a legtöbbet abból, ami nekünk jutott.

Egy felnőtt nyelvtanulónak sosem lesz annyi ideje, amennyi egy iskolásnak, sosem jut annyi pénz a nyelvtanulásra, amennyit szeretne rá szánni. Ezért az okos nyelvtanuló sirámok helyett kihozza a maximumot abból, amije van!

 

4. Az okos nyelvtanuló tudja, a határok és a korlátaink nem azért léteznek, hogy elfogadjuk, hanem hogy feszegessük azokat!

Az okos nyelvtanuló folyton próbálkozik, hogy kitágítsa a lehetőségeit.

 

5. Az okos nyelvtanuló elfogadja, hogy nem tetszhet mindenkinek a nyelvtudása, és mindig lesznek olyan emberek, akik kritizálják!

De az okos nyelvtanuló tudja azt is: a kritizálók csak irigylik a bátorságot, azt, hogy valaki meri használni a nyelvet, és nem törődik a kibicekkel. A minket kritizáló hangok mind zene a füleinknek: innen tudjuk, már elértünk valamit!

 

6. Az okos nyelvtanuló érzi, tudja, hogy nem az elért végcél az izgalmas, hanem az út, ami odavezet.

Ezért az okos nyelvtanuló élvezi a nyelvtanulást. Mert tudja, profi nyelvhasználóként majd nosztalgiával tekint vissza erre.

 

7.  Az okos nyelvtanuló tudja, a siker nem attól függ, kinek mennyi ideje van, mennyi pénze van, milyen a nyelvérzéke, hanem attól függ, milyen fából faragtak.

Panaszkodással, mások hibáztatásával még sosem tanult meg senki angolulAz okos nyelvtanuló tudja, hogy a bukásaink a tanáraink és könyveink hibája, a siker pedig mindig egyedül a mi érdemünk!

 

8. Az okos nyelvtanuló nem azon görcsöl, hogy az élet igazságtalan, és ő többet érdemelne.

Tudja ugyanis, hogy az életben azt kapjuk, amit kemény munkával, ésszel, a megfelelő hozzáállással, kitartással megszerzünk magunknak.

 

9. Az okos nyelvtanuló előtt mindig ott lebeg a cél: vagyis önmaga képe, mint profi nyelvhasználó,és az a tény, hogy sokkal többet elér az életben, mint nyelvtudás nélkül.

 

10. Az okos nyelvtanuló felismeri, hogy ha nap mint nap ugyanazt csinálja, és azzal eddig nem ért el eredményt, akkor ezt azonnal abba kell hagynia,és máshogy kell nekiállni. Mert különben a tanulás elfecsérelt idő és energia.

 

11. Az okos nyelvtanuló a tanulási idő csak egy kis részében tanulja, a legnagyobb részében pedig használja a nyelvet.

Mert az okos nyelvtanuló vérévé vált az igazság: a nyelvtudás kulcsa a gyakorlás.

 

12. Az okos nyelvtanuló tudja, hogy nem az számít, mit mond róla a tanára, vagy egy másik nyelvtanuló.Csak az számít, mit mondasz magadról TE, amikor egyedül vagy önmagaddal!Mert ez jelenti majd a sikert vagy a bukást.

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

És elérkeztünk a számvetésig.

 

Neked hány pontod van a maximális 60-ból? Ideálisan 48 felett kéne teljesítened, mert az azt jelentené, hogy valamilyen mértékben mindegyik állítás jellemző rád…nos? Te hogy állsz?

 

Egy tipp: ha valahol egyes vagy kettes a pontszámod, gondolkodj el azon, hogyan lehetne növelni, és mit változtathatsz! Sőt! Valójában a hármasok sem elég jók az eminens tanulóknak, ugye? :)

 

Amúgy TE hozzátennél még valamit? Akár le is írhatod magadnak, vagy egyenesen ide is, kommentként, hogy mások is okulhassanak belőle!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

14 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • kati 2011-06-20 00:00
  A 7.pont kicsit eltúzott...de talán a többi pont is kicsit ideális...ELMÉLETI
  A gyakorlati élet nem errõl szól..bocsi Válasz
 • Maci 2011-06-20 00:00
  Bocs,de én is ünneprontó leszek. Van, aki szerelembõl tanulja az angolt vagy mert tényleg szüksége van rá és akkor õt nem kell már külön motiválni és van az a csoport, akinek muszály, õt meg nagyon nehéz motiválni.Én spec. csak a diplomámat szeretném megkapni és még abban sem vagyok biztos, hogy a munkahelyemen fizetnek majd pótlékot rá.
  Ide nem jár senki, aki nem magyarul beszél, nekem meg nincs pénzem külföldre menni. Vannak, akik számára ez a mai magyar valóság.... Válasz
 • mrc 2011-06-20 00:00
  A 7-es ponthoz: A bukás nem a tanártól függ, hanem tõlünk. Felismerni kellene tudni, ha nem tudunk egy hullámhosszra kerülni, elkerülve a további erõlködést (feltételezve, hogy tényleg foglalkozom a nyelvtanulással és csinálom is, nem csak beszélek róla...). A motivációmat sem a tanár adja meg, nekem kell tudnom, hogy miért tanulok angolul, ugyanis tapasztalatom szerint csak a saját motiváció képes kitartásra ösztönözni. Válasz
 • Bee 2011-06-20 00:00
  A 7-es ponthoz szólnék én is. Teljesen igaz. Én sem hibáztattam soha senkit, csak magamat okolhatom az eredménytelenségért. De azért a tehetséget nem sorolnám ide. Van aki tényleg nem úgy motivált ahogy kéne. Szerintem ha valaki csak a nyelvtudási pótlékért akar megtanulni egy nyelvet, az veszett fejsze nyele, IGAZ MACI? De van aki szörnyen motivált, pl. ”szerelembõl”, a nyelv iránti vonzalomból tanul. És mindent megtesz érte, sõt sokkal többet tesz érte, mint más olyan, aki sokkal hamarabb sokkal több eredményt ér el, sokkal könnyebben. DE mégsem hibáztat senki mást, csak magát.
  Sõt én panaszkodni sem szoktam, csak tanácsokat, tippeket kérni, amiket általában meg is kapok. Az egy másik kérdés, hogy azok tényleg hasznosak-e.
  Egyébként nekem 33 pontom lett, a leginkább a 5-ös és a 7-es pont nem jellemzõ rám. A 5-öshöz. Azt ki nem állhatom, ha valaki csak dadogva beszél hibásan, és ennek ellenére azt állítja magáról, hogy tud. Sajnos számomra ez elviselhetetlen. Ez pont olyan kisarkítva, hogy 2+2=5 és azt mondja, hogy tud számolni. Ez nem igaz. Ha valaki nyökög, mint én mondja azt, hogy tanulom, a nyelvet, az rendben van. De ne írja oda mindenféle közösségi oldalon hogy beszéli az idegen nyelvet. Ettõl kapok agyvérzést. Én régóta tanulom a nyelvet, kint élek, elboldogulok, de sehova nem mertem még kiírni hogy beszélek angolul, mert az hazugság lenne. Nem beszélek, csak tökkelütöttködöm, úgy, hogy éppen megértik, és én is a hozzám szólót. DE EZ NEM BESZÉD!!!!!!
  Bocsánat. Válasz
 • Maci 2011-06-20 00:00
  Kedves Bee, nem a pótlékért tanulok, hanem a diplomámért, ez ösztönöz, de nem eredményezi a nyelv szeretetét vagy a tudásvágyat. Néha, hogy átsegítsem magam a holtpontokon, próbálom úgy felfogni, mint bármely más tárgyat, amibõl vizsgázni kell. Megtanulod vmilyen szinten, aztán kijössz és pár hét alatt elfelejted jórészét, ha nem használod. Most már legalább tudom, hogy le fogok vizsgázni, de beszélni angolul sosem fogok, éppúgy mint te, és nem is állítom ezt. Mióta kötelezõvé tették, azóta tudjuk, hogy vannak akik beszélnek és más dolog, hogy van nyelvvizsgám. Miközben - valóban- sokan szavakkal kommunikálnak, amit az életben tanultak és beírják, hogy beszélnek angolul, csak mert éppen megértetik magukat. Régóta zavar ez a kettõsség, hogy más kell az életben és más a nyelvvizsgára, de tudomásul vettem.Én nyelvvizsgára készülök.
  Te nem gondoltál még arra, hogy más nyelvet is kipróbálj? Lehet, hogy azzal más lenne a helyzet, mint az angoloddal.A folyamatos akarás görcsölésbe megy át és frusztrációt okoz, ha nem hoz sikert. Az ember jószántából inkább olyasmit csinál, ami örömet okoz és jól megy neki, nem? Isten õrizz, hogy csak azért, mert nem perfect valaki angolból, leírja magát,én legalábbis nem vagyok hajlandó, te is bebizonyítottad, hogy másban lazán hoztad az ötös diplomát.Mint ahogy én is. Ennyi. Válasz
 • Bee 2011-06-21 00:00
  @Maci
  Tényleg jó olvasni a soraidat, elgondolkodtatott, és sajnos 100%-ig igaz. És itt a kettõsségre gondolok.
  Egyébként még négy nyelvet meg fogok tanulni, elõször a némettel kezdem majd, de mindenek elõtt az angolban szeretnék az i-re pontot tenni. Lehet, hogy sokáig fog még tartani, de azt ha törik, ha szakad befejezem. Ha fene-fenét eszik is szert teszek egy folyékony angol nyelvtudásra. Amikor majd ki merem én is jelenteni, hogy igen beszélek angolul, akkor elkezdem tanulni a németet. (Majd franciát, olaszt, spanyolt.) Aki ezt olvassa az biztos kiröhög de tegye, nem érdekel. Egy érdekeset elmondok. Évek óta csak angol TV adókat nézek. Amikor már nagyon unom, néha át szoktam kapcsolni németre. És teljesen ki vagyok magamra akadva, mert megértem a 30%-át. Ha elkezdek nézni bármilyen mûsort, 5 perc múlva elég jól meg tudom mondani mirõl van szó, úgy hogy egész életemben egyetlen percet sem tanultam németül. Ezért pontosan tudom, hogy németül egy év alatt meg fogok tanulni beszélni folyékonyan. És erre még fogadást is mernék kötni, pedig nem kedvelem az ilyesmit.

  Sok sikert a diplomádhoz, és a nyelvvizsgádhoz.

  Bee Válasz
 • Kiss Ágnes 2011-06-21 00:00
  Köszönet ezekért a tippekért, amelyek nemcsak a nyelvtanuláshoz, de úgy általában az élethez is jó útmutatást adnak. Ezek nagy része univerzális elv. Át lehet emelni több témába is. De szép lenne az a 60-as! Válasz
 • Kiss Ágnes 2011-06-21 00:00
  @Maci
  Szerintem nagyon fontos dolgokat mondtál el: igen, a legtöbb ember se nem szerelembõl, se nem muszájból, hanem csak úgy tanulja, vizsgára. De a kellõ motivációt csak magunknak adhatjuk meg. És igazad van: örömet kell hogy okozzon. És itt jön be a képba a 6-os pont. Nemcsak a célban, hanem az oda vezetõ útban is meg kell találni az örömfaktort. De ezt tudatosan keresni kell, ez nem jön magától. Sokan úgy vagyunk vele, mintha a rendezõi székbõl kiszólnánk a tanárnak: ”Nyûgözz le!” Lehet, h mi vagyunk a rendezõk, de jobb az a hozzáállás, h ”Na alkossunk valamit együtt!”
  És nincs egyenes vonalú egyenletes fejlõdés: buktatók, lelassulás, elkedvetlenedés, idõ és pénzhiány alkotják a gátakat. Vegyük be ezeket a pakliba, és uccu neki!
  Ott vannak a pakliban a magas örömpont-számú kártyák is!

  @Bee:
  Nem érdemes várni a tökéletes nyelvtudásra. Pontosan így voltam vele, mint Te: addig nem mondom ki, hogy tudok angolul, amíg nem tudok tökéletesen. több mint 20 év lett belõle. És akkor sem lett tökéletes. A mai napig rontom a he/she -t, stb. De egyszer csak észrevettem, hogy tudok kommunikálni, és sokaknál jobban. És mivel addigra már tanári diplomám volt, álszerénység és hülyeség lett volna a ’Do you speak English?’ kérdésre úgy válaszolni, h ”Yes, a bit.” De elégedett még most sem vagyok vele. És most kezdjek új nyelvet? (Igen, igen, igen!)
  A német pedig idõközben bekúszott az én fejembe is, de katasztrofális nyelvtannal. Rájöttem: nem baj, megértik, és ha akarom, elkezdem kicsiszolni. De közben használom, és kellõ szerénységgel ugyan, de elismerem: beszélek németül.
  LGT Mindenki: ”Nem baj, ha mindenki énekel, nem baj, ha nem nagyon jól...” Válasz
 • Razgon 2011-06-21 00:00
  Fontos a szorgalom! Én szorgalmasan tanultam otthon egyedül, a szóbeli dolgokban tanár segített, és most májusban sikeres komplex középfokú nyelvvizsgát tettem.

  Persze nem lehet leállni, folytatni kell. Válasz
 • Maci 2011-06-21 00:00
  Kedves Ágnes, nekem a legnagyobb örömfaktor a bizonyítvány lesz a kezemben. De van még valami,amit majdnem elfeledtem: a gyerekeimnek tudok majd segíteni az angolban és elõttük leszek példaként, hogy ha én 41 évesen megcsinálom, te is fiam meg tudod csinálni 18 évesen!:)
  Külön blogtéma lenne,hogy ha egy átlagos képességû felnõtt napi 1-2 órában, heti 2-4 óra tanári segítséggel (de vannak akik egyedüli tanulással) kb. 2 év alatt megcsinál egy középfokút,akkor hány tanár, hány tankönyv, hány rossz módszer kell ahhoz, hogy a közoktatás 8 év alatt nem juttatja el a gyereket idáig? Magamon kívül õt is ösztönözni kell, mert már alapból elvették a kedvét tõle, nem látja az értelmét, a végét, az eredményességet, a hasznát. Úgy látszik, el kell küldenem a gyereket külföldre, hogy rájöjjön, ez neki tényleg kell! Neki még van esélye! Hajrá, fiatalok! Válasz
 • Gabi 2011-06-21 00:00
  Kati,
  A 7-es pont tényleg túlzó, ahogy az emberek zöme csak elméletben hiszi, hogy úrrá tud lenni a körülményeken, és valóban rajta múlik a boldogulása. Gyakorlatban mindig akad egy jó kifogás.

  mrc,
  Ezt a gondolatot Lomb Katónál olvastam: ha valami nem megy, szidd a könyvet, a tanárt, a nyelvet - bármit, csak NE magadat. A magyarországi kulturális jellemzõk ismeretében jó tanács. Az önértékelésünkkel, önbizalmunkkal komoly gondjaink vannak.

  Maci,
  ez nagyon szívbõl jöhetett, mert jól sikerült:
  ”ha egy átlagos képességû felnõtt napi 1-2 órában, heti 2-4 óra tanári segítséggel (de vannak akik egyedüli tanulással) kb. 2 év alatt megcsinál egy középfokút,akkor hány tanár, hány tankönyv, hány rossz módszer kell ahhoz, hogy a közoktatás 8 év alatt nem juttatja el a gyereket idáig”

  Maci, a Facebook profilon reagálok egy másik dologra, amit megfogalmaztál, okszi? Figyeld a profilt, ott lehet majd vitázni! :)

  Razgon,
  gratula!

  Válasz
 • Alexa 2011-06-21 00:00
  Kedves Maci, teljesen egyetértek veled, és irigylem a kitartásodat:)... Nekem is nagyon sok idõbe telt, mire leszórtam magamról az iskola által rosszul elindított berögzõdéseket...de tényleg, és ezt nem hibáztatásból...akkor még nem láttam, csak most -egy éve szakmai angolt tanulok, teljesen más tanárokkal-, hogy milyen rossz volt az a módszer...sõt, belemehetnénk magába az érettségibe is...szerintem a szóbeli nem olyan jó...valahol a megtanult frázisok köszönnek vissza...nem rég elmentem nyelvvizsgázni és ott a szóbeli sokkal spontánabb és közvetlenebb volt...mondok jobbat, még élvezhetõ is volt...(én sem gondoltam volna, mert alaphangon irtó izgulós vagyok, fõleg, ha angolról van szó) és sikerült...
  Csütörtökön (két nap múlva) ismétlõ érettségit teszek az egyetemi jelentkezés miatt és nem is tudom hol áll a fejem...úgy érzem, hogy ami eddigi spontaneitást sikerült szereznem innen-onnan, szépen ki is röppen a mostani felkészülés miatt...ez pedig elveszi a maradék kis önbizalmamat is, és egyre jobban félek tõle...nem tudom...van ennek értelme? biztos valamit rosszul csinálok/csináltam:D:D
  Maci! Nekem is nagyon sok ”szenvedéssel” és Küzdéssel járt, hogy nyelvvizsgám lett- huh, alig várom, hogy kézhez kapjam-, rengetegszer éreztem, hogy lassan ”meggyûlölöm az angolt”, mert amikor úgy éreztem jó úton haladok, mindig jött valami negatív, de viszont az ellenkezõje is igaz..minden pozitív élmény csak jobban megerõsítette, hogy mennyire szeretem ezt a nyelvet, hiszen vele nõttem fel (gyerek korom óta angolt tanulok- nagy szavak, csak 20 éves vagyok:P:D)...Hidd el, idõvel a fiaid is érezni fogják ezt...lehet, hogy elõször csak úgy tanuljuk, aztán mert muszáj és kell, de végül a sikerek nyomán szeretni fogjuk, legalábbis szerintem:D Én alig várom, hogy kötöttségek nélkül tanulhassam az angol, olyan módon ahogy jól esik és nem korlátok között egy-egy leckén át...- persze ezt úgy mondom, hogy az alapokat egyértelmûen meg kell valahonnan tanulni-könyv- tehát ezt kifejezetten magamra értem az érettségi és nyelvvizsga utánra...:)
  Egyszer eljött a suliba egy néni beszélni a II. világháborúban megélt borzalmakról (utána lehet számolni, több mint 80 éves, mert akkor 17 körül volt),- volt egy ikertestvére és kísérletezgettek rajtuk...(azért írtam le, mert nem akármi, amit megélt)
  Nem hiszitek el, de úgy búcsúztunk el, hogy sietnie kell, mert most KEZDETT angolt tanulni és siet az órára...szóval skacok, sosem késõ:D:D
  Jaj, és mielõtt elfelejtem Sz. Gabriella, nagyon szépen köszönöm a linkeket és cikkeket, mert sok magabiztosságot és erõt kaptam tõlük a felkészülésnél és a mélypontokon, így a nyelvvizsga valahol a te érdemed is:D:D köszönöm neked:D:D Válasz
 • Anett 2011-06-22 00:00
  8 év alatt azért nem tudsz egy középfokút kicsiholhi,mondjuk
  egy 14 évesbõl,mert az élettani sajátossága és fogalmi rendszere nem érett...én 12 évet tanítottam általánosban..és örültem,ha némelyik gyerek megszólal...még behelyettesíteni sem tudott
  dolgokat...Egyébként a tankönyvek és a tanterv is okolható-de az már a minisztérium hibája...NEM A TANÁRÉ Válasz
 • Maci 2011-06-22 00:00
  Kedves Anett, úgy értettem, hogy 4. osztályban kellett nyelvet választani és onnantól érettségiig nem vizsgázik le a gyerekek kis százaléka sem, pedig kétfelé vannak bontva: jobbak és gyengébbek. Hovatovább: az egyik csoportba járó gyerek a másik csoport tanárához jár korrepetálásra, mert a sajátjához ugye nem járhat.Aki levizsgázott 17 évesen, az elõtte 3 évig járt magántanárhoz saját szabadidejében és a szülei pénzén, miközben kötelezõ neki az angolórán is részt venni. Ha ugyanaz a tanár tud korrepetálni este óránként 2000-ért, az iskolában miért nem tudja a gyerekeket motiválni, segíteni,beszéltetni?
  Azért gondolom, hogy le kell vizsgáznia a gyerekemnek érettségi elõtt, mert ha felsõoktatásba megy, ott nem lesz rá ideje és különben is feltétel vagy elõny lesz a felvételnél, hogy már megvan a nyelvvizsgája. És a távlati oktatási koncepcióban már a harmadik nyelvrõl álmodoznak. Hát az elsõt se tanulták még meg!
  És igen: mi van azokkal, akik magyarul sem beszélnek jól? Angolul meg fonetikusan ejtve tanulják meg a szavakat, mert úgyis csak szódogát írat a tanár állandóan és így legalább le tudja írni? Nekik vajon minek az angoltanítás? Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás