Mit tanulhatunk a harcoló alakulatok katonáitól a nyelvtanulással kapcsolatban?

2012. 01. 23. | Tippözön | 10 hozzászólás

Ismered az Elit alakulat című sorozatot?

A híres 101-esek, egy amerikai ejtőernyős alakulat valós történetét mutatja be. Ebben hallottam a legjobb tanácsot is arra, hogyan birkózzunk meg a félelemmel extrém, stresszes helyzetekben.

Rendszeresen használom is a technikát. És neked is jól jön majd, ha félsz az angol nyelv használatától!

 

Hogyan birkózz meg a félelemmel?

 

A partraszállást követő napokban az amerikai katonák egyik napról a másikra egy kegyetlen élethalálharc kellős közepébe kerültek. A harcok közti rövid szünetben a legendás parancsnok, Spiers körbejár, és próbálja fenntartani a morált. Ekkor bukkan rá Blythe közlegényre, aki bevallja neki, hogy az előző ütközetben egyszerűen megbénította a félelem.

Spiers tanácsa erre a következő: „Tudja, Blythe, az a baj, hogy maga még mindig reménykedik. Azt hiszi, túlélheti. Pedig minél hamarabb elfogadja a tényt, hogy maga már halott, annál hamarabb tud katonaként működni.”

Hiszed, vagy sem: ez a technika neked is jól jöhet. A félelemmel való megbirkózás egy bevált technikája: fogadd el a legrosszabbat, ami megtörténhet!

És ebben Grossman, a West Point pszichológia professzora szerint is van valami.

 

A stressz-védőoltás

 

A professzor szerint a harcoló alakulatok számára a félelemmel való megbirkózásnak egyetlen kulcsa van: az elfogadás. Ha a katonák tudják, hogy a félelem ott lesz, akármit is tegyenek, és akárhogyan is képezzék ki őket, akkor a tapasztalatok szerint sokkal kevésbé bénítja le őket. És a te utad is ez, nyelvtanulóként.

Mielőtt éles helyzetben használnád a nyelvet, érdemes egy röpke pillanatra átgondolni, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, és egyszerűen elfogadni azt. Amúgy, nem tudom, ez lejött-e, de ezzel a technikával súlyosabb döntéseket is meg lehet hozni, mint hogy megszólalj-e angolul, vagy sem. De várj, van tovább is!

Grossman egyike azoknak, akik a félelemmel való megbirkózást tanítják a fegyveres erők állományába tartozóknak. Ő ezt egy „stressz védőoltás” nevű, egyébként igen sikeres technikával teszi. A módszer nagyon hasonló a védőoltások működési mechanizmusához: úgy véd a betegségtől, hogy kitesz az éles helyzetben várható hatásnak, de ellenőrzött körülmények között. Így, amikor megtámad a betegség, a test már felépítette a természetes védekezését.

Már hallom a kérdést: hogyan használhatod fel ezt TE a nyelvtanulásban?

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

3 lépéses félelem-legyűrő kiképzési program angol nyelvtanulóknak

 

A módszer lényege: legyen a tanulás olyan életszagú, amennyire csak lehetséges! Érezd a lőpor szagát! Az eredmény: kevésbé fogsz félni a nyelv használatától ÉLES helyzetben.

Ehhez pedig csupán 3 egyszerű szabályt kell betartanod.

 

A félelem legyőzése

 

1. A szókincset rögtön olyan szövegkörnyezetben tanuld, amely éles helyzetben előfordulhat! A szövegkörnyezet itt mondatokat, párbeszéd-részleteket, kifejezéseket jelent – a TE, saját nyelvtanulási célod figyelembe vételével! Mit, milyen típusú dolgokat fogsz használni várhatóan éles helyzetben? Azt gyakorold a „kiképzés” alatt! Nem használ, a a nyelvkönyvek műanyag párbeszédeit betanulod! Inkább vadássz magadnak olyan életszagú fordulatokat, mondatokat, párbeszédeket, amelyek nagy valószínűséggel jól használhatók lesznek számodra!

És minimum követelmény: NE szedd szét az angol szövegeket atomokra (=szavakra), mert abban pont nulla életszerűség van! Minimum teljes kifejezéseket tanulj, jó?

2. A tanulási módszereid kísértetiesen hasonlítsanak arra, ahogy az életben kell majd használnod az angolt! A fordítgatás kedves hobbi, de nem elég jó tanulási módszer! Alkoss inkább saját mondatokat egy adott témában, ahogy beszélgetésekben teszed majd! Írj és adj elő párbeszédeket, gyakorolj és gyárts mondatvariációkat – tagadás, visszakérdezés, részletekre kérdezés, válasz.

3. Minden feladatodat életszagúan, vagyis hangosan oldd meg! Gondolom, te sem attól félsz, amikor majd „némán”, magadban kell angolt használnod. Nem inkább a hangos beszéd, a megszólalás a mumus? Az életben sem lesz elég magadban kigondolni egy jó választ. El is kell mondanod majd! Mindent-mindent-mindent hangosan!

 

Ennyi az egész.

Három egyszerű szabály, a te saját angol nyelvtanulói kiképzőprogramod, hogy felkészülj arra, amire nem lehet felkészülni. Egy tipp: ezt a három dolgot mindig tartsd szem előtt, amikor előveszed az angolt, és mostantól tanulj olyan életszagúan, amennyire csak tudsz!

Rád amúgy milyen hatással van, ha használnod kell a nyelvet? Te is izgulsz előtte? És te amúgy hogy kezeled a félelmet, a szorongást? Van jó technikád? Szabad megosztani!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

10 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Catee84 2012-01-23 18:34
  Amikor beszélnem kell pl. egy ügyféllel akkor a szívem a torkomban dobog, megpróbálok a lényegre koncentrálni hogy megértsem Pl: ki csoda, kit keres, milyen ügyben (irodában) aztán válaszolok a legalapvetőbb szavakkal és a legalapvetőbb nyelvtannal amit tudok, nem baj ha nem helyes csak megértse. Ez mindig bejön, hiszen a külföldiek is arra törekszenek, hogy megértsenek. Válasz
  • Gabi 2012-01-23 19:39
   Ez is egy jó taktika: gondolj arra, hogy a beszélgetőpartnered nem a hibáidat keresi, hanem meg akar érteni! Ő is csak ugyanolyan ember, mint te. :) Válasz
 • Noémi 2012-01-24 10:33
  Ha beszélnem kell egyszerűen pánikba esem, és mintha szájzárat kapnék, nem bírom kinyitni a számat. Társaságban eleinte csak figyelek, aztán ha sikerül feloldódnom előbb utóbb sikerül megszólalnom is. Válasz
 • Gabi 2012-01-24 17:36
  Még egy érdekesség, amit kihagytam a blogbejegyzésből, de tanulságos lehet. Milyen tünetek jelentkezhetnek nagy stressz alatt? Az alábbiak természetes tünetek lehetnek: - A közellátás vagy a periférikus látás részleges elvesztése - Még a nagyon hangos zajok is lehetnek nagyon halkak, vagy akár teljesen hangtalanok is lehetnek - Képesség elvesztése a finom mozgások összehangolására (remegés kísérheti). - Lelassult megfigyelés és időérzékelés. Ezeknek az enyhébb változatai előjöhetnek akkor is, ha nem vagy felkészülve a beszédre. Válasz
 • Tish 2012-01-27 21:30
  Fél éve tanulok angolul, de rettegtem attól, hogy meg kelljen szólalnom. Válaszolni nem mertem egy kérdésre sem, annyira féltem, hogy valamit rosszul mondok. A férjem azonban remekül megoldotta a dolgot:) A tudtom nélkül keresett nekem egy anyanyelvi angoltanárt, aki nem beszél magyarul és kész tények elé állított: minden héten két alkalommal, találkozom vele. Az elején volt a stressz miatt "activity"!:D Pár alkalom után rájöttem, hogy sem kinevetni nem fog, se lenézni azért, ha valamit nem tudok jól. Azóta már eltelt pár hónap és már akkor sem merevedek le, ha egy túrista váratlanul elém toppan egy térképpel a kezében:) Válasz
 • Gabor 2012-01-28 13:10
  Mivel ritkán kell Angolul beszélnem és a tudásom is csekély, általában tő szavakkal és sablon mondatok használatával „kommunikálok”. Két variáció van. Egyik, amikor előre tudom, hogy beszélni kell, ilyenkor szorongok és félek megszólalni. A másik, amikor ez váratlan, pld leszólít egy turista. Nos, ilyenkor lelkes vagyok, és élvezem a kommunikációt. Sőt, a találkozás, a szituáció annyira pozitívan hat rám, hogy utána, mint beindul a képzeletem, és fejben sorra kreálom a mondatokat, az adott szituációra. Szerintem ez azért van, mert általában hálásak és nem kötnek belém, hogy ez nyelvtanilag helytelen, azaz pozitív élmény, hisz nem a hibákat forszírozzák, hanem mosolyogva megköszönik a segítséget. Persze pár nap után ez az élmény lecseng, és olyankor elkeseredem, hogy ennyi idő és tanulás után sem tudok jól angolul. Az angol nyelvtanból egy életre elegem van, egyszerűen nem érti az agyam, de mondjuk, anno a magyar nyelvtant sem tudtam megtanulni, pedig mennyit korrepetáltak, és a mai napig sem értem. Sajnos, nem tudom a nyelvtani hiányosságot azzal kompenzálni, hogy betanulok sablon mondatokat, mert annyi mondatott egyszerűen nem lehet megtanulni Tő mondatokkal még csak - csak útba lehet igazítani valakit, de tartalmasan beszélgetni, pláne levelet írni nem lehet. Válasz
  • Gabi 2012-02-3 14:05
   A nyelvtant lehet példamondatokon/ szituációkon keresztül is tanulni, Gábor! Jó felé tapogatózol. :) Nézz körül egy könyvesboltban, mert már vannak olyan angol nyelvkönyvek, amelyek nem használják a magyar nyelvtan fogalmait az angol nyelvtan tanításakor! (Pl. azt hiszem, a Szamárpad ilyen könyv). Válasz
   • Gabor 2012-02-8 23:01
    Köszönöm a könyv ajánlást, egész jó:-)) Válasz
   • Gabor 2012-02-6 21:53
    Köszönöm Gabi, utána fogok nézni. Korábban ajánlottak már több könyvet is (pld Dohár Péter-töl), nekem az sem jött be. Az a baj, hogy a példamondatokban nem látom meg a nyelvtani összefüggéseket, nincsen hozzá érzékem. Pedig van, amivel már ezerszer találkoztam, ismételtem, és még sem megy. Csak tudnám, hogy miért tudok magyarul beszélni, elvégre ott sem nyelvtani szabályok alapján válogatom össze a szavakat. De, tudom jól, ez más téma, amiről volt már szó. Válasz
 • Éva 2012-02-28 21:55
  Kedves Gabi! Jó pap is holtig tanul - ezzel a felkiáltással vetettem rá magam a honlapodra, hálásan köszönöm a sok segítséget, nagyon jó, amit csinálsz! 6 éve élek Írországban, egy fuvarozócégnél vagyok diszpécser és tolmács (van 35 magyar sofőrünk kb. zéró angollal, valamint ír tulaj és irodai személyzet - én meg köztük a mindenes..) Amikor kijöttem Írországba, még nem is tudtam, mit vállalok, hiszen még alapfokú nyelvvizsgám sem volt (még most sincs!..) csak belecsöppentem. Otthon ugyan 4 évig tanultam angolt és hobbiból rengeteget fordítottam, mégsem voltam a helyzet magaslatán.. :) De az akarás és a muszáj nagy úr. :) Most már simán állíthatom, hogy folyékonyan beszélem a nyelvet, anyanyelvi környezetben okulva és naponta fejlődve. Mondjuk az otthoni nyelvvizsgákról páros lábbal rúgnának ki, olyan irdatlan dél-ír tájszólást szedtem magamra az évek alatt.. És persze az élő nyelv varázsa: jelesül az írek nem a birodalmi brit angol művelői. :) Kiérkezésem után azonnal a mélyvízbe dobtak és bizony áldom a kezdeti sokkterápiát, hiszen akkor is előrébb jut az ember, ha hátsón billentik. Amikor először kellett felhívnom egy "echte" ír vállalatot, azt hittem elájulok.. De túléltem, és tanultam, és tanulok, és fejlődök, és imádok itt kint élni és áldom az első angolszótáramat, amit salátára forgattam. Fiúk-lányok, KELL az a stressz! Ne féljetek félni az első alkalmaktól! Szerény tanácsom: Ne stresszelj, hogy jajj ugye helyesen mondtam, jajj ugye nem fognak kinevetni. Megértették? Meg! Nevettek? Nem! Király, legközelebb még jobb leszek!! :) Próbáljatok a száraz üzleti/hivatalos dolgok mellett picit barátkozni angol anyanyelvű ügyfelekkel, sokkal élőbb és ízesebb oldalát fedezhetitek fel így a nyelvnek! :) Most megyek nyelvtanozni :P Az mindig hasznos! :) Good luck! :) Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás