Új trend: a nők felemelkedése

2018. 02. 18. | Desszert | 17 hozzászólás

Tudtad, hogy a magánúton kezdeményezett nyelvtanfolyamok résztvevőinek 78%-a nő?

Ahogy a vevőink 80%-a is.

Amikor megkérdeztem a Facebook követőinket, vajon miért lehet ez, ezeket mondták – férfiak, nők vegyesen:

 

A nők sikeresebbek a nyelvtanulásban

 

„nem szeretem, ha vezetetten tanulok egy nyelvet”

"[mi, férfiak] keményen melózunk, és semmire sincs időnk"

„a férfiak learning by doing módszerrel tanulnak”

"a férfiak önérzetébe kevésbé fér bele, hogy valakitől tanuljanak"

"a nőknek többet kell belefektetniük, hogy komolyan vegyék őket"

" a nők lelkesebben vágnak bele új dolgokba"

"a nők érdeklődőbbek, vagy ambiciózusabbak ilyen téren"

"a nőknek fontosabb a kommunikáció, ezért nyitottabbak a nyelvtanulás iránt"

 

És talán mindegyikben van némi igazság. De ha mélyebben megpiszkáljuk a jelenséget, valami másra bukkanunk.

(És innen már csak saját felelősségre olvasd a cikket.)

 

Tény: a nők a tanulásban jobban teljesítenek

 

„A férfiak lustábbak” – jelentette ki pár éve egy nyelviskola tulajdonosa egy beszélgetésünkkor. (Maga is férfi.) De ez a magyarázat túl felületes. A Canadian Journal of Applied Linguistics tanulmánya szerint, amit többek között Magyarországon is elvégeztek, a nők motiváltabbak a nyelvtanulásra. Igaz, ennek okai még vita tárgyát képezik a kutatók között.

Az Education First egy 70 országban elvégzett vizsgálata szerint a nők szinte mindenhol jobban teljesítenek a nyelvtanulásban, mint a férfiak. A Porta Linguaraum kutatása szerint a nők szélesebb spektrumban használnak tanulási technikákat, míg a férfiak inkább csak egy-két technikával próbálnak boldogulni.   

A nyelvtanulás terén persze az is közrejátszhat, hogy a nők verbális készségei fejlettebbek, mint a férfiaké. Emellett viszont a nők önmagukkal szembeni elvárásaiban van egy terhelő tényező: ők közel húszezer kommunikációs elemet használnak naponta, szemben a férfiak hétezrével – ami elkerülhetetlenül hat az idegen nyelvre is.

 

Mi történt a férfiakkal?

 

Egy amerikai kutatás során megkérdezték a férfiakat, hogy miért nem mennek vissza az egyetemre, és szereznek új képesítést, vagy sajátítanak el új készségeket. Kiderült, hogy ez a férfiak számára nagyon kényelmetlen. Egyrészt a férfiak úgy tekintenek magukra, mint családfenntartókra, és visszaülni az iskolapadba megtörné ezt a mintát. Másfelől úgy tűnik, hogy a férfiak képtelenek egy olyan szociális hálót kiépíteni maguk körül, amely lehetővé tenné számukra, hogy kijárjanak egy újabb iskolát. A férfiak főként más férfiakkal barátkoznak, és így egyszerűen nincs körülöttük ehhez támogató környezet.

A fiatalabb fiúknál is megmutatkozik ugyanez a trend: a fiúk 30%-kal nagyobb eséllyel buknak ki az iskolából, mint a lányok. A kisegítő és felzárkóztató osztályokban a tanulók kétharmada fiú. Egy fiúnak ötször akkora esélye van, mint egy lánynak, hogy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart diagnosztizálnak nála. Philip Zimbardo szerint az okok: túl sok videójáték, és az a tény, hogy az átlagos kamasz ma 50 pornóvideót néz meg egy héten. A szakember szerint mindez a fiúk agyát digitálisan átprogramozza, és az új állapot már nincs összhangban sem a hagyományos iskolai órákkal, amelyek statikusak és passzívak, sem a tartós, romantikus kapcsolatokkal, amelyek lassan és fokozatosan fejlődnek ki. Mindez együttesen szerinte szociálisan sikertelenné teszi a fiúkat.

A fejlett fogyasztói társadalmakban a férfiak kezdik elveszíteni az identitásukat, mint érzelmi, morális támogatók és családfenntartók. Ha erről a jelenségről szeretnél bővebben olvasni, akkor melegen ajánlom Susan Faludi Pulitzer-díjas könyvét „Átverve: az amerikai férfi elárulása” címmel.

A nők gyorsabb ütemben szereznek diplomákat, mint a férfiak: minden két diplomás férfira három diplomás nő jut. A recessziók ráadásul a férfiakat sokkal erőteljesebben sújtják, mint a nőket: a nők kisebb eséllyel vesztik el a munkájukat, és ha elvesztik, hamarabb tudnak újra elhelyezkedni, mint a férfiak. A történelem során először az amerikai munkaerőpiacon többségbe kerültek a nők.

Még a szegényebb országokban is megmutatkozik a nők felemelkedése, mint trend: Indiában a nők gyorsabban tanulnak angolt, és gyorsabban töltik fel az országban megtelepedett nemzetközi call-centereket. Kínában a nők a férfiaknál gyorsabb ütemben lesznek vállalkozók, nyitnak boltokat, üzemeket.

De vajon mi van a háttérben?

 

A gazdaság polarizálódása: nyertesek és vesztesek

 

Hallottam egy érdekes sztorit egy ingatlanpiaci cégről. A cég piackutatót bízott meg, hogy mérje fel: egy adott környéken kik fognak házat vásárolni a közeljövőben. Arra számítottak, hogy a fiatal családokat, vagy a fiatal férfiakat kell majd megcélozniuk, de a kutatás homlokegyenest más eredményre jutott. Kiderült ugyanis, hogy zömében az egyedülálló nők lesznek a jövőben a vásárlók. A cégvezetést kíváncsivá tette az eredmény, és egy országos kutatásba kezdtek. Az eredmény mindenkit megdöbbentett: 2000 vizsgált közösségből 1997-ben a fiatal nők több pénzt kerestek, mint a fiatal férfiak. És ez a mi jövőnk is.

A nemzetközi kutatói közösség nemrég kezdte figyelmeztetni a világot: a fiúk és a férfiak veszélyben vannak. Hatalmas változások indultak be ugyanis, amelyek a teljes munkaerőpiacot átalakítják. Elindult a gazdaság polarizációja.

A jövőben a közepes képzettséget igénylő, közepes fizetésű munkák teljesen el fognak tűnni, és kizárólag alacsony képzettséget igénylő, alacsony fizetésű munkahelyek, és magas képzettséget igénylő, magas fizetésű munkahelyek maradnak. Ezzel pedig az a gond, hogy ahol ez a jelenség már tetten érthető, ott látszik, hogy a férfiak zöme „lecsúszik” az alacsony fizetésű munkakörökbe, míg a nők zöme felfelé mozog a magas fizetésű körökbe.

Az előrejelzések szerint abban a 15 munkakörben, amelyek a jövőben a legjobban fognak fejlődni 13-ban nők dominálnak. Az ipari korból kilépve, amikor a méret, és a fizikai erő még számított valamit, beléptünk az információs korba, és a tudásalapú, kreatív gazdaságba, amikor már más adottságokra van szükség. Intelligenciára, jó kommunikációs készségekre, nyitottságra, mások meghallgatására – és képesnek kell lenni nyugodtan ülni, és fókuszálni. Ezek viszont olyan képességek, amelyekben a nők eleve jobbak, mint a férfiak.

Összességében tehát a globális gazdaság kezd olyan hellyé válni, hol a nők sikeresebbek, mint a férfiak.

 

De miért írom le mindezt egy nyelvtanulással foglalkozó oldalon?

A társadalmi átalakulások mindig, minden korban fájdalommal járnak. De ha megneszeljük őket, akkor jó előre fel tudunk készülni rájuk. Némi időbe telik persze, míg mindez Magyarországra elér, de mi már felkészülte(bbe)n tudjuk majd fogadni az "új világrendet".

Nőként a párodat, a fiútestvéreidet, és a férfi barátaidat kell ezeken a változásokon átsegítened, férfiként pedig bátran eléjük kell állnod. Végül is a férfiak kockázatvállalási hajlandósága nagyobb, erre mindig lehet támaszkodni. ;) A fiús szülők felelősségéről már nem is mondok semmit.

Kérdés: te hallottál már erről?

És mit gondolsz róla? Mi lesz, ha mindez elér minket?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Jelezd az Ajánlom és +1 gombokkal, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

17 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Saille 2018-02-19 00:12
  Két dolgot tudok ehhez hozz@fűzni: 1.most olvastam, hogy neurológiai tény, a fiúk kb. 20 éves korukig tanulnak, aztán már csak "ismételnek", míg a nők minden életkorban tudnak újat tanulni (bár ennek ellentmond az egyik nagyapám, akik 96 évesen halt meg előtte még angolt tanult :)) 2. A férjem szoftverfejlesztőként dolgozik IT-s munkahelyen. Igaz, a marketing osztály tele van nőkkel - de a konkrét fejlesztésen, ahol számítógépes kódokat írják, és műszaki analitikus/absztrakt gondolkodás kell, na ott egy darab nő sincsen! Plusz ez már kb.a 4.vagy 5.ilyen munkahelye életében, de sehol sem voltak nők, akik napi 8 órában szám.gépes kódokat írtak volna. (Max.kiegészítő tevékenységeket végeznek: support, ügyfélszolgálat, néha karbantartás...) Válasz
  • Gabi 2018-02-19 17:17
   Ez érdekes, milyen forrásból jött ez az adat a fiúk agyával kapcsolatban? Érdekelne. Más: a kódolás valóban kevésbé női munka, kevesebb verbalitás és kommunikáció kell hozzá, de szerintem a jelen Magyarországból még ne indulj ki, itt ezek a trendek még nem nagyon mutatkoznak meg. Az amerikai Facebook és a Google az etalon e tekintetben, és ott a fejlesztők között már bőven akadnak nők is. (Gyorsan utána is nézek, mennyien, mert érdekel.) Válasz
   • Gabi 2018-02-19 20:39
    (Megvan! A női programozók aránya 17% a Facebooknál, 20% a Google-nál. Indiában, a tantermekben már 50%. Itt egy elgondolkodtató, egyes részeiben egész jó cikk erről: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/aug/08/why-are-there-so-few-women-in-tech-the-truth-behind-the-google-memo ) Válasz
 • Kriszti 2018-02-19 00:36
  Nagyon jó és tanulságos cikk, Gabi! Válasz
  • Gabi 2018-02-19 17:07
   Köszi szépen, Kriszti! (Kicsit félve publikáltam, de olvasva a hozzászólásokat úgy látom, hogy nem volt okom tartani tőle.) Válasz
 • Kati Puskas 2018-02-19 02:48
  "Összességében tehát a globális gazdaság kezd olyan hellyé válni, hol a nők sikeresebbek, mint a férfiak." Kedves Gabi, én ezt nem így fogalmaznám meg. Mert a globális világ olyanná kezd átalakulni, ahol a nők veleszületett adottságaira van/lesz szükség. És ez nem a sikeresség fogalmába tartozik - szerintem. Mint ahogy régen a fizikai erőt megkívánó munkakörök voltak többségben, az még nem jelentette azt, hogy a nők sikertelenek, vagy sikertelenebbek lettek volna. Csak az akkori világban, a férfi erőre volt szükség. DE hamár szóba jött, itt szeretném megjegyezni, ha továbbra is az a tendencia marad, hogy a nők "lekőrözik" a férfiakat, és minden normális közeledésüket "zaklatásnak" veszik, akkor valószínű, hogy teljesen eltűnik az a kép, ami a "férfit" jelképezi. A női szerepek növekedése a munka globális világában, sajnos keményen kihat arra, ami magánéletben "nőt" jelképezi. Nagyon sok diplomás nő él egyedül, mert nehezen találnak az igényeiknek megfelelő párt. De ha mégis, a többség akkor sem vállal gyereket. Azok a diplomás nők, akik családot, gyereket vállalnak, viszont nagyon hamar egyedül maradnak, mert nagyon nehezen tudják a feleség szerepét, az anyaságot és a karriert összeegyeztetni. Mert bizony nem egy könnyű feladat. Mint ahogy írtad, hogy a férfiak egyre jobban kiszorulnak a jól fizető munkahelyekről, az nem jelenti azt, hogy képesek lesznek, vagy akarnak, női szerepet vállalni a magánéltetben. Még egy dolog amire felfigyeltem. Vészesen terjed az egyneműek szerelme. A nőknél és a férfiaknál egyaránt. Mindkét nemnél megtalálhatóak a pótszerek.... Japánban már olyan mesterséges nőket gyártanak, aki még beszélni és mozogni is tud. A nőknek meg ott a vibrátor. Ha ez így megy tovább, - már pedig nagyon úgy látszik, mivel nagyon nagy pénz van ebben az üzleti ágban - akkor azt hiszem, végképp "lőttek" a "hagyományos" párkapcsolatoknak. (Ha esetleg ezzel a témával túllőttem volna a megengedett keretnek, akkor nyugodtan törüld a hozzászólásomat, nincs harag) Lehetnek más vélemények, mint amit leírtam, de nem is kell mindenkinek mindenben egyetérteni. :) Válasz
  • Gabi 2018-02-19 17:14
   Nagyon kedvesen, kulturáltan fejezted ki magad, ne aggódj, abszolút belefér a téma! A gondolkodásod konzervatív, és biztos lenne, aki vitázna vele, de én nem tartozok közéjük. :) Köszi a hozzászólást! Válasz
  • Ferkó 2018-02-19 09:49
   Teljesen egyetértek Kati Puskás hozzászólásával. A férfi és a nő "veleszületett adottságai" különböznek. A kettő együtt alkotja az embert, míg szembeállítása illetve "versenyeztetése" az emberiség számára hátrányos és veszélyes. Ha már a nyelvtanulás területén vagyunk: Természetes a nők többsége, hiszen a női lét egyik alapeleme a kommunikáció szükségessége, amihez a nyelv/nyelvek ismerete, használata nélkülözhetetlen. Más:" A férfiak miért nem mennek vissza az egyetemre?" azaz nem szeretnek tanulni, tovább képezni magukat. Idézek egy régi mondást:" A jó pap holtig tanul". (Abból az időből, ahonnan a mondás származik, valószínű, hogy a pap férfi volt, és lehet, hogy tanulni nem csak az egyetemen lehet!) ... Válasz
   • Gabi 2018-02-19 17:06
    Jó érzés, hogy látom egy férfi hozzászólását is a témához!! És külön köszi, hogy ilyen intelligensen, és kulturáltan kommunikálsz egy ilyen ellentmondásos, és érzelmekkel telített témában is! Válasz
  • Kati Puskas 2018-02-19 02:52
   Huhhh én ezt tagoltam írtam, sajnos itt egybeolvadt, remélem azért még olvasható.. :) Válasz
 • Lilooo 2018-02-19 11:25
  Ugyanerről a témáról szól nagyon mélyen részletezve a jelenséget és okokat komoly pszichológiai kutatásokkal Phillip Zimbardo Pszichológus könyve a: https://moly.hu/konyvek/philip-zimbardo-nikita-d-coulombe-nincs-kapcsolat Válasz
  • Gabi 2018-02-19 17:04
   Köszi a könyvajánlót!! A téma, amit a könyv felhoz nagyon fontos! Az apa nélküli családok, és az apa szerepének leértékelődése iszonyú veszélyes tendencia, Ha amerikai netes rádiót hallgatsz, ott már elindultak a közérdekű reklámkampányok, amelyek az apa szerepét erősítik, és apákat tanítanak meg arra, hogyan töltsenek időt a gyerekeikkel. Én itt, Magyarországon, a környezetemben, a barátaim, és a vevőim között is inkább gondoskodó, jó apákat látok amúgy, tehát ez a trend olyan, amiben kifejezetten jó, hogy "lemaradtunk". Mázli. :) Válasz
 • Adrien 2018-02-19 12:04
  Sajnos egyet kell, hogy értsek a cikkel. Ehhez azonban hozzá tartozik az is, hogy mi fiús anyák erre még rá is teszünk. Tisztelet a kivételnek. Nem támasztunk elég nagy követelményt a fiúk elé, ezért szép kényelmesen el vannak és ezt a mintát viszik tovább. A lányos anyáknál meg van a verseny szellem a két nő között és a követelmény is nagyobb feléjük. Ezen kívül a levegővel, vízzel, az élelmiszerekkel és gyógyszerekkel olyan nem kívánatos anyagok jutnak a szervezetbe, hogy a lányok "férfiasodnak" a fiúk "nőiesednek". Ismét, Tisztelet a kivételnek. És még az oktatásról nem is beszéltem. Teljesen elméleti síkra terelték a tanulni valót, így a lányok szorgalma érvényesül, a fiúk térlátása, kézügyessége ki sem derül. Ezért fut vakvágányra sok esetben a pályaválasztás és ezért nem mennek el tovább tanulni a fiúk. Viszonylag hamar szeretnének pénzt keresni, így minden alulképzett állást betöltenek, még akkor is, ha magasabb a végzettségük. A családi háttér pedig nem biztos, hogy tudja támogatni teljes mellszélességgel a későbbi tanulást. Persze ez is minden esetben személy függő. Ez egy nagyon összetett probléma és kb. 40 évvel ezelőtt kezdődött nálunk a folyamat. Válasz
  • Gabi 2018-02-19 16:59
   Nagyon érdekes amit írsz, Adrien! Köszi a konstruktív hozzászólást!! Válasz
 • Anikó 2018-02-19 12:20
  Óriási zűrzavar van a mai világban - mindenben- de kiváltképp a nemi szerepekben is. Kutatás ide vagy oda- szerintem az nem igaz, hogy a férfiaknak kevesebb szerep jutna a magasabb képzettséget igénylő munkakörökban, és az sem, hogy a férfiak nem akarnának tanulni. Nagyon sok minden vezetett idáig- ennek szerintem egyik oka az, hogy a nők számára kevesebb volt mindig is a normális munkalehetőség, és a tanulás az egyetlen módja a kitörésnek. Ezért tanul egyre több nő. A férfiak számára sokféle férfias, testhezálló munka volt - és van is- míg a nők?? Ha valaki vinni akarja valamire, magasabb végzettség kell. Nő és férfi letagadhatatlanul más adottságokkal rendelkezik, de a szerepek ma már nagyon labilisak, a nőnek nehéz helyt állni minden szinten, közben férfias is akar lenni, a férfiak sokszor "női" szerepekbe csúsznak. Lassan mindkét fél elveszti az identitását. A másik dolog- alapvető értékeket kérdőjeleznek meg- a világ a romlás felé halad. Mindenki a nagy szabadságot akarja- mindeközben az egyén elveszti identitását- széthullik a család egysége, a nemzetek. Ezek az erők most nagyon felerősödnek- szerencsére azért van még ellenszél is. Az a tendencia ami jelenleg ezen a téren zajlik- nagyon veszélyes folyamatokat hordoz magába. Válasz
  • Gabi 2018-02-19 16:58
   Szia Anikó! Köszönöm a véleményedet! Kérlek, óvatosan a cikk értelmezésével, mert amire azt írtad, hogy nem értesz vele egyet, abból egyik tényt sem állítja a cikk. Nem értékelhetjük le, vagy írhatjuk le a férfiakat. Semmi alapja sem lenne, hiszen egyéniségekről, emberekről beszélünk. Amúgy igaz, sok kutató egyetért, és a hétköznapi életben is látjuk: a nemi identitás elvesztése mind a férfiakra, mind a nőkre nézve veszélyeket rejt, és egyben terheket is rak. Ebben a világban élünk jelenleg. Válasz
 • Jánosi György 2018-02-23 18:06
  Kedves Gabriella! Nagyon élveztem a cikket, mint általában írásaidat! Tovább is küldtem fiaimnak. Bár eddig is szerencsésnek mondtam magam, mert 4 lány és 2 fiú unokám van, most már megnyugodtam, így 77 évesen! De mi lesz velem 30 év múlva, minden vezető hölgy lesz! Jó egészséget, sok sikert! (remélem jól fejtem meg az alábbi feladatot! Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás