Egy magyar és egy amerikai nyelvtanuló naplója

 

Két kitalált nyelvtanulási napló

Gyengébb idegzetű olvasók most kattintsanak máshova.

A következőkben két kitalált, túlzásoktól sem mentes, de tisztán szemfelnyitogató célzatú nyelvtanulási napló következik.

Párhuzamosan fogom bemutatni, hogy mi történik egy magyar és egy amerikai nyelvtanulóval onnantól, hogy megszületik a döntése: "meg akarok tanulni egy új nyelvet".

Persze magadra ismerhetsz bármelyiknél, nemcsak a magyarnál, és persze amerikai helyett írhattam volna más nemzetet is. (Ja, és az ihletet ez a zseniális cikk adta.)

Buckle up! (=Öveket bekötni!) A kontraszt éles és megdöbbentő lesz. De ez is a cél.

Na meg az, hogy tanuljunk belőle!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

Disclamer: Kéretik NEM megsértődni! Ne felejtsd: én is magyar vagyok. És Lomb Kató is az volt. És tudom, tudom, a közfelfogás, hogy az amerikaiak buták és amúgy sem beszélnek nyelveket – de fogadd el ezt valakitől, aki éveket élt New Yorkban – ez nem igaz. A két nemzet sokat tanulhatna egymástól!

 

 

Mária, Székesfehérvár

Jill, Denver

A döntés

Hazafelé gondolkodtam: nem lehet, hogy én nem tudok megtanulni angolul. Azt hiszem, újrakezdem. És most megpróbálok ki is tartani a célig!

Csak az a baj, hogy már semmit sem tudok. Hiába mondták, hogy az alapfokú vizsgát is letehettem volna, egyszerűen mindent elfelejtettem. Úgyhogy elkezdem újra az alapoktól. Talán most alapfok fölé jutok végre…

Otthonról, ingyenes cuccokból, egyedül fogok tanulni, remélem úgy is megy, pénzem nincs rá. Nincs olyan mázlim. De sebaj! Kész vagyok megküzdeni a tudásért!

Hazafelé gondolkodtam: megtanulok spanyolul. Könnyű lesz, mert máris tudok egy rakás szót!

Csak viccből összeszedtem őket magamban, hazafelé menet. Előbb hazaértem, minthogy kifogytam volna a már ismert spanyol szavakból! Csúcs vagyok!

Már csak azt kell megtanulnom, hogy rakjam össze őket. Nem nagy kunszt. Hamar meglesz. Szerintem csak úgy ragad majd rám a spanyol nyelv!

1. hét

Egész héten gondolkodtam, meg beszéltem egy csomó emberrel, és megvan a legjobb és legésszerűbb árú megoldás!

Keresek egy jó könyvet! Olyat, ami lépésenként végigvezet az egész angol nyelven, és amiben minden benne van! Ha egy jó könyvet szorgalmasan végigtanulok, tuti beszélni fogok angolul!

Mindenképpen valami olyan kell, ami garantáltan megtanít majd angolul. Ja, és persze ne legyen drága.

Már annyiszor mellényúltam. Most majd jól körbekérdezősködök.

Belekezdtem. Kitaláltam, hogy akárhányszor elmegyek a barátokkal valahova, mindig tanulok tőlük pár új mondatot. Megkértem őket, hogy írjanak le nekem kis kártyákra egy-egy hasznos spanyol mondatot, és nyomják a kezembe ajándékként, amikor találkozunk. Erre kiderült, hogy két barátom is spanyolul akar tanulni. Összejöttünk, és spanyol szavakkal kevert angollal beszélgettünk. Görcsös nevetés lett a vége, de jól éreztem magam, plusz sokat tanultam.

Ja, és a szomszéd asztalnál ülőkkel is összeismerkedtünk, ők már beszélnek spanyolul. Másnap elmentünk velük inni valamit (Tequila!), és már tudok egy csomó egyszerű mondatot. 

2. hét

A hét nagy részében a neten lógtam, és angoltanulós weboldalakat nézegettem. Sok jó van, csak nem tudom, melyiket válasszam.

 Jaj, tiszta frusztrált vagyok! Már el kéne kezdenem, de még nem tudom, miből, vagy hogyan!!! Miért ilyen nehéz ez? Már kaptam néhány jónak tűnő könyvajánlatot is, de vajon melyik a jó? Nem akarok mellényúlni és megint egy csomó időt elvesztegetni.

Ja, és egy rakás nyelvtanulási tippet is találtam, még nem olvastam őket, de mindent letöltöttem, rendszereztem, és elpakoltam egy külön könyvtárba. Majd jók lesznek, amikor valami problémába ütközök! :)

Találtam egy tök jó weboldalt, máris tanultam egy rakás dolgot. Pár érdekes appot is letöltöttem a telefonomra, tegnap  majdnem elcsapott egy autó, annyira lekötött az egyik.

Ja, és találtam pár vadítóan jó spanyol zenét, összeállítottam egy szuper lejátszási listát, máris tudom a refrénjét pár számnak. Nemsokára kívülről fújom a teljes szöveget.

A jelentésüket még nem tudom, de a nyelv dallamába fülig beleestem. Hogy lehet egy nyelv ilyen vadítóan szexi? Jaj, alig várom, hogy úgy beszéljek, ahogy ezek az előadók énekelnek…  

Csak valahogy ki kéne próbálnom élesben is a tudásom, mert különben honnan tudjam, hogy valóban tudom-e?

PS. Elmentem egy spanyol étterembe. Spanyolul rendeltem, megértettek. Sok kajanevet tanultam! Nagyon jól haladok.

3. hét

Jó hír: megvan a könyv!!! :) Ketten is ajánlották egy netes fórumon, tuti jó! Ha ez nem tanít meg angolul, akkor semmi sem!

Belenéztem a könyvesboltban, tetszik, szerintem jó lesz, de persze nem vettem meg rögtön. Itthon keresgéltem kicsit a neten, és találtam egy helyet, ahol 1500Ft-tal olcsóbb!

Ahogy lesz időm, megveszem ezen az olcsóbb helyen. Addig is: mentálisan rákészülök a nyelvtanulásra!

Rájöttem, hogy spanyolul rengetegen beszélnek a világon! Mind potenciális beszélgetőpartner!!! :) Gyorsan kerestem pár weboldalt, ahol beszélgetőpartnert lehet találni, beregisztráltam mindenhova.

Kipróbálom, melyik a legjobb, és majd azt használom!  Ja, és valakivel még spanyolul is váltottam pár szót, megdicsért, hogy szépen haladok, és kijavította pár apró hibámat. Egyik sem volt gáz, tényleg tök jól tudok már!

4. hét

Milyen mázli, hogy nem vettem meg a könyvet! Keresgéltem a hétvégén a neten, és tök ingyen letölthető! Minek venném meg?

Igaz, a hanganyag nincs fent, csak a könyv, de megleszek nélküle, mert találtam egy tök jó oldalt, ami bármilyen angol szót kiejt, amit beírok. Brit és amerikai angolul is.

Ez persze újabb dilemma elé állított: melyiket tanuljam? Kérdezősködtem pár napot, meg gondolkodtam rajta, és a britet fogom tanulni. Állítólag a brit tisztább, és az amerikaiak rágóznak a szavakkal. Azt biztos nem érteném, úgyhogy maradok a vegytiszta BBC English-nél! Azzal tuti mindenhol elboldogulok.

Na, lassacskán, de haladok. Jövő héttől elkezdek tanulni!

Találtam egy olyan weboldalt, ahol egy csomó ember tanul mindenféle nyelvet. Elkezdtem velük beszélgetni, kaptam egy rakás tippet a nyelvtan tanulásra, a szavakra való emlékezésre. Nem is tudtam, hogy a nyelvtanulásnak mekkora tudománya van. (Pedig tök egyszerű dolog.)

Kicsit belerágtam magam, gyorsan kipróbáltam pár trükköt, ami megtetszett. Hasznos. Bár, nekem amúgy is jól megy a spanyol, de azért a segítség mindig jól jön!

Ja, és kaptam tuti weboldal tippeket! Felváltva használom őket, mikor mihez van kedvem. És persze amit tanulok azonnal bevetem a világ négy sarkán élő négy állandó beszélgetőtársammal. Gyors tempóban haladok!!! Vagy hang, vagy fénysebességgel. Amelyik a gyorsabb. :)

5. hét

Elkezdtem az első leckét. Egész jó anyag, bár szerintem van 9 hibája, össze is szedtem ezeket. Nem tudom, talán elküldöm a szerzőnek. Persze nem kritika, vagy kötekedés, remélem, tudja, hogy csak jót akarok.

Ja, és találtam benne máris egy nyomdai hibát. Remélem, ez nem a könyv minőségét mutatja.  

Egy hét alatt végigtanultam egy leckét. 30 lecke így 30 hét. De ha kicsit belehúzok, megcsinálom 20 alatt. Főleg, merthogy ez még csak ismétlés, és az elején még gyorsabban tudok haladni.

Ez az 5. hét, és rájöttem, hogy már iszonyú sokat tudok spanyolul.

Napi szinten kommunikálok spanyolokkal, nagyon rendesek, és nagyon sokat segítenek.

És rájöttem, hogy ki sem kell javítani a hibáimat, mert abból, ahogy válaszolnak, rögtön tudom, ha hibáztam. Ez szuper!

Ezek szerint minél többet használom a spanyolt, annál kevesebb  hibám lesz. Na, akkor belehúzok. Ez egy könnyű nyelv amúgy is.

6. hét

A negyedik lecke végén járok. Száguldok, két hét alatt átvettem négy leckét, csak azt nem tudom, mennyi marad meg abból, amit tanultam.

Angolról-magyarra megy a fordítás, de magyarról angolra nem annyira. Neten hallgattam pár szöveget hallás után, és semmit nem értek belőlük.

Gondoltam, nézek filmeket, felirattal, de szerintem azért nem értem, mert olyan sok benne a szleng. Úgyhogy a héten szleng szótárakat nézegettem a neten. Talán jobban értem majd ettől a szövegeket hallás után.

Az is baj, hogy hiába értek minden szót egy mondatban, nem áll össze. Egy szónak lehet vagy 50 jelentése, és hiába írtam ki a 20 leggyakoribbat, honnan tudjam, hogy melyikre gondol a szerző?

Már sokadszor jövök rá: ez a nyelvtanulás dolog nem egyszerű. És ez kicsit persze hatással van mindenre. Észrevettem, hogy ingerültebb vagyok. Egy csomót bámulom a tévét este, vagy netezek, mert nincs kedvem semmihez. Ez a nyelvtanulás sírba dönt, talán abba kéne hagynom. De azért még kitartok!

Mindent úgy csináltam, ahogy az előző hetekben: röhögős óra a barátokkal, a spanyol beszélgetőpartnereimmel egyre jobban összeismerkedek (nagyon értékes emberek, SOKAT tanultam tőlük!), szórakozás a spanyolul tudó barátokkal (ez a legdrágább spanyolórám teljes egy italba kerül ! :), és persze újabb és újabb appokat és weboldalakat találok. Egyre jobbakat!

Rájöttem, hogy a dvd-imen van spanyol felirat!!! Visszanéztem a kedvenc filmjeimet spanyolul, vicces volt így, és sokat tanultam. Elmeséltem a barátoknak, és ők is ki akarták próbálni. Összejöttünk egy kis spanyol filmnézésre a haverokkal – popcorn, süti, csoki – nagyon jól éreztük magunkat. (De ha még sokat tanulok így spanyolul, több időt kell töltenem az edzőteremben. Wow. Jut eszembe: edzőterem! Ott is tudok tanulni! Na, legközelebb oda is viszek spanyolt!)

Beszélgettünk a filmről (spanyol mondatokat is kevertünk bele!), sőt, pár jelenetet félig el is játszottunk. Színésznek születtem, hiába. :)

Annyit spanyolozok a barátaimmal, hogy a lakás úszik (koszban), de kit érdekel, amikor ilyen jól érzem magam? Majd takarítok, ha megtanultam spanyolul. :) Amúgy, érdekes, hogy aktívabb is vagyok. Múltkor éjfélkor álltam neki port törölni. Ez vajon a spanyoltanulás hatása?

7. hét

A hatodik lecke felénél járok, és kezdem elveszíteni a reményt. Rengeteg mindent nem tudok, és nagyon sok van még vissza, hogy egy elfogadható szinten tudjak angolul. És amit megtanultam, azt is folyton elfelejtem. Nem értem, miért.

És az is baj, hogy rengeteg hibát követek el. Nem tudom, mikor fogok végre rendesen tudni angolul, de a hibáim számából ítélve sosem. Képtelen vagyok összerakni egy épkézláb angol mondatot! Mások bezzeg olyan bátran beszélnek, én meg meg sem merek mukkanni.

Múltkor beleütköztem egy turistába, szerencsétlen próbált segítséget kérni, én meg hanyatt-homlok menekültem. Csak annyit tudtam kinyögni: "Sorry, no English." Szégyen. Remélem, azért valaki segített neki. Totál elvette a kedvem mindentől.

Mégiscsak kéne egy magántanár, aki megtanít angolul. Kár, hogy nincs rá pénzem. Ha lenne, akkor nem toporognék egy helyben!

Szegény turistát sajnálom, folyton ez a jelenet jár az agyamban. Segíthettem volna, akár mutogatással is. Nem is értem hogy tehettem ilyet. Na, a legközelebbi turistával elbeszélgetek, ha 3 szóval is!

Kedves Naplóm!

Büszkén jelentem, hogy eljutottam arra a szintre, amikor ki tudok bogarászni bármilyen spanyol szöveget.

Persze van pár szó, amit nem értek, de rájöttem, hogy ezek nem is fontosak a szövegek lényegének megértéséhez, mert ha az egész képet nézed, a szöveg témáját, stílusát, a mellette lévő képet, stb.,  plusz, ha egy mondatot összenézel az előtte és az utána lévőkkel is, akkor hirtelen megérted. Önmagában lehet, hogy nem érthető, de a körülötte lévő szöveggel tök egyszerű. És hát, úgyis beszélgetésre meg olvasásra használom a nyelvet, úgyhogy körülötte mindig is lesz szöveg. :)

Ahogy barátokkal együtt könnyebb nyelvet tanulni, mint egyedül, a spanyol mondatokat is jobb megérteni társaságban. Vicces dolog ez a nyelvtanulás. :)

Ja, és az ismeretlen szavakból is egyre kevesebb lesz. Alig másfél hónapja tanulok spanyolul, és újságot meg könyvet olvasok.

Azt hiszem, ez már hivatalos: szuper a nyelvérzékem!

8. hét

Rájöttem, mi a baj! Tiszta hülye voltam, hogy erre nem gondoltam!

Nincs nyelvérzékem – ennyi az egész!  Kerestem egy nyelvérzék tesztet a neten, hogy megnézzem, igaz-e, találtam is egyet az Oxfordtól, de olyan bonyolult volt, hogy az első feladatnál feladtam.

Na meg angolul voltak a feladatok is, kellett vagy negyed óra, mire szavanként kiszótáraztam, hogy mit is jelent a feladatleírás.

Azt hiszem, ez már hivatalos: azért nem megy nekem a nyelvtanulás, mert nincs nyelvérzékem. Még próbálkozom, azért! Olvastam valahol, hogy nyelvérzék nélkül is meg lehet tanulni angolul.

Befejeztem a hatodik leckét. Most átismétlem az eddigieket, de előre félek, hogy mennyi mindent nem tudok majd abból, amit elvileg tudnom kéne… De azért próbálok pozitív maradni! ;)

Azt hiszem, eleget tudok már spanyolul.  

Még mindig követek el hibákat, de bárkivel el tudok beszélgetni, szinte bármilyen mindennapi témáról, és gond nélkül megértenek.

Még egy ügyféllel is beszélgettem spanyolul a telefonban, nagyon örült neki, amikor elmondtam, hogy mennyire imádom a spanyol nyelvet. Dupla annyit költött, mint máskor, jól fog kinézni a statisztikában! :)

Azt hiszem, ez a nyelvi szint egyelőre nekem elég is. Abszolút elégedett vagyok magammal. Megint bebizonyítottam, hogy okos vagyok, kitartó, ambiciózus, és bármit meg tudok tanulni.  PIPA. Ezen a héten egyszerűen legyőzhetetlennek éreztem magam, és ez persze a környezetemre és a barátaimra is átragadt. Valahogy minden jobban ment, még a munkámban is. A főnököm is észrevette. Megdicsért, és megkérdezte, hogy szeretnék-e továbblépni menedzseri szintre. Juhéjj! Éljenek az új kihívások!

9. hét

Végső kétségbeesésemben elővettem az elrakott nyelvtanulási tippeket, és rengeteget olvastam belőlük. Van jó pár dolog, ahol elrontottam a nyelvtanulást, azt már látom. :( Azt írják, hogy egy rakás klasszikus hibát követtem el. De szerintem tényleg a nyelvérzékemmel van a baj, és máshogy sem sikerült volna. Hülye vagyok a nyelvekhez, ennyi.

Azt hiszem, feladom. Gyűjtök egy kis pénzt, és majd beiratkozok egy olcsóbb nyelvtanfolyamra. Egy jó tanár tutira megtanít majd angolul!

Hiába, a tudásért fizetni kell…de megéri! És addig is, amíg gyűjtögetek, legalább olvasgatok még nyelvtanulási tippeket, és lélekben készülök az újabb menetre az angollal. Szorítsatok! :)

Szuper hírem van!

***Nyáron utazok Európába!***

Egyik beszélgetőtársból lett online barátom meghívott Sevillába, csak a repjegyet kell fizetnem, szállásom, kajám lesz! Azt hiszem, még egy kicsit még rágyúrok a spanyolra. Nem fog ártani.

Megkaptam a spanyol ügyfeleket, velük is tudok gyakorolni. Plusz a barátok úgyis folyton kérdezik, hogy mikor csinálunk spanyol estét újra…én meg kapható vagyok minden jóra! :)

A spanyol nyelvvel igazi, intim barátságba kerültem. Nagyon hálás vagyok a barátaimnak is, egyedül, otthon, besavanyodva sokkal nehezebben ment volna. És még mindig újabb izgalmas kalandok várnak rám a spanyol nyelvvel! Már alig várom! :)

 

Na, mit gondolsz? Kihagytam valamit?

Te mit írtál volna még bele?

Kommentelj itt!

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és a +1 gombokra, hogy tudjam?

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!