“Kint élek Angliában, de lassan fejlődök”

2017. 01. 26. | Tippözön | 9 hozzászólás

Külföldön élsz, anyanyelviek között.

És nem érted, hogy miért tűnik a haladásod egy házát hordozó puhatestűnek.

Esetleg iszapteknősnek. Jobb napokon.

Csaba sztorija pont ezért tanulságos minden külföldön élőnek:

 

Buszsofőrként Angliában

 

"Évekig tanultam az angolt, magoltam a nyelvtani szabályokat, elhittem magamról, hogy már tudok valamit. Jött a gondolat, hogy Anglia. Szorongtam rendesen, hogy azért nem elég a tudásom, de valahogy majd boldogulok…Hát igazából jött a sokkhatás, hogy nem értek semmit. Egy éve kint élek, azzal amim volt, boldogulok, elmegyek boltba, bankba, még nehezen, de telefonálok is….viszont úgy érzem, hogy nem, vagy csak nagyon lassan fejlődök. Szerencsére sok angol kollégám van, így egyszerűbb beszélgetéseket tudok velük folytatni, de ha maguk között beszélgetnek, még azon is elgondolkodom, tényleg angolul beszélnek??? Nagyon kevés a szabadidőm, mert jószerivel reggel hattól este hétig dolgozom, angol emeletes buszokat vezetek. Az utasok jegyigényeit ki tudom elégíteni, de ha elkezdenek mesélni magukról, már komoly bajban vagyok. Lehet ezen segíteni? Tudok majd én is viszonylag hamar fejlődést produkálni? Most úgy érzem, stagnálok, és a csalódás és a kétségbeesés kezd rajtam úrrá lenni."

 

Ha ismerős az érzés, olvass tovább!

 

Miért érzed azt, hogy lassan fejlődsz?

 

Először is: jól érzed! Tényleg lassan fejlődsz! (Bocs.)

És ez tökéletesen természetes. Le is rajzoltam neked, hogy miért!

 

Nyelvi fejlődésed külföldön

 

Gondolj bele! Elértél az önálló nyelvhasználói szintre. A nyelvtudásoddal elboldogulsz egy idegen országban. Erről sokan évekig ébren álmodnak, tehát bátran értékeld, amit elértél! A hátulütője: bizony ez az a nyelvi szint, amikor a fejlődésed elkerülhetetlenül lelassul. És ehhez még hozzáadódnak toronymagasra nőtt elvárásaid.

Egy hiteles statisztika szerint az átlag felnőtt nyelvtanuló napi 2,5 új szót tanul abban az országban élve, ahol a tanult nyelvet beszélik. Itthon, nelvtanulóként még ennél több ment, nem?

Na látod! A frusztrációd igenis jogos.

 

 Mit tehetsz, hogy felgyorsítsd a fejlődésed?

 

Jártam ebben a cipőben. De mivel fontos céljaim voltak az angollal, foggal-körömmel átfordítottam ezt egy gyorsabb haladásba. Nekem ez működött.

De számodra van más tanácsom is! Szám szerint három.

 

1. Meséltess másokat!

 

Mondd el a munkatársaidnak, hogy szeretnél fejlődni, és kérd meg őket, hogy segítsenek! Mondjuk munka után. Sör mellett a legjobb angolt tanulni, mert leomlanak a fejedben épített gátak! Azok, amelyek abból épültek, hogy mondogattad magadnak, hogy te mire NEM vagy képes. (Nyugi, ilyet mindenki csinál! Mázli, hogy ezek az építmények eleve homokra épültek, és így könnyen bonthatók.)

Meséltess történeteket a munkatársaiddal a gyerekkorukról, a szomszédaikról, a barátaikról, kérd meg, hogy meséljék el a napjuk legérdekesebb eseményeit, az utolsó filmet, amit láttak a moziban, vagy a kedvenc zenészük életét! Beszéljenek hozzád, sokat, és rendszeresen! A történetek nyelvészeti bizonyítékok szerint a lehető legjobbak: el tudsz veszni bennük, és ez sok félelmet és szorongást kivesz a kommunikációból! A sör hatása négyzetre emelve.

Ha ők nem nyitottak erre, akkor is van megoldás! Ismered a meetup.com weboldalt? Olyan, legtöbbször ingyenes programokat kínál, amelyek a TE érdeklődési körödnek megfelelnek. Regisztrációkor jelezned kell, hogy mi az, ami érdekel, és mennyit vagy érte hajlandó utazni, aztán csak dőlj hátra, és várd a programajánlókat! Nyitott, ismerkedésre kész emberekkel fogsz találkozni a programokon, így társaságot is szerzel! (Később, ahogy profi leszel a használatában, akár saját meet-upokat is szervezhetsz!) És persze munkába jövet-menet, hallgass sok hangoskönyvet! Olyat, amit britek olvasnak fel! Innen rengeteget tölthetsz le ingyenesen!

A lényeg – és ezzel kellett volna kezdenem: tedd prioritássá a nyelvi fejlődésed, és vedd a kezedbe a tanulásod irányítását! Én anno drasztikus módszerekhez is folyamodtam e tekintetben. Például fogtam a cuccaimat, és átköltöztem egy időre egy hostelbe a Times Square-nél, ahol rengeteg dél-amerikai és japán turistával találkoztam. Közös városnéző programokat szerveztünk, és nemsokára azon kaptam magam, hogy nem-hivatalos idegenvezetővé léptem elő, és argentin és brazil turistákat kalauzolok New Yorkban, míg mellette tehetős tokiói lányoknak adok angolórákat. Hihetetlen módon felgyorsította a nyelvi fejlődésem mindkettő! Neked persze nem kell ilyen éles karrierváltásba fognod, a lényeg, hogy találj magadnak egy módszert, amivel sokkal több élő angolt hallhatsz, mint most!

 

2. Használd a munkád játékra!

 

Ha sokat dolgozol, akkor a munkádat is be kell vonnod a nyelvtanulásba. És ha emberekkel foglalkozol, akkor könnyű lesz!

Első lépésben szerezz magadnak olyan kifejezéseket, amiket be lehet dobni egy társalgásba! Egyszerű kérdéseket, és apró kis sziporkákat. Ilyenekre gondolok:

 

 • There's no point worrying about it. = Nincs értelme emiatt aggódni.
 • We'll get used to it over time. = Idővel majd hozzászokunk.
 • So much for sunshine. = Ennyit arról, hogy napos idő lesz.
 • It's better than nothing, I guess. = Hát, ez is jobb a semminél.
 • I should think so too. = Abszolút egyetértek.
 • Chances are, we'll be on time. = Valószínűleg pontosak leszünk.

 

Itt egy hatalmas doboznyi ezekből, ők a külföldön élők nagy barátai.

Ezzel a játékkal nemcsak megtanulod majd az ilyen, társalgós kifejezéseket (vagyis gyorsítunk a napi 2,5 szavas fejlődéseden), hanem ki is tudod próbálni őket éles helyzetben. Vagyis ez így az első tippet is magába foglalja.

És várj, van ennek két mellékterméke is: ha ilyen sziporkákat dobsz be, akkor az emberek többet beszélnek majd hozzád. Vagyis többet tudsz gyakorolni. Plusz: szimpatikusabb leszel nekik, így kedvesebbek lesznek hozzád, és ezért TE is jobban érzed magad a gyakorlásban. És emiatt egyre többet értesz majd. És ez így, együtt egy felfelé vezető spirál. Szinte ki se tudsz lépni belőle.

(Azért ehhez egy alapvetően pozitív személyiségre van szükség, máshogy nehezen profitálsz belőle, de ha ezt itt olvasod, akkor erősen gyanítom, hogy veled e tekintetben minden rendben van!)

És ezt össze lehet kötni még egy aprócska trükkel, ami viszont hallásértést fejleszt!

 

Érdekel a TOP 25 cikk gyűjteménye az oldalról, egyben? AZONNALI INGYENES LETÖLTÉS ITT>>

 

3. Hagyd pár percet ülepedni!

 

Ugye történt már veled is olyan, hogy nem értetted, mit mondott neked valaki (akár az anyanyelveden), és pár perc múlva valahogy beugrott? Nyugi, teljesen normális.

Úgyhogy ha esetleg félsz, hogy nem érted, amit majd mondanak neked, akkor íme a legjobb tipp: amikor ilyesmi előfordul, akkor (miután kikavarodtál a helyzetből) kezdj el gondolkodni azon, hogy mit is mondtak! Forgasd az agyadban! Nem is tudatos szinten, csak úgy az agyad hátsó részében! Lehet, hogy csak tíz perc múlva jössz rá, hogy mi is volt az, de azt a mondatot már garantáltan megérted majd legközelebb!

És ha nem érted, amit mondanak neked, akkor tudod, mi az univerzális fegyver ellene, ugye? Hát a visszakérdezés. Annyiszor, amennyiszer kell. És nem egyszerűen úgy, hogy "Ecxuse me?", vagy "Pardon?", hanem konkrétabban. Van erre egy egyszerű, informális szerkezet, én nagyon szokszor használtam: "You're going where?" (Hova is mész?), "You did what?" (Mit is csináltál?) "You told him what?" (=Mit is mondtál neki?) Amolyan tisztázásképpen, amikor csak a felét érted annak, amit mondanak neked. Ezzel ügyesen gördíted tovább a társalgást – ami persze a te fejlődésed szolgálja.

És mivel az eddigi tippjeim inkább játékok voltak, egy kis munkát még belerakhatunk, nem?

 

+1. Amire gyúrni érdemes

 

Ezen a szinten érsz el oda, hogy a hallásértésed pályára állításához szükséged lenne egy kiejtéstréningre. Meg kéne ismerned az angol kiejtési szabályokat, mert már a puszta ismeretükkel sokkal többet fogsz érteni abból, amit a környezetedtől hallasz.

A kiejtést én is máig tanulom. Krisztivel, Spanyolországban élő tananyagfejlesztőnkkel ez a közös szenvedélyünk: a kiejtés. Ő erre az online tréningre jár, imádja! Külföldön élőknek legszívesebben kötelezővé tenném.

 

És ebből a 3+1 tanácsból már biztosan levontad a fő következtetést: ez az a pont, amikor a hagyományos, tankönyvi-tantermi nyelvtanulást abba kell hagynod.

Helyette használd okosan a körülötted lévő lehetőségeket! És bár a cikk kezdetén lévő diagramot átformálni nem tudod, a haladásodat így biztosan érezni fogod!

 

És itt a vége. Most átadnám a szót neked!

Szabad bedobni tanácsokat Csabának, ha külföldön éltél, vagy élsz most: TE hogyan fejlődtél kint? Neked mi működik, vagy működött leginkább?

 

 

Hasznos volt? Tetszett? Nyomj egyet az Ajánlom és +1 gombokra, hogy tudjam!

Instant angol tanulókártyák

 

Tudtad, hogy okos, gyors haladást adó angol tanulókártya csomagokat is kaphatsz tőlem?

12 év tanuláskutatásának eredményeit kapod meg az angol tanulókártyáimmal – válaszd ki a neked épp megfelelőt a webshopban:

Okos angol tanulókártyák elfoglalt, rohanó felnőtteknek

 

 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

9 hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező.
Az e-mail címed nem fog látszódni.

 • Denes Pataki 2017-01-27 01:53
  Hi. Nekem az vált be, német környezetben,hogy lehetőleg csak német környezetben mozogtam-kirándulás mozi fesztivál stb. és mindent megpróbáltam elolvasni, megérteni. Másik javaslat iratkozzon be egy angol szakmai tanfolyamra például soför tovább vagy mesterképzö estleg idegenvezetö, szakács stb l Üdv: Dénes Válasz
  • Gabi 2017-01-27 10:39
   A szakmai tanfolyam kifejezetten jó ötlet, köszi, Dénes! Már amennyire Csaba ideje megengedi, merthogy reggeltől estig dolgozik. De ha érdekes a tanfolyam, akkor az ember szívesen áldozza rá a hétvégéjét. :) Válasz
  • Denes Pataki 2017-01-27 01:57
   Hi. Nekem az vált be, német környezetben,hogy lehetőleg csak német környezetben mozogtam-kirándulás mozi fesztivál stb. és mindent megpróbáltam elolvasni, megérteni. Másik javaslat iratkozzon be egy angol szakmai tanfolyamra például soför tovább vagy mesterképzö estleg idegenvezetö, szakács stb l Üdv: Dénes Válasz
 • Eni 2017-01-27 19:28
  Busz vezetok a szuneteken kivul a legtobb idot egyedul toltik. En teljesen kiszakadtam a magyar kornyezetbol, csak a csaladom ez otthoni baratok itt egyatalan nem kerestem a tarsasaguk, se lakni nem laktam sosem veluk. Eloszor egy csaladdal dolgoztam es csak angol volt, bekerult egy ceghez ahol a kollegaim ugyan angolok voltak, de a munka jellege miatt idonk nagy reszeben mi is magunk voltunk, nemi fejlodest tapasztaltam, de inkabb allo fazisban voltam. Ami szabadido a rendelkezesre all, igyekezni kell kihasznalni es beszelni. 1 eve vagyok onkormanyzatnal irodaban es mar semmi problemam nincs az angollal. A kollegaim befogadtak, mindig dicsertek elso perctol es tamogattak, kertem, hogy javitsanak ki ha valami rossz, es ez mar elmaradt. Ha tenylegesen idot toltesz anyanyelvi beszelok kozott fejlodsz, nem ragadsz le. De amig csak idolegese toltesz 20-30 perces szuneteket az keves, hisz a legtobben szaladnak haza es folytatjak magyarul. Most nem kell felegetni minden hidat csak forditsd az energiad a magyar ismerosoktol angolok fele. Meglepoen kedvesek es segitokeszek. Lepten nyomon beszeltem/beszelek, vonatok, buszok, bolt, ahol a lehetoseg adott. Sok sikert! Válasz
  • Gabi 2017-01-27 22:30
   Köszi szépen, Eni, Csaba nevében is! :) Válasz
 • Viktor 2017-01-28 11:56
  Sziasztok! Tèvè nèzès. Munka utàn, este, nem szàmított mennyire fàradt voltam, bekapcsoltam a tèvèt ès nèztem vagy egy òràt. Vagy csak hagytam, hogy menjen hàttèrzajkènt. Felirattal vagy felirat nèlkül de ment. Gyanítom, mèg a legbugyutàbb autòreklàmbòl is ragadt ràm valami. Vagy meccset nèztem ès meg is volt a tèma màsnapra. :) Válasz
 • Csabi 2017-01-28 19:17
  Mindenkinek koszonom szepen a segito hozzaszolast. Válasz
 • Niki 2017-02-9 13:37
  Amikor kiköltöztem Angliába (felsőfokú nyelvvizsgával a tarsolyomban - Trinity Grade 11), először én is sokkot kaptam, hogy semmit nem értek az "igazi" angolok beszédéből. Először is az volt a sikerélmény, hogy külföldiekkel rendesen tudtam kommunikálni angolul (kis boltokban, postán sok külföldi dolgozik). Szerencsére el tudtam helyezkedni egy étteremben, ahol a főnökök szintén nem született angolok voltak, így legalább megértettem mindent, amit mondtak. Ez így jó is volt, amíg beletanultam a munkakörbe és a rutinba, aztán jött az ugrásszerű fejlődés. Amikor nyugisabb időszak volt, leülhettem újságot olvasni, a főnökasszony minden nap vett The Guardian-t vagy Daily Mail-t, és egy-egy rövidebb cikket elolvastam. Mindig volt 1-2 kifejezés, ami megtetszett, és megjegyeztem, ezeket igyekeztem később a mondataimba is beépíteni, amikor beszéltem valakihez. A másik jó dolog volt, hogy összeismerkedtem a törzsvendégekkel, és azon túl, hogy "Hello, would you like your usual?" "Yes, please, how are you?" elkezdtek velem beszélgetni mindenféléről. Nyilván időjárással indítottak, de volt olyan ráérős idős néni, aki elmesélte az élettörténetét is. Én meg szorgalmasan hallgattam őket. Volt aki engem is meséltetett, hogy honnan jöttem, hol van a családom, mik a terveim, nem rossz-e család nélkül idegen országban, stb. És az is sikerélmény volt, hogy megértették, mit akarok mondani. Eleinte nehezen értettek a jó kis magyar akcentusom miatt, de pont ez volt az egyik fő dolog, amit igyekeztem "ellesni" az anyanyelviektől, hogyan ejtenek ki szavakat, hogyan hangsúlyoznak mondatokat. Volt, hogy 1-2 szó vagy kifejezés a fülemben csengett, és egész nap azt mondogattam magamban (mert addig esetleg nem is ismertem a szó helyes kiejtését, mert pl. csak írásban láttam addig, vagy csak simán tetszett, ahogyan ők kiejtették). Így 3 év alatt rengeteget fejlődtem, és mondhatni folyékony angoltudással jöttem haza, de az elejét sose felejtem el, mennyire nehezen indult. :) Válasz
 • Mateidesz Katalin 2017-04-15 22:00
  Én magam is 5 évet éltem Angliában, és sajnos rám sem ragadt a nyelv! Sőt! Nagyon megküzdöttem minden szóért és kifejezésért, hogy azok tényleg beépüljenek, és választékos, használható nyelvtudássá váljanak, de minden perce megérte! Én au pairként kezdtem, külföldi pályafutásomat, ahol a családdal napi szintű kommunikációra voltam „kárhoztatva” de el sem tudtam volna képzeli, hogy ne járjak nyelvtanárhoz, aki a nyelvi tévelygéseimet helyre teszi! Biztosan vannak, akiknek könnyebben megy a nyelvtanulás, de azt hiszem azzal jobb, ha senki nem áltatja magát, hogy, csak azért mert külföldön él, ott majd, minden erőfeszítés nélkül használható, és minőségi nyelvtudásra tesz szert! És itt a hangsúly leginkább a minőségin van! Az szintén nagyon fontos, hogy mielőtt rászánjuk magunkat a külföldi munkavállalásra, tanulmány útra, vagy au pair programra, igyekezzünk felvértezni magunkat legalább alap kommunikációs nyelvtudással, mert hiba lenne azt hinni, hogy az általunk választott ország egy óriási Activity Game, ahol mutogatással, vagy a dolgok körülírásával is boldogulunk a mindennapokban. És végül egy használható jó tanács! Angliában, és más nyugat európai országban is nagy hagyománya és elismertsége van a különböző karitatív szervezeteknek végzett önkéntes munkának. Aki ilyen „gyakorlattal” rendelkezik, sokkal nagyobb arányban talál jól fizető állást, profit orientált cégeknél. Ez a munka nagyon komoly nyelvgyakorlási lehetőséget biztosított, valamint referenciát jelentett a következő állásinterjún. Később, már a fizetett munkahelyem mellett is minden hétfőn fél napot dolgoztam az Oxfamnak. Sok sikert mindenkinek! Válasz

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás